Математически турнири - 6

• 54 187
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Писна ми!!!

Значи, ако в една кутия има 20 бели, 20 сини, 20 червени и още 10 зелени и бенбени топки, то можем да извадим максимум 32 топки, така че вътре със сигурност да останат поне 10 от един цвят и трябва да извадим поне 38, така че да сме сигурни, че навън има поне 10 от един и същи цвят.

Надявам се изречението да е достатъчно дълго, за да не се нуждае от тълкуване.
Ако детето е получило 32, значи знае как се решава задачата, но не е разбрало условието. Това не го прави по-малко умно (от баща си да кажем).

# 511
  • София
Мисля да продължим в мир и разбирателство...  Wink

# 512
61 са    Embarassed

максималния брой точки за 1 клас имам предвид

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 18:48 от kathrin

# 513
Както бях писала и преди, в "нашия вилает" коледното математическо състезание не е от най-важните. Страстите в темата обаче ме накараха да се поразровя и намерих следната информация:

В ПМГ "Яне Сандански" - град Гоце Делчев се считат за приети четвъртокласниците, които са класирани на първите три места на  поне едно  от следните математически състезания: Европейско кенгуру; Коледно математическо състезание; Национално състезание "Роман Хайнацки" и Юбилейно математическо състезание "Ах, тази математика!".

Дано горното е полезно за някой четящ Simple Smile

# 514
Както бях писала и преди, в "нашия вилает" коледното математическо състезание не е от най-важните. Страстите в темата обаче ме накараха да се поразровя и намерих следната информация:

Да бе, и аз мисля, че е малко измислено това състезание. Всички виждаме - лоша организация, грешки, преписване. Лично аз с много по-голямо нетърпение чакам националното класиране на Иван Салабашев. Само в едно национално класиране човек може да види къде се намира. Иначе в регионалните състезания някой с 50% от максималния резултат може да се надува, че е бил на първо място.

# 515
Аз пък се радвам, независимо от всички проблеми в организацията, че на фона на цялото безхаберие в образованието има различни състезания. Коледното е най-семпло, Салабашев му е доста по-труден, така че е добре да има разнообразие и повече състезания, да претръпват децата. Моят син се прави, че не му пука, уж не се притеснява, но задачите от минали състезания ги решава почти без проблем в домашна обстоновка, докато след състезание гледа едно такова умно...и сам си се чуди....за пръв път ходи на това Коледно..сбъркал е пета задача????,  а  на тези с друг отговор не го е написал...май...и това не е сигурен.
Та за някои деца всяко явяване си е натрупване на опит и рутина, надявам се да влезне в час...живот и здраве Simple Smile

А за преписването, голям смях, имаше една майка в щколата по английски, където си плащахме скъпо и прескъпо, а тя горда - на сина й домашните ги пишеше каката като нямал време :o

# 516
Цитат
Аз пък се радвам, независимо от всички проблеми в организацията, че на фона на цялото безхаберие в образованието има различни състезания.
И аз се радвам за математиката, но съжалявам за българския език. На фона на масовата неграмотност, ние имаме само 3-4 състезания по български през годината. Говоря специално за началния курс и до 6-ти клас. Иначе за 7-ми клас има малко повече...

# 517
Цитат
Аз пък се радвам, независимо от всички проблеми в организацията, че на фона на цялото безхаберие в образованието има различни състезания.
И аз се радвам за математиката, но съжалявам за българския език. На фона на масовата неграмотност, ние имаме само 3-4 състезания по български през годината. Говоря специално за началния курс и до 6-ти клас. Иначе за 7-ми клас има малко повече...
Точно това си мислих и аз. Нищо не пречи да се направят състезания и по Бълг. ез. и литература и за втори клас. Могат вече да четат, да преразказват, да съиняват, да разстждават върху дадена тема ... Но няма. Само това на СБНУ зная. Ти за кои 3-4 състезания по бъл. ез. говориш?

# 518
Ние вчера бяхме на такова,което се организира в Пловдив.Мисля,че беше прекалено лесно за 5 клас.
http://rio.escom.bg/students/view_selected_message_students.php? … ected_message=786

# 519
Цитат
Ти за кои 3-4 състезания по бъл. ез. говориш?
Бях попаднала на "Аз съм грамотен". Това състезание се провежда през месец ноември в София. Може и в страната да има. Не съм се интересувала повече, тъй като беше вече минало, когато разбрах за него. За догодина ще съм по-подготвена. За едно друго състезание ми беше казала Дидева, но не си спомням какво беше. Много ровене из постовете трябва, за да го открия.
За съжаление, мисля, че е само това... Sad

# 520
Аз знам за пловдивското " Св. Иван Рилски", " Аз и буквите" на СБНУ и " Бъди грамотен" на МОМН. Ровейки из нета съм срещала и други, които се провеждат на регионално ниво. При нас ще има регионално състезание през януари. Извинявам се, че излязох извън темата за математическите турнири.

# 521
И сега да ви кажа нещо наистина тъпо в организацията - задачите в СМГ са същите като тези в другите училища, а децата започват в 12.30, което означава, че на практика тези от СМГ могат спокоино преди това да минат покрай 119 да си купят книжката с решенията и после да отидат на изпит в СМГ. Дотук добре, ама ако са включени и в общото класиране - ще е много грозно ........./става въпрос за деца над 5 кл/

# 522
  • София
И сега да ви кажа нещо наистина тъпо в организацията - задачите в СМГ са същите като тези в другите училища, а децата започват в 12.30, което означава, че на практика тези от СМГ могат спокоино преди това да минат покрай 119 да си купят книжката с решенията и после да отидат на изпит в СМГ. Дотук добре, ама ако са включени и в общото класиране - ще е много грозно ........./става въпрос за деца над 5 кл/

За шести клас не са съвсем същите - сравнявахме с дъщеря ми това каето е решавала със задачите, които се появиха в нета - от 10-те задачи мисля, че 3 или 4 бяха напълно еднакви, 3 или 4 подобни, но с други числа, 3 или 4 напълно различни, по моя преценка с доста по-висока трудност от тези за общообразователните училища.
Вярно е, че състезанието започна по-късно (викаха ги за 12.30, в стаята на дъщеря ми са започнали в 12.50), но, и тук говоря изцяло и само за моето дете - тя ходи на състезания за удоволствие, да мине през 119 СОУ да си купи книжката е повече от абсурдно по ред причини и в крайна сметка това състезание освен тръпката можеш или не можеш да се справиш със задачите не дава нищо друго - нито актив за влизане някъде, нито парични награди.
Това с книжките, нахълтването в стаите за подсказване ми се струва, че е повече в манталитета на свръхнахъсаните родители, отколкото на децата-математици. (Може и да разсъждавам наивно Tired)

# 523
  • най-шареното място
Дай Боже все повече хора да разсъждават така "наивно" като теб, а не така "прогресивно" като пренавитите родители.
Много болни амбиции има покрай това...

Наскоро чух забележка, че родителите на деца на 7-8 години ги стресират като ги помъкват на състезания в невръстна възраст. Отхвърлих го защото знам как е при нас /първото за проба, следващите по желание/. Но като се нагледах на блъскане за влизане, прочетох за мамите с отговорите и станах свидетел на публично кастрене на "провалено" дете пак се замислих... И най-неприятното е, че наистина това е едно абсолютно нищо неопределещо явяване - напълно безотогововорно за каквото и да е е представянето. А 7ми клас какво ли ще е?

# 524
Това с книжките, нахълтването в стаите за подсказване ми се струва, че е повече в манталитета на свръхнахъсаните родители, отколкото на децата-математици. (Може и да разсъждавам наивно Tired)

Пропускаш факта кои са най-нахъсаните родители - тези на деца от 1, 2 и 4 клас. Родителите на по-големите деца вече знаят дали детето им може или не може да решава задачи и не си го слагат на сърце. Но родителите на децата от 1 и 2 клас все още търсят талантите на децата си и ги гони силна амбиция ( а и вяра, че не може тяхното дете да не е талант). Четвъртокласниците пък се борят за места в МГ-тата и затова хем се борят за всяка точка, хем им се привиждат конспирации и мошеничества, с които други деца да влязат вместо техните.

По принцип само някой с много нереализирани болни амбиции би тичал до някое си училище да купи книжка с отговори и после да ги даде на своето отроче в друго училище. И каква ще е наградата за всичко това? Доза фалшиво самочувствие? Да не оворим за риска задачите да не са баш еднакви Wink

Общи условия

Активация на акаунт