Всяка майка на Юнско дете да намине да се отчете :)

• 68 566
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Бюти, не не съм давала флуорни таблетки на Лъчко, нито аз съм пила по време на бременността. В яслата/ градината не са ни информирали да им дават подобни таблетки, но те и ТВ+ДВД купиха с нашите пари без да ни питат. Водата не знам дали е флуорирана...
Тоя сняг и ние от кога го чакаме. Детето няма търпение да направи един снежен човек.
Мая, Зара как е сега?

# 481
Роси, когато тръгнахме на ясла ни дадоха декларации за съгласие децата да пият флуорирано мляко по програма на община Варна. Аз не бях съгласна, но се оказа, че или приемам детето да пие такова мляко, или няма да му дават нищо, т.е. ще гледа как другите пият мляко, а на него няма да има. Затова подписах. Така че да ти кажа, дават им такова мляко в градините.

# 482
 Shocked Гали, ти ме застреля с тази новина. Нищо не са ми давали да подписвам, нито са ми искали съгласиета. Що за глупост. Ще попитам утре, но се съмнявам учителките изобщо да знаят...

# 483
По- добре  е  и то след втората  и пневмония,гадно ми е че се  налага да взема антибиотик,и се моля повече да не се налага поне следващата година,но е Божа работа,иначе шината ще я махаме сега в края на седмицата,на раната ще има лепенка,че като си я види и започва да плаче,та така...

За флуора,таблетки не давам и никога не съм го правила или да съм вземала,но купуваме от  време оно  сол с флуорид ,нямам идея дали  помага,но за сега нищо и няма на зъбките,надявам се и да остане така.

Желая ви  на всички весело  и мирно  посрещане на Коледа  и Нова година!

# 484
И аз не давам флуоридни таблетки. Според тукашните педиатри не са необходими, освен ако няма установена липса на флуор. Дори пастите с флуор се препоръчват чак когато децата могат добре да жабурят и изплакват устата си Peace

Весели празници от нас Party

# 485
  • София/Севлиево
Честито Рождество!Нека Коледа донесе на всички ни здраве, мир и любов на семействата и близките ни.Нека има светлина в душите ни , усмивки по лицата ни и много радост във сърцата ни!

# 486
Честито рождество!

# 487
Честита Нова Година!!!
Да сте много здрави и щастливи!!!

Аз за никакви флуори не съм се замисляла никога  Mr. Green Невежа съм си, и щом децата ми са си ок, не ме интересува нищо  Mr. Green Митко си има една паста за зъбки, по-точно гел за зъбки, който мисля е без флуор, мие си зъбките (почти) редовно, но много старателно, после си ги плакне. В близката седмица до две съм си дала срок да го заведа на зъболекар!

Ние оставихме децата при майка ми и баща ми, и от няколко дни сме сами в София. Много тържества, много нещо... Бяхме забравили колко е забавен софийския живот без дечурлига... направо се разцепихме  Tada   След около 2 часа ще си ги приберем момченцата и беж на пързалките... на 30 метра от нас има прекрасни писти за шейни, чудесен сняг и весело слънчице! Дано се задържи повече дни така до края на зимата!

# 488
За много години Hug

При нас е -19 градуса и духа ужасен вятър. Добре че утре ще е само -8 Crazy
Диди е на нова градина днес. Ще видим довечера дали ще й е харесало Wink

И ние трябва Диди да я водим на зъболекар, но като се стопли Laughing

# 489
За много години на всички!Почивате ли си от празниците ? Laughing

Галче,защо сменихте детската?Може би и ние ще предприемем тази стъпка ,но има още малко време да  се стигне до там

# 490
По неволя, Майче. Намалиха местата в нашата градина и понеже Диди е от последните приети, първа си тръгва.
Вчера е минало доста добре, играла си е, яла е, спала е, само от голямото куче, което живее в къщата малко се е уплашила, но днес пак с желание отиде, така че надявам се всичко да е наред Flutter

# 491
За много години!  Grinning

Само да уточня, че много често флоурът е причината за петната по зъбките при децата. И то не недостигът му, а високите дози в организма. Преди съм виждала деца с черни зъбки, но винаги съм си мислила, че причината е невежеството на родителите, които не им мият зъбките, но не е така. В повечето случаи е високата концетрация на флуор.

Когато приемът на флуор (от всякакви източници) се спре възможно най-рано в детска възраст, вероятността постоянните зъби да са ок, е голяма. Но, понякога млечните са ок, а новите се появяват млечно бели, вече с петна.  Confused

Въпросният флуор се съдържа в огромни количества в минералната вода, особено в синият Девин и Горна баня. С най-малко количество флуор е розовият Девин. Всичко останало трябва да се дава с мярка.

А идеята за предлагането на флуорно мляко в градините е някакво безумие. Защото лелките нито знаят децата дали приемат допълнително таблетки, нито каква вода пият. Кой знае пък и в градините каква вода им предлагат. Чела съм за случаи, когато им се дава минерална вода, на която никой не следи съдържанието на флуор.

Най-коварното на флуорът е, че се натрупва в костите и не може да бъде изхвърлен, а той е токсичен в големи количества. Прави ги трошливи. Приемът на калции донякъде неутрализира флуорът, но не съвсем.

Самото натруване на флуор става в продължителен период от време.

От многото изчетено по въпроса, това успях да синтезирам. Дано съм била полезна.  Hug

# 492
Честита нова година!
Желая ви здраве, много усмивки и приятни емоции през тази година!
Благодаря, Бюти. На мен това ми е ясно, но не мога да контролирам какво му дават в градината  Confused Там са на минерална вода, но не знам каква и дали я редуват. В нас не пием мин. вода, а филтрирана чешмяна. Преди време му бях взела една мъничка бутилка вода на СBA и прочетох, че има флуор. От тогава винаги чета съдържанието преди да взема и сякаш на друга вода не съм виждала да е упоменато.
Със сигурност ще му запиша час при зъболекар.
Освен това имаме направление и за очен лекар. На контролния сега за 3,6г му тестваха очите и май- май не вижда много добре  Sad Лошото е, че сега всички са запразнили и набелязаната лекарка ще се завърне от отпуск чак след месец. Дано не е нещо сериозно и дано се коригира.

# 493
Роси, за жалост, наистина в градините не можеш да контролираш какво се дава. Хубаво е, че вкъщи поне не сте на минерална вода. Едно петънце на зъбките не е страшно и едва ли можем да говорим за нещо крайно необратимо. Дано не си се притеснила.  Hug

Инфото го писах, м/у другото за всички, понеже предполагам, има хора, които не знаят за скритите вреди на флуора.  Confused  

Аз лично също до скоро не знаех много по този въпрос, докато на Еди не му се появи бяло петънце на едното зъбче. Попрочетох доста (постреснах се доста), но скоро ще го водя на зъбар да си каже и той мнението. При него мисля, че е слаба минерализация, а не признак на флуороза, щото аз флуор по никакви параграфи не приемам. Само с храната, но това не е проблем. Времето ще покаже.

# 494
Много  добре  си го  написала,благодаря ти! Наистина  е добре  да  се  знае преди  да  му  е  дошло на  главата  на  човек  Peace Има  над  какво  да  се  замисля  Wink
Галче  дано   да  и  хареса на  Диди повече от  другата  Hug
При  нас  пролетта  почти  дойде,за пръв път в живота  си  преживях градушка  и  грамотевици в  началото на  януари,или  както  се  казва "честито"ни глобално затопляне  Sad

Общи условия

Активация на акаунт