Само аз ли се почувствах обидена или...?

• 15 632
  • 341
  •   2
Отговори
# 135
Теб, теб, теб....не ти си важната в случая, а детето.
То как би се почувствало разбирайки го? Как би се почувствало научавайки го от теб и как от съседката или приятелката ти?
Теб много работи може да не се притесняват, но това не важи за детето ти.

# 136
  • София
Теб, теб, теб....не ти си важната в случая, а детето.
То как би се почувствало разбирайки го? Как би се почувствало научавайки го от теб и как от съседката или приятелката ти?
Теб много работи може да не се притесняват, но това не важи за детето ти.

От теб зависи детето кое как ще приема! Ако ти се притесняваш, и то ще се подтисне от този факт!

# 137
  • Пловдив
Виж сега, да приемем чисто хипотетично, че заченато ин витро дете има родители които са ок с начина му на зачеване. Но не смятат за нужно то да го знае. Такова дете няма как да е подготвено и да не му пука кой какво казал по повода. Дори мнооого да си говорила по въпроса, ей така по принцип, когато разбере че се е отнасяло за него, ще стане - " тя ме е лъгала". Дори аз да не се притеснявам от факта че бебето ми е "стъклено", ако утре някоя "умна глава" му каже, че е изрод и не е трябвало въобще да се ражда, как ще реагира то според теб. Как да я възпитам така, че да не се обижда? В никоя възраст. Децата си разменят абсурдни според нас обиди, но за тях са си реални. И се обиждат от странни за възрастните неща.

# 138
И тук е като при осиновяването.

newsm10

Как срамно ин витрото? Не разбира се, просто не мисля, че за самото дете има някакво значение. Освен ако някой външен не му придаде такова. Тогава бих обяснила.

Ще е късно.

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 20:56 от Трещерица

# 139
Боже, ама вие сериозно ли... ooooh! ...
Дискусията сериозно излиза извън контрол, а от последните разсъждения направо тръпки ме побиха...
В кой свят, в кой век живеете, бе хора....
И какво му е на инвитрото, че трябва ли да казвам, не трябва ли да казвам...
"Стъклени човечета", "изроди", създадени по мнооогоооо различен начин от нормалния...
лелеееее.....имам чувството, че съм попаднала в някаква извратена реалност....
Във век на технологии, при технически напреднала цивилизация, обсъждаме инвитрото всякаш
е акт на някаква противоестествена сила....едва ли не зла магия и магьосниците трябва да ги изгорим на клада...
Айде, бе.... ooooh!

# 140
Боже, ама вие сериозно ли... ooooh! ...
Дискусията сериозно излиза извън контрол, а от последните разсъждения направо тръпки ме побиха...
В кой свят, в кой век живеете, бе хора....
И какво му е на инвитрото, че трябва ли да казвам, не трябва ли да казвам...
"Стъклени човечета", "изроди", създадени по мнооогоооо различен начин от нормалния...
лелеееее.....имам чувството, че съм попаднала в някаква извратена реалност....
Във век на технологии, при технически напреднала цивилизация, обсъждаме инвитрото всякаш
е акт на някаква противоестествена сила....едва ли не зла магия и магьосниците трябва да ги изгорим на клада...
Айде, бе.... ooooh!

Tumba_lumba, аз съм съвсем съгласна с теб (това сигурно по изключение Wink ). Аз самата като твърде приказлива си разказвам всичко на всички - съседки, майки в градинките. Не съм срещнала никога отрицателна реакция. Дори напротив.

Но специално тук във форума съм срещала и много отрицателни мнения за всички, които се подлагат на АРТ процедури. Предполагам, че има разлика да теоритизираш анонимно и наистина да видиш едно дете, заченато ин витро - и че то не се различава по нищо от твоето.

За мен ин витрото е технически детайл по зачеването. Никога не съм се и замисляла да крия от детето си, че е заченато така. Даже въобще ме изненада това, че някой го поставя като някаква дилема.

# 141
  • София
Ако не беше тая тема, и аз нямаше да се сетя как може да се тълкува зачеването ин витро!

Не знам защо е тая фиксация, честно.

# 142
Tumba_lumba за жалост, мила, точно в такъв свят живеем  Tired
За мен няма значение, какво ще говорят хората или как ще приемат детенцето ми. За мен има значение, как ще се чувства то, когато в този свят на малоумници, се окаже залято със "стъклени" измишльотини. Иска ми се да знам, как да го предпазя  Tired
Трудно се крие нещо като ин витрото. Доста хора разибират. Тези в къщата, тези които ти надничат в двора  ooooh!
Не го приемам като срамно. Но селската идиля ще го превърне в кошмар. Не знам защо съм толкова сигурна. Дано греша.

# 143
Ако не беше тая тема, и аз нямаше да се сетя как може да се тълкува зачеването ин витро!

Не знам защо е тая фиксация, честно.

И аз не съм се замисляла за осиновяването, докато една съседка не ми прошепна -  то е осиновено.
Идеше ми да я зашлевя.
Не трябва ли да се водят някакви курсове преди тези процедури.

# 144
Прилика има и няма. Приликата между ин витрото и осиновяването приключва до желанието или липсата на такова, да бъде споделено това с детето.
Понякога на вид дребното и безобидно, но прикрито, скрито, недоизказано е в пъти по-лошо, от това да споделиш в подходящото време, по подходящия начин. За теб къде е заченато детето няма значение, няма и за какво, но за него може и да има. Ако срещне една такава реална Сияна, която да му разясни разни неща...
Няма значение. Всеки сам носи отговорност за решенията си.

Успехи!

Права си, аз не съм изправена реално пред тази дилема. Разсъждавам хипотетично и пречупено през отношението на детето ми. Когато избухна скандала с репликата "ин виво", му обяснявах какво е ин витро. Реакцията му беше повече от нормална. Каза, че изразът "бебе в епруветка" е глупав, защото и това бебе е в корема на майка си. Дори не му хрумна да пита "А мен как сте ме направили?" Отчитам и това, че е момче, може би ако имах дъщеря, разговорът щеше да е различен, съответно - и отношението ми.

Госпожа Мафани, Трещерица, убедихте ме. Не очаквах, че на този въпрос все още се придава такова значение, що касае вече родени деца. И ако наистина може толкова сериозно да повлияе на детските чувства, детето трябва да знае от родителите си.

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 21:11 от Хърмаяни

# 145
...Не знам защо е тая фиксация, честно.

Е, най- лесно е да намерим дребни и злобни душици, които ни пречат да си живеем живота и хвърлят непрекъснато препъни- камъни по пътя  към щастието.

# 146
Не знам, може би, защото около мен има доста хора, които се подложиха и подлагат на такива процедури, част от тях успешни, част неуспешни, нооо честно ви казвам нищо лошо от никой не съм чула за създадените по този начин дечица...Напротив, всички посрещат новината за създаденото човече с много радост и топлина. За мен няма никакво значение как е дошло едно бебе на този свят, важното е дали след време ще съумеем като родители да го възпитаме като достоен човек.

jp Wink

# 147
  • София
Деца ин витро, деца с увреждания, осиновени, деца без майка, деца без баща, деца без талант, деца без възпитание, деца без допълнителни дейности извън у-ще, деца без братя и сестри, деца с очила, деца с белези... ВИНАГИ има нещо, от което да тръгне драмата/травмата! Мислите ли, че има застраховка?!

Това прилича на оня тема, където опулена прочетох, че не е престижно да си многодетна! Обществото така смятало... Не знам кое е т'ва общество - аз се движа в друго явно!

# 148
    Може би си права, аз не съм изправена реално пред тази дилема.  Отчитам и това, че е момче, може би ако имах дъщеря, разговорът щеше да е различен, съответно - и отношението ми.

Как да не си изправена. Доколкото разбрах, детето ти не знае, че е заченато ин витро. И каква ще е разликата, ако беше момиче?

# 149
     Детето ми не е заченато ин витро. Опитах се да си представя какво би ме накарало да му обяснявам детайлите по зачеването, без значение по какъв начин е станало. Отговор не открих. И понеже аз не намирам разлика в децата по признак "начин на зачеване", реших, че отношението на другите родители би трябвало да е същото. Вие ме убедихте, че все пак разлика има.

Ако имах момиче, сигурно отношението му по въпроса какво  е "бебе в епруветка" щеше да бъде различно. Детето каза, че това е глупав израз, защото и тези бебета ги износват майките.

Извинете, не целях да ви подведа.

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 21:24 от Хърмаяни

Общи условия

Активация на акаунт