Отговори
# 465
Добро утро!Остават ни още само два  дни за разходки.Много хубава статия за алергиите smile3501  Ние много повръщаме,но и  много се тъпчем сутрин си спазвам е на около 3 часа ,но следобед като се почне каша,пюре,кърма и накрая всичко навън.Току що я изтеглих 6.700  70см малко ми се вижда за тези месеци,но какво да се прави.Приятен ден на всички! Hug

# 466
лично аз предпочитам децата ми да ядат пресни плодове или домашни пюрета, а не "плодово" с брашно и подобрители разни... че разговора от пресните плодове тръгна Tired

по тоя въпрос две мнения няма Grinning

# 467
  • Варна
Добро утро и от нас!

Опитите ми да се върмем по леглата след кърменето в 7 ч. се оказаха безуспешни днес.  Mr. Green

cherri,  ние имаме от силиконовите джаджи. Нашата съм я пробвала само с круша и също си стана на пюренце. Нищо лошо не виждам в това, напротив.  Peace За бънджито - стъпваше си. Пробвай да го слагаш по мъничко. Може пък просто да не му харесва да скача, а да иска да си виси.  Wink

# 468
Блубърд, чудесна схема. Аз ще карам по подобна, само че с един месец разлика, а за сиренето и жълтъка - след годинка.

# 469
ДОБРО УТРО!

P.I.F. - Обещавам

Честито на всички празнуващи днес!    bouquet

За да не редактирам последният си постинг ще прибавя и това, което съм си записала в „пищова” за хранителните алергии:
Алергични реакции от храна: кожни обриви, чревно разстройство със слуз и жилчици кръв, кихане, кашлица, ускорен пулс. Реакция може да се появи непосредствено след приема на храната до 5 дни след консумацията.
А, и за обривите, не си спомням коя майка от форума ни беше светнала, но когато е безобиден и е от претопляне, като разтеглиш участъка кожа с показалец и палец, пъпчиците изчезват. Peace

Sophiepp, не искам да си представям, какъв ужас е да имаш дете с алергична реакция. Дано момченцето ти израсте алергията. Hug Hug Hug

Cherri, браво на твоя малък мъж, може би е бъдещият Матей Казийски!

Отдавна исках да те поздравя за решението да задържиш пекинеза при вас,аз мойто го интегрирах на село при нашите,но ми е мъчно ,на него също,но ако го бях задържала щеше да е основният заподозрян виновник за пъпките на Андрей.
Макс е МОЕТО  умно, сладко и добро кученце и не мога да си представя варианта да не е с мен. Една година е по-голям от Светли. Той също е много привързан и съм убедена, че няма да му се отрази добре, ако е далеч от мен…не, че нямаше желаещи да го гледат, а и реплики от роднини „как така куче и бебе?!”. Не се гледа трудно, много чистоплътно животинче е, а и няма пряк контакт с бебчо. Сигурна съм, че един ден ще бъдат големи приятели.

Пожелавам ви един прекрасен ден!!!

Редактирам се: Аntoniabg, честита годишнина! Още дъъъъълги години съвместно щастие ви желая!

Последна редакция: ср, 08 дек 2010, 09:51 от _BLUE BIRD_

# 470
  • Варна
птиче, и на мен нещо такова ми се върти в главата, но още не съм седнала да го напиша така систематизирано.  Blush Все си мисля, че има време и само събирам инфо. От тази гледна точка се радвам, че Павел от последните юнчета - черпя опит и съм подготвена за повечето неща.

# 471
  • гр.София
Здравейте  Grinning
аз съм от юлските мами ,
записвам се да ви следя , и ние се обринахме като почнахме да се захранваме , по-тялото ни минаха , но по-бузките не минават вече цяла седмица  Rolling Eyes
Иначе сме изцяло на кърма , вода не иска да пие  newsm78
Хайде лек ден от мен , следмалко ще излезем на разходка , че само днес и утре ще става и после студ  cold

# 472
Добро утро и честит празник на всички студенти!

Глутена ще въведа с безмлечна каша с овес на HiPP за около 7 дни пълната доза, като изреждам овес>>ръж>>ечемик>>пшеница и ще давам всеки ден през първия месец, след това пред ден два.

Синьо птиче, схемичката е Peace, обаче какво имаш предвид, през ден-два?Какво ще даваш през тези дни, в които няма каша, или имаш предвид глутеновата през ден-два?

# 473
Привет на всички!

Днес беше поредната ни безсънна нощ - нито денем спи повече, нито нощем - не знам какво му става на Крис напоследък...
Разходка ще има и днес със сигурност Peace

Да информирам заинтересованите - днес чакам колет от Англия от Дядо Коледа Mr. Green Ще гледам да съм бърза и да ви пратя нещата до петък Peace

Птиче, много хубава схема. Чудя си въобще как успявате да си ги избистрите така - аз вече захранвам, но още не съм съвсем наясно после как и какво ще давам. Междувременно чета и отсявам.

Софи, аз също си купих джаджата на Нуби, но ще му я дам като въведа плодовете. Аз лично мисля да дам и суров банан.

# 474
… обаче какво имаш предвид, през ден-два?Какво ще даваш през тези дни, в които няма каша, или имаш предвид глутеновата през ден-два?
Глутеновата каша ще е през ден-два, а помежду каша /безглутенова - ориз, просо, царевица, елда, капладжа /. Тя и изобщо зърнените храни са много важни на този етап и независимо от теглото на детето трябва да присъстват всеки ден в менюто. Може да дава по-малко количество каша или каша наполовина смесена с плод, но не трябва да се изключва без причина. Царевичното нишесте е добър начин за въвеждане на царевица около 7 м. Иначе царевицата не е лека за храносмилането, нишестето е щадящ вариант за включване на царевицата. Като цяло обаче ще наблягам на кашите и ще се въздържам от нишестето, което е 100% въглехидрати, без важни витамини и минерали.

Т.к. сега сме само на зеленчукови и плодови пюренца, като започна да въвеждам каша, смятам да пробвам с полутечна обогатена с желязо оризова каша. Но все още си избистрям нещата. Peace
Сега съм на вълна попълване на запасите от желязо, т.к. четох, че тези, с които се ражда едно дете се изчерпват по времето, когато то удвоява теглото си от раждането /в края на 4-ия месец/ и е необходим допълнителен внос, независимо от вида на хранене.

Намерих още малко инфо за цитрусите (портокал, мандарина, лимон, лайм, грейпфрут)

Предизвикват хранителна чувствителност заради киселината.
Това обяснява 2-та напълно различни подхода за възрастта:
- Много деца под 1 год. реагират с обриви, защото нежният организъм не може да се справи с киселината.
- Други приемат сока добре, но при по-голямо количество или други киселинни плодове реагират.
Сок от цитруси преди 1 год. – ако се дава, то е при следните условия:
1. разреден наполовина с вода
2. ограничено количество (на 6-8 м. се дават максимум 40-80 мл)
3. не повече от 1 път дневно
4. след хранене, не на гладно
Портокалов сок се препоръчва официално в доста схеми на захранване, най-често към закуската.
- Причината: витамин С в сока подпомага усвояването на желязото в пълнозърнестите и/или обогатените каши.
- Критиката: сокът измества същото количество мляко, а то е по-важно за възраст 6-9 м. Освен това дразни стомаха.
Практиката с портокаловия сок преди 1 год. е въпрос на географски ширини.
Някои педиатрични школи (примерно доста европейски) предпочитат по-малко предпазливо, но пък по-рационално хранене.
Други са оправдано или неоправдано по-внимателни.

Малко инфо и за това, от кога може да се дава пресен банан
- на 6 м. най-рано
- на 7-8 м. най-добре
В някои схеми и по други географски ширини е сред първите храни за захранване, без да е обработен на пюре.
При захранване около 5-6 м. може да се включи през шестия месец. Но може и да се изчака възрастта за пресни плодове т.е. около 8 м.

И малко инфо за нитратите и пестицидите, за тези, които си приготвят основно домашни пюренца като мен:

* най-много нитрати: цвекло, моркови, спанак (в този ред), зелени листни зеленчуци, репички, други кореноплодни
* средно съдържание на нитрати: картофи, краставици, тиквички и др.
* най-малко нитрати: домати и други червени зеленчуци, чушки, зеле и др.
* най-много пестициди: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби
* най-малко пестициди: тропическите плодове (банани, авокадо, киви, манго, ананас и пр.), зеле (броколи, карфиол и пр.), лук, грах и др.
Варенето унижожава поне 20-40% от нитратите.
Махането на кората гарантира, че се премахват тези части, където се натрупват най-много нитрати и пестициди.
Доста нитрати се натрупват в семките и около опашката на плода, а те се махат така или иначе.

Няколко неща, които могат да намалят нитратите:
* Подбират се средни по размер зеленчуци:
По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.
* Зеленчуците се съхраняват в хладилник:
Топлината превръща нитратите в нитрити. Най-добре – в найлонова опаковка с отвор.
* Разрязват на 2-4 части и престояват в студена вода 10-30 мин.:
Губят се около 10-15% от нитратите, тъй като те са водноразтворими. Разрязването е важно най-вече за зеленчуците, които натрупват нитрати във вътрешността си. Някои дребни зеленчуци може да се накиснат цели.
* Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40%:
Унищожава се и голяма част от витамините, тъй като зеленчуците се варят нарязани и обелени.
* Водата от варенето се маха веднага след сваряването:
В нея преминават голяма част от нитратите. Както и част витамините.
* Зеленчуците се заливат със студена вода:
Целта е да се охладят възможно най-бързо.
* Отстранява се най-нитратната част:
При чушките това е частта около опашката, при зелето и подобни зеленчуци – външните листа и кочана, при репичките и тиквичките – кората, при морковите и картофите – вътрешността, при цвеклото – най-горната част, при краставиците – частта откъм дръжката, при спанака – в проводящата тъкан и т.н.
* Сварените зеленчуци се консумират след приготвянето и не се претоплят повторно:
Така се образуват нитрити.
* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма:
Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).

Няколко неща, които могат да намалят пестицидите:
- обилно и продължително измиване под течаща вода
- белене (силно препоръчително при децата)
- най-много пестициди задържат: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби
- най-малко пестициди задържат: тропическите плодове (банани, авокадо, киви, манго, ананас и пр.), зеле (броколи, карфиол и пр.), лук, грах и др.
- при сушене на плодовете пестицидите се запазват; при термична обработка повечето пестициди се запазват, някои се разпадат до нетоксични съставки
- ако се спазват стриктно карантинните срокове, остатъчните пестициди не са толкова опасни т.е. вариант е да се разчита на реномиран производител или марка

Май се изписах за години напред  Laughing Дано не съм досадила на някого без да искам... Хайде на разходка Hug

# 475
добро утро, нищо, че е обед вече - ние станахме в 10.30 Whistling

страшно инфо!!! някой ако може да го сложи някой на първа стр. с линкове, заедно и с другите постове за алергиите, захранването и т.н.  bouquet

с това съм абсолютно съгласна  и го спазвам, без да съм го чела някъде Grinning
...Намерих още малко инфо за цитрусите (портокал, мандарина, лимон, лайм, грейпфрут)

Предизвикват хранителна чувствителност заради киселината.
Това обяснява 2-та напълно различни подхода за възрастта:
- Много деца под 1 год. реагират с обриви, защото нежният организъм не може да се справи с киселината.
- Други приемат сока добре, но при по-голямо количество или други киселинни плодове реагират.
Сок от цитруси преди 1 год. – ако се дава, то е при следните условия:
1. разреден наполовина с вода
2. ограничено количество (на 6-8 м. се дават максимум 40-80 мл)
3. не повече от 1 път дневно
4. след хранене, не на гладно
Портокалов сок се препоръчва официално в доста схеми на захранване, най-често към закуската.
- Причината: витамин С в сока подпомага усвояването на желязото в пълнозърнестите и/или обогатените каши.
- Критиката: сокът измества същото количество мляко, а то е по-важно за възраст 6-9 м. Освен това дразни стомаха.
Практиката с портокаловия сок преди 1 год. е въпрос на географски ширини.
Някои педиатрични школи (примерно доста европейски) предпочитат по-малко предпазливо, но пък по-рационално хранене.
Други са оправдано или неоправдано по-внимателни.
...

# 476
  • С-я
Птиче, хубава информация предлагаш. Може ли да кажеш източника, ако е необходимо да си търсим и други неща (сякаш съм чела част от тези цитати в Схеми за захранване, но не съм сигурна). А може източника да се сложи и на първа страница в полезните връзки.
За желязото аз съм чела, че запасите в организма се изчерпват към 6тия месец, но е вероятно да има връзка с удвояването на теглото. В тази връзка, вчера излязоха резултатите от кръвните изследвания на Филип- 110 хемоглобин. Според док. е ОК.

# 477
  • София
Привет!
Аз тази сутрин додох на Светли мандарина през марля да си я смуче. Хареса му ! Но картоф с тиквичка немога вече 2 - ри ден да му дам , неиска и това е. Утре ще пробвам с броколи.

Софи как ти завидях, ние дори в почивните дни ставаме най-късно в 7.30  ooooh!

# 478
  • София
Софи как ти завидях, ние дори в почивните дни ставаме най-късно в 7.30  ooooh!

Наааай-късно в 6.30 Юли е станала, Никола също... Стаси като ги чуе и тя скоква. В 7 вече всички са закусили и денят отдавна е започнал... как не ми се паднаха поспаливи деца  ooooh!

# 479
Софи как ти завидях, ние дори в почивните дни ставаме най-късно в 7.30  ooooh!

Наааай-късно в 6.30 Юли е станала, Никола също... Стаси като ги чуе и тя скоква. В 7 вече всички са закусили и денят отдавна е започнал... как не ми се паднаха поспаливи деца  ooooh!
ха-ха Mr. Green завиждайте, и с право Flutter
истината е, че просто им изместих режима с няколко часа напред от както свърши лятото: стават към 10, следобед заспиват към 4 и вечер към 12. така хващаме обедното слънце от 12-15 за разходка, иначе ще трябва да ги прибирам по обед, точно като се постопли...
Есма, големия ми, когато беше малък, през седмицата ставаше в 7, а почивните дни в 6 Twisted Evil ooooh!

Последна редакция: ср, 08 дек 2010, 16:22 от sophiepp

Общи условия

Активация на акаунт