Само аз ли се почувствах обидена или...?

• 15 601
  • 341
  •   1
Отговори
# 240
На jam сигурно са й ясни нещата, но не е лошо да ги разясните и на нас. А не - вие хал хабер си нямате.

# 241
  • сред маслини и портокалов цвят
...вижте, от 5 години се въртя в кръговете на хора с репродуктивни проблеми. чула съм и съм видяла много. и съм пределно наясно, че обществото ни е все още силно неграмотно и силно нетолератно по отношение на стерилитета и асистираната репродукция.
все още е срамно за много двойки, ако се разбере, че имат проблем със забременяването. особено в по-малките градове. все още е виновна само жената. все още ин-витрото е черна противоестествена магия. все още децата, заченати инвитро, са генетични уроди, изкуствени и със сигурност нещо не им е в ред.

Трещерица, ми тя го е написала, какво друго да се обяснява.
Почти всички двойки, които имат проблеми със зачеването се сблъскват с гореописаните красоти.

# 242

Ако жената иска да запази здравето си - осиновяване. Но както знаем, това е последната грижа на жена, която иска до роди на всяка цена.

И какъв е проблемът със здравето по-точно?

Не можеш да даваш на друг човек подобен съвет. Всеки познава себе си най-добре и знае кое го прави щастлив и кое - не.

А това как "осиновяването е висша форма на човещина" е поредното клише, което няма общо с реалността.

# 243
  • Пловдив
И кое е за предпочитане - осиновяване или инвитро?

Разбира се, че ин-витро, то дава шанс детето да е от собствените ви гени, демек- ваше.

# 244
jp, далеч съм от мисълта да давам съвети. Особено на жена, тръгнала по тежкия път на стерилитета. Всеки си решава в зависимост от много фактори. Здравословните аспекти на ин-витрото не бих коментирала, това е работа на лекарите, които го прилагат. Аз само съм чела това-онова за рисковете.

А защо осиновяването да не е човещина? Да не би от меркантилни цели да се осиновяват деца, по сметка? Аз не знам за такъв случай.

# 245

А защо осиновяването да не е човещина? Да не би от меркантилни цели да се осиновяват деца, по сметка? Аз не знам за такъв случай.

О, да. Особено когато пишат - бяло, бърлгарче, със сини очи.  Ако може да прилича на Брад Пит.

# 246

О, да. Особено когато пишат - бяло, бърлгарче, със сини очи. 

Е, хайде сега, излагате се. Все едно да питаш защо японците не осиновявят негърчета. Може да ме обвините в расизъм, ама циганите са особена порода, няма какво да се лъжем. Mr. Green

# 247
jp, далеч съм от мисълта да давам съвети. Особено на жена, тръгнала по тежкия път на стерилитета. Всеки си решава в зависимост от много фактори. Здравословните аспекти на ин-витрото не бих коментирала, това е работа на лекарите, които го прилагат. Аз само съм чела това-онова за рисковете.

Не знам какво и как си чела - но можеш да опиташ да не използваш толкова категоричен тон за неща, за които имаш твърде повърхностна представа. И аз съм чела това-онова за рисковете при една бременност и раждане, но гледам да не съветвам жените "не раждайте, ако не искате да се поболеете".

За осиновяването - всеки осиновител се движи най-вече от мисълта за собствените си нужди и от представата си за собственото щестие. Това е нормалният и здравословен подход - нищо лошо не влагам в това. Осиновителите не правят благодеяние на децата си - те уреждат своя си живот по начина, по който смятат, че ще ги направи щастлив. "Искам да ми е пълна къщата", "искам някой да ми казва 'мамо'", "искам да дам на някого обичта си" - това са все реални нужди на реални осиновителки. Това не е "висша човещина" - това са нормални човешки нужди, които са били задоволени чрез осиновяването. Неслучайно повечето осиновители стигат до тази крачка след като не са успели да имат свои биологични деца. (Има една интересна тема по въпроса в Осиновители - нещо като "Осиновяването - последен влак или...")

Да не говорим, че не всеки осиновител е готов да бъде такъв - и драмите не са такава рядкост в тези семейства.

# 248
  • София
Имам въпрос-кой трезво мислещ човек ще се притесни,че е заченат ин витро?

охххххх, тук наистина е пълно с хора, дето хал хабер си нямат....

вижте, от 5 години се въртя в кръговете на хора с репродуктивни проблеми. чула съм и съм видяла много. и съм пределно наясно, че обществото ни е все още силно неграмотно и силно нетолератно по отношение на стерилитета и асистираната репродукция.
все още е срамно за много двойки, ако се разбере, че имат проблем със забременяването. особено в по-малките градове. все още е виновна само жената. все още ин-витрото е черна противоестествена магия. все още децата, заченати инвитро, са генетични уроди, изкуствени и със сигурност нещо не им е в ред.

да, знам, че тук всички са идеални - мислят правилно, позитивно, толерантно, политически коректно. ама навън не са така - повярвайте ми. знам какво говоря...
По голяма глупост от това не бях чувала.
Знаеш ли колко много хора даряват пари на непознати да си имат бебе?
Или тези дарителски кампании са измислени?

Джоджо, изказването ти е много невъзпитано. Това, че ти не си чувала или не знаеш за нещо, не го прави невярно. Изборът ти да го окачествиш като „глупост” говори единствено за твоя капацитет и възпитание.
Знам абсолютно всичко за броя и размера на даренията, свързани със стерилитет. Пак казвам, пък ако можеш – прочети и разбери - заместник-председател съм на пациентската организация на хората с репродуктивни проблеми. Сигурно знам доста повече от теб и за проблемите им, и за дарителските кампании, и за всичко в тази сфера.

# 249
Пак казвам, че ни най-малко не искам да обидя някого. Имам близка, която прави 4-5 опита ин-витро и накрая успя, за щастие. Ноооо...през какъв ад мина! На мен като страничен наблюдател ми беше жал за нея, за кошмара, който тя изживя. Две операции, изкуствено спиране на цикъла за 6 месеца, хормони, инжекции, стотици прегледи и пари,пари и пак пари. От тази гледна точка е и мнението ми, че ин-витрото е свързано с риск за здравето, за разлика от една бременност постигната по естествен път.

# 250
  • Пловдив

О, да. Особено когато пишат - бяло, бърлгарче, със сини очи.  Ако може да прилича на Брад Пит.

Тези, които решат да осиновят, не стига, че дават принос на държавата да й е по-леко и правят добро на едно дете,
ами и не могат да избират ли ? Защо да не може детето им да е русо и със сини очи, ако имат такова желание ? Айде за Брат Пит звучи несериозно, но подкрепям ги, ако не искат циганче например.

Аз пък не познавам някого, който да мисли (да го е изказвал), че децата ин-витро са изкуствени деца и нещо им има. Виж, ако е клонинг- съм съгласна, но те пак са получени от гените на родителите си и майката ги е износила.
Да, не е по естествен път, но няма никакви магии, всичко е развита наука.  А че някои по-неинформирани хора не го знаят- ами някои не знаят и какво е интернет, но няма да обвиним обществото, че е нетолерантно към новите технологии  Mr. Green Обществото не е негативно настроено към ин-витрото, а който вижда проблем, той е в неговата глава, или най-вероятно е лично засегнат от проблема, затова е по-чувствителен.

# 251
  • в сърцето на един мъж...

Тези, които решат да осиновят, не стига, че дават принос на държавата да й е по-леко и правят добро на едно дете,
ами и не могат да избират ли ? Защо да не може детето им да е русо и със сини очи, ако имат такова желание ? Айде за Брат Пит звучи несериозно, но подкрепям ги, ако не искат циганче например.

Извинявай, това е меко казано глупаво. Защото държавата има механизми за тези неща, а и може сама да си помогне. Не е нужно аз или някой друг да й помага, поне не в този случай Peace

# 252
  • Пловдив

Извинявай, това е меко казано глупаво. Защото държавата има механизми за тези неща, а и може сама да си помогне. Не е нужно аз или някой друг да й помага, поне не в този случай Peace

Държавата би била много олекотена, ако някой взема сирачетата от домовете, защото няма да ги издържа.
Защо тогава е изискването да се вземат ромчета ? Аз не бих взела.

# 253
Да, бе ще гледам чуждо,  пък и цигане! Айде, моля ви се, мислете малко, преди да пишете!

Защо да се подпомага държавата в стремежа й да се отърве от сираците?
Тук говорим за наше дете, не за деца така по принцип.

Малко в страни от темата, всъщност не точно, а точно може би някъде около центъра, но не са една и две двойките, сдобили се със свое биологично дете след като са осиновили. Съдба, Господ, вътрешно успокоение, че вече си родител, Провидение, както искайте го наричайте, но нещо сякаш се излекува от самосебе си. Душата може би.

# 254
  • Пловдив
Да, бе ще гледам чуждо,  пък и цигане! Айде, моля ви се, мислете малко, преди да пишете!

Защо да се подпомага държавата в стремежа й да се отърве от сираците?
Тук говорим за наше дете, не за деца така по принцип.

Именно- това е най-добрият вариант, да се постигне чрез колкото опити е възможно наше дете, пък вече ако не става, се мисли за осиновяване. Затова подкрепям ин-витрото, преди да го е имало, толкова хора са оставали бездетни.

Общи условия

Активация на акаунт