РУСКА КУХНЯ

  • 137 676
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 22 867
А краставицата - рендосана или на кубчета (как е по-добре)?

alys, режа я на ситничко, на кубченца, щото половинката не понася рендосана краставица и в таратора, иначе, ако е до мен, хич не ми пречи и рендосана. По принцип се реже на кубченца в рецептите. Peace

# 616
  • Мнения: 7 433
Момичета, разкошно видео на "Сладкие истории" за приготвянето на кроасани Grinning.
Наистина рецептата не е руска, но е толкова хубаво описано и показано от готвача, че не се стърпях и реших да ви я споделя  Peace.


   Разкошно описано,наистина!  Peace Hug
    Записах си рецептата,ще я пробвам непременно!  Party
    Направих кроасаните по тази рецепта.
     Единственото нещо,което не спазих в рецептата на тестото е това,че сложих жива мая,вместо суха.....
       Резултатът..... Laughing Laughing Laughing Макар и много вкусен,но.....няма нищо общо с кроасаните такива,каквито аз познавам. Изделията по-скоро ми напомнят рогчета. Та бих препоръчала тази рецепта под име Рогчета.  Wink Peace

      Ето и снимка:

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 08:50 от Селма

# 617
  • На топло...
  • Мнения: 584
Ех, Селма, страшно си бърза, речено-сторено, а аз ще има да се тутуууткам Whistling докато се наканя Grinning.
Иначе тук в Германия кроасаните също ми напомнят рогчета и нямат общо с това, което съм яла в България под името "кроасан" Peace. Така че не знам кое е по-коректно...
Обаче се навих да ги направя (очертава ми се най-после да дишам по-свободно откъм хлапета), защото рогчета обожавах като дете, а и може да се замрази тестото, та няма да станат зян наведнъж Grinning.
Благодаря ти за споделеното Hug!

# 618
  • Мнения: 48
Добро утро момичета   bouquet

Благодаря на всички които споделиха с мен рецепти за елдата .
Хапвам я с удоволствие.

Хубав ден   bouquet

# 619
  • Мнения: 1 874
Здравейте,
вчера си купих подправка за пелмени - едно малко пакетче(като на тази снимка http://www.berezka.bg/sites/default/files/imagecache/photo_xl/ne … no_selo_002_a.jpg) Въпроса ми е колко от нея трябва да сложа - на вкус ли!? Една приятелка казва, че пакетчето било за 15 бр. пелмени, тогава излиза, че дори ще ми е малко за един пакет - не е ли твърде много цялото количество от пакета!?

   Не съм чувала за подправка за пелмени  newsm78,но предполагам,че това в пакетчето е от рода на сухите бульони.За по-добър вкус пелмените се варят в хубав,силен бульон,но са достатъчно вкусни и без него.


Ами не - оказа се просто подправка: хрян, черен пипер и още няколко др. неща, но за мен имаше твърде натрапчив вкус, а сложих само 1-2 щипки между пръстите. Честно казано, пелмените само с кайма и лук са ми достатъчно вкусни. Иначе подправката ще ми стигне не за 15, а сигурно и за повече от 150 пелмена! Simple Smile

# 620
  • ...живея на последния етаж...
  • Мнения: 849
Рецептата за окрошка наистина е добра!!! Мъж ми си е традиционалист, обаче хапна доста тази вечер. Става и за салата към ракията, и за леко хапване на вечеря, кой както си предпочита Grinning.

# 621
  • Мнения: 206
Здравейте дами,

съвсем случайно открих темата, чрез фейсбук, жалко че чак сега! Искам да Ви попитам за едни сладки, които много наподобяват на външен вид на големи целувки, само че са в различни цветове, не са бели. Приятелят ми е влюбен в тях, има ги само в Берьозката. На вкус са като желирана много гъста сметана/крем, леко кисели. Имате ли представа, какви са тези сладки и как се приготвят?

Хубав следобед    bouquet

# 622
  • Мнения: 206
всъщност сега установих, че и берьозка имат сайт  Blush

Сладките се казват зефир

http://www.berezka.bg/sites/default/files/imagecache/photo_m/pro … iya_zefir_001.jpg

# 623
  • Мнения: 22 867
Имате ли представа, какви са тези сладки и как се приготвят?

skuki, вече си уточнила сладките, аз все помня един зефир в шоколад. Heart Eyes Има доста рецепти за приготвяне на зефир в нета, набелязала съм си тези, но все още чакат:

http://forum.say7.info/topic9342.html
http://forum.say7.info/topic3136.html
http://www.say7.info/cook/recipe/75-Zefir.html

Ще видя кога ще им дойде времето, много неща има за пробване. Laughing  bouquet

# 624
  • Мнения: 206
labrex, благодаря за светкавичната реакция! Смятам да се пробвам и ще пиша за резелтата, след това. Дано ми се получат да зарадвам милото Simple Smile

Благодаря ти!  bouquet

# 625
  • Мнения: 22 867
Смятам да се пробвам и ще пиша за резелтата, след това. Дано ми се получат да зарадвам милото Simple Smile

Пробвай, ако искаш потърси и други в нета. Напиши, моля те, какво се получава, надявам се ще е вкусно и максимално близко до тези, които продават. Някъде четох, че с агар-агар ставали "по-истински", но не съм попадала на него в магазин, затова бях решила, че ще пробвам с желатин, все ще стане нещо. Grinning Стискам палци да станат и да се харесат на милото!  bouquet

# 626
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Истинският зефир е с ябълково пюре и с агар-агар. Аз все се каня да си поръчам от Ибей и все не стигам до него. Ето рецепта по руски държавен стандарт (ГОСТ):

Приготовление
Рецептура зефира
Зефир без сахарной пудры 1006,13
Сахарная пудра 29,75
Итого 1035,88
Выход 1000

Рецептура зефира без сахарной пудры (на 1006,13)
Сахар-песок 323,68
Пюре яблочное 388,47
Белок яичный 64,64
Сироп с агаром 538,00
Кислота молочная 6,72
Эссенция ванильная 1,0
Эссенция фруктово-ягодная 1,0
Краситель красный 0,60
Итого 1324,11
Выход 1006,13 Влажность 20проц(+3...-1)

Рецептура сиропа с агаром
Сахар-песок 346,48
Патока 138,76
Агар 8,54
Итого 493,78
Выход 538,0

Стадии:
Подготовка сырья
Приготовление агаро-сахаро-паточного сиропа
Приготовление яблочно-сахарной смеси
Приготовление зефирной массы
Отливка половинок
Выстойка половинок
Опудривание и склеивание половинок
Выстойка(подсушка) зефира
Укладка

В отличии от Пастилы для агаро-сахаро-паточного сиропа влажность устанавливается 15-16 проц. (в случае приготовления сорта Медовый зефир вводят необходимое по рецептуре количество меда в клеевой сироп в конце процесса уваривания его).
Зефирную массу заливают в конверт так, что верх его остается незаполненным и края конверта можно собрать и зажать в руке, которой надавливают на массу и выталкивают ее из из сливного отверстия на поверхность лотка. Другой рукой поддерживают нижнюю часть конверта и вращением наконечника создают на поверхности зефира рисунок. Ослаблением нажима на массу в конверте прерывают истечение ее, т.о. отливают ряды половинок зефира.
Заполненные лотки отправляют в спец. помещение на выстойку.
В камере выстойки поддерживают в течение первых 3-4 часов температуру 20-25с , а в последующие 5-6 часв 33-36с и относительную влажность 50-60проц.
Влажность половинок к концу выстойки 21-23проц. Общая продолжительность выстойки 8-10 часов.
При отсутствии камер зефир выдерживают в открытом помещении при температуре 25-30с и усиленной вентиляции до 24 часов.
Вручную склеивают и посыпают сахарной пудрой.
Ставят на подсушку в сухом помещении на 3-4 часа.


По простичко, за домашни условия е това:
Состав
Яблоки(Антоновка или любые кисло-сладкие) -3-4шт.(выход-200гр. готового пюре)
Сахар-200гр.
Белки-2шт.
Вода-100гр.
Ваниль
Агар-агар-1ч.л.(можно заменить желатином и вводить немного по другому)
Приготовление
Залейте агар холодной водой и оставьте на 10минут для набухания.
Яблоки поставьте в духовой шкаф, запекаться. Очистите кожицу и удалите семенную коробочку, а из мякоти сделайте пюре, остудите.
Набухший агар, поставьте на огонь и дайте хорошо закипеть, всыпьте сахар и варите сироп в течении 10минут., добавьте яблочное пюре и доведите до кипения. На 10 минуте начинаем взбивать охлажденные белки с щепоткой соли в крепкую пену, Когда белки собъются, вливаете тонкой струйкой горячий сахарно-агаровый сироп и продолжаете взбивать еще 2-3 минуты. Можно добавить разведенную лимонную килоту. Перекладываете суфле в кондитерский мешок и отсаживаете, на застеленный бумагой или пищевой пленкой лист, зефирки. (можно ложкой выкладывать) Работаете очень быстро. Ставите в прохладное место для застывания.


Надявам се всички четящи тук разбират руски, че нямам време сега да превеждам цялото, копирано е от кукинг

# 627
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Здравейте!
Търся рецепта за малосольные огурцы - тези, които се започват още на другия ден smile3508 Благодаря ви!

# 628
  • Мнения: 5 001
Здравейте!
Търся рецепта за малосольные огурцы - тези, които се започват още на другия ден smile3508 Благодаря ви!

Арина...Отговарям ти тук а не на ЛС....Може и друг да се възползва от рецептата...

На дъното на буркан се слага копър(цветове),синап семена(белени),по желание няколко зърна черен пипер и дафинов лист(аз не ги слагам пипера и дафиновият лист).......Нареждаш краставиците(корнишони надупчени с вилица) максимално плътно и заливаш с разстворена морска сол във вода(студена)....По принцип саламурата се прави на принципа на яйцето и петте стотинки......Но на нас така ни става много солено......А тези краставички са за бърза употреба,та у нас ги прави със солна вкус....Т.е. ПРАВЯ саламурата да ми е приятна на вкус и заливам.
Претакам всеки ден(изсипвам течноста в тенджера и после връщам обратно) .....Понеже времето е топло - стават за няколко дена....

После съхранявам в хладилник за да не превтасват.

Последна редакция: пн, 30 юли 2012, 18:24 от TheNMaster

# 629
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Мастерче, благодаря ти. Аз попрехвърлих руските сайтове, за да се ориентирам, но се препънах в солта - пише я в супени лъжици, но руските лъжици май са по-големички Grinning Освен това ще заливам с гореща саламура, за да ги започнем след 24 часа, не че е спешно, но за експеримент  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт