Майчинството счетоводно - 36

• 32 207
  • 603
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте,
Имам три въпроса:
Еднократната помощ при раждане на първо дете докога се изплаща?
Последния ми болничен изтича на 15.12., а все още не са ми превели никакви пари по него. Дали скоро ще холуча нещо?
Вече са вкарали документите ми за майчинство - кога ще започна да го получавам?
Благодаря предварително.

# 76
  • Пловдив
Здравейте,
Имам три въпроса:
Еднократната помощ при раждане на първо дете докога се изплаща?-след 15 число на месеца последващ подаването на док

Последния ми болничен изтича на 15.12., а все още не са ми превели никакви пари по него. Дали скоро ще холуча нещо? -зависи от работодателя ти-вероятно средата на дек ще имаш превод.извади си пик,за да следиш нещата на страницата на НОИ

Вече са вкарали документите ми за майчинство - кога ще започна да го получавам?-не може да са внесени,ще ги внесат януари.края на януари трябва да пполучиш парите от 15 до  31  декември.до 5  февруари-за целия януари и така до  5 число докрая на 410 те дни.и все пак всичко е прогноза зависи от това кога работодателят подава обр 1 и кога ти внася док в НОИ
Благодаря предварително.

# 77
Здравейте, преди няколко дни писах относно това, че на 03.01.2011 г. трябва да се върна на работа след първата година от майчинството си. Шефа ми иска да ме съкрати, но ме мотае. вчера бях при него да говорим, но той като разбра, че искам да ме съкрати по чл. 331 и да ми плати 4 заплати и ми каза че като се върна на 3 януари на работа ще видим какво ще правим. Искам да попитам как да процедирам в случая - трябва ли да подавам някакви документи към ной или да изчакам да видя като отида на работа какво ще се случи. По принцип аз исках да прехвърля майчинството си на майка ми - мога ли да го прехвърля примерно на 10 януари, ако разбера, че ще оставам наработа и това как ще се отрази в нейната работа и разликата от тези няколко дни аз как отразя пред ной.Много объркано го описах, но наистина съм много объркана и незнам какво да направя????

# 78
Имам въпрос.В момента съм в майчинство(втората година),но постоянно ми бавят парите и вместо всеки месец,взимам пари на месец и половина-два.От НОИ ми казаха,че това е заради работодателя,защото плащал осигуровките със закъснение.Мога ли да направя нещо по въпроса или да търпя цяла година?

# 79
  • В полите на Пирин планина
Имам въпрос.В момента съм в майчинство(втората година),но постоянно ми бавят парите и вместо всеки месец,взимам пари на месец и половина-два.От НОИ ми казаха,че това е заради работодателя,защото плащал осигуровките със закъснение.Мога ли да направя нещо по въпроса или да търпя цяла година?

Ти лично не можеш, защото вноските и информацията в НАП/НОИ се представя от работодателя. Би могла да говориш с работодателя.

Здравейте, преди няколко дни писах относно това, че на 03.01.2011 г. трябва да се върна на работа след първата година от майчинството си. Шефа ми иска да ме съкрати, но ме мотае. вчера бях при него да говорим, но той като разбра, че искам да ме съкрати по чл. 331 и да ми плати 4 заплати и ми каза че като се върна на 3 януари на работа ще видим какво ще правим. Искам да попитам как да процедирам в случая - трябва ли да подавам някакви документи към ной или да изчакам да видя като отида на работа какво ще се случи. По принцип аз исках да прехвърля майчинството си на майка ми - мога ли да го прехвърля примерно на 10 януари, ако разбера, че ще оставам наработа и това как ще се отрази в нейната работа и разликата от тези няколко дни аз как отразя пред ной.Много объркано го описах, но наистина съм много объркана и незнам какво да направя????

1. Ако не си на работа не можеш да прехвърляш майчинството, защото нямаш право на него.
2. Ако го прехвърлиш и продължиш да си на работа, то майка ти ще попълни приложение 3 и нейният работодател ще го подаде в НОИ.
3. Няма никакво значение от кой момент прехвърлиш майчинството, то е до навършване на 2 години от детето. За периода, в който си на работа и не ползваш майчинство, но все още не си го прехвърлила имаш право на 1/2 от него. Подава се приложение 4 пред НОИ.
4. Приложенията ги има под формата на линк в първия пост на темата.

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 11:29 от AnMary

# 80
Да но има ли смисъл да подавам документи за няколко дни, защото мисля, че за няколко дни нещата на работа ще се решат. Трябва ли преди да се върна на работа дауведомявам ной за нещо или да изчакам да видя как ще се развият нещата и тогава да подавам каквото и да било. проблем ли е ако прехвърля майчинството примерно 5 дни след като вече съм на работа, в смисъл проблем ли е за майка ми, защото нейния работотдател вече ще е платил осигуровките в края на декември и документите ще отидат в ной чак края на януари.

# 81
А мога ли да подам в НОИ оплакване срещу работодателя?И как точно да стане понеже работодателя твърди,че ми внася редовно осигуровките ,а от там ми казват друга дата ,която е с 10 дни по-късна от тази която твърди счетоводителката на фирмата.Моля Ви дайте   ми някакъв съвет.Благодаря Ви!  Praynig Hug

# 82
  • София-Младост
А мога ли да подам в НОИ оплакване срещу работодателя?И как точно да стане понеже работодателя твърди,че ми внася редовно осигуровките ,а от там ми казват друга дата ,която е с 10 дни по-късна от тази която твърди счетоводителката на фирмата.Моля Ви дайте   ми някакъв съвет.Благодаря Ви!  Praynig Hug
10 дни фатални ли са? При започнало плащане горе-долу интервала е месец нали?

# 83

Има и друг момент - работодателят превежда осигуровките, до следващия ден подава данните в НАП, а оттам се подават до НОИ по служебен път, което отнема определени дни, в зависимост от начина на подаване на данните / на място в НАП, с дискета по пощата, по електронен път ... / и чак след това НОИ нареждат превод, което пък става само на определени дни. Затова ти се струва, че е нередовно и със закъснение.

Да но има ли смисъл да подавам документи за няколко дни, защото мисля, че за няколко дни нещата на работа ще се решат. Трябва ли преди да се върна на работа дауведомявам ной за нещо или да изчакам да видя как ще се развият нещата и тогава да подавам каквото и да било. проблем ли е ако прехвърля майчинството примерно 5 дни след като вече съм на работа, в смисъл проблем ли е за майка ми, защото нейния работотдател вече ще е платил осигуровките в края на декември и документите ще отидат в ной чак края на януари.

Пише се НОИ - национален осигурителен институт. / Ной е оня с ноевия ковчег  Mr. Green /.

Сама ще си прецениш дали да подаваш документи за няколко дни. На другото съм ти отговорила по-горе - няма значение кога ще прехвърлиш майчинството, важното е да си на работа, за да имаш право на него. АКо прекратиш договора си не можеш да го прехвърлиш. Работодателят на майка ти ще придвижи документите, според момента на постъпване при него след изплащане на заплатите за съответния месец.

# 84

Ами последно получих пари на 28-ми октомври,а вече е 7-ми декември и нямам нищо.Да. Фатални са тези 10 дни.

# 85

Ами последно получих пари на 28-ми октомври,а вече е 7-ми декември и нямам нищо.Да. Фатални са тези 10 дни.

Има срок, в който ако работодателят преведе осиг. вноски не подлежи на санкция - това е до 30-то /или31 / число на месеца, следващ този, за който се отнасят вноските. Иначе дори и да не изплати заплатите след този срок е длъжен да ги начисли и да подаде данни в НАП, които се прехвърлят служебно в НОИ.

# 86
  • Пловдив
Здравейте! Завърнах се от Великобритания след повече от 3 години прекарани там. Детето ми е на 14 месеца, с български акт аз раждане, но родено в чужбина. Имам ли право да получавам майчинство и детски в България и каква е процедурата за получаването им?
Благодаря!

# 87
  • София-Младост
Здравейте! Завърнах се от Великобритания след повече от 3 години прекарани там. Детето ми е на 14 месеца, с български акт аз раждане, но родено в чужбина. Имам ли право да получавам майчинство и детски в България и каква е процедурата за получаването им?
Благодаря!
Майчинство имаш право , ако отговяраш на условият...12 месеца осигурителен стаж и осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство. 
За детските се подава декларация + удостоверение от родителите за доходите 12 месеца назад, ако не надхвърляте 350лв/доход на член от семейството имаш право и на тях.

# 88
Разбрах, че веднага след раждането се подава МОЛБА–ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ.
Въпросът ми е това при работодателя ли става или в НОИ? И какво друго се подава непосредствено след раждането?

# 89
  • Пловдив
Разбрах, че веднага след раждането се подава МОЛБА–ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ.
Въпросът ми е това при работодателя ли става или в НОИ? И какво друго се подава непосредствено след раждането?

може да не е веднага след раждането-имаш срок до 3 г

подаваш в социалните
молба образец
удостоверение за родените от теб деца-издава се от служба ГРАО
оригинален акт за раждане-ще го задържат
лична карта-може да искат и на съпруга ти

Общи условия

Активация на акаунт