Астма, информация, странични ефекти от лекарствата, съвети - тема 12

• 48 568
  • 723
  •   1
Отговори
# 705
факт е ,че се гледаме вече 5години и половина изцяло в къщи,пускала съм го на детска градина  сигурно 6-7 пъти пробно и изкарва там максимум седмица.последният път го пуснах миналата година февруари,заради предстоящата поява на новият член в семейството,с надеждата да свикне ,да ходи редовно,за да имам аз повече време за бебето.и какво се получи ,последваха месеци наред със вируси,спазми,болници,урбазони,а аз от притеснение ,че не мога да съм до него в болницата/лежа с майка ми,защото аз кърмех и отказаха да ме приемат със здраво бебе заради баткото/постепенно ,понеже бебето усещаше напрежението и неспокойствието на майка си ,се отби лека полека.и какво направих в крайна сметка с едно пускане на градина,сринах имунитета на синът ми ,натъпкахме организма му с какви ли не отрови/що урбазони бяха за няколко месеца/ и лиших и сестра му от най-полезната за нея в този раннен етап,кърма.
еййй,ама няма да го забравя и да си го простя никога този ужасен период ,с бебе на дни вкъщи,оставено при чужд човек да го гледа,защото нейната майка"кърмачка" хвърчи по болници и бърза помощ с батко и ,които в същият момент имаше огромна нужда от мен,а аз го оставях в болницата с баба му,за да се върна при бебето.бях ужасно раздвоена момичета в този етап,чувствах и знаех,че и двете ми деца имат огромна нужда от мен в даденият момент,а аз само търчах напред-назад,на свиждане в болницата ,после в къщи за да накърмя бебка и да се погрижа и за нея,а в крайна сметка се упреквах,че не съм пълноценно нито до единият ,нито до другият.
а относно социалните контакти,усещам видимо вече липсата им,вече е голям и не умее доста неща.да не говорим,че все сме си вкъщи сами ,скрити от всички вируси и болни,а като излезнем някъде на разходка или по работа,все го дърпам от тук ,от  там,че някой кихнал или подсмърчал,ами мъчно ми е ,все ми повтаря,че му е скучно и иска да играе с някое комшийче,и все ме пита ,те дали са здрави или аз здрав ли съм,да не ги заразя,знае всички имена на лекарствата си и кое кога се пие,болно ми е ,че все едно пропиляхме детството му ,но още по-болно ми е като отидем в бърза помощ посреднощ и му сложат маската с кислорода,и го надупчат с урбазона,така,че предпочитам по-малкото зло.все се надявам,че малко ,помалко ще израстне проблемът и ще му остане тогава цял един живот да се наслади на досега пропусканит социални контакти...
стана ,цял ферман,ама ми отворихте болната тема за детската градина и ползите и вредите от нея,т.е. за или против.еми категорично-против,поне за нашите дечица за съжаление...да не ви кажа,че ме е срам,живеем в къща ,залепена буквално и е едната стена за детската градина,а ние не можахме да ходим за 4 години -общо 1 месец,а дечицата като ги изкарат лятото на площадките ,в нас ехти от детски гласчета ,а ние само гледаме от прозореца или двора......
и да не забравя да благодаря за изказаното мнение за флексотида,зная,че не е хубаво сама да го почвам и спирам,но като виждам,че е добре и без него,бих му го спестила поне за сега на тоя етап.

# 706
и моята дъщеря не съм я пускала на градина , направих опит веднъж и за трите месеца когато уж ходеше, месец и половина дори и повече беше болна в къщи
да скучно й беше , но по-добре така отколкото по болници
сега е предучиллищна в училище и разликата е огромна , пак боледува , но много по-рядко и по-бързо се справя със вирусите , а преди някой само да кихне покрай нея и тя вече е е болна
относно социалния контакт , не смятам че е нещо много е загубила , даже много по-зряло разсъждава от съучениците си
всеки решава за себе си все пак , но за мен това беше по-добрия вариант и не съжалявам   

# 707
Само да вметна че болните ни деца не заемат място на здрави деца, защото в градините се гледа т. нар. средномесечна посещаемост, и ако тя падне, се отваря място за прием на още деца. Тоест- ако моето дете не ходи на градина 1-2-3 месеца, директорката трябва да приеме друго дете (без да отписва моето). Това е вратичката, която използват за да записват по над 35 деца в група, защото почти няма друг законен начин да го правят. В добавка- градината получава сусбсидия И за моето дете, което не посещава градината, или я посещава по 2-3 дни месечно. Така че не се заблуждавайте, или не се оставяйте да ви заблудят и да вземете да си отпишете децата- напълно ненужно е. Да не говорим че по закона ЗНП детските градини са длъжни да приемат децата с хронични заболявания, ТЕЛк или СОП, но на практика гледат да не ни приемат или да ни изритат.
Аз лично ще го задържа вкъщи колкото мога, но в предучилищната се надявам да започне да ходи и не смятам да го отписвам

# 708
  • sf
всеки си познава най-добре детето, но аз смятам,че вместо да се трепери и пази , детето трябва да се калява. Море, планина, всеки възможен момент на въздух. За един час да иде в гората, пак е нещо. Аз моя всяка вечер го събличам гол преди баня и поне 15мин го оставям така. Зима, лете, все така, без да го държа в топлата стая. ТЪрчи из целия апартамент.
само в каляването ми е надеждата. Нямам търпение да порастне още малкоо и да го запиша на още плуване.

# 709
Ох, направо ми прилошава като ви чета. Какво ли ни чака и нас? Моят господинчо е на ясла вече 2 седмици и направо се поболях докато реша да го изпратя - от една страна ми е гузно, че аз съм си вкъщи и съм го изпратила там, където рано или късно ще се разболее, а като си е вкъщи ми е гузно, че го държа у дома и по цял ден гледа детски. Излизаме за по 1 час сутрин и 1 час следобяд и през другото време е пред телевизора, а пък наскоро четох някаква статия, че за децата, прекарващи много време пред телевизора, многократно се увеличава рискът от развитие на астма... Дори като си играе с деца на неговата възраст (съвместна игра - силно казано; по-скоро игра един до друг), той изглежда поне с година по-голям - в много отношения разсъждава като възрастен, а не като дете, което направо ме плаши и си мисля, че причината е, че прекарва много време с мен и моите страхове да не се разболее го осакатяват по някакъв начин... Абе, пълна радост няма...
А за закаляването искам да ви кажа нещо - моят господин до 1 годинка го гледах само аз и определено мога да кажа, че лятото направихме някакво закаляване - правех му всеки ден слънчеви бани, водехме го на река много пъти и въпреки че беше на 9-10 месеца се къпеше в реката, в морето също се къпеше и то по 20-30 минути истинско цапане, не само натопяване на крачетата, ходеше предимно гол и бос и т.н. Всяка вечер с баща му се бореха преди баня поне 15-20 минути и той е голичък през това време (това продължава още). Но есента аз се върнах на работа и майка ми дойде да живее с нас, за да го гледа и се почна едно огащване до ушите, да не му е голо кръстчето, да му облечем елеченце, че му духа и в един момент се оказа, че той е на година и половина, а го навличаме 2 пъти повече от когато беше на 6 месеца (вярно, че аз преди това предимно голичък го държах). Цяла зима той не беше боледувал (може много да бъркам, но аз го отдавам на закаляването му през лятото) и март месец като се почна..., че и лятото продължихме с една мононуклеоза. Като си останах пак вкъщи август месец се опитах пак да го закалявам и да го разсъбличам, но отведнъж не става... Чак сега удпяхме да стигнем до състоянието отпреди 2 години - вкъщи стои по потник и блузка с къс ръкав (температурата в стаите е постоянна - 22 градуса, в спалнята - 21). За сравнение миналата година по това време беше с потник, тениска, блуза, а и елеченце понякога... Не искам да прозвучи като че обвинявам майка ми - жената си заряза работата, за да дойде да ми гледа детето и съм й много благодарна за това, но според мен бабите са свикнали, че все отнякъде може да му духа и дай да го облечем за всеки случай...
И така - уж се позакалихме малко вкъщи и сега пак е на бойното поле в яслата, да видим ефекта Praynig... Sorry, че много дълго стана, ама съм си подробна до влудяване и обяснителна по принцип Blush...

# 710
  • София,
Само да вметна че болните ни деца не заемат място на здрави деца, защото в градините се гледа т. нар. средномесечна посещаемост, и ако тя падне, се отваря място за прием на още деца. Тоест- ако моето дете не ходи на градина 1-2-3 месеца, директорката трябва да приеме друго дете (без да отписва моето). Това е вратичката, която използват за да записват по над 35 деца в група, защото почти няма друг законен начин да го правят. В добавка- градината получава сусбсидия И за моето дете, което не посещава градината, или я посещава по 2-3 дни месечно. Така че не се заблуждавайте, или не се оставяйте да ви заблудят и да вземете да си отпишете децата- напълно ненужно е. Да не говорим че по закона ЗНП детските градини са длъжни да приемат децата с хронични заболявания, ТЕЛк или СОП, но на практика гледат да не ни приемат или да ни изритат.
Аз лично ще го задържа вкъщи колкото мога, но в предучилищната се надявам да започне да ходи и не смятам да го отписвам
Съгласна съм, аз също съм го проверила, дори съм разговаряла с директорката и ст. сестра на тази тема и въпреки че в началото едва ли не стигнах до Закрила на детето заради тях, сега се държат много внимателно. На мен лично те ми обясниха, че няма нужда и не трябва да я отписвам от градината, просто си подавам документи - издадени от болницата или от лекуващия лекар с препоръка, че детето не трябва да посещава градина или ясла в зимния период, изтъкват се и се обясняват причините, издава се и извинителна бележка за отсъствията, по този начин си запазваш мястото, но те пък имат право да вземат друго дете - т.е. отварят си ново място! Peace По закон всяко дете има право на шест месеца да отсъства и да му се пази мястото! Peace
А на въпроса как протича едни ден в къщи - поне при нас - ставаме даваме лекарствата, закусваме и гледаме един час телевизия, после излизаме нанякъде, или сме на лекции/водя я с мен, понеже няма на кого и къде да я оставя/, ходим на логопед/убедих се че това е много приятно и полезно нещо за нея/ или просто се разхождаме някъде  - по магазини, по работа когато имам нещо  да свърша, не смея да я водя в детски клубчета сега - но през лятото или когато е топло я водя тук в едно наблизо, но то има детска площадка навън та е по безопасно, а и неходят много деца там. Наобяд обядва и ляга да спи, а като се събуди батко и се е прибрал вече от училище и се почва една яка битка - все се карат за нещо, гонят се рядко вече се заиграват, все се дразнят, но това може би е от разликата във възрастта. Понякога батко и и помага да си реди домашните, които и дава логопеда за в къщи и така. Вярно че ежедневието и е еднообразно, но тя си го харесва или поне на мен така ми се струва, не се оплаква - свикнала е вече и дори понякога тя не иска да излиза, а да си стои в къщи. А за каляването - то наистина е много важно. Peace

# 711
  • софия
Ох, направо ми прилошава като ви чета. Какво ли ни чака и нас? Моят господинчо е на ясла вече 2 седмици и направо се поболях докато реша да го изпратя - от една страна ми е гузно, че аз съм си вкъщи и съм го изпратила там, където рано или късно ще се разболее, а като си е вкъщи ми е гузно, че го държа у дома и по цял ден гледа детски. Излизаме за по 1 час сутрин и 1 час следобяд и през другото време е пред телевизора, а пък наскоро четох някаква статия, че за децата, прекарващи много време пред телевизора, многократно се увеличава рискът от развитие на астма... Дори като си играе с деца на неговата възраст (съвместна игра - силно казано; по-скоро игра един до друг), той изглежда поне с година по-голям - в много отношения разсъждава като възрастен, а не като дете, което направо ме плаши и си мисля, че причината е, че прекарва много време с мен и моите страхове да не се разболее го осакатяват по някакъв начин... Абе, пълна радост няма...
А за закаляването искам да ви кажа нещо - моят господин до 1 годинка го гледах само аз и определено мога да кажа, че лятото направихме някакво закаляване - правех му всеки ден слънчеви бани, водехме го на река много пъти и въпреки че беше на 9-10 месеца се къпеше в реката, в морето също се къпеше и то по 20-30 минути истинско цапане, не само натопяване на крачетата, ходеше предимно гол и бос и т.н. Всяка вечер с баща му се бореха преди баня поне 15-20 минути и той е голичък през това време (това продължава още). Но есента аз се върнах на работа и майка ми дойде да живее с нас, за да го гледа и се почна едно огащване до ушите, да не му е голо кръстчето, да му облечем елеченце, че му духа и в един момент се оказа, че той е на година и половина, а го навличаме 2 пъти повече от когато беше на 6 месеца (вярно, че аз преди това предимно голичък го държах). Цяла зима той не беше боледувал (може много да бъркам, но аз го отдавам на закаляването му през лятото) и март месец като се почна..., че и лятото продължихме с една мононуклеоза. Като си останах пак вкъщи август месец се опитах пак да го закалявам и да го разсъбличам, но отведнъж не става... Чак сега удпяхме да стигнем до състоянието отпреди 2 години - вкъщи стои по потник и блузка с къс ръкав (температурата в стаите е постоянна - 22 градуса, в спалнята - 21). За сравнение миналата година по това време беше с потник, тениска, блуза, а и елеченце понякога... Не искам да прозвучи като че обвинявам майка ми - жената си заряза работата, за да дойде да ми гледа детето и съм й много благодарна за това, но според мен бабите са свикнали, че все отнякъде може да му духа и дай да го облечем за всеки случай...
И така - уж се позакалихме малко вкъщи и сега пак е на бойното поле в яслата, да видим ефекта Praynig... Sorry, че много дълго стана, ама съм си подробна до влудяване и обяснителна по принцип Blush...
Аз не мисля , че астмата има нещо общо със закаляването.Тя е алергично заболяване. Моето винаги се разболява като почне мъглата. И гола да ходи все тая. Преди пет дни беше по потник на физическо.  За кръста съм с две ръце да му е топло - на кръста и краката винаги трябва да им е , ако не топло, поне конфортно.
А за духането - никога не съм вярвала на баба ми , че  в апартеманта от всякъде духа. Откакто си докарах плексит от един климатик в офиса, усещам посоката на течението във всяка стая до пет секунди. Сега не позволявам на дъщеря ми да стои  между две врати. Има достатъчно друго място. В училище единственното изискване към учителкато относно мястото й,  бе да не е близо до прашясалите завеси на прозорците.

# 712
  • sf
въпросът в закаляването според мен е, не че ще предпази от разболяване, а ще им помогне да изкарат всяка болест по-лесно.

# 713
Привет!
Детето ми е по-добре- не смея да се хваля...да не ме чуе дявола,но е факт!Снощи като го взех от детска и предприех спешни мерки,за да го предпазя от поредното боледуване(сиропи,капки,витамини,топла баня с инхалации от парата на топлия течащ кран,вряща тенджера със сода в кухнята).Бабешки илачи компреси на гърлото с извара и на гърдите с белтък и захар...напарих му крачетата и мисля, че пресякохме вируса! Peace
През нощта почти не е кашлял(2-3 пъти),но това не го броя!Нарочно намалих конвектора с който се отопляваме на минимум,т.е. около 15 градуса за през нощта.Сутринта стана и покашляше,докато си прочисти гърлото,но докато му дам сиропите и го заведа до детската спря да кашля.Днес и госпожата понеже е била цял ден на смяна ми каза,че не е кашлял за разлика от вчера.Сега също си играе и рядко се чува да покашля.Дано в почивните дни да се закрепи напълно!И в понеделник отново ще го водя на детска.Вторник пък ще имат театрално представление-Баба Марта ще дойде да им върже мартенички, ще рецитират стихчета,ще пеят песнички,ще се сбие с още някое дете,ще поседи наказан в ъгъла,ще се загащи сам,ще се нахрани с каквото успее и колкото си поиска Simple Smile.Аз съм ЗА с двете ръце за детските градини!като малка най-много обичах да ходя точно там и дори в почивните дни,нямах търпение да отида отново там при децата и да играя с тях.
По въпроса с каляването и моето момченце е калено доста-в нас е винаги 18 градуса,че и по-малко!Но в детската е много топло и там го водя само по потник и съвсем тънка блузка с дълъг ръкав и съответно къси чорапки и анцунг пак тънък.Така и притичваме до там с едно зимно яке отгоре и дори по маратонки,че градината е на отсрещния тротоар.Госпожите са много строги,но справедливи,директорката винаги ни поздравява,сградата е нова и всичко е много приятно и свежо там.Играчките им са страхотни и нови,леглата също са много хубави-Бори си е избрал да спи на втория етаж и винаги ми обяснява как се качва по стълбата горе и си облича пижамата,за да спи за обяд до приятеля си Ради.
Социални контакти винаги имаме,много обичаме срещите,гоститата,да играе с други деца винаги ни е било приятно...никога не съм го лишавала от игрите на воля,в клубчета доста често и през зимата ходим.Но наистина си е до детето,ако то е предразположено повече към боледувания и в стъклен аквариум да го сложиме пак ще боледува!Затова и смятаме да не премахваме нищо от нас(като домашни любици,цветя,плюшени играчки).Искаме да ходи на детска,за да си изгражда навиците,който в къщи не успяваме да изградим.Може би не съм най-добрият родител и не мисля най-много за здравето на детето си,но мисля че имунитета се изгражда точно така! Blush
Стана отново доста дълъг поста ми,затова спирам да пиша за да не би да не ме прочетете!Лека вечер!
п.с.А как след дълъг престои в къщи и дълго предпазване от болести ще иде в първи клас?Ами нали тогава ще боледува повече от връстниците си и ще пропуска да ходи и на училище дори детето!Може и да не съм права,ако е така приемем и критики! Thinking

# 714
  • sf
boril ,  в коя градина сте?

# 715
В ОДЗ №5 е записан моят хлапак и съм изключително доволна от персонала и обстановката в това заведение!Госпожите всяка вечер ми докладват как е протекъл деня на детето ми!В какво се е провинил или в какво се е постарал!Е случва се и да има и изключения...но това е нормално.
А с днешна дата Борето дори и не кашля вече  Hug Praynig УРА!Сополките му се сгъстиха,това означава че оздравява!Има апетит(това беше особенно голям проблем преди да започне да пие сингулер).Доста злояд е от малък и покрай АБКМ и диетите стана много тежко с храненето му,апетита и въобще не искаше да яде в последните 5-6 месеца.
След малко се ориентираме за една разходка в парка до "Герена",че времето позволява!Лек и слънчев ден на всички!

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 10:30 от boril

# 716
  • София,
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 14:20 от Семирамида

# 717
  • sf
 Thinking Като цъйкна на линка и ме праща аз да правя нова тема  newsm78

# 718
  • София,
Не чакай оправям я още сега ще е активна след малко!
ЕТО сега вече трябва всичко да е наред
Моля заповядайте в новата темичка

# 719
http://vbox7.com/play:9d1ca05f Честита баба Марта. Бъдете живи и здрави, много щастливи и усмихнати. На всички дечица пожелаваме безгрижно детство
Момичета, моля за малко помощ. Четох наскоро че отново връщат изплащането на паричките по чл. 8 със задна дата, от момента на инвалидизация(до 3г назад), но не помня на кой беше поста.Трябва ми за една позната на която социалните дават много нелогични обяснения...

Общи условия

Активация на акаунт