7клас, ІІри срок, готвим се за лъвски скок,

• 37 291
  • 724
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Привет момичета от ледения Пловдив   bouquet

Много често хвърлям поглед в темата, но честичко се "изнизвам тихомълком", защото имам чувството, че тук основно пишат майки на седмокласници с ясни представи за бъдещето си и много добри резултати в ученето. Тъй като моя хубавец не е наясно какво ще се случи с него след 7 клас, нито е най-изявения отличник ми е трудно да споделям на фона на вашите хубави истории.

Но все пак имам едно въпросче (възможно е да сте го коментирали и аз да съм го пропуснала, за което се извинявам предварително). Имате ли информация (и по-конкретно за Пловдив) кога се очаква да излезе справочника за приема след 7 клас, включващ училища, специалности, балообразуване и т.н.? Или пък има ли сайт, в който може да се погледне тази информация преди да са излязли книжките-справочници?
(Май станаха две въпросчета  Embarassed)

# 421
Привет момичета от ледения Пловдив   bouquet

Много често хвърлям поглед в темата, но честичко се "изнизвам тихомълком", защото имам чувството, че тук основно пишат майки на седмокласници с ясни представи за бъдещето си и много добри резултати в ученето. Тъй като моя хубавец не е наясно какво ще се случи с него след 7 клас, нито е най-изявения отличник ми е трудно да споделям на фона на вашите хубави истории.

Даруся, съвсем си останала с грешно впечатление. Темата е за нашите седмокласници, не само за отличниците. Има наистина много изявени деца, на които ние всички много се радваме и споделяме успехите. Но има и от другата "порода" - и на тях се радваме също много, защото те пък си имат своите други предимства. Така, че недей да се "изнизваш тикохомълком" ами сядай да пишеш какво става с вас. Ако това ще те успокои малко И ние не сме изявени отличници  Hug  Hug  Hug  но аз си пиша тук честичко  bowuu
Реално като се замисля моята госпожица също няма ясен поглед какво иска да се случи с нея след седми клас. Засега аз напирам за езикова гимназия, тя се съгласява с мен. До края на изпитите обаче има мнооооого време. Може тя да реши да се изяви някъде другаде.
Обичайте си децата такива каквито са  Hug

# 422
  • варна
 Мда, и моя син не е от най-изявените Mr. Green както и преди съм казвала.
 Тъй че, да са живи и здрави първенците, ама далеч не всички са такива.
  Wink

# 423
Даруся, конкретно на въпросите ти - справочникът излиза обикновено края на април, понякога го забавят дори до началото на май. Това не е от значение, същата информация можеш да намереш на сайта на РИО- Пловдив, ето тук
http://www.riobg.com/start.php?RIO_NUMBER=16
На лентата горе вече е даден линк към информация за датите тази година. Ако искате да прегледате училищата на спокойствие всички вкъщи, най-добре попитай някой познат с детенце в 7-ми клас от близките години дали може да ти даде справочника да го прочетете. Не са настъпвали съществени промени в приема на училищата през последните години, освен че елитните увеличиха приема си по 2 деца в клас миналата година. Simple Smile
П.П. Що се отнася до "изявеността"... Laughing има приятни училища в Пловдив, където може да се влезе със скромни оценки. Ако имаш нужда от разяснения, питай спокойно. Много отдавна подготвям деца за кандидат-гимназиалните изпити и съм в час какво се случва всяка година в Пловдив.

# 424
  • София
Даруся, добре дошла!
Някой беше питал за отговорите от пробния изпит по Български език в "Междучасие".
1-б   2-а   3-а   4-г   5-не е отговорила   6-а-недоловима  б-?  в-нееднозначни   г-благотворителни   
7- има две запетаи /преди че и освен/    8-в    9 е за правопис    10-б   11-а    12-?   13-б   14-а    15-а
16-а   17-г   18-б   19-Македонски   20-г    21-г    22-а    23-б   24-а    25-в

Госпожицата има 5,14.   
Справила се е по-добре с преразказа, отколкото с теста.
Обаче е доволна /и аз Simple Smile/. Все пак това за нея е първи пробен изпит.

# 425
Здравейте мили мами. HugЕстествено, че не пропускам да надникна в писанията ви винаги, когато успея да се вредя на компа от двамата си подрастващи младежи. Моля  Praynig, тези от вас,чиито деца са се ориентирали да кандидатстват в езикови гимназии да споделят, как са си избрали точно какъв език да изучават, като изключим например довода, че англ. зик се учи в много училища от 1 до 12 клас, а и в достатъчно школи на високо ниво и затова все някакси ще се научи. Защо вашите деца предпочитат на първо място да научат добре немски, френски, испански, италиански, руски, японски и … незнам дали пропуснах някой важен за вас език. Насочвам ви да разсъждаваме заедно за перспективите и възможностите, които съответните езици дават на нашите деца, (споделям предварително , че съм доста “боса” по темата) независимо дали след 12 клас ще продължат образованието си в България или ще търсят знания в чужбина. Къде и в кои страни съответните езици “отварят” по-лесно врати. Ако детето ми след 12 клас  реши да учи”Право” и след бакалавърска степен реши да учи в чужбина, къде е най-добре това да стане. Към кой език да го насоча още от сега. Същите въпроси ме вълнуват и ако той се насочи съответно към финанси, международни отношения, медицина или други сфери на  професионално развитие.За сега силите му са насочени към това – винаги да е в центъра на събитията и на компанията. ooooh! Joy  Много е контактен, но с чар bowuu и остроумие Thinkingне всичко се постига в реалния живот. Трябва и здраво учене, труд, постоянство- все пожелателни за него достойнства към настоящия момент. #2gunfire Знам, че каквото и да си говорим, образованието , т. е. доброто образование коства доста разходи за семейството Money , затова – кои са държавите , в които мажеш да получиш добро образование и възможно най-малко сътресения за семейния бюджет. Ето едни такива въпросчета ме вълнуват напоследък. Peace Това е, защото се опитвам и аз като вас да дам най-добрия съвет на моето дете, като съответно отчитам силните и слабите му страни. Много ще се радвам , ако успее да изучи в средния курс поне 1 език на конкурентно (европейско) ниво, защото не се знае в кой момент той ще се обърне назад и ще каже напр. “….и защо сега аз учих точно испански език - какво от това , че знам испански”, а аз няма да съм наясно какво точно да му кажа и как да го успокоя, че дотам му е стигнал бала при кандидатстване. Rolling Eyes В момента е доста неориентиран, само знае че иска да кандидатства в езикова гимназия и че знанието на езици винаги е в +++. До къде ще му стигнат силите – ще видим. Confused Каквото трябва, за да получи добра подготовка за кандидатстване съм го направила, при все че се преместихме от един град в друг. Ново училище, нови учители и съученици , всичко по реда си минахме. Да не забравя и тийнейджърските промени в гласа, поведението, външния вид и към всичко , което пряко произтича от това. Картинката е пълна, както и при вас. Да не забравя и мързела и това, ако може всичко да минава по най-малкото съпротивление. Трябва ли да продължавам?... За някои от вас това е познато…Другите пък са от щастливките, за което благородно им завиждам. Ще се радвам да откликнете на въпросчетата ми: кой-с каквото и колкото- толкова, все ще е нещо полезно за всички , които още се лутат . Предварително благодаря. Винаги до сега сте откликвали на въпросите ми и сте ми били изключително полезни. Много стана, ама като пиша рядко, това е положението.  bouquet

# 426
Ще напиша отговорите на въпросите, на които горе не е отговорено
5- класификация
6б- класация
7 - Класният на Мария каза, че никой не може да обясни какво точно се е случило по-добре от нея.
9. Пиша текста, както трябва да изглежда след поправката от учениците

От гръцките митове е известна историята за драматичната любов на Орфей към Евридика - прекрасна дриада. Ухапана от отровна змия, красавицата умира в деня на тяхната сватба. За да я спаси, Орфей слиза в подземния свят на бог Хадес и трогва всички с тъжните си песни. Той успява да убеди господаря на душите да му върне любимата. На връщане обаче не спазва условието да не я поглежда, докато са в подземното царство, поради което я загубва завинаги.
12. -  Основна форма на глагола - 1л, ед.ч. сег. вр. - валя, политам, ухая, радвам се

Не съм решавала още целия тест, но когато ме оставят на спокойствие вкъщи поне половин час, без да ми искат постоянно нещо, ще го реша. Tired

TEEN4E, много въпроси задаваш на един път, много нещо. Laughing Ще опитам да отговоря вече от позицията на родител с дете-студент. Синът ми завърши английската гимназия. Избрахме английски да му бъде първи език по много съображения: искахме да го вледее перфектно, а личното ми мнение е, че това става само в съответната езикова гимназия. Второто ни съображение беше, че немски учеше от 1-ви клас и щеше да продължи с него като задължителен втори в АЕГ. Вижданията ни бяха, че немския ще му е на по-ниско ниво и ще го има като втори за работа, а ако реши да следва навън, то англоговорящите държави ще са вероятна цел. Когато дойде време да завърши обаче, синът ни реши, че ако ще учи в чужбина, то това ще е Германия. Трябваше му за целта тест Даф. Не беше трудно постижима цел след 12-те години немски. Нооо...поради финансови причини в последния момент намеренията се промениха и сега учи МИО с английски тук. Започна и 3-ти език - испански, който ще изучава до края на следването. Евентуална магистратура се предвижда в Германия/или на английски, или на немски/, поради което продължава да поддържа ниво в немския център в Пловдив. Какви са възможностите, които дават езиците? Неоценими. Най-вече дават възможност за избор по-късно -къде да учиш, къде да работиш и къде да живееш. Известно е, че без владеене поне на някакво средно ниво на местния език във всяка държава е много трудно да се впишеш в средата. Що се отнася до право, ако реши да следва точно това, то и бакалавъра и магистратурата му трябва да са там, където ще работи. Не може бакалавър в Бг, магистратура в Англия, защото законите на отделните държави са различни. Simple Smile Най- много студенти учат навън на английски - Англия, Шотландия, Дания, Холандия. Има бакалавърски програми на английски дори в Германия и Австрия. Повечето магистратури са на английски. Най-евтино мисля, че е следването в Дания.

# 427
  • навсякъде
Дъщеря ми също се колебае кои език да  е първи и кой втори. Сега е на мнение, че първи да е немски /не го е изучавала досега/ така да наблегне на него, а втория английски там е долу горе добре /уж ходи и на частни уроци/. Преди беше в питанка дали и испански но да видим има още време

# 428
Днес съм словоохотлива. Дано ме изтърпите. Embarassed
Unadaptable, благодаря за поста ти ! Както винаги- информирана, изчерпателна и полезна. Моят син иска да учи англ. език, но не знам дали ще му стигне бала при кандидатстването, та затова се информирам за + и – на другите езици, ако въобще може да се каже , че даден език носи някакви –си. Наясно съм, че език се учи добре в езикова гимназия. Изпитала съм го на гърба си.  Peace Радвам , че и той се е насочил към езикова, въпреки че е доста далеч от същината на ученето в тези училища. Ей Богу, колко тетрадки изписвахме като подгответа- не е истина. Ние сами себе си подтиквахме да сме по-добри и по-добри с всеки изминал ден, срок , клас. Всичко беше толкова хубаво и истинско. Имаше дух, атмосфера в самото училище и учителите бяха авторитети. Поне в нашата гимназия беше така. Беше, Беше. Дано и сега е така. Само бих се радвала един ден и моят син да е на нивото на твоя студент. Така и не кандидатствах МИО след като завърших-нямах смелост тогава.  Embarassed(Тук е мястото да вмъкна, че нашите деца, според мен, са по-смели и решителни от нас на тяхната възраст.)С развитието на търговията по света във всяка голяма фирма има място за такива кадри. Колкото по-вече езици знаеш , толкова по-добре. И правистите не са за изпускане, та дори и в банките. Човек в днешно време има голямо поле за изява , стига да иска и да му стиска. Права си да казваш, че езикът дава“възможност за избор”. Напълно те подкрепям.Ще видим. Аз имам добрите намерения, но това съвсем не е достатъчно. За щастие – децата са си деца – те са само на 13.Да са ни здрави. Те вървят по техния си път, който, както доста сте обсъждали е толкова по- различен от нашия. Нашите копнежи  за тях са винаги за добро-то е ясно, но не се знае какво ще ни поднесе бъдещето.Трябва да сме подготвени.Но….Да не забравяме да се радваме и на момента. Те- нашите деца- никога повече няма да са на 13. Да ги обичаме и подкрепяме.  Thinking Peace Wink

# 429
  • София
Здравейте момичета,моля ви за помощ.
Моят тийн два месеца беше болен и не ходи на училище и е изпуснал страшно много материал.
Отчаяно се нуждаем от индивидуална подготовка по математика и немски.
Моля, ако някой знае добри преподаватели в Младост да ми даде координати Praynig

# 430
Специалност "Право" няма бакалавърска степен, така че не може да се завърши магистратура в чужбина. Моооже обаче да учи в Страсбург европраво или да специализира, като най-добре е да владее френски език. Владее означава перфектно, ниво С2, защото изпитите са (само) писмени.
Право плюс английски език е доста добър вариант за намиране на работа.

За финанси - световният език е английският в момента, дори в България големите компании искат перфектен английски.

За медицината - мисля, че в е по-евтино да се завърши тук, а да се придобие специалност в друга държава, например Германия, но не съм най-запознатата.

За МИО-то вече дадоха отговор.

# 431
Вече имаме +++ сове за английския, немския, френския. Какво ще кажете за "първи език - испански"?
Хич не съм наясно с "Право"-то, то се вижда. Като го гледам и слушам моичкия обаче, от 100 кладенеца вода ще донесе и  ще те накара да му повярваш по "тънкия" начин, с усмивка и плам в очите, как нещата са точно така , както той ги представя. Пък е и злопаметен по всеки въпрос , който пряко го засяга. Как да не се замислям за "Право". Математиката ни е толкова далечна наука, чееее. Може и на нас Натфиз в кърпа да ни се върже в бъдеще. LaughingЗабавно е у нас, но само на мъжете им е спокойно и уравновесено и весело- тон дава естествено старшинката- само по възраст де. На мен хич не ми е забавно.  #2gunfire Четох какво писахте и за хуманитарните гимназии. Много сте ми полезни. Наистина.Сега се оказва, че трябва да се стараем да имаме и отлична оценка по история. Как ще се "зарадва" тийн-а. :Той харесва този предмет, но май няма да има отлична оценка първия срок. Старае се по БЕЛ и МАТ, другите били "на заден план". Ценим си труда- това е. Twisted Evil

# 432
Вече имаме +++ сове за английския, немския, френския. Какво ще кажете за "първи език - испански"?
Хич не съм наясно с "Право"-то, то се вижда. Като го гледам и слушам моичкия обаче, от 100 кладенеца вода ще донесе и  ще те накара да му повярваш по "тънкия" начин, с усмивка и плам в очите, как нещата са точно така , както той ги представя. Пък е и злопаметен по всеки въпрос , който пряко го засяга. Как да не се замислям за "Право". Математиката ни е толкова далечна наука, чееее. Може и на нас Натфиз в кърпа да ни се върже в бъдеще. LaughingЗабавно е у нас, но само на мъжете им е спокойно и уравновесено и весело- тон дава естествено старшинката- само по възраст де. На мен хич не ми е забавно.  #2gunfire Четох какво писахте и за хуманитарните гимназии. Много сте ми полезни. Наистина.Сега се оказва, че трябва да се стараем да имаме и отлична оценка по история. Как ще се "зарадва" тийн-а. :Той харесва този предмет, но май няма да има отлична оценка първия срок. Старае се по БЕЛ и МАТ, другите били "на заден план". Ценим си труда- това е. Twisted Evil

Първи език испански е подходящ при три случая според мен: единия, ако езиците не са много силна страна на ученика. Испанският, според сина ми, а и не само, е много лесен за научаване, просто няма начин да не го научиш.  Освен това испанската гимназия в София е с много високо реноме и обира вече няколко години най-добрите, заедно с 91 НЕГ, а тази тенденция се наблюдава и в другите градове. Значи средата ще е много добра. И трето:ако задължителният според мен английски вече е научен достатъчно добре някъде, не пречи да се заложи на два сигурни езика на високо ниво - английски/като втори/ и испански/като първи в гимназията/. В Испания ходят много българи, но не знам как стои въпросът с работата за специалистите, лекарите поне няма да имат проблеми мисля...  Laughing

# 433

Испанският е един от официалните езици на Обединените нации и Европейския съюз. Мнозинството от испаноговорещите се намира в западното полукълбо и Испания.
С приблизително 106 милиона жители, говорещи испанския като първи и втори език, Мексико се слави с най-голямата популация от испаноговорещи в света. Следващите четири най-големи популации живият в Колумбия (43 милиона), Испания (ок. 40 милиона), Аржентина (39 милиона) и Съединените Американски Щати (31 милиона американски жители на 5 и повече години, които говорят испански в къщи) [1].
Испанският е официален и най-важен език в 22 държави.

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Съгласих се : английски + испански =спокойствие за детето ти зад граница, независимо на кой континент ще се намира след време, ако въобще додрапа до там Tired Tired Praynig

# 434
  • София
Добро утро!

Какви хубави теми сте подхванали...
Teen4e за твое успокоение ще напиша,че много малко са децата,които на тази възраст наистина знаят какво искат.
Всеки език е един голям плюс,кога и как ще ти потрябва можеш само да гадаеш.Знам случаи,при които в големи фирми се наемат хора заради ползването на език,различен от английски.
Знам и друг случай на моя приятелка завършила испанска гимназия и в последствие софийски университет,на която испанският не и служи особено.Но момичето си работи това,което е завършило.
Моето дете също не е на 100% ориентирано в избора си,но съм го оставила да мисли.Има идея кое иска да му бъде първо желание,но дали това първо желание няма да се промени до момента на прием на документите.
За момента категорично не иска френска и испанска гимназия.Макар за последната да се говори,че средата и през последните години е много добра.
Личното ми мнение е,че отиването там през последните години е мода...без да изключвам на 100% вероятността детето ми да се озове там.
И ако детето ми някой ден реши,че иска да учи в чужбина много ми се иска това да бъде в Европа...

Общи условия

Активация на акаунт