Идеи за бизнес - 11

• 76 866
  • 761
  •   1
Отговори
# 705

[/quote]

Оборотен пазар трябва да намерите, а не информация за продукта.

[/quote]

Значи, точно това е идеята на проучване. Човек да си направи сметка количествата които ще произведе, колко ще бъдат в добрите и лошите случай, дали има реален шанс за реализация на продукцията на пазара. Без информацията за самият цикъл на производство как въбоще се захващаш с това. Ако ми се наложи ще ходя на пазара и сама ще реализирам продукцията, ще ходя да се моля на ресторанти и малки магазини.........
Най основното обаче е, че немога да се откажа от проучванията на идеята си само, защото гъби не се купуват като картофи. То и анансите се продават трудно, но има хора които се занимават с вноса им.

# 706
Здравейте!

Имам въпроси относно откриване на магазин за дрехи втора употреба, надявам се някой от четящите в тази тема да може да ме насочи към нормативни документи и примери от практиката.

За този тип бизнес научих от познати в Плевен,където имало такива магазини. Става дума за "оказион", както се наричат тези в Плевен, в който граждани си носят собствените дрехи,които вече не харесват и ги оставят за продан. Обявявят цена,върху която собственика на оказиона си калкулира надценка. Интересува ме в такъв тип магазин приложимо ли е изискването дрехите да са прани на химическо чистене или казано иначе, в кои случаи това изискване е релевантно? Ако гражданин донесе в оказиона дреха,която е нова, примерно поръчана по интернет и не е уцелил размера, третира ли се като "втора употреба"? Ако някои има и по-широк поглед върху този тип търговия с дрехи, ще се радвам да сподели!

# 707
  • Варна
Здравейте!

Имам въпроси относно откриване на магазин за дрехи втора употреба, надявам се някой от четящите в тази тема да може да ме насочи към нормативни документи и примери от практиката.

За този тип бизнес научих от познати в Плевен,където имало такива магазини. Става дума за "оказион", както се наричат тези в Плевен, в който граждани си носят собствените дрехи,които вече не харесват и ги оставят за продан. Обявявят цена,върху която собственика на оказиона си калкулира надценка. Интересува ме в такъв тип магазин приложимо ли е изискването дрехите да са прани на химическо чистене или казано иначе, в кои случаи това изискване е релевантно? Ако гражданин донесе в оказиона дреха,която е нова, примерно поръчана по интернет и не е уцелил размера, третира ли се като "втора употреба"? Ако някои има и по-широк поглед върху този тип търговия с дрехи, ще се радвам да сподели!

И като дойдат данъчните и ти искат фактура за произход на стоката и сертификат за дезинфекция ще стане весело.

# 708

Оборотен пазар трябва да намерите, а не информация за продукта.

[/quote]

Значи, точно това е идеята на проучване. Човек да си направи сметка количествата които ще произведе, колко ще бъдат в добрите и лошите случай, дали има реален шанс за реализация на продукцията на пазара. Без информацията за самият цикъл на производство как въбоще се захващаш с това. Ако ми се наложи ще ходя на пазара и сама ще реализирам продукцията, ще ходя да се моля на ресторанти и малки магазини.........
Най основното обаче е, че немога да се откажа от проучванията на идеята си само, защото гъби не се купуват като картофи. То и анансите се продават трудно, но има хора които се занимават с вноса им.
[/quote]

Така става, ако първо произвеждаш и после търсиш пазар. "Ходя на пазара сама" и "моля на ..." не прави нормална печалба, нито поддържа производство. Трябва да го планирате до: "имам сергия с продавачка на пазара" и "...поръчват при мен". Вие ще сте заети със самото производство.
За отказване   въобще не съм мислил....Naughty

# 709
Във Щатите имаше подобен тип оказион - Recycling  се казваше и беше по-скоро към общината с идеята за рециклиране и повторно изповане, а не с цел печалба. Имаше всякакви вещи и дрехи за по 1 долар или нещо подобно. Всеки, който има нещо непотребно го носеше там и така... Тук според мен няма регламент за подобно начинание....

# 710

И като дойдат данъчните и ти искат фактура за произход на стоката и сертификат за дезинфекция ще стане весело.

Не намерих отговори на въпросите си в това изречение.
Относно произхода, разбрах,че от гледна точка на КЗП било достатъчно да има сключен договор между гражданина и магазина, в който договор да е описан артикула и да е спомената цена. Ставало и с някакви квитанции, които се купуват от ведомствена книжарница, но трябва да го проуча детайлно.

# 711
  • Варна

Не намерих отговори на въпросите си в това изречение.
Относно произхода, разбрах,че от гледна точка на КЗП било достатъчно да има сключен договор между гражданина и магазина, в който договор да е описан артикула и да е спомената цена. Ставало и с някакви квитанции, които се купуват от ведомствена книжарница, но трябва да го проуча детайлно.

За магазините втора употреба в темите за бизнес досега има поне 1 том изписано. Става банално просто всеки път да се пише едно и също за всяко отварящо се магазинче. Затова и не отговорих на въпроса ти. Просто това с което се хващаш е почти невъзможно. А и не си мисли че българите ще се скъсат да ти носят хубави дрехи. Навиците ни тука са по-различни. Ако имаме нещо хубаво за даване винаги ще намерим роднина да му го дадем,вместо да го дадем на някой който ще спечели от това. И да ти носят нещо, то ще е второкачествено. Незнам но на мене поне ми се струва нереално като идея, но може пък и да греша и току виж пък точно ти създадеш уникална идея и бизнес.
Да , има начини да докажеш произхода.Допускам го. След това трябва дрехите да минат през химическо, за да получиш сертификат за дезинфекция. Но ако българите ти носят само боклуци, химическото ще ти изяжда парите , а стоката ще е непродаваема.

# 712
  • морето, сините вълни...
Такива "оказиони" имаше преди 20, че и повече години. Тогава по магазините освен рафтове нямаше нищо (е под рафта имаше ама не беше за всеки), магазини за дрехи "втора употреба" също.
Та тогава точно такива неща имаше - предимно нови, донесени от "чужбина" и не паснали на собствениците. Тогава точно така се процедираше - собственика казва каква цена иска и съответно продавача преценява каква надценка да си сложи. Слючваше се договор със собственика на веща за колко дни (месеци) ще му виси стоката в оказиона и т.н.
 (боже в какви неща съм се вряла за да си купя обувки за абитюренския..... а се мислех за млада)

# 713
  • най-шареното място
За гъбите и според мен много неща имате да мислите, но гъбите имат един голям недостаък и респективно шанс за предимство - чистотата. Пресни, чисти гъби не знам може ли и как да се осигурят. Имам предвид един тир зелена мухуморка, дето сме опитали да изнесем за Италия преди време /за печурки са ги мислели/. Да кажем голям, но само фал, а не проблем... Но си носиш риска.  И по-важното не знам как ги гледат, но често консумация на гъби можело да влоши чернодробните показатели. В резултат на горното въпреки многото рецепти дето знам, купувам 4-5 пъти годишни точно определен размер и количество. В магазина винаги има. Почти винаги са стари. На пазара има една сергия.

да добавя: Италианската случка е с ферма /култувирани трябва да са били/, а не с беритба. И не само заради количеството - един камион, а и по документи.
За черния дроб начучих случайно - каза ми познат, научил от лекар работещ в тази област.

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 16:43 от арт мама

# 714
За гъбите и според мен много неща имате да мислите, но гъбите имат един голям недостаък и респективно шанс за предимство - чистотата. Пресни, чисти гъби не знам може ли и как да се осигурят. Имам предвид един тир зелена мухуморка, дето сме опитали да изнесем за Италия преди време /за печурки са ги мислели/. Да кажем голям, но само фал, а не проблем... Но си носиш риска.  И по-важното не знам как ги гледат, но често консумация на гъби можело да влоши чернодробните показатели. В резултат на горното въпреки многото рецепти дето знам, купувам 4-5 пъти годишни точно определен размер и количество. В магазина винаги има. Почти винаги са стари. На пазара има една сергия.
Гъбите в магазините са култивирани, като доматите и краставиците. Те не се събират по гори и поляни. Има само един два вида гъби, които не могат да се култивират, но те са по-скъпи и ги няма по магазините (само в определени магазини и само понякога). Обикновени гъби в квартала доставят всеки ден по малко, и веднага се вижда разликата с вчерашните. Това за влошаване на чернодробните показатели, не съм го чувал, но ще си го проверя, благодаря за предупреждението. Peace
Порових в нета и намерих: чернодробните показатели се влошават при консумация на "весели", "холандски" гъби, които са забранени като наркотици. Натравяне от култивирани гъби не намерих. Натравяния има само от диворастящи гъби, събрани от разни "гъбари".
 newsm10  Пресни гъби и зелен чай всеки ден намаляват опасността от рак на гърдата с 60%.....

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 17:09 от БориславМ

# 715
чуя ли за дрехи 2 употреба и се втрисам вече -ужасни са, никнат като гъби , та като казах гъби аз знам че   трябва да си гъбар , да ги познаваш добре, за да ги отглеждаш ,ако  не си в този бранш и да се ограмотяваш в бг мама.....

# 716
  • най-шареното място
БориславМ, не става дума за това за съжаление. А за хоспитализации и изследвания със съмнения за чернодробни проблеми или жълтеници при хора консумирали "купешки" - мариновани, купени в тарелка или сготвени в заведение гъби.

# 717
чуя ли за дрехи 2 употреба и се втрисам вече -ужасни са, никнат като гъби , та като казах гъби аз знам че   трябва да си гъбар , да ги познаваш добре, за да ги отглеждаш ,ако  не си в този бранш и да се ограмотяваш в бг мама.....
Нито съм "гъбар", нито съм в бранша, нито произвеждам (но понаучих  smile3529 достатъчно за истинско производство, за да знам как да избирам какво да купувам и какво не).
Имам силно-гастрономически интерес към гъбите, от няколко години.  chef За това давам инфо на желаещите да произвеждат и продават гъби на такива като мен.

# 718
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте,
Искам да направя специализирано онлайн новинарско издание, което да съдържа новини от световните новинарски канали CNN, etc.
Имам следните въпроси:
1. Необходимо ли ми е някакво специално разрешително? За печатните издания прочетох, но за онлайн изданията нищо не открих. Моля, за инфо - може и само линк.
2. Как става цитирането на въпросните новинарски канали? Знам, че задължително трябва да цитирам източнкика, ако цитирам изказване или текст на конкретна личност - сътветно разрешението му.Но аз имам предвид новини за широката аудитория.
Естествено това онлайн издание ще бъде разработвано от специализирана в областта компания - ако може да ми препоръчате някоя(и). След като стигнем до ясна концепция ще направим нещо като конкурс, за да определим кой да поеме поръчката Wink

# 719
Therisa, да правиш новинарски сайт през 2011 година на нашия пазар е като да се качиш на колело, за да се състезаваш с бързия влак. Извинявай, че съм така рязка, но преди да направиш подобно нещо, огледай БГ пазара на новинарски сайтове и тогава решавай да правиш нещо.

Дневник, Днес.бг, Блиц.бг, Труд и 24 часа, Вести.бг, Дир.бг, Фокус, Бнюз и още  са в жестока конкуренция с огромни екипи от журналисти и хиляди левове бюджети. Те откъде мислиш, че черпят информация? Освен, че имат на щат репортери, плащат много пари за абонамент точно към новинарски агенции, от които черпят новините. Имаш ли пари и екип от журналисти?

От въпросите ти разбирам, че никога не си се занимавала с това. По-добре недей. Всеки може да направи конкурс за уеб агенция или студио и да плати 5-6 хиляди лева да му направят сайт за новини. Никой не може да направи онлайн издание без журналисти и екипи от уеб експерти, които знаят какво правят.

Общи условия

Активация на акаунт