Идеи за бизнес - 11

• 77 531
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
kleo_bulgaria, напиши я в темата, дай линк откъде да се купи.
Аз се интересувам, а и съм сигурна, че ще е полезно и за другите.

# 421
Клео, Мишленце - много благодаря за информацията! Още не зная дали ще имам сили за онлайн магазин, но това, което сте написали е много полезно!
Клео, моля, напиши заглавието на книгата.

# 422
  • най-шареното място
Книгата я има по книжарниците - издадена е от два аврори - българин и дама с чуждо име.
Първата предполагам обсъждате, но вижте още колко има Simple Smile
http://www.pe-bg.com/?cid=3&where=author&search_q=%D0%96 … D0%BE%D0%BC%D1%81

И аз се замислих, но нямах време да я погледна. предполагм че ще има нещо съвременно. Но средата в България не е.

Лади, защо не? Има готови решения под 500лв заначало. Аз се престраших преди няколко месеца за хубав онлайн магазин, и тези месеци, ще го движа. Засега е почти празен... а аз супер заета... Моят не е от готовите, но пък пак има работа за довършване.

# 423
Защото няма да имам време, Арт мама, но пък чета с интерес това, което коментирате.  Може би, ако намалее работата в другия магазин, но засега /пу-пу/ няма такава тенденция. Та то за блога, който си го правя ей така, за кеф, съвсем не на сериозно, си трябва време, а поддържането на онлайн магазин си е сериозно начинание. Иначе ще съм поредния изоставен онлайн магазин, попадах вече на няколко, които не са актуализирани от година-две.

# 424
  • Пловдив
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=43594 да Арт мама същата е. За мен е много добра, тъй като са засегнати реални ситуации, а не текстове от учебници. Авторите са Уеб агенция, а примерите и съдържанието са представени много достъпно и леко за четене. Препоръчвам, тъй като редовно чета на тази тематика, но в нета, а рядко на хартия, тази е наистина добра.

# 425
  • Пловдив
Забравих да напиша от къде я закупих http://www.ciela.bg/?p=bookshop

# 426
Клео, като ти четох поста и си казвах, колко хубаво си го написала и колко ми напомня, за прочетеното в тази книга Laughing Засега тя е моя наръчник. Много добре ми обяснява всичко като за лаик. Но когато го прочета и тук ми звучи още по-истинско и изпробвано  Hug
На мен страшно ми харесва онлайн магазина, който направиха Крокотак и изобщо начина, по който се наложиха. Макар че не знам, как се оправят с авторските права, защото много от нещата, които виждам там ги знам от други печатни източници.

# 427
На мен страшно ми харесва онлайн магазина, който направиха Крокотак и изобщо начина, по който се наложиха. Макар че не знам, как се оправят с авторските права, защото много от нещата, които виждам там ги знам от други печатни източници.

Да, Крокотак е чудесен пример. Така трябва да се развива подобен проект. Правата за повечето неща им дават самите потребители, а това, което превеждат най-вероятно става с изричното съгласие на авторите. Повечето хора, които правят блогове и искат да показват красиви неща са повече от доволни и поласкани, когато ги помолиш за техни материали и ги цитираш. Виждам, че правилно се ориентираш, така че действай. Много от нещата ще станат и като си ги тестваш сама. Аз така много неща съм правила на принципа проба и грешка като съм коригирала, следвайки съветите на самите потребители.

# 428
Здравейте момичета Simple Smile

Ето ме и мен. Виждам, че сте заформили раздумка по много интересна тема Simple Smile
Lady Blu, идеята ти е много добра, но аз все още не се чувствам готова нещо подобно, може би след като завърша и понатрупам опит. Иначе аз си мислех за нещо като организация за тинейджъри. Място където да има доброволци, които да говорят с млади хора, които имат нужда да споделят и да потърсят съвет. Място където всеки може да дойде и да си прави психологически тестове ( професионални и непрофесионални), гореща линия, на която да се обаждат млади хора и да споделят, също така тази организация трябва да се занимава и с благотворитеслнот- благотворителни концерти, базари, изложби и т.н и като капак да има месечно издание, съдържащо интереснио материали и статии за дейността на организацията Simple Smile Само че  това е една идея.

С моя колежка от университета мислехме да направим един сайт, от типа на "консултация с психолог" страничката в Хай клуб, където "измъчени от живота тийнейджъри" да потърсят малко по-професионален съвет, за да се разграничим от Тийнпроблем Simple Smile

Lady Blu,  не звучиш като майка ми, защото майка ми никога не говори за такива неща с мен, за нея всякакви идеи за собствен бизнес са чужди и смята, че просто трябва да си намеря добре платена работа, но аз искам нещо мое Simple Smile Simple Smile

Вълничке Simple Smile Simple Smile
Ето линк към закона за авторското право: tuk

Накратко- аз съм намерила две вратички, които ме устройват, едната е че авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение.

А другото  е това, че използването на материали без знанието на автора позволено при възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел  ако това не служи за търговски цели.

В моя случай, сайта е с образователна насоченост и всички книги в него са от общодостъпни библиотеки (източници). В случая нещата с електронните книги са малко мътни и вс еоще не съм намерила ясно написан закон за електронни книги , ако някой е виждал подобно нещо, моля да се включи.

Като цяло е добре да се пише на автора, когато е възможно, особено, ако е българин Simple Smile
За статии и други публикации на български е много желателно да се изисква позволение, а да се напише автора и източника е задължително Simple Smile

Относно смс-ите не мога да дам реален съвет, тъй като никога не съм го мислила, но доколкото знам и както казват другите момичета е много скъпо. За да имаш печалба, трябва да предлагаш нещо много желано. Примерно помагало.ком- те имат огроомна база от данни, там има всичко за всеки ученик или студент и те печелят добре, но в началото този сайт беше безплатен. За един сравнително нов сайт от такъв тип е по-добре в началото да не си прави съдържанието платено.

Ад Сенс- аз лично не харесвам сайтове с Ад-сенс. За да печелиш от ад сенс, трябва да се напъхаш и да пробиеш в някоя много конкурентна ниша, където се таргетират скъпи думи, например car insurance и да се гененрира неимоверен трафик към сайта.  За мен един сериозен сайт, не бива да притеснява посетителите, които отиват там заради съдържанието му с натрапчивите гугъл реклами. Дразнещо е, могат да се сложат и мънички и дори почти стилни поленца и лентички.

Рекламки- трудно се намират и рекламодатели за не особено посещавани сайтове. Виж бг-мамма, пълно е с рекламодатели, тъй като това е един от най-посещаваните бг сайтове Simple Smile Това, което аз правя с моето сайтче си е само и единствено за удоволствие, искам да събера много много мнго психологически материали, защото вярвам, че не само аз се интересувам от това Simple Smile Пък и истината е, че има много малко материали на български, а аз смятам да попреведа малко, а и когато всичко е на едно9 място сякаш изглежда по-компактно Simple Smile

Виждам, че има хора като малкото мишле, клео, арт мама и лейди блу, които са много в час с нещата и това е страхотно. Моята работа е свързана с интернет маркетинга, но аз тепърва прохождам там Simple Smile Книжката, която сте посочили ще си я взема, още утре, стига да я има в книжарниците в моя град Simple Smile

Ето как изглежда моя сайт, ако искате да го видите, но все още се разработва и няма никаква информация на него, защото все не ми остава време Sad
psihologiabg.com

E, стана малко дългичко Simple Smile Simple Smile

Поздрави Simple Smile

# 429
Мишленце, благодаря за куража  bouquet

А на теб Бурмичка, също за споделеното - много ми хареса това с преводите Laughing Успех със сайта. За подобни проекти у нас обикновено се търси външно финансиране, особено в тази част с консултирането на тийнейджъри и отворената телефонна линия мисля, че може да се пребори за парички по някоя програма. А за материалите - и аз съм водена от същите мотиви, че в България няма много преведено или пък го няма накуп. И всъщност първо ми се искаше да е нещо полезно, после се замислих, дали покрай него може и да се печели  Sunglasses Защото пазарните ниши на стоки и услуги, които са специализирани, трудно се разкриват от неспециалисти и е добре да се запълват именно от тях, ако имат ресурса да го направят. А ние, защо пък да нямаме bowuu

# 430

Накратко- аз съм намерила две вратички, които ме устройват, едната е че авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение.

А другото  е това, че използването на материали без знанието на автора позволено при възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел  ако това не служи за търговски цели.

Съветвам те да се посъветваш с адвокат, за да си нямаш проблеми. Тълкуването на закона не е абзаци, които те устройват. Не го казвам с лошо, просто преди да правиш нещо, чиято основа е съдържанието, отдели едно 100лв. за адвокат, които ще ти спестят много проблеми след това.
Както е казано във вица: Презерватив и адвокат се ползват преди, а не след.  Wink

Относно първото - за да превеждаш чужд автор трябва да поискаш разрешение или да откупиш права, защото него не го интересува какво пише в нашия закон. Можеш да се окажеш в деликатна ситуация, ако превеждаш неща без знанието на автора им.

Това, че нещо го има в библиотеката, не значи, че издателят не държи правата. Минимум 10 бройки /зависи от тиража/ от всяка издадена книга, която има ISBN трябва да бъдат дадени за архив в библиотеката, но това не значи, че не трябва да питаш издателя за публикуването им. 

# 431
аз бях питала дали някой ползва Adwords преди време. Аз лично съм доволна. Вдига ми индексацията, по дадена ключова дума преди излизах назад - сега съм на първа страница и без да съм в спонсорираните връзки. Но аз го ползвам точно за привличане трафик към моя сайт и съответно реализирани нощувки... Нямам реклами на моя сайт, нищо не печеля, просто промотиране на моя си сайт. така че нищо не дразни потребителите. Харесва ми, че мога да стопирам кампанията когато си поискам - да речем събота и неделя - и да си я пусна отново в понеделник.
Стигнах до извода, че този вид рекламиране много зависи от това какво предлагаш. Например ако търся екскурзия някъде едва ли ще цъкна на спонсорирана връзка.

# 432
Здравейте момичета Simple Smile

Като цяло е добре да се пише на автора, когато е възможно, особено, ако е българин Simple Smile
За статии и други публикации на български е много желателно да се изисква позволение, а да се напише автора и източника е задължително Simple Smile

Имаш авторство над превода(труда и резултата са твои авторски и защитени), а не над разпространението на превода. Можеш да преведеш за себе си, колкот книги, статии и филми искаш, но не можеш да ги разпространиш ако нямаш откупено право за разпространяване от авторите им.

Мисля, че това за библиотеките... е валидно ако авторските права са отпаднали по някаква причина( давност, автора е починал.......други подобни), но в повечето случаи зад всяко произведение стои агенцията на автора, а те имат щатни юристи и ..... сетисе сама. Достатъчно е само намек за "продуктово позициониране" или не дай си боже някоя вирус-рекламка. Praynig

Най-добре е варианта с позволение( черно на бяло с подпис и печат) на автора и неговата агенция(ако има такава).  Peace  В повечето случаи работите се нареждат лесно, особено ако нямат апетити към нашия крадлив пазар. Ако имаш позволение, другите сайтове трябва да се позовават на твоя сайт, а ти ще искаш да има препратка към тебе  Wink
  В общи линни "почукай и ще ти отворят". Много често вратите са отключени и няма нужда да ги разбиваш( пиратстваш). Ако искаш да поставиш темите на професионално ниво, търси благосклонноста на авторите, после ще ти е по-лесно за новостите, а сайта ти ще има тежест и авторитет.

Това за "адвоката и презерватива" не просто виц  Naughty

# 433
  • Бургас
Ето още две идеи за бизнес, които аз не бих реализирала на този етап, защото все още нямам знанията и уменията за работа с такивамащабни проекти.

1. Като споменахте за психология - идеята ми е за някакъв център, където да се събират групи на принципа на анонимните алкохолици, където хората подпомогнати от специалисти да си общуват по проблемите. Вариации има много - групи с хора пристрастени към наркотици; такива, които искат да се откажат от цигарите; хора страдащи от някакви психически проблеми; родители на деца болни от аутизъм и т.н. това на прима виста.

2. Център за работа с деца. Навремето по соца си спомням, че имаше към училищата всякакви кръжоци. Сега ги няма и това е много тъжно. Та може да се направи някакъв такъв център, където децата да ходят с най-различни дейности - рисуване, моделиране, всякакви приложни изкуства, различни науки които не се преподават в училище, например астрономия, роботика, електроника, групи с деца с висока интелигентност, които да изучават математика или др.науки. Може дасе измисли и варианти за възрастни по различни интереси - плетиво, скрапбукинг, фотография и какво ли още не. Даже не е задължително да има отделна сграда. Може да се помещават в сградата на някое училище или университет.

Много бих се радвала ако имаше такива неща в нашия град. И по двете идеи може би има варианти за кандидатстване за финансиране от някой еврофонд.

# 434
По идеята за център за работа с деца имам наблюдения върху един център в София. Е много е трудно! Не знам точно причината, но малко са родителите, които завеждат децата си на кръжочна дейност и да продължат да го правят редовно, защото то с един път не става. Събират се групи от по 3-4 деца, което е крайно недостатъчно за издържане на подобен център. Затова подобни центрове, освен в случаите, че използват базите на читалищата, започват да припечелват с партита или отдаване залите под наем...

Общи условия

Активация на акаунт