Орхидея - тема 5

• 104 774
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Ето го моето дендробиумче  Grinning

Чудя се дали вече мога да махам парника, все още го гледам под отрязана бутилка newsm78

# 646
Здравейте Орхидейки и от мен.Пиша за 2ри път в този форум и не съм много наясно дори как и какво се прави (не пиша по форуми и дори много рядко ги чета) за това съм и леко невежа в това.Имам орхидея от 4 Години подариха ми я.Идваше от Холандия.Изобщо не знам вида и как се казва.Не съм добра цветарка и когато заживя при мен тази орхидея си беше цъфнала и така се задържа няколко месеца.След което цветовете явно прецъфтяха и опадаха,но листата и седяха все така силно зелени и видимо живи.Изпитвам ужас от присаждане ,винаги моля майка ми или баба ми да го правят и така и не присадих тази орхидея.Чесно казано идея си нямах и все още нямам от отглеждането и.Така с зелени листа само си я отглеждах 3 Години и половина до като тази Година видях ,че има наченки на пъпки за цвят.Толкова много се зарадвах,че бях ентусиазирана да направя всичко за да видя пак как цъфти,а бях я отписала.Така и чудото се случи тя почна да цъфти с разкошен бял цвят изкара около 7-8 цвята.Бях невероятно щастлива и готова на всичко за да запазя тези цветове.Помолих моя съседка да я присади.Тя беше в едни странни дървени капсули в пластмасова прозрачна на дупки временна саксия.Взех някаква почва без да питам става ли за нея или не,а и съседката не каза ,че не става.Присадихме я и тя продължи да си цъфти а аз продължавах да и се любувам.Така не повече от 2-3 месеца да е задържала цветовете си.От  седмица забелязах как цветовете се свиват Едно по едно и окапаха Sad направо ми се реве като я гледам.Не знам какво и е нито знам как да я гледам.Принципно реших ,че това се случва,защото я преместих (самата аз се преместих в друго жилище)и избрах уж най-светлят кът в дневната но като чели не и беше достатъчна светлината.В предишният апартамент живееше върху хладилника до прозореца а там от сутринта до към 14ч има слънце.Новото място на което живея не е толкова слънчево поне не дневната.Там където има повече светлина и слънчеви лъчи е до прозореца където и днес реших да я преместя.Има само една единствената пъпка и лепкаво стебло.Не изключвам и това ,че може да съм  прекалила в поливането защото последният път и сложих малко повечко вода ,това беше преди 3-4 дни а почвата е още мокра.Наистина нямам никаква идея как да я гледам нито разбирам от почви и дори някои думи който чета тук по форумите не са ми ясни.Пълен инвалид съм от към тази тема.Чувствам се ужасно защото се обвинявам за пагубата и ,но въпреки това имам надежда ,че не съм я загубила безвъзвратно.Специално за форума я снимах под различни ъгли.За да се види максимално добре всичко корени ,стебло всичко което си мисля ,че е нужно за тези от Вас които са специалистки в отглеждането на тези прекрасни цветя.За съжеление не намерих как да кача снимките,ако може някой да ми обясни.Много ще съм благодарна ако ми помогнете със съвети как да я спася.С нетърпение ще чакам отговорите Ви.

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 10:28 от Erika75

# 647
  • Варна
Erika75,
това, че прецъфтява е нормално, няма цвят, който трае вечно. Повече ме притеснява почвата, в която сте я пресадили. Снимай орхидеята да я видим, подозирам, че е фаленопсис, а обикновената пръст може да е направо смъртоносна за тях. Разбира се, има изключения, но... не е добре да се рискува. Направи снимка на цялото растение, на саксията и на пръстта, за да видим какво е положението. За качване на снимки - ето този сайт можеш да ползваш:
http://www.prikachi.com/
Натисни бутона "разглеждане", избираш снимките, натискаш "прикачи" и готово. Можеш да използваш и
http://www.snimka.bg
но там ще трябва да се регистрираш с име и парола и да следваш инструкциите за качване на снимки. Там можеш да си правиш и албуми.

# 648
 Shocked

Ерика, аз преди да си взема орхидея, бях изчела половината информация в интернет за нея. Как да се грижа и т.н. Предполагам твоята е фаленоспсис -
Накратко, тези цветя не обичат пряка слънчева светлина. Сложи я на северен прозорец, или място, недокоснато от слънчевите лъчи. Пресади я веднага в субстрат от борови кори (купи от градински център, или цветарски магазин). Трябва да бъде в прозрачна саксия, такава, с каквата са ти я подарили. При пресаждането внимателно я извади, провери корените, ако има загнили- с кафяв цвят и много меки (то си личи как са загнили), ги отрежи. Не се притеснявай да режеш колкото е нужно. И 70 % от тях да махнеш не е фатално. След като отрежеш корените, на мястото на "раните", поръси с канела. Изплакни хубаво и внимателно в един леген с хладка вода и насади в саксията. Когато видиш, че корените започнат да посивяват чак тогава поливай. Не е лошо да си вземеш и тор за орхидеята, пиопитай по цветарските магазини, но е важно тора да бъде без урея.
Звучи много ангажиращо на пръв поглед, но всъщност не е. Успех, нека и другите момичета се включат със съвет !  Hug

# 649
Здрвейте отново много благодаря за съветите.Ето и снимките:

# 650
Ами пресади я, не изглежда да е умряла има доста нови коренчета. Успех  Hug

# 651
  • София
Erika, виждат се учудвашо добри въздушни корени като се има предвид, че е засадена в най-обикновена пръст за цветя  Shocked. Първите снимки не се виждат, но това е орхидея Фаленопсис, която в природата живее по дърветата и около корените има само влажен въздух. Затова слагаме борови кори, които поддържат влага без да са плътно прилепнали за корените и около тях има достатъчно въздух. Не знам от къде си, но вече все повече цветарски магазини продават кори за орхидеи. В Баумакс също има. Ако си купуваш непрозрачен плик, непременно опипай през найлона. Трябва да се напипват кори, а не да е меко, защото има и втори вид почва за земни орхидеи, които са с кокосови влакна и други меки на пипане съставки. Щом орхидеята ти е на 4 години, може и някак да се е пригодила, но е твърде възможно да има загниване по корените, които не се виждат.

Колкото до саксията - добре е да е прозрачна и с дупки. Дупките са за вентилация и за по-добро оттичане на водата(много лесно загниват), а прозрачността, защото корените фотосинтезират, макар и да не е задължително. Все пак ако е прозрачна саксията може да наблюдаваш как са корените и по цвета да определиш кога да поливаш.

Освен това 2-3 месеца цъфтеж донякъде е нормално. Зависи от околна температура, стрес и др. У нас е доста топло и определено не могат да издържат 6 месеца. Притеснително е ако изведнъж са увехнали всички цветчета. Обикновено увяхва първото цъфнало, след седмица второто и т.н.

Месечинке, много сладко дендробиумче! Не знам какъв акъл да ти дам. Досега съм гледала поне 10 такива и не съм успяла да ги догледам. Опитвала съм на такова ниво да ги пресадя - изсъхват. Последното реших, че няма да го пипам, но и то изсъхна. А беше доста по-голямо от твоето. Дано успееш да се справиш.  Hug

Спомняте ли си, че минала година си купих орхидея, която имаше най-различни по форма цветчета? Бяха ето такива:

Сега цъфна като пелорик  Laughing. Цвета е жълто-зеленикав, защото току-що се е отворила:

В момента всички цветчетата са цъфнали и са еднакви. Все едно е друга орхидея.  Laughing 

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 09:52 от Тaня67

# 652
  • Варна
Таня,
страхотна е Heart Eyes
Ерика,
това изобщо не е субстрат за орхидеи Shocked Корените отгоре изглеждат много добре, но можем само да гадаем какво е отвътре. От кой град си? Има из нета снимки как се пресаждат фаленопсиси, ще се опитам да намеря и да кача. Но си купи кори и по възможност прозрачна саксия, малко по-голяма от тази, в която е била досега.

# 653
Благодаря много за бързата реакция.Нямам представа защо 1вите не са се появили сега ще кача пак 2-3.А иначе съм от София и Баумакс има съвсем близо до мен.Още днес ще отида и ще питам за този субстрат за орхидеи и корите.Но до сега не съм виждала прозрачна саксия с дупки.Всъщност така и не разбрах освен от долу и отстрани ли на саксията трябва да има дупки?Извинете ме за сигурно глупавия въпрос,но съм напълно невежа признавам.Намерих клипове и снимки как се присажда точно тази орхидея.Но сама това аз не мога да го направя.Дано съседката се съгласи пак да я присъдим.Между другото тя каза ,че не смее да я присажда наново.Тъй като аз 1во с нея се посъветвах когато цветчетата почнаха да падат.Надявам се ,че ще успея да прикача сега в цял ръст орхидеята за да я видите.Ох и дано не я опропастя с това присаждане много ме притеснява да я пипам и вадя от саксията.
Може би това което съм захванала с щипките на 2 и 3 снимка са корени а не стебла?

# 654
# 655
  • Gone with the wind
чисти кори има при холандците - малко са скъпички, но пък за 1 саксия не е такъв проблем. Опаковката е колкото за 1 саксия и струва 3 лв.
Вместо прозрачна саксия можеш да ползваш кутия от салата (насипните салати) - пробиваш дупки отдолу, отстрани, откъдето ти хареса - колкото повече, толкова по-добре. В никакъв случай не залитай по прозрачните саксии, които продават в хипермаркетите - една шарена пластмаса. Дупките им са мнооооооого малко, дъното е плоско и определено предразполагат към задържане на вода.
Фалчо изглежда учудващо добре предвид пръстта  Wink Не се притеснявай за цветовете - може да е включително от рязката смяна на температурата. Все пак от раз се затопли

Месечинке, дендито го остави така, може просто да прехвърлиш мама булба в кори, за да може то да започне да си пуска коренчетата в тях, а не после да го стресираш с пресаждането.

Таня, страхотно е фалчето - уникално направо и явно има собствено виждане за нещата  Laughing

При мен се наблюдава растеж на цветеноси, нови пъпки, цъфтеж - нобилето ми изкара 4 нови цветеноса, гледам пъпчица на 5ти или пък булба, екветериса, който изхвърли всички пъпки на двата цветеноса (предполагам, защото е бебе - това му беше първи цъфтеж) сега изкарва нов цветенос, много нови булби по катлеята ми, а на дендробиум кингианум дори не мога да ги преброя - навсякъде са. Явно това, че ги изнесох на терасата им се отразява много добре (без фалчетата естествено). Един от поръчковите дендробиуми също радва с 5-6 нови булби, вторият май ще цъфти. Гледам понадул се е в основата, но булбите още не са тръгнали

# 656
  • Варна
Ку4о, цялата саксийка е пълна с кори, само отгоре е сфагнум. Малко са дребни, но са си чисти кори, надявам се, че ще може да остане в нея за постоянно. Вече е с 6 корена, растат с голяма скорост, явно топлото време си казва думата Laughing

# 657
Момичета, аз пък си купих кори за 4.50  Shocked от Флората. Тия мръсни изедници !!!  smile3515 И то тези кори, в които е все още моята красавица. Едното ми цветче започна да завяхва. И сега дойде момента да попитам- аз ли я уморих, или просто му е дошло времето? smile3506
А тези холандци, ако се намират в Бенковски (на шосето  Mr. Green) значи много добре ги знам и иорхидеите им са повече от покъртителни. За рд на майка ми, отидох специално до там, защото първо се обадих да попитам какви фалчета имат и т.н., отивам и ги гледам по 17 лв., повечето с пробити по невнимание листа от колчето ! На други- счупени листа ! И аз им казвам, абе хора, как може така да се грижите за цветята? И даже им намекнах, че 17 за скършени цвете няма кой да им даде, но на тях не им пука... Разочаровах се.
Моята саксийка е от мерило за бои  Joy Купих я от една железария, изтърках цифрите и се получи много голяма и хубава саксийка, мъжо проби дупки и сега е супер.

# 658
  • София
Теичка, аз Флората до Кауфланд Дружба съм я забравила отдавна. Винаги са били скъпчии. "Холандците" са до институтите на БАН на 4-ти километър на Цариградско шосе (ул. Акад Г. Бончев № 7). Там има 2 оранжерии. Едната от тях е тази. Зареждат с много хубава стока, но вкарат ли цветята в оранжериите и постоят ли повече от 2-3 дни - за нищо не стават. Просто са жалка картинка - болни, загнили, цветовете на петна...  Sad. Когато нямаше още зареждане по хипермаркетите, цените им нямаха конкуренция, но сега ми се виждат скъпи. Последния път започваха от 18 лв, а бяха вече пострадали от "грижите" им.

# 659
  • Gone with the wind
И този понеделник и миналата седмица холандците имаха страхотни фалчета, онцидиуми и камбрии по 10лв
Вярно, че седяха на стелажи в предверието, но бяха в много добро състояние и имаше разнообразие от разцветки, само част от цветовете бяха повехнали, но това се преживява.  Вътре имаше доста добре изглеждащи нобилета, но цена не забелязах

Общи условия

Активация на акаунт