РУСКА КУХНЯ

  • 137 733
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Аз не ям преди Великден, нито пека преди това. Само в събота, когато ми е ден за печене изявам една топла кифличка, не се стърпявам. Но аз и не постя де. Козунакът обаче го проемам като обреден хляб и не ям.

# 571
  • Мнения: 125
Момичета,  знам че не е съвсем за тук, ама за вас се сетих. Моля,помагайте с превода, че аз не се справям  Sad

Гъши дроб с карамел
 Домашна питка със сирене
Домашен заек
Домашен петел (кокошка)
Пълнено агне в пещ
Малко печено прасенце
 Агнешка дроб сърма
Агнешки дреболийки в масло
Пилешки хапки по хайдушки

 Бягащо пиле
Катино мезе
 Телешко шпиковано
Конски пържолки в марината
Конски кюфтета
Телешка пияна пържола
 ПЪРЛЕНКИ

# 572
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Альона, това предполагам е част от меню в заведение, специалитетите няма как да се преведат. Това е като например да преведеш пелмени или борщ. А и не трябва да се превеждат, оставете си автентичните названия с пояснения с по-дребен шрифт какво представляват. Част от изброените може да се преведат, но Катино мезе или пърленки например ако и да могат по някакъв начин, ще загубят чара си. Или пък нещото по хайдушки. Peace

# 573
  • Мнения: 2 214
Съгласна съм с Джема, ужасно смешно ми звучи да преведеш "Цыпленок табака"

# 574
  • Мнения: 22 867
Съгласна съм с Джема, ужасно смешно ми звучи да преведеш "Цыпленок табака"

И безсмислено, в менюта съм го срещала "пиле табака", е, на мен това нищо не ми говори, освен, че е с пилешко. Филолог съм и мисля, че най-добре е, където не става с превод, да се оставят оригиналните названия, а в скоби или след тях да има някакво пояснение, че е еди каква си кухня, например, или накратко какво съдържа ястието и как се прави. Peace

# 575
  • Мнения: 1 111
а иначе-каква  е рецептата на това пиле,че ми стана интересно

# 576
  • Мнения: 293
Здравейте, момичета,
Първо, честито ми очи - едва днес открих темата. Правила съм много неща от руската кухня, като преди години започнах с пелмените. Но вчера ми попадна една рецепта "Королевская ватрушка" и я направих - мнооого вкусно! Ето източника (моя беше без шоколад) - http://www.liveinternet.ru/users/easa/post150614206/
 Не съм чела цялата тема, но ако сте писали за този чийз кейк, извинявам се! Та, да попитам, някой правил ли е такъв сладкиш, че аз моя лееекичко го препекох и стана твърдичко отгоре, но днес е поомекнал. Изобщо, има ли някакви тънкости в приготвянето му?

# 577
  • Мнения: 2 928
От вътре сладкиша как е, сочен ли стои? Не накъртва ли на извара?

# 578
  • Мнения: 293
acer , в изварата сложих 3 яйца, пудра захар, една лъжица царевично нишесте, 2 ванилии и всичко разбих добре. Като ядеш, разбираш, че е извара, но е като крем и с ронливия блат от масленото тесто е много приятен сладкиш. На мен лично много ми хареса. Но не зная в Русия каква извара точно използват за този сладкиш и не мога да правя сравнения. Правила съм едни еврейски сладки сиренки - гвиниот- и те са с плънка от извара, но в нея се добавят стафиди и лимонова кора, а и тестото е друго - с мая, та само с тях мога да сравня. Но се питах, дали с маскарпоне може да се направи този сладкиш?

# 579
  • Мнения: 398
Да се запиша и аз.

Преди две седмици се върнахме от Санкт Петербург и определено кухнята много ми хареса.
Имаме си традиция с още две семейства-кой където ходи по екскурзии после прави тематична вечер.Та тази събота ще се вихря в кухнята с руски рецепти.
Имам горе-долу идея какво ще приготвям, разгледах темичката(до 30-та страница съм), но не видях някой да е споменал супа Солянка.Та имате ли някакви идеи как точно да я направя.На вкус много ми напомни нашите гювечета  Embarassed

И още едно въпросче.Купих си от тези съдове дървените с прекрасните рисунки в/у тях, типично руските.Та въпроса ми е могат ли да се ползват за ядене и пиене.Този лак, който е върху тях не е ли опасен?

Благодарности за прекрасната тема   bouquet

# 580
  • София
  • Мнения: 2 275
а иначе-каква  е рецептата на това пиле,че ми стана интересно

Пиле табака почнали да го наричат по-късно и вече навсякъде го пишат така...
Иначе оригинал - преди 100 години да кажем е било пиле таПака, заради името на тавата, вкоято се пържи пиле - цяло, тавата се казва "таПа"...

Пилето трябва да е мъмичко, защото се пържи цяло...

Ето я рецептата на руски, ако има проблем с превода - ще помогна:
http://www.cookingman.ru/cooking-book/ptitsa/tsiplenok-tabaka.html
разгледах темичката(до 30-та страница съм), но не видях някой да е споменал супа Солянка.Та имате ли някакви идеи как точно да я направя.На вкус много ми напомни нашите гювечета  Embarassed


Ето я рецептата пошагова:
http://www.cookingman.ru/cooking-book/supi/solyanka.html

# 581
  • Мнения: 398
Много благодаря luss   bouquet

И на Лабрекс едно голямо благодаря за рецептата на запеканка с елда.Стана много вкусна  Hug

# 582
  • Мнения: 1 111
Лабрекс ,благодаря за уточнението за пилето. Кат орецепта не е сложно,но пък ми се струва трудоемко, имам предвид пърженето, интересна работа-с тия няколко тигана и кана отгоре...

Хареса ми сладкиша на Нела 66, обаче срам-несрам ще си призная,че някои неща не ги разбирам съвсем,ще помоля някой да ми преведе продуктите и начина на приготвяне.Благодаря предварително  bouquet

Може би не е тук мястото да кажа,но все пак ще спомена,че харесвам Русия и то предимно от историята,сайтове и снимки,които съм разглеждала,както и от впечатленията на съпруга ми. А,да не пропусна,че ми допадат и руските форуми. Но би ми се искало да се разходя и да видя повечето неща на живо.Но не съм попадала на някакви екскурзии до Русия или евтини билети...та някой ако има впечатления-нека сподели как да идем на екскурзия напр. със съпруга ми и да не е адски скъпо,естествено! Peace

# 583
  • Мнения: 398
tuly ние ходихме до Санкт Петербург, но първо, че бяхме на нещо като бизнес пътуване, а и после летяхме от Англия.Та идеи за тур оператори нямам.Но пък ние правим следното:в интернет можеш да си намериш хотел и да си го резервираш, отделно си купуваме билети, и отделно си правим програма какво искаме да посетим за даденото място.В повечето случаи ни излиза много по-евтино от организирана екскурзия.А и в интернет има страшно много информация за всичко-транспорт, забележителности, цени на билети, карти.......

Извинете за спама.

Ще се отчета утре какво се е получило от Руската ни вечер   bouquet

# 584
  • Мнения: 293
tuly, ето превод на „Королевская ватрушка”:

130 гр.масло,
320 гр.брашно,
120 гр.захар,
0.5 ч.л. сода бикарбонат (не бакпулвер),
щипка сол.

Плънка:
500 гр.извара,
3 яйца,
120 гр. захар (аз сложих 200гр. пудра захар),
2 ч.л. ванилова захар (сложих ванилия),
100 гр.шоколад, начупен на парченца (по желание),
1 с.л. нишесте, ако изварата е много влажна.

Като начало включваме фурната на 190 гр. – да загрява.
Пресяваме брашното и вътре нарязваме на малки парченца маслото. Добавяме захарта и претриваме всичко добре с ръце така, че да се получат маслени трохи. После добавяме содата и разбъркваме добре.
За плънката разбиваме добре изварата с останалите продукти. Шоколада добавяме накрая.
Формата, в която ще печем намазваме с масло . Изсипваме ½ трохи, отгоре изливаме плънката и накрая останалите ½ трохи. Слагаме в загрятата фурна и печем до леко порозовяване.
След изпичане го оставяме да поизстине във формата . С остър нож минаваме между стените на съда и пирога и внимателно преместваме в подходящ поднос.
Добър апетит!

Общи условия

Активация на акаунт