Математически турнири - 6

• 54 241
  • 765
  •   1
Отговори
# 315
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
Цитирам:
От 4 метрова дъска са отрязани две парчета по 1.3метра и още две с по 70см по-малки. От четирите парчета е направена правоъгълна рамка обиколката на която е:
а)3.2  б)3.6 в)2.5 г)друг отговор

# 316
3,8?
Две парчета по 1, 3 и две по 1,3-0,7=0,6.
2( 1,3+0, 6)=2. 1,9= 3,8.

# 317
Ако сме писали "друг отговор" на някоя задача трябва ли да посочваме какъв е той?

# 318
Ако сме писали "друг отговор" на някоя задача трябва ли да посочваме какъв е той?

Да. Само тогава задачата се приема за вярна.

# 319
http://www.box.net/shared/k4q5acpksy

ето ги задачите за всички класове май  Simple Smile
Заедно с отговорите и обясненията.

При друг отговор задължително трябва да се посочи какъв е.

# 320
  • най-шареното място
3.80 и според мен: 1,30*4 -1,40

# 321
  • Русе
3,8?

И аз така я решавам, но защо в даденото имаме 4м дъска.

# 322
Ами не е нарязана цялата дъска?

# 323
  • София
При нас започнаха в 10.30. Забраних на детето да излиза преди 12. Той ми се обади в 11.20 да го взимам. Питам го защо е излязал, като съм му забранила, а той "Ей мамо, това съм го забравил..."
Иначе на последната задача (1 клас) не е разбрал условието и си е измислил по-сложна.
Там са две верижки с общо начало и общ край, а той не е обърнал внимание на стрелките и е решил, че е само една, която започва и завършва на едно място. Така е вървял напред и назад по верижката.
Предишната уж е броил, ама не е допреброил и т.н. и т.н.
Явно това състезание ще му е за урок.

Той беше излязъл от училището, така че не съм купувала книжки със задачи. Само чух бабите на децата да говорят. Тези книжки някой си ги издава и си решава задачите, или са официални?
Иначе в нашето училище са им дали на децата по едно календарче за 2011 година със състезанията за тогава (КМС и ВМС) и по едно зелено химикалче без надпис, най обикновено, но са им дали подарък все пак.

Къде да чакам да излязат резултатите?

# 324
3,8?

Според мен тая дъска трябва да има и ширина. Няма как да се застъпят иначе дъскичките.

# 325
Цитирам:
От 4 метрова дъска са отрязани две парчета по 1.3метра и още две с по 70см по-малки. От четирите парчета е направена правоъгълна рамка обиколката на която е:
а)3.2  б)3.6 в)2.5 г)друг отговор

Тази задача не е додефинирана докрай. За да намерим обиколката на рамка трябва да знаем не само дължината на парчетата, а и тяхната ширина, защото ширината участва в дължината на една от страните на рамката. Това, че общата дължина е 3,80 не е проблем - това може да е капан.

Някой ще каже ли колко време продължава състезанието?

# 326
3.8 е посочен за верен отговор. Това всъщност е отговор б).
Но според мен без ширината не може да се реши коректно.

# 327
Цитирам:
а)3.2  б)3.6 в)2.5 г)друг отговор

Тази задача не е додефинирана докрай. За да намерим обиколката на рамка трябва да знаем не само дължината на парчетата, а и тяхната ширина, защото ширината участва в дължината на една от страните на рамката. Това, че общата дължина е 3,80 не е проблем - това може да е капан.

Два часа.
 Ако приемем, че частите  от които е сглобена рамката са правоъгълни, ширината има значение. Има вариант на сглобяване ( краищата на парчетата са скосени под ъгъл), при който ширината е без значение, но не мога да ви пусна чертеж. Тази задача ми припомни една друга задача от пробен изпит за СМГ, където пък ставаше дума за вътрешна и външна обиколка.

# 328
Цитирам:
а)3.2  б)3.6 в)2.5 г)друг отговор

Два часа.
 Ако приемем, че частите  от които е сглобена рамката са правоъгълни, ширината има значение. Има вариант на сглобяване ( краищата на парчетата са скосени под ъгъл), при който ширината е без значение, но не мога да ви пусна чертеж. Тази задача ми припомни една друга задача от пробен изпит за СМГ, където пък ставаше дума за вътрешна и външна обиколка.

Така е, ако краищата са скосени под ъгъл 45 градуса например, ширината няма значение. Но не е ли малко прекалено да се мисли и за това? Иначе да, възможно е и ако има само отговор 3,80 той ще е. Но е лошо зададена, поне за мен.

# 329
  • най-шареното място
аз знам да действаш с наличното и необходимото - дебелина не е налична, а 4те метра не ни помагат за търсеното.

ПС Както е писала и Дидева, рамките за картини по правило са скосени:

Общи условия

Активация на акаунт