РУСКА КУХНЯ

  • 136 559
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 4 437
Дами, питам вас, че нещо се обърках из нета.
 Дадоха ми квасна гъба. В един буркан, с вода(течност някаква) и вътре белички, като цветчета от карфиол. От това нещо се правело квас. Но из нета чета за квас , подобен на бира. А този се правел от мляко, доколкото разбрах. Подобрен бил на нашия айрян, но по-гъст и не толкова резлив. И се правело от прясно мляко.
Та ви моля да ми подскажете какво е това нещо и как да се "погрижа" за тази гъба. И как да направя квас, естествено.  Simple Smile
Много ви благодаря и се надявам, да не съм особено досадна.  Hug

Редактирам се малко: Дали това не е кефир? Явно малко сме се изгубили в превода.  Mr. Green  Като видях тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80   точно така изглеждат. Е, ако е кефирна гъба, какво да го правя?

# 181
  • Мнения: 22 867
Редактирам се малко: Дали това не е кефир? Явно малко сме се изгубили в превода.  Mr. Green  Като видях тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80   точно така изглеждат. Е, ако е кефирна гъба, какво да го правя?

aunt Ogg , това е точно кефирена гъба, ето ТЕМАТА, където можеш да прочетеш повече и да ти отговорят по-конкретно на въпросите. Преди години имах такава гъба, вкъщи на всички хареса кефирчето, което "произвежда", пък и е лековито. А, ако се справяш с руски ез, в Google има много инфо на руски. Peace

# 182
  • Мнения: 91
А аз искам да помоля за рецепти за елда. Много хора не я харесват заради уж неприятната и миризма, аз обаче съм и фен, но я консумирам много еднотипно -  със сиренце или мед. Тук пишат хора, които имат личен опит с руската кухня и искам да ги помоля за типични руски рецепти с елда. Знам, че в Русия я обичат. Предварително ви благодаря.  bouquet

# 183
  • Мнения: 22 867
А аз искам да помоля за рецепти за елда. Много хора не я харесват заради уж неприятната и миризма, аз обаче съм и фен, но я консумирам много еднотипно -  със сиренце или мед.

mapua, ето ти на прима виста една рецепта, аз също харесвам елдата, даже половинката и децата я хапват така приготвена, а като намеря време, ще ти потърся още нещо, или пък, ако ти си намерила рецепти на руски, изпрати линкове, ще ги преведа. Peace

ВКУСНА ЗАПЕКАНКА С КАША ОТ ЕЛДА

# 184
  • Мнения: 7 433
    Със сигурност в Русия гречката не консумират със сиренце,или поне аз не съм срещала такива хора.  Laughing

    Най-елементарния вариант за готвене:
    Сваряваш,подсоляваш ,добавяш краве масло (тук не мога да не кажа едно вицче :
    -как да направим по-вкусна кашата с масло?
    -да прибавим още масло!  Grinning )

    Още един вариант,ставащ и за постове:
    Сваряваш гречката.Отделно в малко олио задушаваш лук,към който прибавяш и червен пипер.Към лука и пипера прибавяш и гречката,разбъркваш,задушаваш всичко заедно още малко.Сервираш.
   
    И още: Гречка с пиле.

     Hug

# 185
  • Мнения: 0
Момичета , искам да ви помоля за рецепта за руските малки гевречета. Мисля че се казват СУШКИ.
Благодаря ви.

# 186
  • Мнения: 7 433
Момичета , искам да ви помоля за рецепта за руските малки гевречета. Мисля че се казват СУШКИ.
Благодаря ви.
   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg13794238#msg13794238

   Заповядай!  Hug

# 187
  • Мнения: 0
СЕЛМА, благодаря за рецептата. Сега ще ги направя. Направих МЕДОВИКА " страшно съм
доволна от себе си. Simple Smile

# 188
  • Мнения: 91
Селма, labrex   bouquet знаех че точно вие ще имате руски рецепти за елда. Със сигурност руснаците не я консумерат така - със сирене, но аз си я приготвих първия път така, хареса ми, после с мед - и от тогава си я ям по този начин. Ще пробвам и вашите рецепти, дано и семейството ми да я захареса  Simple Smile

# 189
  • Мнения: 214
В Русия продават един творог във вид на едри зърна. Имате ли идея дали може да се направи в домашни условия?

# 190
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
mapua,още една рецепта с елда,малко закъсняла  Hug:

Каша от гречка с гъби

1 ч ч. гречка (елда)
150 гр гъби (пресни или от буркан)
1 глава лук
бучка краве масло
стръкче копър по желание

Лукът се нарязва на едро и се задушава в няколко лъжици олио. Когато поомекне, се добавят нарязаните гъби и се запържва до златисто. Елдата се измива добре под течаща вода и се изцежда през гевгир. В сух съд се запича на котлона, докато се появи лек орехов аромат, след което се залива с две чаши топла вода.Добавят се гъбите с лука и се вари на слаб огън, докато поемат течността. Махаме от котлона, добавяме бучка масло, посоляваме, разбъркваме и задушаваме под капак за 10-15 мин.
При сервиране поръсваме с копър по желание.

  На мен много ми харесва така приготвена.

rozali,аз си приготвям домашна пълномаслена извара(творог) и сякаш най-прилича на руския творог:
2л.домашно прясно мляко,500гр.кисело мляко.
Прясното мляко се подварява и се охлжда до 35С.Добавя се киселото мляко и се разбърква добре.Съда се оставя на стайна температура за 7-8 часа,след което  сместа се нагрява без да се разбърква и без да се допусне завиране.Когато се надигне бяло калпаче,тенджерата се отстранява от котлона,оставя се малко да изстине и внимателно,с решетеста лъжица получената извара се прехвърля в цедилка.Течността също се прецежда.Изварата се оставя да се отцеди и е готова за консумация.Най-вкусна и полезна е за закуска с мед.


  Ако имате кефир или простокваша,може да се ползват вместо кисело мляко по същата технология.

# 191
  • Мнения: 91
lina kaz   bouquet Много ти благодаря, не е закъсняла рецептата ти, аз влизам всеки ден тук и чета, макар и да не поствам снимки по простата причина, че нямам фотоапарат. Голям фен съм на тази тема от форума.

# 192
  • Мнения: 214
lina kaz, мерси за рецептата, но май няма да се получи творог, който имах предвид. Този, който аз имам предвид беше във вид на различни по големина зърна- приблизително колкото царевични, които бяха в мляко или нещо като млечен сос.

# 193
  • Мнения: 91
http://forum.hlebopechka.net/index.php?showtopic=3166 Първата рецепта е с гречка. Надявам се Лабрекс или Селма да надникнат тук и да я преведат. Може би мястото и е в другата тема - за рецептите за превод, но това пък е руска кухня и моля да ме извините, че я слагам тук.   bouquet

# 194
  • Мнения: 22 867
http://forum.hlebopechka.net/index.php?showtopic=3166 Първата рецепта е с гречка. Надявам се Лабрекс или Селма да надникнат тук и да я преведат. Може би мястото и е в другата тема - за рецептите за превод, но това пък е руска кухня и моля да ме извините, че я слагам тук.   bouquet

Ето рецептата, сетих се, че съм я правила. Във форума е дадена за мултиварка, написала съм я за обикновена тенджера. Grinning

500гр. гъби
380 гр. елда = 2 чаши
990 мл. вода (4,5 чаши)
2 големи глави лук
4с.л. олио
сол, чер пипер на вкус.

Слагаме в тенджерка олиото и нарязания лук. Като се позапържи, добавяме нарязаните гъби, разбъркваме, оставяме да се запържат. Слагаме елдата и вода, солим, слагаме черния пипер и варим до готовност.

Помня, че първо запекох малко елдата, сварих я в подсолена вода, после я смесих с лучено-гъбената смес и така я правих. И карах на око, не съм спазвала пропорциите. Peace

Общи условия

Активация на акаунт