Само аз ли се почувствах обидена или...?

• 15 619
  • 341
  •   1
Отговори
# 180

Разбира се, че това няма да повлияе на мен, теб или хората които имат ясна представа какво е и защо се прави инвитро. Но иди да попиташ бабките от кварталната градинка, които всъщност са и тези които гледат филма. Или шивачките от ... фирма, които знаят за инвитрото, познават хора с репродуктивни проблеми, но те лично не са имали такива и тяхната сестра и първа братовчедка също и мнението им  е продиктувано от градските митове и легенди".

Искаш да кажеш ,че шивачките и техните роднини нямат репродуктивни проблеми ,те не гледат телевизия и въобще малко по хард  казано са тъпи и злобни. newsm78

Образно казано. Примера с шивачките май не беше на място, но общо взето имах предвид хора, които работят не на бюро (нямат постоянен достъп до интернет или по-точно до различни гледни точки) , а в големи производствени помещения, на чиито работни места често се обсъждат сериали, клюки и т.н. И когато тези хора не са лично засегнати от даден проблем често мнението им за него е базиран на чутото в тези сериали и клюки.

# 181
Женя 83 лепиш етикети точно по начина ,който описваш .
Аз примерно нямам репродуктивен проблем не съм запозната с процедурите по ин витро,  нито имам познати правили ин витро ,работя с шофьори и въобще не ми е идвало наум ,че децата заченати ин витро са по -различни от останалите .Появата им естествено е съпътствана с трудности за родителите ,ама  децата са си деца като всички .

# 182
Не съм чела темата, но на това му се вика " да се вкараш във филм".

А хора, които виждат разлика между деца заченати ин витро и по нормален път, са дребни, елементарни душици.

# 183
Женя 83 лепиш етикети точно по начина ,който описваш .
Аз примерно нямам репродуктивен проблем не съм запозната с процедурите по ин витро,  нито имам познати правили ин витро ,работя с шофьори и въобще не ми е идвало наум ,че децата заченати ин витро са по -различни от останалите .Появата им естествено е съпътствана с трудности за родителите ,ама  децата са си деца като всички .

Нямах за цел да поставя етикет, а го написах образно. Аз също нямам нужда от инвитро, нито имам близки които имат. Т.е темата не ме засяга лично. Но горе долу имам представа за какво става въпрос. Факт е обаче, че присъствах на разговор в който една жена ( не е  нискоинтелигентна!;  около 50 годишна) която обясняваше за нейна съседка.
- Ами тя не може да износи дете. Правиха инвитро , имаше близнаци и на 5 ят месец умряха. Сега пак са правили инвитро и още като са и сложили нейните яйцеклетки са умрели   още като са ги инплрантирали. И аз и казах - "Ами като не става ,защо не ползвате донори - никой няма да ви разбере?".

Ми и аз не съм наясно, но от този монолог разбрах, че жената има проблем с износването, а не с яйцеклетките....Много грозно ми стана  Тя не е злонамерена - искрено страдаше за съседката си, но казвайки и това как се е почувствала тази съседка? Тази жена обаче е точно от типа, които живеят с подобни филми, задълбочават се  в тях, съчувстват на героите. Не е глупава, просто няма информация и няма да намери такава, освен ако дъщеря и (недай си боже) няма след време подобен проблем.

Надявам се да ме разбереш сега. Никого не обиждам и не слагам етикети. Това което казвам е, че има хора на които тези реплики от филми  им влияят в начина на мислене  и това няма да се промени.

# 184
Ето ,че темата не те засяга лично не си съвсем запозната ,но и според теб тези деца не са .......... стъклени  и подобни глупости.

Дори и за тази съседка  наистина не разбирам какъв точно е проблема ,естествено ,че не е задължително да е запозната на 100 % с процедурите  и репродуктивните проблеми  сама казваш ,че не е злонамерена и искрено страда за съседката си.
Въобще не разбирам какво точно искаш да кажеш.

# 185
Въобще не разбирам какво точно искаш да кажеш.

Че без да искаме и без да сме запознати формираме мнения или по точно формират у нас такива. Тези мнения не винаги са правилните и без  да искаме можем да засегнем или нараним някого. Така както се е засегнала авторката на темата.
А това, че проблема не ме засяга лично  не означава, че нямам отношение по него. Грозни са ми подобни подмятания. Пък и никой не знае какво му е определила съдбата...

# 186
Това със съседката какво мнение пък лошо има жената като самата ти казваш ,че не е злонамерена и страда за жената.
Явно неща не ме разбираш -кое подмятане ти е грозно ?
Не те засяга лично проблема ,не си запозната със всички подробности И НЯМАШ някакво отрицателно мнение към децата ин витро .
Е ,това имам предвид.

# 187
Лошото е, че подобни коментари било то и във филм създават шаблони за обществено мнение.
Сериозно ли го мислиш това? Shocked

Наистина, много сериали гледате....

Жози и аз го мисля това, съвсем сериозно. не приравнявайте личния си мироглед към този на останалите...
гледай филма на Бенатова "Деца по каталог" и там ще чуеш много интересни изрази - "полудеца", "изкуствени деца" и прочие. ще се изумиш каква омраза струи и се насажда от филма на една от най-популяризираните "журналистки" на най-популярната медия.
Напълно съм съгласна с Jam. По тази тема с нея няма да имаме търкания  Peace
Според мен обществото ни не е достатъчно широко скроено, за да приеме ин витрото, не като бебе в стъкло, а като решение на проблем.
Замислих се, щом ин витрото поражда такива дискусии, какво ли би станало, ако се засегне друг напредък в медицината - трансплантациите. Ако човек е имал шанс да живее след, като са му трансплантирали сърце например обществото, какъв етикет ще му лепне?

# 188
  • сред маслини и портокалов цвят

...Замислих се, щом ин витрото поражда такива дискусии, какво ли би станало, ако се засегне друг напредък в медицината - трансплантациите. Ако човек е имал шанс да живее след, като са му трансплантирали сърце например обществото, какъв етикет ще му лепне?

Аааа, двете неща нямат нищо общо. Темата за размножаването човешко е винаги пикантна и любопитна.  Mr. Green Пък за някои дори срамна.

# 189
Аааа, двете неща нямат нищо общо. Темата за размножаването човешко е винаги пикантна и любопитна.  Mr. Green Пък за някои дори срамна.

Абсолютно. Някои още не са дораснали  до това, че може мъжът да е с проблем.

# 190

Замислих се, щом ин витрото поражда такива дискусии, какво ли би станало, ако се засегне друг напредък в медицината - трансплантациите. Ако човек е имал шанс да живее след, като са му трансплантирали сърце например обществото, какъв етикет ще му лепне?

Много се смесват темите за спасяването на живота и за създаването на такъв. Това са две съвсем различни неща. А колкото до трансплатираното сърце, наскоро имаше репортаж за едно момиче 20-22 годишно, което грееше от щастие, че е получило орган. А в същото време родителите на донора..... Cry контраст на емоциите, сложно е.

# 191
mikele80, в много кофти общество живееш.

# 192
Уви Гос'жо Мафани, така е. А вие в по-добро ли живеете?

# 193

Да. Simple Smile
Около мен на никого не гледат по различен начин, ако осинови, роди след ин витро, реши да има четири деца, или пък да няма, или живее с трансплантиран бъбрек, или пък без далак и матка.

# 194

Ние не се замисляме. Живеем по наши си правила. И казваме на децата си всичко.  Не ги лъжем.

Общи условия

Активация на акаунт