СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 34 181
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Променят някои правила за прием в детските градини

Ето цялата статия:
"Столичната община предлага промяна в някои от правилата за прием в детските градини, свързани с класирането и регистрацията в системата, но най-вече с прилагането на работещи практики, съгласувани и предложени от родителските организации.
Това съобщи зам.-кметът Христо Ангеличин.
До момента при кандидатстването за детска градина адресната регистрация на двамата родители носеше три точки, ако тя е софийска по настоящ или постоянен адрес.
Сега общината предлага същите точки да се дават за постоянен или настоящ адрес в София на единия от двамата родители.
Исканото до момента копие от данъчната декларация, което носеше по една точка за всеки родител, ще се замени с копие от документи, удостоверяващи платените социални вноски.
Освен тези промени, ще се въведе и изискването детето, кандидатстващо за прием в детска градина от яслена група към нея, да я е посещавало минимум девет месеца.
След одобрението им от общинските съветници новите правила ще бъде приложени при първото класиране за детски градини в София, което ще е на 30 април."

Добре де, досега не беше ли също в сила само единият родител да има софийска регистрация  newsm78
И друго - какви точки носи данъчната декларация, като за първи път чувам това чудо  Rolling Eyes
Аз ли не съм в ред, и пак ли съм недоразбрала, или статията не е читава...

# 721
Или самият Ангеличин не е наясно за какво говори...слаба подготовка по темата най-вероятно.

# 722
Най-вероятно е писано от журналист, който за първи път чува за критериите за прием в градините.

"ще се въведе и изискването детето, кандидатстващо за прием в детска градина от яслена група към нея, да я е посещавало минимум девет месеца"...

# 723
  • София
Здравейте
Имам бебе на 10 месеца, но съм решила да я гледам до навършване на 2 годинки (това ще стане март месец 2012 година). След това ще взема полагаемата ми се отпуска (платената редовна отпуска), като няма да ползвам неплатена (6 месеца) и мисля да я дам на детска ясла. Искам да попитам мамите с опит кога да пусна кандидатура за ДЯ или яслена група към ОДЗ? Питам ви понеже ако кандидатстваме от 1 март тази година може да е малко рано чак за догодина март месец? Колко време чакахте за да ви приемат в детска ясла?
По-удачният вариант е детето да влезе в яслена група в ОДЗ, защото след това се прехвърля автоматично в 1ва градинска и т.н. Разбира се сако има късмет да бъде класирано.

Ако 2012 ДЯ все още не са към системата може януари да подадете молба. В същото време чакате 1во класиране в системата на ИСОДГ за ОДЗ. И където стане.

Ще изчакаме обаче официално инфо дали и кога ДЯ ще влязат към системата.
На журналистически статии не вярвам, т.е. докато не излезе официално съобщение по въпроса ДЯ не са към системата.
За критериите е същото.

# 724
мерси за отговора Simple Smile явно нещо не съм разбрала.....всъщност май няма смисъл да кандидадтствам сега в системата на ИСОДГ след като ще я давам на ясла чак догодина...
аз предполагам, че дори и да участваме сега в класиране на този етап няма да ни приемат, но догодина надявам се-да.

# 725
Или самият Ангеличин не е наясно за какво говори...слаба подготовка по темата най-вероятно.

Интересна е интерпретацията в "24 часа", където той казва:

"Промените са по настояване на родителски организации". Идеята е по новите правила да се проведе и първото класиране за прием в забавачките на 30 април."

Аз не си спомням акцента в исканията, които Ели Х предостави на работната група да са били адресна регистрация. Освен това не разбирам какво носи тази промяна. Каква е ползата от нея. По мое мнение дори става по-лесно.

Що се отнася до данъчната декларация подкрепям мнението ти, че е абсолютно неподготвен.

# 726
  • СОФИЯ
Ох, поредно неточно препредаване или не нам кво. Грешката със сигурност не е в нашия ТВ. За адресната регистрация промяната е уточняваща, Ели може да копне точния текст, който предложихме.

А това за първи път го чувам "ще се въведе и изискването детето, кандидатстващо за прием в детска градина от яслена група към нея, да я е посещавало минимум девет месеца."
Обсъждано е само за чистите ясли.

# 727
Адресната регистрация трябва да е задължителна, а не само ако градината я е приела за критерий.
Много са малко ДГ, които са я приели като критерий.
За това се получава от Дружба и Младост децата да ги карат в центъра, а и обратни случаи има.

Освен това трябва на този адрес да е живяно определено време/примерно година/, защото няма нищо по-лесно от това да си смениш адреса щом се налага.Пак поредица от недомислици.... #Cussing out

# 728
  • София
Освен това трябва на този адрес да е живяно определено време/примерно година/, защото няма нищо по-лесно от това да си смениш адреса щом се налага.Пак поредица от недомислици.... #Cussing out
Извини ме, но точно по тая точка не съм съгласна с теб. Защото живея в апартамент от 4 год., който е лично мой, но адресната ми регистрация е отпреди по-малко от година. Някак си е тъпо да не дадат точка на детето, не мислиш ли  Thinking
И аз мога да си нахвърлям някакви смешни критерии, които да ми изнасят, но добре че никой не ме пита.

# 729
Точно за това говоря, живееш в р-она от рождение/дори и от 4години, което си е доста време/, детето ти е свикнало с квартала и изведнъж някой от..........да не казвам влиза в градината вместо твоето дете? Как ще се почувстваш?

Това, че не си се регистрирала когато сте се нанесли на кого е проблем?Принципно говоря, че регистрацията трябва да е предимство и да носи точки.

# 730
  • София
кака Сиси, съгласна съм с теб, че регистрацията трябва да носи точки. И да - няма да ми е приятно дете, което живее в центъра да речем, да бъде прието в ОДЗ-то до блока ми, за сметка на моето дете.
Но е доста пресилено и нереално, ако щеш, да има изисквания от колко време имаш съответната адресна регистрация  Peace Представям си какви панаири биха настанали, защото аз лично при такова положение ще дам подписи на поне 100-ина свидетели, че живея на адреса от 4 години! А не някаква бумажка да ми служи като критерий за мястото ми на живеене.

# 731
  • София
Тъй, значи и с точката за ходене на ясла се простихме окончателно. Вече не знам да се ядосвам ли, да се смея ли, или да не ми дреме.

# 732
  • София
kami_ch, знам че звучи гадно и не е много успокояващо за теб, но ще има и други дечица, които няма да могат да ползват тази точка. И много ще зависи кой как ще си подреди желанията.

Между другото, кога ще е заседанието на СО за новите неща по приема? Нещо ми се върти, че беше за края на януари...

# 733
Тъй, значи и с точката за ходене на ясла се простихме окончателно. Вече не знам да се ядосвам ли, да се смея ли, или да не ми дреме.

За какво става въпрос?  newsm78

# 734
  • София
А, нищо - тръгнахме на ясла в началото на годината (2011). Не заради точката, а защото тогава ни излезе късмета. 6 месеца ще навърши в края на юни, когато ще стане и на 3 години. Ще си кандидатстваме на общо основание за градина, пък каквото сабя покаже. Отказвам да се товаря и за това.
В.Спасова - знам, че не сме единствените прецакани, но това не ме успокоява. Чудя се като я приеха на 10 месеца в ОДЗ, защо се отказах, в полза на друго дете, а не направих всичко възможно да си запазя местото.
Просто си разсъждавам.

Общи условия

Активация на акаунт