Майчинството счетоводно - 36

• 32 180
  • 603
  •   1
Отговори
# 540
Родих на 23.11.2010 г. Документи за детски надбавки подадох първите дни на декември. В картата ми постъпват само детските за първото ми дете, кога да очаквам и тези за второто, и ще ми ги дадат ли със задна дата, т.е. за декември? А за дните след 23.11 до 1.12. полагат ли се част от детските?

# 541
  • Пловдив
Родих на 23.11.2010 г. Документи за детски надбавки подадох първите дни на декември. В картата ми постъпват само детските за първото ми дете, кога да очаквам и тези за второто, и ще ми ги дадат ли със задна дата, т.е. за декември? А за дните след 23.11 до 1.12. полагат ли се част от детските?

детските за декември още на са изплатени и съответно за второто дете още не си получила първите детски-това тепърва предстои

януари ще получиш и за двете деца

# 542
Здравейте! Предварително се извинявам, ако въпросът е бил задаван, но просто нямам време да изчета всичко... Питането ми е дали е възможно вместо 45 дена болничен преди раждане да ползвам годишната си отпуска? Бих искала да го направя, защото така ще получа пълната си заплата, а не само 240-те лв., на които работодателят ме осигурява. Благодаря предварително!

# 543
  • Пловдив
Здравейте! Предварително се извинявам, ако въпросът е бил задаван, но просто нямам време да изчета всичко... Питането ми е дали е възможно вместо 45 дена болничен преди раждане да ползвам годишната си отпуска? Бих искала да го направя, защото така ще получа пълната си заплата, а не само 240-те лв., на които работодателят ме осигурява. Благодаря предварително!

може да не ползваш 45 дневния или да ползваш само част от него

за целта отиваш при АГ то на датата,на която искаш да ти започне остатъка от 45 дневния,с бележка от работодателя,че си работила от първия ден на 45 дневния до момента

неползваните дни ги губиш обаче

# 544
  • София
Здравейте,

Преди да изляза в майчинство ме осигуряваха на висока заплата, но се изплащаше под формата на основна заплата от 440лв. + премия останалото. На каква сума ще ми се изплати натрупаният отпуск (на 440 или на цялата заплата, която съм получавала)?

Предварително благодаря!

Някой идеи?  Rolling Eyes

# 545
  • Майничка
Здравейте,

Преди да изляза в майчинство ме осигуряваха на висока заплата, но се изплащаше под формата на основна заплата от 440лв. + премия останалото. На каква сума ще ми се изплати натрупаният отпуск (на 440 или на цялата заплата, която съм получавала)?

Предварително благодаря!

Някой идеи?  Rolling Eyes

На база възнаграждение за последния месец, в който имате отработени поне 10 дни.

# 546
  • София

На база възнаграждение за последния месец, в който имате отработени поне 10 дни.

Не разбирам кое възнаграждение - цялото или само основното?

# 547
  • Майничка
Цялото, което е декларирано за съотв.месец и върху което са платени осигуровки и данъци.

# 548
Здравейте и за много години!!! Имам един малко тъп въпрос, но вече се обърках от четене. От 25.12.2010г. излязох в 45-дневен болничен преди раждане. Терминът ми е на 05.02.2011г. Въпросът ми е дали болничните и най-вече обезщетението за майчинство ще се изплащат по стария закон с база 12месеца назад или понеже ще родя през 2011г. ще гледат за база 18месеца? Най-общо казано дали съм в т.нар. заварено положение? Предварително Ви благодаря за отговорите, важно ми е, защото се осигурявам само от м.08.2010г. и това влияе твърде много на размера на обезщетенията!

# 549
  • Майничка
Здравейте и за много години!!! Имам един малко тъп въпрос, но вече се обърках от четене. От 25.12.2010г. излязох в 45-дневен болничен преди раждане. Терминът ми е на 05.02.2011г. Въпросът ми е дали болничните и най-вече обезщетението за майчинство ще се изплащат по стария закон с база 12месеца назад или понеже ще родя през 2011г. ще гледат за база 18месеца? Най-общо казано дали съм в т.нар. заварено положение? Предварително Ви благодаря за отговорите, важно ми е, защото се осигурявам само от м.08.2010г. и това влияе твърде много на размера на обезщетенията!

В заварено сте, 12 месеца.

# 550
Ще отговорите ли на моя въпрос, който зададох по-рано, моля Ви. Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig

"...трябва да се върна на работа през началото на април след като съм си взела платените отпуски за двете г. майчинство. Но днес счетоводителката ме хвърли в музиката като ми каза, че моята длъжност вече фигурира само на 4 часа, което значи и половин досегашна заплата. Питането ми е могат ли докато аз съм в майчинсто и без моето съгласие да променят така трудовите правоотношения и съответно какво да изисквам от работодателя.   

Благодаря ви предварително."   
 Embarassed  bouquet

# 551
Момичета, помагайте/за кой ли път... Blush/. Имам следното питане - имам издаден 45-дневен болничен преди раждане, който е до 7-ми февруари включително/термин 8-ми февруари/, но ми предстои планово секцио към 26-27-ми януари..Тъй като няма да раждам там, от където ми е дадн настоящият болничен и където до момента са ме следили , а знам, че следващият болничен/42-дневен ако не бъркам/се издава от мястото, където ще раждам, та той с коя дата ще е и за колко дни? В смисъл - на осми февруари ли чак трябва да отида да си го взема или?

# 552
  • Майничка
Момичета, помагайте/за кой ли път... Blush/. Имам следното питане - имам издаден 45-дневен болничен преди раждане, който е до 7-ми февруари включително/термин 8-ми февруари/, но ми предстои планово секцио към 26-27-ми януари..Тъй като няма да раждам там, от където ми е дадн настоящият болничен и където до момента са ме следили , а знам, че следващият болничен/42-дневен ако не бъркам/се издава от мястото, където ще раждам, та той с коя дата ще е и за колко дни? В смисъл - на осми февруари ли чак трябва да отида да си го взема или?

Това, че няма да раждате на същото място няма значени От родилния дом ще Ви издадат 42-дневен болничен с начало датата на секциото, който автоматично ще прекрати остатъка от 45-дневния, а третия болничен (от ЛЛ на детето) ще уравни дните до 135.

"...трябва да се върна на работа през началото на април след като съм си взела платените отпуски за двете г. майчинство. Но днес счетоводителката ме хвърли в музиката като ми каза, че моята длъжност вече фигурира само на 4 часа, което значи и половин досегашна заплата. Питането ми е могат ли докато аз съм в майчинсто и без моето съгласие да променят така трудовите правоотношения и съответно какво да изисквам от работодателя.   
...

По кодекс, работодателят не може едностранно, без съгласието на работника, да променя трудовия договор. Но същевременно има право да промени определени обстоятелства, касаещи конкретна длъжност и да предложи на работника нов договор или анекс към стария, съобразно тези обстоятелства. Т.е., вероятно ще Ви предложат да подпишете нов договор или анекс, с който приемате тези условия или ще Ви дадат възможност да откажете, което пък би било основание да получат разрешение за съкращението Ви от ИТ.
Това обаче не би трябвало да касае отпуски за минали периоди.

Последна редакция: вт, 04 яну 2011, 19:41 от gargamela

# 553
Здравейте и за много години! Желая ви много здраве и усмивки през 2011 год.!

Във връзка с измененията в КСО за болничните за общо заболяване от 01.01.2011 имам питане.
В непрекъснат болничен съм от 01.12.2010 до 13.01.2011 г. Първичен болничен от 01.12 до 14.12 и продължение от 15.12 до 13.01.2011. Ако от 14.01.2011 г. си взема още 1 болничен, продължение на тези 2-та, на каква база ще се изчислява - ще остане ли същото обезщетение, изчислено през декември, тъй като е без прекъсване, или вече ще е на база 12 месеца назад?
Чета преходната разпоредба на КСО: "§ 60. Паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, безработица и при трудоустрояване, отпуснати с начална дата до 31 декември 2010 г., продължават да се изплащат в определения им досегашен размер до изтичането на срока им.", но нещо не са ми ясни термините. Май болничен с начало 14.01.2011 г. няма как да е отпуснат с начална дата до 31.12.2010 г., нали? newsm78
Болничният, издаден от 14.01.2011 г. е фактическо продължение на временна неработоспособност, настъпила преди 01.01.2011г.  Ще се изплаща по стария начин, т.е. няма да се изчислява нова база и не го "хващат" промените.

ааа да питам и аз понеже също се интересувам от този казус ,та при мен обаче от 20.12.2010до31.12.2010г ми пуснаха първичен болничен(максимум до 14дена който е)от доктор следящ бременността ми,а сега от 1ви ми го продалжава без прекасване вече с 30дневен..това означава ли че и аз съм със заварено положение...малко оплетено..Sad.благодаря предварително

# 554

В заварено сте, 12 месеца.
а това само важи само когато е 45дневния преди 01.01.2011 или се отнася и за тези който попринцип са в болничен без прекасване от 2010,но 45 дневния преди ъермина е  през 2011

Общи условия

Активация на акаунт