Английски език в детската градина или вкъщи

• 5 999
  • 20
  •   1
Отговори
Чудя се за обучението по английски език в детската градина, дали има смисъл от много ранна възраст (3 години) и дали не бихме могли да се обучаваме вкъщи поне първата година, въпреки че не знам по коя система бихме могли да се занимаваме. Имам време да уча малкия, но като разгледах всевъзможните учебници, тетрадки, пособия и цените им, се замислих дали 20-30 лева отгоре към градината ще излязат по-евтино от това да закупя цяла система. По какви учебни системи учат децата ви английски в детската градина? И доволни ли сте от резултатите, децата с какви знания излизат след 1 година обучение? Освен да се представят, няколко животни и няколко цвята, нещо повече научават ли?

# 1
  • София
моят опит сочи, че май всичко зависи от преподавателите.
Миналата година синът ми, тогава на 3 години, не каза нищо...все едно си губеше времето там. Ние обаче го оставихме да ходи.
Тази година имат нова госпожа - още след първите уроци пееше на английски, казва малки стихчета, брои вече съвсем правилно до 10, знае думи, понякога сам ме пита - а ти знаеш ли какво е ....еди какво си...от време на време изстрелва някоя дума на английски... Когато гледаме филм на английски, но със субтитри, той от време на време спира да играе и "хващайки някоя фраза от филма ме пита какво значи това....често не я произнася правилно, но понякога улучва...С две думи започнал е да развива и слуха си в тази насока.
Възможно е това да не е само благодарение на новата госпожа, а да е станало натрупване от миналата година и сега вече да се проявява...също не го изключвам.
Та с две думи - аз съм за ранното езиково обучение....най-малкото става натрупване постепенно....а и развиват усет и слух.
Не знам дали може да го обучаваш сама...зависи от твоите способности да преподаваш на малко дете....освен ако не му говориш по цял ден или през една част от деня на английски....   

# 2
Твърдо от моя опит съм ЗА обучение у дома.

# 3
  • София
Може би наистина зависи изцяло от преподавателите. Моята дъщеря не случи на преподаватели в градината и не бях доволна от заниманията по английски език. Ходи съвсем малко.
Можете да пробвате как ще са заниманията в градината. Ако не сте доволни можете да го обучавате и у дома.

# 4
  • Стара Загора
Чудя се за обучението по английски език в детската градина, дали има смисъл от много ранна възраст (3 години) и дали не бихме могли да се обучаваме вкъщи поне първата година, въпреки че не знам по коя система бихме могли да се занимаваме. Имам време да уча малкия, но като разгледах всевъзможните учебници, тетрадки, пособия и цените им, се замислих дали 20-30 лева отгоре към градината ще излязат по-евтино от това да закупя цяла система. По какви учебни системи учат децата ви английски в детската градина? И доволни ли сте от резултатите, децата с какви знания излизат след 1 година обучение? Освен да се представят, няколко животни и няколко цвята, нещо повече научават ли?
И според мен е много важно какъв е преподавателят в детската градина. Може да пробваш за месец - два. Ще научи нови песнички, ще тренира слуха.
Но ако имате време е хубаво да се занимавате у дома.

# 5
Време имаме, но с какво да се занимаваме? Учебна система, защото ще започнем от началото, или нещо друго? И какво да е това друго? А учебните системи са по 100 лева и нагоре Confused

# 6
Време имаме, но с какво да се занимаваме? Учебна система, защото ще започнем от началото, или нещо друго? И какво да е това друго? А учебните системи са по 100 лева и нагоре Confused

За мен обучението по език у дома няма нужда да бъде по определена програма, а по мамината "АЗ и детето говорим, учим, играем, пеем...И на английски". Не съм педагог и като такъв не го и уча по определени програми да пише, чете, смята.
Куче- doc, голямо куче- big doc, голямо черно куче- big black dog.....елементарно, нагледно, без излишно задълбаване.
Все пак целта е детето да свиква с другия език, а не да проговаря на него успоредно с матерния, нали?

С №1 започнах на 1 година и 11 месеца.
С №2 се наложи и от по-рано.
Доволна съм от резултата от програмата си Simple Smile

В нета има достатъчно материали за ранното чуждоезиково обучение.

# 7
Абсолютно съм съгласна с Г-жа Мфани!!
Истината е в ежедневната непринудена комуникация /аз съм била преподавател по английски, но смятам, че за толкова малки деца все още не са нужни системи/.
Ако му осигурите поне за известно време - часове в които ираете заедно на англ. и/или англоезични занимания с други деца, говорещи английски например /аз затова и търся езикова полудневна забавачка или англоговоряща плейгрупа/р филмчета без превод - и просто ще проговори ... не веднага, но след известно време.
Така ктана с моя син - говорим си от 1 год и нещо - той разбира всичко, което му казвам и разказвам на английски, задава въпроси, а напоследък просто ме изумява в напредъка.

# 8
Аз също бих казала - както детето се чувства по-добре. Преподавател съм по английски и работя с деца на възраст от 3 г. нагоре, била съм и в детска градина, и в занималня, и частни уроци, и в мойта школа - децата учат тогава, когато им е интересно. Междудругото, системите не са чак толкова скъпи - ако търсиш система, на първо време ти трябват учебник и диск, които обикновено са около 30-40лв заедно. В нета обаче има много ресурси, които ще са по-интересни на детето - песнички, игри, историйки, така че просто трябва да се разровиш, за да му намериш различни интересни занимания. Ако искаш, пиши на лични и мога да ти пратя полезни линкчета.
Отделно от това, както са казали и другите, хубавото на обучението по език, е че можеш да правиш ВСИЧКО - каквото ти хареса с детето, просто говориш на английски докато го правиш.
Това, което съм установила до сега е, че за да има максимален ефект, децата трябва да разграничават хората, с които говорят на дадения език. В този смисъл е хубаво да има друга учителка, за да знае, че с нея се говори на английски. Когато му говориш ти, рискуваш в един момент да го домързи и да те разбира, но да отговаря на български, защото му е по-лесно.
Аз самата съм леко разколебана в момента, защото предизвикателството започва тепърва с моя син. Досега съм била само от другата страна, като учител, сега ще трябва да се справям и като родител ... Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 12:02 от Lulu25

# 9
Благодаря ви за съветите! Lulu25, ще пиша ЛС. Чудя се дали има смисъл да го пращам на английски в градината, защото искам да научи нещо, не просто да му говорят за някакви неразбираеми за него неща, и затова идеята ти за занимания като песнички и стихчета много ми хареса. От друга страна само с песнички и стихчета на английски няма да научи реално езика. Вероятно е твърде рано да очаквам подобно нещо, при положение, че детето още се учи да говори български.
Но благодаря все пак!

# 10
А за песничките и стихчетата - имат полза, когато повтарят наученото като думички и фрази. Пример - учите цветовете и констуркцията My favourite colour is.... И тогава пеете песничка
My favourite colour is blue,
blue like a river, blue like the sky,
My favourite olour is blue.

Дано не задълбах в много детайли и не изместих темата. Embarassed

# 11
Аз съм за обучение в ДГ , защото е в група, което продължава и у дома. В тази връзка, мнения на пишещите преподаватели по английски в темата или по-запознатите майки за това: http://www.readersdigest.bg/products.php?cat_id=23&pid=65. Чудя се дали да се мъча да го свалям. Иначе аз от заниманията в ДГ съм доволна. Детето от септември е на градина, но и думички, и фрази е научило, които използва непринудено в ситуации като например ми сочи, че едната кола е big, а другата е small.

# 12
Аз също съм ЗА.
В нашата градина също имат часове по английски, за сега май наблягат на Коледните песни и често в къщи сме на вълна Джингъл Бел  Laughing или на него това му харесва и след час по английски той продължава до 21 часа в къщи. Децата имат невероятно голям капацитет да усвояват чужди езици (особенно до 6 годишна възраст), затова е добре да се използва.

Преди време мисля, че по Здраве (Канал 1) даваха и английски за бебета имаше урок по ТВ.

# 13
  • Талант на 2012,2013 г.
Лично аз съм ЗА обучението в къщи. От опит го зная. Детските предавания, които са на английски и нашите деца гледат с интерес също много помагат за усвояването на езика...

# 14
първо бих проверила дали е преподавател или преподавателка. Ако е жена ще се откажа. Сина имам респект само към мъже. жените не ги признава за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт