Какво ще пийвате по празниците - съвети за качествени напитки

• 7 233
  • 12
  •   1
Отговори
  • Stuck in a moment
Моля, феновете на качествения алкохол , разбира се, консумиран с мярка, да споделят какво ще им е предпочитаното питие на масата през близките празници.
Наскоро разглеждах притурка за алкохолни и др. по-луксозни глезотии на на една верига и почнах да се чудя - обичам червено вино - кое да избера? Хубави ли са марките Катаржина, Диа Калис (не знам правилно ли ги писах).
Мога ли да се доверявам на българските марки вина - понеже попадах на инфо, че някои ги правили от стафиди внос , плюс аромати за по евтино.
Каква е разликата между шотландско и ирландско уиски - кое е по-добро? Марки?
И каква е разликата между малцово и бърбън уиски?
Какво шампанско да взема за Нова Година?
Смятате ли, че бутилка скъп алкохол е подходящ подарък?
Знам, че тук има разбирачи, включете се и кажете с какво ще кажат "Дзъннн" вашите чаши  Grinning?

П.П. Чудих се дали темата е за кулинарния, моля да я преместите, ако не е за тук.

# 1
Аз съм фен на червеното на Катаржина. Мезек.

Препоръчвам ти щанда с вина в Пикадили, има какво да се види, има и глезотии. А по някое време помня, че пускаха и истинско шамшанско вино.

Алкохол като подарък, защо не. На нашия кум за юбилея подарихме това:

http://men.-spam082-/uploads/tinymce/1_green.jpg

# 2
  • Stuck in a moment
Жозефина, не се отваря линка и не можах да видя. Аз искам на нашите Дъмпъл да взема, но се чудя подходящ подарък ли е. Майка ми си пада по хубави алкохоли. Не съм го пила, ако някой има отзиви да каже?
За шампанското , е-е-х, как гледах с трепет Krug в притурката на Метро , но определено няма как да дам 200 + лв. за една бутилка  Mr. Green

Вино от гъмза и памид не съм пила и ми е любопитно също дали са хубави, къде да търся и кои марки.

# 3
Добре де, това е Джони, Грийн Лейбъл, 15 годишно. Не знам що не излиза на линка.

Шампанските вина ги гледах тогава по 130-150 лв.

Честно казано, аз по изби по знам кои са качествени. Асеновград, Катаржината, Търговище.

# 4
  • София
Мога да ти отговоря за уискитата.
Всичко е до лични предпочитания. Аз харесвам ирландските - Бушмилс, Джеймсън. Имат по мек вкус. Относно въпросите ти:
Каква е разликата между шотландско и ирландско уиски - кое е по-добро? Марки? Накратко:
Шотландско уиски е т.нар. скоч. Произвеждa от малцов ечемик и вода към които може да се прибавят само други пълнозърнести съставки. Това което отличава скоча от ирландското уиски и бърбъна, е производственият процес. Има характерен опушен  нюанс в уханието и вкуса. Това  му придава по-грубоват и агресивен характер.
Ирландското уиски се дестилира три пъти, за разлика от скоча, който се дестилира два, но има и изключения. Освен това при печенето на малца, ирландците не ползват торф. Опушения вкус  липсва. Плодовите вкусове и аромати са особеност на ирландското уиски, която комбинирана с тройната дистилация придава по-голяма мекота в сравнение със скоча.
Бърбън - харесвам го, но не е за всеки. Тук вече имаме използването на 51% царевица, т.е царевична каша. Силно, дъхаво уиски. Но като най-характерни се отличават нюансите на карамел, загоряла захар и дърво,  подправки, а накрая са меда, цветистите и плодовите аромати.
Марки: Както казах, най-близко до масовия вкус според мен са ирландските, но това е мое мнение. Bushmills, Jameson, Tullamore Dew, Black Bush, Paddy.
Шотландски : Johnie Walker, Ballantines, Glenfiddich. Тук интересното е, че аз ненавиждам червено джони, но пък черното(black label) е чудно, ако искаш нещо хубаво, на средна цена взимай него. Dimple също е добър избор, Chivas regal също.
Бърбън - Jim Beam, Four Roses. Jack Daniels е Tennessee, което е американско, но много прилича на бърбъна. Хубаво е, но както казах силни и ароматни питиета са.
Относно шампанизираните вина, ако не те притеснява цената - Моет шандон не е никак лошо.

Последна редакция: сб, 04 дек 2010, 23:23 от Александра_

# 5
  • Stuck in a moment
Александра, изчерпателен отговор. Simple Smile Заради тази тройна дестилация, май ирландското повече ще ми допадне.
А има едно "100 pipers" шотландско - него пробвала ли си?

Относно виното - на нас няма вече кой да ни прави, дядо ми едно време правеше и беше майстор, но уви... Сега понякога ми се иска домашно, обаче гледам ги с едни туби на пазара и някак им нямам доверие какво продават.
Изба Катаржина ми влиза в списъка за купуване Simple Smile

# 6
И аз благодаря за инфото за уискитата, не пием почти, но има в барчето един Бушмилс, за ....красота. Mr. Green

# 7
  • София
За 100 гайди - Ами преди години бяха много модерни Teacher's, Ballantines, 100 pipes и още други разбира се, но тези са ми се забили в съзнанието. Иначе не е лошо, евтино е, мисля 18-20 лв е бутилката. Аз не бих избрала точно него, но и нищо лошо не мога да кажа. Но все пак джеймсън и буш са ти около 30 лв, че и по-малко. Всичко е въпрос на избор. За вината обаче наистина не мога да помогна, нищо не разбирам. Последно пих това и предвид цената си, мога да кажа, че е много хубаво.

Последна редакция: сб, 04 дек 2010, 17:07 от Александра_

# 8
Не съм фен на червеното вино, може би единствено обичам да пия Катаржина и Енира /българско е, най-доброто е реколтата от 2004/.
Уиски пия предимно бърбън Джим Бийм или ако не е бърбан, пия Джак Даниелс.
Обичам Перно. Има едно по 22лв, хубаво е.
Шампанското на Нова година задължително ще бъде Moet et Chandon, не защото сме някакви баровци, а защото 2011 идва само веднъж.
 Hug

# 9
  • Stuck in a moment
Ами прословутото Пино Ноар  - пил ли го е някой?  Sunglasses

# 10
Пила съм Пино Ноар.Доколкото разбрах вече се прави и в някои български изби, ако някой има мнение, моля да го сподели.

# 11
  • София
Айде пък сега алкохолици  Joy
Някой питаше за пино ноар. Ето една интересна статия, сравнени са няколко вида български вина. Аз не обичам червено вино, но пък може да ви е от полза.

# 12
  • Italia
Миналата седмица опитах вино ReDark. Българско е. Сравнително скъпо. Бях се запътила към Question Mark-a„ но продавачът ми предложи другото и наистина е много добро. Цената на летището беше обаче 30 евро, предполагам около 45-50 лв ще е по магазините. От към уискито - пия само Джак Даниелс, но в Метро (словашкото) попаднах на Gentleman Jack. По-меко е от стандартния Джак и силно го препоръчвам на феновете на уиски.

Общи условия

Активация на акаунт