Математически турнири - 6

• 54 176
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
  • София
не плачи
ето ти една по-безплатна
http://www.box.net/shared/k4q5acpksy
от СМБ Плевен

шега разбира се
Не плача за книжките. Казвам, че няма как амбициозните родители да дадат отговорите на децата си, поне в 119 СОУ, тъй като "алчните математици" са започнали да ги продават чак след 11,30 ч.

# 481
Здравейте. Моля за малко инфо за коледния турнир четвърти клас. Синковецът на този турнир не се яви обаче му го дадох да го прави в къщи. На осма задача е дал отговор Г. Задачата е следната:

"В една кутия има 70 топки за украса на коледна елха. 20 сини, 20 червени, 20 жълти и 10 бели и зелени. Какъв най-малък брой топки трябва да извадим от кутията, за да сме сигурни, че има поне 10 топки от един и същи цвят?"

В сайта математика за всеки, от който му дадох да решава задачите, за верен е посочен отговор А - 38. Според мен отговорът е 32 или отговор Г (друг отговор), както го е дал синът ми. Т.е. 38 най-малко топки трябва да останат, но в задачата не се пита колко остават, а колко трябва да се извадят. Накратко аз ли някъде бъркам или математиците дето учат нашите деца?

# 482
  • В офиса
Здравейте. Моля за малко инфо за коледния турнир четвърти клас. Синковецът на този турнир не се яви обаче му го дадох да го прави в къщи. На осма задача е дал отговор Г. Задачата е следната:

"В една кутия има 70 топки за украса на коледна елха. 20 сини, 20 червени, 20 жълти и 10 бели и зелени. Какъв най-малък брой топки трябва да извадим от кутията, за да сме сигурни, че има поне 10 топки от един и същи цвят?"

В сайта математика за всеки, от който му дадох да решава задачите, за верен е посочен отговор А - 38. Според мен отговорът е 32 или отговор Г (друг отговор), както го е дал синът ми. Т.е. 38 най-малко топки трябва да останат, но в задачата не се пита колко остават, а колко трябва да се извадят. Накратко аз ли някъде бъркам или математиците дето учат нашите деца?

38 e. 9 + 9 + 9 + 10 + 1. Inache, ako triabvashe da vadim (t.e. da gledame topkite v kutiata, a ne tezi v nas, 0, nishto ne triabvashe da izvadim i shtiahme da imame 10 ot edin i sysht cviat.
(e tova e hubava zadacha za 2-ri klas, ne kato 7-a  Sunglasses Wink)

# 483
  • София
Честно казано аз вече съжалявам,че посетихме това състезание.Подробно разказвах тук миналата година за Коледното, когато пак имаше грешка, показавах какво ми отговори организатора, въобще беше явна подигравка.Сега тази година също нещата не са както трябва да бъдат откъм задачи.Вече веднъж се чудех как да обясня на детето , че  квадрата е вид правоъгълник и тя е права, нищо че пише друго в отговора.Сега се чудя как да обясня тази 7ма задача, за дисплея, джиесема и т.н. - също. Макар, че нямам  амбиции, ми е неприятно, че детето започва да се чуства тъпо по математика, при положение ,че това въобще не е така Confused

# 484
  • София

38 е верният отговор. Такива задачи се решават, като се разглежда най-лошият възможен сценарий: вадим 10-те бели и зелени, 9 сини, 9 червени, 9 жълти = 37 общо, 38-та топка със сигурност е или синя, или червена, или жълта - така вече със сигурност имаме 10 еднакви по цвят топки.

# 485

В най-лошия случай вадим 9 сини, след тях вадим 9 червени, след тях вадим 9 жълти,след тях  вадим 10 бели и зелени= 37. Тридесет и осмата топка ще се яви десета или за сините, или за червените, или за жълтите, т. е. ще имаме десет топки от един и същи цвят.

# 486
Според мен всички беди са от там, че за 1 и 2 клас е много трудно да се измислят състезателни задачи. На тази възраст децата знаят прекалено малко, а наученото е доволно просто и няма как да се измислят сложни задачи. Затова организаторите се опитват да пробутват примери за наблюдателност, познаване на часовник, календар и какво ли не. Истинските състезания започват чак в трети клас. До тогава приемете състезанията като тренировка и не им се връзвайте много. Ако зависеше от мен изобщо нямаше да има състезания за първи клас, но предполагам, че това е реверанс към амбициозните родители.

# 487
  • София
А такава задача подобна на тази с топките е имало на Салабашев за 2ри клас , не помня от коя година.Странно ми се струва , че я дават на 4ти клас.На СМТ  за 3ти клас пък имаше задача, която имаше в Бързоуспяващата математика за 1клас.

# 488
аз също съм изключително разочарована от състезанието, много пошла и неорганизирана работа......съжалявам, че изпуснахме школата, със сигурност там поне нещо щеше да научи...не стига, че за да сме навреме там, сиреч 9:45 най-късно, изпуснахме школата, ами обявиха и официално закъснение от половин час, та моят беше изрисувал с нинджи 3 от листовете за чернова от скука.....половината деца бяха със сгрешени имена, блъсканицата беше УЖАСНА и въобще- съжалявам ! #Cussing out

# 489
  • София
А защо на сайта още не са качени задачите, миналата година не ги ли качиха на същия ден още?

# 490
Честно казано, и аз не харесвам коледното състезание - неясен регламент, различни задачи за различните училища, липса на национално класиране, а тази година - и стартиране на състезанието в различни часове в отделните градове (пример - във Варненската МГ е започнало в 10:00, в СМГ - в 12:30, децата се шегуваха, че ще звъннат на приятелчета във Варна за задачите).

# 491
  • София
Според мен всички беди са от там, че за 1 и 2 клас е много трудно да се измислят състезателни задачи. На тази възраст децата знаят прекалено малко, а наученото е доволно просто и няма как да се измислят сложни задачи. Затова организаторите се опитват да пробутват примери за наблюдателност, познаване на часовник, календар и какво ли не. Истинските състезания започват чак в трети клас. До тогава приемете състезанията като тренировка и не им се връзвайте много. Ако зависеше от мен изобщо нямаше да има състезания за първи клас, но предполагам, че това е реверанс към амбициозните родители.
Много трудно не значи невъзможно. Да обявят конкурс. Да се пращат задачи от майки и учителки. Не е трудно. Когато дадат задачата да подаряват сборник на учтелката или чавчето с автограф да кажем. Сборниците са 5.60 лв. не са 100 лева.
Да помолят някое дете, което миналата година е било с над 50 точки от КМС да реши задачите за долния клас вечерта преди състезанието и да го освободят (или по-скоро да възстановят) таксата или да му дадат сборник. Има много деца на родители, които работят в БАН... Така и грешките ще са значително по-малко. Поне технически няма да има.

И накрая сборникът може да не е на хартия, а на диск (0.50лв)

# 492

В най-лошия случай вадим 9 сини, след тях вадим 9 червени, след тях вадим 9 жълти,след тях  вадим 10 бели и зелени= 37. Тридесет и осмата топка ще се яви десета или за сините, или за червените, или за жълтите, т. е. ще имаме десет топки от един и същи цвят.

По тази логика са 39. 9+9+9+10+2. Защото при + 1 накрая нямаме 10 топки от един цвят, а имаме 10 топки от два цвята, което е същото като 30 топки от три цвята, т.е. и без + 1 накрая. Не се заяждам, просто се опитвам да схвана логиката. Още нещо. 32 е по-малко от 38. Извадете ги 32, както искате и ще видите, че няма как да не останат 10 топки от един цвят. А ако отговорът е 0, това също е отговор Г. Друг отговор.

# 493

По тази логика са 39. 9+9+9+10+2. Защото при + 1 накрая нямаме 10 топки от един цвят, а имаме 10 топки от два цвята, което е същото като 30 топки от три цвята, т.е. и без + 1 накрая. Не се заяждам, просто се опитвам да схвана логиката. Още нещо. 32 е по-малко от 38. Извадете ги 32, както искате и ще видите, че няма как да не останат 10 топки от един цвят. А ако отговорът е 0, това също е отговор Г. Друг отговор.

Мисля, че има проблем с разбирането на условието. Повечето разбираме, че от извадените топки трябва да има поне 10 еднакви топки. Но някои разбират, че вътре трябва да останат поне десет еднакви топки.
Ако се иска да се извадят със сигурност 10 еднакви топки решението е точно 38.

# 494
Идеята е без да гледаме да извадим десет топки с един и същ цвят.

Общи условия

Активация на акаунт