83rd Academy Awards OSCAR'2010 - началото на пътя

• 22 219
  • 740
  •   1
Отговори
  • в морето до колене

The Academy Award of Merit е годишна награда на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ. Ето и българският информаци& … 72;йт.

На официалния сайт на Академията можете да се запознаете с правилата за номиниране и определяне на наградените в общо 25 категории.

Най-добро изпълнение на главна мъжка роля
Най-добро изпълнение на поддържаща мъжка роля
Най-добро изпълнение на главна женска роля
Най-добро изпълнение на поддържаща женска роля
Най-добър пълнометражен анимацонен филм.*
Най-добра сценография  (Статуетка се дава също и за декори на наградения филм.)
Най-добро операторско майсторство
Най-добри костюми
Най-добър режисьор
На-добър пълнометражен документален филм
На-добър късометражен документален филм
Най-добър монтаж
Най-добър чуждоезичен филм
Най-добър грим
Най-добра оригинална музика към филм
Най-добра оригинална песен от филм*
Най-добър оригинален мюзикъл*
Най-добър игрален филм
Най-добър късометражен анимационен филм
Най-добър късометражен филм
Най-добър звуков монтаж
Най-добри звукови ефекти
Най-добри визуални ефекти
Най-добър адаптиран сценарий
Най-добър оригинален сценарий
*в тези категории е възможно да няма номинации всяка година

Искам да направя само една вметка – за Голям шлем се смята присъждането на петте главни награди на един и същи филм (най-добра мъжка и женска роля, сценарий, режисура и най-добър филм). В историята на наградите Оскар такива случаи е имало само три досега!

Най-общото е, че за награда има право да кандидатства всеки филм, който е бил излъчван с комерсиална цел поне 7 последователни дни в поне един кино салон в окръг Лос Анжелис в периода между 01.01.2010 година и полунощ на 31.12.2010 година. (Т.нар. qualifying run.)
За някои от наградите има по-различни правила, които ще уточнявам допълнително, където е нужно.
Формулярите, съдържащи официалната информация за продукцията – продуцентски и творчески колектив – трябва да бъдат представени на академията преди или след квалифиационните прожекции (но не по-късно от два месеца след тях). Крайната дата да представяне на формулярите е 1 декември 2010 година. И могат да бъдат оттегляни, но не по-късно от 7 януари 2011 година.

Графикът на процеса по определяне на наградените филми е следният:

01.12.2010 – краен срок за представяне на формулярите
27.12.2010 – разпращане на листите за гласуване за номинации / забележка – за номиниране на филми в отделните категории гласуват членовете на съответната гилдия
14.01.2011 – край на гласуването за номинациите
25.01.2011обявяване на номинациите в Samuel Goldwyn Theater
02.02.2011 – разпращане на листите за финалното гласуване / за наградите във всяка категория имат право да гласуват всички членове на Академия * само за чуждестранен, документален, анимационен и късометражен филм гласуват само тези, които реално са ги гледали ...
07.02.2011 – обяд на номинантите
12.02.2011 – церемония по връчването на наградите за технически и научни достижения в развитието на киното
22.02.2011 – край на гласуването за наградите
27.02.2011церемония по връчването на 83-тите Награди на Академията в Kodak Theater / вече са известни и водещите н … 03;та

В следващите публикации ще добавям нова и нова информация.
Зесега искам само да направя едно уточнение относно официалните сайтове.
1.   Официалният сайт на Академията е oscar.org
2.   Телевизията-домакин на церемонията ABC е създала сайт, посветен на самата церемония oscar.com – в момента на този адрес има информация, снимки, видео-клипове и пр. за 82-ите награди. Сайтът ще бъде обновен и посветен на 83-ите награди вероятно през януари.

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 00:52 от mia4ik

# 1
  • Далече
mia4ik благодаря за темата пострала си се много Heart Eyes
Вчера прочетох някъде, че Джеймс Франко и Ан Хатауей ще са водещи на церемонията тази година.

опс сега видях, че ти вече си ги написала водещите (поне се записах в темата)

# 2
  • Срещу планината:)
Преди години(когато Мрежата не беше толкова на мода Wink) Оскарите ми бяха голяма страст.Купувах си филмови списания и четях ли четях кой колко номинации има и прочие,все едно някой щеше да ме изпитва  Joy
Миналата година доста ме изненадаха победителите  Thinking
Ще следя темата с интерес mia4ik  bouquet

Спрягат ли се имена на потенциалните номинирани или още е рано ?

# 3
  • в морето до колене
За да се ориентирате по-добре кои филми биха имали право да участват тази година в номинациите, прилагам списък на филмите, излезли на екран през цялата 2010 в САЩ. Засега януари. Останалите на части по-нататък.
До някои заглавия има * - това означава, че излъчванията са били ограничени. Не претендирам, че е сигурно, че всички тези филми са минали през „квалификационните прожекции” в ЛА... но да се надяваме.
Явно не всички имат качествата да претендират за награди, но ще дам линкове към IMDb за всички. Ако не ви помогнат за прогнози за наградите, може някой просто да ги е пропуснал и да реши да ги гледа...

И така
8 януари
Crazy on the Outside *
Daybreakers
Leap Year
Youth in Revolt
15 януари
44 Inch Chest (LA)
The Book of Eli
Fish Tank *
The Spy Next Door
22 януари
Creation (Limited)
Extraordinary Measures
Legion
Tooth Fairy
29 януари
Edge of Darkness
When in Rome

По първоначални очаквания „Книгата на Илай" имаше доста сериозни шансове да влезе в номинациите... После излязоха доста филми, които го избутаха от първите редици.
И въобще, по моя скромна преценка – сред тук изброените май няма кой да влезе в списъка на претендентите... НО може някой да е на друго мнение.

# 4
  • Разпиляна във въображението
Записвам се да следя. От любопитство ще се опитам да изгледам главните номинирани

# 5
  • в морето до колене
Спрягат ли се имена на потенциалните номинирани или още е рано ?

Имената на "потенциалните победители" започват да се спрягат на практика още седмица след края на поредната церемония.  Grinning

Ето една публикация на TIMES ONLINE още от 9 март тази година.
Филмът, който те "са класирали" на първо място вероятно въобще няма да е претендент, защото разпространителите му са го пренесли за 2011 година. За този филм вече ме питаха, дали съм чела нещо по повод на шансовете му... е, шансовете му в момента не изглеждат големи. Но вероятно ще е първенец в листата за 84-тите награди.  Simple Smile

Може би в някой следващ пост ще ви представя най-популярните блогове, посветени на прогнозирането на наградите Оскар.  Wink

# 6
  • София
много се радвам на темата, чаках я с нетърпение  Hug

хм, от списъка за Януари видях, че е включен Fish Tank, той взе няколко награди в началото на годината. може и да се намърда в номинации, но за мен е слаб филм.
от останалите имам някои пропуски, но от тези, които съм гледала като че ли и аз нямам личен кандидат за номиниране в Януарския лист Peace

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 20:00 от Aurora

# 7
  • Далече
Да така като погледнах 9-ти март е още много рано за прогнози Simple Smile
Хубавото на това , че "The Tree of Life" остава за догодина е, че телевизионните камери няма да ни навират Брат Пит и Анджелина Джоли в очите цяла вечер  по време на церемонията:)

mia4ik  според мен е много работа да публикуваш всички потенциални филми, които ще участват с линкове към IMDb. Може би 15-20 , които се спрягат за номинации.

# 8
  • Срещу планината:)
Януарските филми-част са гледани,част не са.Харесах си този от не гледаните Extraordinary Measures ,но ще изчакам когато ми се гледа драма.Но като цяло наистина няма филм който да заслужава Оскар,поне аз не бих им дала  tooth

"The Tree of Life" този пък и не го бях чувала,ама нещо резюмето не ме грабна Rolling Eyes

# 9
  • в морето до колене
Ето и филмите, излезли на екран през февруари:
3 февруари
Ajami *
5 февруари
Dear John
District 13: Ultimatum
From Paris With Love
Frozen
The Red Riding Trilogy - 1 * The Red Riding Trilogy - 2 * The Red Riding Trilogy - 3
12 февруари
My Name is Khan *
Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief
Valentine's Day
The Wolfman
19 февруари
The Ghost Writer *
Shutter Island
26 февруари
The Art of the Steal *
Cop Out
The Crazies
Defendor *
A Prophet

Е, тук нещата вече стават по-разнообразни.
Има няколко чуждестранни филма, които имат премиера в САЩ. Което на практика им дава право да кандидатства наравно с американските продукции. НО! само, ако преди това не са били номинирани в категорията „най-добър чуждоезичен филм” за предни години. Това правило изключва възможнастта на „Un prophète” да кандидатства за награди...
Както виждате – има е един документален филм.
И се появяват първите по-сериозни претенденти в лицето на филмите на Полански и Скорсезе.   

# 10
  • София
mia4ik, не знаех, че има вариант чуждоезичните филми да кандидатстват в категории като американските продукции, поне не се сещам има ли такива номинирани и спечелили филми.

о, тук вече съм твърдо за номинация на Леонардо Ди Каприо за "Злокобен остров", много се надявам да получи не една, а две номинации /другата за "Генезис"/, но дано получи Оскар за поне една от двете роли, защото за мен е най-ощетения актьор в последните години!
Скорсезе, защо не? но да видя и другите и тогава Wink

Полански направи много добър трилър, но чак супер мега хипер не е. аз съм пас за него.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 20:18 от Aurora

# 11
  • в морето до колене
mia4ik, не знаех, че има вариант чуждоезичните филми да кандидатстват в категории като американските продукции, поне не се сещам има ли такива номинирани и спечелили филми.
Най-близкото, което ми идва на ума е "Живот в розово", май така се казваше филмът за Едит Пиаф, който всъщност е продукция на Франция/Великобритания/Чехия, а има два Оскара - на Марион Котияр за главна женска роля и за наградата за грим + номинация за костюми.

# 12
  • Далече
февруари:
"Ajami"  и "A Prophet " отпадат, защото са номинирани предната година.

Аз смятам, че "The Ghost Writer" и  "Shutter Island", няма да попаднат в номинациите. "Shutter Island" излезе много рано през годината, а Ди Каприо е с две сравнително силни роли и ще се разпръснат гласовете за него.

Харесах режисурата на Полански в "The Ghost Writer" и филма ми хареса, но предвид неговите истории със съда не вярвам филма да получи някаква номинация. Възможно, но не и вероятно е Olivia Williams  като поддържаща.

# 13
  • в морето до колене
Ето го списъкът за март.

5 март
Alice in Wonderland
Brooklyn's Finest *
The Secret of Kells (NY)
12 март
Green Zone
Mother *
Our Family Wedding
Remember Me
She's Out of My League
19 март
The Bounty Hunter
Diary of a Wimpy Kid
The Girl with the Dragon Tattoo *
Greenberg
Hubble 3D (IMAX)
Repo Men
The Runaways *
26 март
Ca$h
Chloe *
Hot Tub Time Machine
How to Train Your Dragon
31 март
The Last Song

Тук единственият реален претендент май е „Как да тренираш дракон” – почти всички го броят в тройката на номинираните анимации. И почти всички казват, че спорът за наградата ще е между него и „Играта на играчките 3”...
Що се отнася до „Алиса...” – май това не е най-доброто, на което е способен Тим Бъртън...
Но вероятно има шансове в кагориите за грим, костюми, сценография?

# 14
  • вятър в маслините, вятър над хребета
На мен пък ми направи впечатление избора на водещ на церемонията- говори се усилено, че Джеймс Франко има огромен шанс за номинация за ролята си в новия филм на Дани Бойл, това няма ли да му попречи на функциите на водещ?

Общи условия

Активация на акаунт