Само аз ли се почувствах обидена или...?

• 15 638
  • 341
  •   1
Отговори
# 120
     Авторката по-горе питаше нужно ли е да каже на детето един ден.
     И аз се замислих се за причина, която налага да обясня на детето си технически подробности от зачеването му. За себе си не намерих такава.

# 121
Ако нещо в начина на зачеване на едно дете те притеснява, то едва ли ще го споделиш с него.
Надраснеш ли своите скрупули, комплекси и задръжи на тази тема, не виждам причина, да не му разкажеш.
Все пак векът е ХХІ, и скоро децата не само ще се зачеват извън тялото на майката, но и ще се износват от изкуствени матки.
Въпрос на време е.

Срамно ли е ин витрото?  Децата, заченати по този начин по-различни ли са от останалите?

# 122
Aма това е просто реплика от филм, тя показва, че хората имат различно отношение към нещата, в крайна сметка всеки има право на собствено мислене, което може да е различно от на другите...В репликата не видях пропаганда или декларативни изявления, така, че мисля, няма място за обиди....Освен това репликата беше целенасочена, отправена за да засегне героинята, която според приятелката и е разглезена и дъра бъра, в опит да си отмъсти за нейно предходно действие....

ПП Не мисля, че сериала е тъп или пък сценаристите....Е, актьорската игра не е на съответно ниво, ама....интригата си я бива...

ПП Според мен няма място за обиди и засягания Peace....Хората са различни не само във филмите, а и в реалния живот....а, нали филмите се опитват да пресъздават житейски ситуации....което показва, че един засегнат и озлобен човек(в случая героинята Сияна, която отправи въпросната реплика) може да те направи на нищо, не само, ако си създаден по начин непонятен нему, ами само заради това, че си с различен цвят на косата да речем.... Rolling Eyes ... По скоро според мен репликата идваше да покаже колко злоба и мъст(малко силни думи, де Peace) може да таи някой в душата си и докъде е склонен да стигне.....

И на мен ми направи лошо впечатление репликата  Sad, въпреки че нямам отношение по този въпрос  newsm78 ... по-скоро става въпрос за недомислица не сценаристите, според мен

# 123
   Госпожо Мафани, нищо не ме притеснява. Моят син от 4-5 годишен знае къде и кога е заченат. Той вече е на 13 и доста си говорим за секса, но по принцип, говорим и за зачеването и раждането на бебетата. Но някак не ми идва от вътре, а и той не пита, да споделя конкретно моите и на баща му лични преживявания около неговото зачеване. В детайли.
     Как срамно ин витрото? Не разбира се, просто не мисля, че за самото дете има някакво значение. Освен ако някой външен не му придаде такова. Тогава бих обяснила.

Може би разсъждавам по този начин, защото никога не се замислям как е заченато нечие дете.

# 124
.
     Как срамно ин витрото? Не разбира се, просто не мисля, че за самото дете има някакво значение. Освен ако някой външен не му придаде такова. Тогава бих обяснила.

И аз така мисля .Дали е ин витро дали или не , е без никакво значение за детето .

# 125
  • София
Ако аз не желая да се знае, как който и да е ще разбере дали детето ми е ин витро?...  Rolling Eyes  Защо се фиксирате? И какви "нагласи" - винаги някой е на различно мнение, по всички въпроси!

# 126
А ако някой те изпревари и му каже преди теб?
И тук е като при осиновяването.
Разбирането на второто от чужди хора съм изпитала.
Хиляди пъти съжалявам, че не съм научила това от майка си.

# 127
Осиновяването е доста по -различно  и на определен етап от живота на детето може би трябва да му се каже.
Ама да тръгне да обясняваш "виж сега мамо ти не си заченат от обикновен секс ами .... " като поотрасне да ама на малко дете  newsm78

# 128
  • София
А ако някой те изпревари и му каже преди теб?
.....

Ако аз не желая да се знае, как който и да е ще разбере дали детето ми е ин витро?... 

# 129
Дооооста преди теб:

И още нещо, ако ти не ми кажеш начинът на зачеване на детето си, аз от къде да знам дали е в епруветка, дали ин виво, дали е от мъжа ти...

# 130
  • София
Дооооста преди теб:

И още нещо, ако ти не ми кажеш начинът на зачеване на детето си, аз от къде да знам дали е в епруветка, дали ин виво, дали е от мъжа ти...

Е!... Тогава кое те кара да фантазираш за потенциалната опасност друг да му каже?! Малко си противоречиш ми се струва...

# 131
     Ако и двамата родители са биологични, не виждам прилика между ин витро и осиновяване. Все си е тяхно дете, нима е толкова важно къде точно е станало оплождането на яйцеклетката?
     В 21 век всеки начин на зачеване ми се струва напълно нормален, и за това не придавам значение на ин витрото в отношението си към вече родените деца.

# 132
Ако аз споделя с теб, а ти злоупотребиш с доверието ми.
Тази възможност изключваш ли я?
Не може поне един роднина или приятел, да не знае за твоето ин витро. Поне на един ще си казал....А нали знаеш как се пази една тайна... Peace
До такава процедура обикновено не се пристъпва след два месеца незабременяване. Обикновено е предшествана от поне 6-12 месеца опити, терзания, изследвания, ако щеш и вземане на пари на заем за всичко това....

Прилика има и няма. Приликата между ин витрото и осиновяването приключва до желанието или липсата на такова, да бъде споделено това с детето.
Понякога на вид дребното и безобидно, но прикрито, скрито, недоизказано е в пъти по-лошо, от това да споделиш в подходящото време, по подходящия начин. За теб къде е заченато детето няма значение, няма и за какво, но за него може и да има. Ако срещне една такава реална Сияна, която да му разясни разни неща...
Няма значение. Всеки сам носи отговорност за решенията си.

Успехи!

# 133
Пускам тази тема, като отзвук на част от вчерашния епизод на "Стъклен дом".
В  епизода се засегна темата ин витро. И имаше реплика, цитирам по памет : " Децата родени ин витро, са глезени, капризни и никога не завършват това, което са започнали. Това са деца направени в стъкло, а не създадени с любов"...
Понеже аз още свиквам с мисълта, че и моето бебе ще бъде направено в "стъкло" се почувствах адски тъпо...

Запитах се, това не е ли излишно преекспониране на нещата с цел да се постигне ефекта на по-голяма драма?
При баба ми би подействало драматично, но честно казано, аз дълбоко се засегнах...

Вярно е, че са заченати с помоща на техниката, по мноооого различен начин от природния, но пък са направени с много, с огромна любов и огромни молби към Господ. Едно е съвсем сигурно - при тях няма нежелани бебета, както се получава в доста случаи на естествено зачеване. Инетресно дали самите "стъклени" деца имат някакво по-различно усещане за себе си спрямо връстниците си. А най-интересни са ми т.нар. "сладоледчета", които са били превърнати в стъкло в истинския смисъл на думата, а след това са станали човечета. Simple Smile

Авторката, щом цялото ти същество го желае и обича още преди да е заченато, няма причина да се чувстваш тъпо. Остави предразсъдъците.

# 134
  • София
Ако аз споделя с теб, а ти злоупотребиш с доверието ми.
Тази възможност изключваш ли я?
...

Да. Защото ако не се чувствам комфортно, че детето ми е заченато ин витро, ще мълча като партизанин! Ако споделя, значи съм ок и тъповати подмятания не биха ме докоснали.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт