Майчинството счетоводно - 36

• 32 288
  • 603
  •   1
Отговори
# 105
Lady Brinne ,много ме успокои.Благодаря ти много!

# 106
  • Пловдив
Здравеите имам един въпрос не знам дали точно тук му е мястото но се надявам някои да мойе да ми отговори.
Термина ми за раждане е за 12 март, и смятам да съм на работа до последно т.е. до болничния 45 дни преди раждането, което е към края на януари. И въпроса ми е дали ще ми се полага платен отпуск за 2011 и ако ми се полага колко ще е, дали ще е както за цяла година 20 дни или не. И ако е 20 дни трябва ли да я взема преди болничния или мога да взема част а другата да ми се изплати. Благодаря предварително. 

за 2011 ти се полага платен отпуск,но ще го вземеш след като ти приключи майчинството
няма да го загубиш,а ще го ползваш наведнъж след като се върнеш на работа

# 107
Здравейте
искам да попитам правилно ли съм разбрала, за да получавам детските трябва на член от сем. дохода да е под 350 лв.Как да го изчисля ? newsm78

# 108
  • София-Младост
Здравейте
искам да попитам правилно ли съм разбрала, за да получавам детските трябва на член от сем. дохода да е под 350 лв.Как да го изчисля ? newsm78

Да това е прага. събираш брутните доходи на семейството за 12 месеца назад, след това делиш на 12 и след това на броя членове на семейството. ако получената сума е под 350лв имаш право на детски.

# 109
Здравеите имам един въпрос не знам дали точно тук му е мястото но се надявам някои да мойе да ми отговори.
Термина ми за раждане е за 12 март, и смятам да съм на работа до последно т.е. до болничния 45 дни преди раждането, което е към края на януари. И въпроса ми е дали ще ми се полага платен отпуск за 2011 и ако ми се полага колко ще е, дали ще е както за цяла година 20 дни или не. И ако е 20 дни трябва ли да я взема преди болничния или мога да взема част а другата да ми се изплати. Благодаря предварително. 

за 2011 ти се полага платен отпуск,но ще го вземеш след като ти приключи майчинството
няма да го загубиш,а ще го ползваш наведнъж след като се върнеш на работа
Благодаря за бързия отговор,  искам да попитам още нещо, мога ли да си взема част от отпуска сега преди майчинството (понеже ще ми се налага да ползвам някои друг ден за прегледи и изследвани).

# 110
Здравейте. Имам един въпрос. До 17 септември 2010 бях по майчинство. Сега края на юни живот и здраве очаквам второто си детенце. Та въпроса ми е като се вземат 12 месеца назад преди термина ми излиза че долу-горе три месеца навлизам в период, в който съм била по майчинство и съм получавала тогава минималната работна заплата за страната. Искам да знам как да си изчисля колко ще получавам майчинство за сегашната си бременност, дали ще се смятат тези 3 месеца, че съм се осигурявала на 240 или на това, което съм се осигурявала преди да изляза по майчинство с първото си дете.
Малко объркано стана, но дано да сте ме разбрали  Grinning

# 111
  • София-Младост
Здравейте. Имам един въпрос. До 17 септември 2010 бях по майчинство. Сега края на юни живот и здраве очаквам второто си детенце. Та въпроса ми е като се вземат 12 месеца назад преди термина ми излиза че долу-горе три месеца навлизам в период, в който съм била по майчинство и съм получавала тогава минималната работна заплата за страната. Искам да знам как да си изчисля колко ще получавам майчинство за сегашната си бременност, дали ще се смятат тези 3 месеца, че съм се осигурявала на 240 или на това, което съм се осигурявала преди да изляза по майчинство с първото си дете.
Малко объркано стана, но дано да сте ме разбрали  Grinning
Само дето няма да са 12, а 18 месеца... и да, за месеците, през които си получавала обезщетение-майчинство за база ще се вземе МРЗ за периода.

# 112
момичета днес получих писмо от НОИ:
.....болничен лист N:23459,серия А-2007 е предаден за проверка и/или обжалване от лекарите, експерти по експертиза на временната неработоспособност на ТП на НОИ, поради установени следни нередности:
Сумата от периодите по БЛ с причина бременност и раждане е по-голяма от 135дни.

Питането ми е какво ме чака и следва от това?Много ми е притеснено дали в този случай ще получавам майчинство или не  Sad

Последна редакция: ср, 08 дек 2010, 17:02 от vany666

# 113
  • В полите на Пирин планина
.....болничен лист N:23459,серия А-2007 е предаден за проверка и/или обжалване от лекарите, експерти по експертиза на временната неработоспособност на ТП на НОИ, поради установени следни нередности:

Питането ми е какво ме чака и следва от това?Много ми е притеснено дали в този случай ще получавам майчинство или не  Sad

Най-вероятно ще го върнат за корекция до работодателя ти. А ти ще го занесеш до издателя му, най-вероятно педиатърът на детето ти. Спокойно - няма да ти откажат обезщетението, но ще имаш закъснение в плащането, докато се извърви цялата процедура.

# 114

Най-вероятно ще го върнат за корекция до работодателя ти. А ти ще го занесеш до издателя му, най-вероятно педиатърът на детето ти. Спокойно - няма да ти откажат обезщетението, но ще имаш закъснение в плащането, докато се извърви цялата процедура.

Какво значи "корекция"? Мисля,че в моя случай ще трябва да се "анулира" последния болничен,ако изобщо е възможна такава процедура?
Дните с който съм прехвърлила лимита от 135дни са много(да не кажа месец-два  Embarassed)

# 115
  • Пловдив

Какво значи "корекция"? Мисля,че в моя случай ще трябва да се "анулира" последния болничен,ако изобщо е възможна такава процедура?
Дните с който съм прехвърлила лимита от 135дни са много(да не кажа месец-два  Embarassed)

прави се корекция на последния болничен лист

е как с месец-два са ти объркали болничния  Shocked

# 116
Здравейте, момичета!   bouquet за всички даващи информация тук!
Питането ми е следното:
Моя приятелка работи като рецепционистка, сега ще са с график с дневни и нощни смени, бременна е в 5та седмица...
Трудовия и договор е 6-месечен и изтича в края на месеца.
АГ и е дала бележка, че е бременна и препоръчва само дневни смени.
Ако решат работодателите да се заядат с нея... защитена ли е? Има ли право да изиска само дневни смени и ако е на срочен договор може ли да излезе в болничен до края на бременността? Или ако излезе сега в болнични.... може просто да не и подновят договора докато я няма? 
Дано съм обяснила разбираемо ситуацията

# 117

прави се корекция на последния болничен лист

е как с месец-два са ти объркали болничния  Shocked

Той не,че е объркан ами аз съм в болничен от средата на март а родих септември,което надхвърля въпросните 135 дни  Close

# 118
  • Пловдив

Той не,че е объркан ами аз съм в болничен от средата на март а родих септември,което надхвърля въпросните 135 дни  Close

от март си в болничен за общо заболяване
той няма общо с тези 135 дни болничен за бременност и раждане
не бъркай двете неща

педиатъра ти е обръкал болнчния и ти е дал повече дни
и като събереш 45 дневния+42 от болницата+този от педиатъра-правят повече от 135

# 119
Здравейте, момичета!   bouquet за всички даващи информация тук!
Питането ми е следното:
Моя приятелка работи като рецепционистка, сега ще са с график с дневни и нощни смени, бременна е в 5та седмица...
Трудовия и договор е 6-месечен и изтича в края на месеца.
АГ и е дала бележка, че е бременна и препоръчва само дневни смени.
Ако решат работодателите да се заядат с нея... защитена ли е? Има ли право да изиска само дневни смени и ако е на срочен договор може ли да излезе в болничен до края на бременността? Или ако излезе сега в болнични.... може просто да не и подновят договора докато я няма? 
Дано съм обяснила разбираемо ситуацията

Щом договора е срочен работодателя спокойно може да не го продължи след изтичането му. Това, че е бременна и го е уведомила не я защитава от прекратяване. Дори и да излезе в болничнипреди изтичане на договора ще и се плащат само 60 календални дни. Това поне е при сега действащия Кодекс.

Общи условия

Активация на акаунт