РУСКА КУХНЯ

  • 137 029
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1 701
Ехееее. Аз тъкмо да питам пелмените може ли да се пълнят с друго освен с кайма и гледам вие на дълго и на широко сте го обсъдили.
Аз вече се имам за майсторка- пелменарка! Simple Smile
Едни такива красивички ми стават вече, като по картинките! Crazy
И едни такива вкуснички... кантара е прибран! Wink

Днес направих една доза, ама този път я прибрах цялата във фризера, че имаше доста за дояждане. Най-голямата ми радост е, че децата ги обожават!
И благодаря за съветите (от преди мнооого време) за замразяването. Сега ги замразявам отделно и после ги нареждам в торбички и наистина не се късат! Simple Smile

# 436
  • Мнения: 1 884
wish  а как ги завививаш/ защипваш/ ,че на мен точно тази процедура ми е най трудна. ooooh!
Виждала съм едни такива пластмасови пресички, но в приятелка. Някой да знае къде се купуват такива?

# 437
  • Мнения: 1 701
Тъкмо такива пресички си купих и не ми вършат работа изобщо. Ето по тези снимки се ориентирах как точно се завиват. От третия път ми се получиха перфектни! Simple Smile
Много е лесно с ръчички, не ти трябват писпособления.

# 438
  • Мнения: 1 884
Мерси за линка. Hug Но въпреки всичко ще си купя и форма ако намеря, имам малки помощници и сна тях с форма ще им е по лесно. Wink

# 439
  • Мнения: 1 701
Купи си! Моите влизат в употреба, като правя разни закуски за децата от бутер-тесто! Simple Smile Не са излишни, определено!

# 440
  • Мнения: X
Само запис, че като се зачетох в последните няколко рецепти, времето литна.  Wink Като за начало ще пробвам пирожки с тестото с мая и вряла вода на Лабрекс.    bouquet

# 441
  • Мнения: X
 Пирожките направих с плънка от картофи, гъби и лук и станаха много хубави. Занесох на майка, почерпих две приятелки, ние хапнахме и свършиха. Сложих 42 г мая на 600 г брашно, а течността беше отварата от картофите (да не ходи зян  Wink). Сега ме сърбят ръцете да пробвам още една доза, но с плънка от сирене и яйца. Също ми се ядат със зеле, та може би ще задуша малко прясно зеле, за да има разнообразие.
Изкушавам се от ябълковите сладки и ако не ми дойде много, ще направя и тях. Лабрекс, винаги даваш много интересни и сполучливи рецепти.   bouquet  Hug

Коментирали ли сте хворост? Отдавна не съм правила, ама си е врътня. Този на снимката е дебеличък, но на вид е издокаран.



Има един сладкиш, яла съм го преди много години в Уфа. Представлява една куличка от слепени топчета тесто (по-скоро овални) и поляти със сироп. Ако някой е ял такова нещо и знае как се казва и как се прави, да сподели, моля.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 09:54 от Анонимен

# 442
  • Мнения: 7 433
   Не си спомням,дали сме коментирали Хворост....  newsm78

   Аз го правя така.Вкъщи го наричаме Хрустики,затова в рецептата написах Хрупанки.

   

# 443
  • Мнения: X
Бабината рецепта за хворост е:
4 яйца, 4 с.л. вода, 1 с.л. водка/ракия, 15 г масло, 1 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, брашно около 500 г. Технологията е същата, както на Селма.

П.П. Ще пробвам и варианта без вода. Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 14:14 от Анонимен

# 444
  • Мнения: 22 867
Мммм, хворост, вкусничко Heart Eyes..........аз най-често го забърквам от яйце, малко сметана заквасена или кисело мляко, лъжица водка и брашно, колкото поеме. Бързо става! Peace

А най-често правя тези ролкуки, от немската кухня са, вкъщи много се харесват, ще сложа рецепта за всеки случай, също са бързи (малко ще дойде спам в руската тема, но пък рецептата е от рускиня Laughing):



Чаша (240 мл) айрян 1:1 кис. мляко и вода (иначе са с кефир)
1-2 яйца
щипка сол
0,5 ч.л. (но лъжичката ми е май от не съвсем миниатюрните newsm78) сода, гася я с малко оцет или лимонов сок
Всичко това слагам и разбърквам в купа, сипвам брашно и бъркам с вилица, после изсипвам на плота и донамесвам.
брашно до средно меко нелепнещо тесто

Правя го на топка, покривам и оставям 30-ина мин да постои. Много нямам търпение, но определено така стават по-пухкави мекички. После разточвам на кръг, режа на ивици на едната страна, после на другата, получените правоъгълничета резвам, промушвам единия край два пъти през отвора и пържа в загрята мазнина. И по половин доза правя, като много ми се приядат, пък компанията ми е малка. Значи, може и веднага да се пържат, но стават по-различни от тези, от стоялото тесто. Намерих две снимки:

 

# 445
  • Варна
  • Мнения: 11 349
лабрех, правила съм такива ролкуки, само че рускинята ги наричаше "тарарушки" (от 7say|) - сещаш се Sunglasses

# 446
  • Мнения: 22 867
лабрех, правила съм такива ролкуки, само че рускинята ги наричаше "тарарушки" (от 7say|) - сещаш се Sunglasses

А, и тарарушките съм правила, в тях има мазнина, пък ролкуките  нямат, но общо взето са близки. У нас обаче не знам що, но харесаха повече варианта ролкуки. newsm78 Grinning

# 447
  • Мнения: 7 433
alys,като има вода в тестото,Хворост не се ли получава леко твърдичък?  Thinking

# 448
  • Мнения: X
alys,като има вода в тестото,Хворост не се ли получава леко твърдичък?  Thinking

Ще трябва да направя по твоята рецепта и тогава ще видя и споделя разликата. Когато съм записвала рецептата, нямаше нет, баба беше източникът и съответно винаги съм правила хворост по нейната рецепта. Възможно е твоята да е по-сполучлива. Една приятелка е правила хворост като соленки и каза, че също е било удачно (но това не е за моя вкус). Последно съм правила преди пет години  Simple Smile.

# 449
  • Варна
  • Мнения: 11 349
лабрех, правила съм такива ролкуки, само че рускинята ги наричаше "тарарушки" (от 7say|) - сещаш се Sunglasses

А, и тарарушките съм правила, в тях има мазнина, пък ролкуките  нямат, но общо взето са близки. У нас обаче не знам що, но харесаха повече варианта ролкуки. newsm78 Grinning

не съм се вглеждала подробно в ингредиентите, самия начин на оформяне на тестото ми е познат, помислих, че става дума за "тарарушки"  Mr. Green

лабрекс, ти, последно, имаш ли руска жилка?

Общи условия

Активация на акаунт