Идеи за бизнес - 11

• 76 895
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
Според мен в малкия град хората все още пазаруват ден за ден. Никой няма да отиде до хипермаркета за един хляб и кисело мляко.

# 676
И още нещо, в малките градове хората си имат и много продукти от село.

# 677
И още нещо, в малките градове хората си имат и много продукти от село.
Голямата част от хората тук нямат дворове или ферми, или пък точно толкова имат село, колкото и тези от по-големия град.

Не зная как е по Павликени или други подобни места, живея в Козлодуй, град с висок стандарт на живот. Например - аз и моите приятели не купуваме месо от хипермаркетите, а от малки магазини на местни търговци. Качеството на едното е доста ниско, самото месо не е вкусно, жилаво е, а местния търговец осигурява прясно и досега аз не съм попадала на старо и жилаво месо. /Примерът е доста елементарен, но илюстрира това, което се случва/. При нас доста по-добре заредени са по-малките магазини, не говоря за такива тип гараж, тук вече май и не останаха такива.
Големите градове са по-динамични, по-натоварено и стресово ежедневие, дълъг работен ден, поради дългото пътуване и на хората им е по-лесно и пести време да спрат и да пазаруват от Лидл, Била, Пени и т.н.
Относно облеклата, имам някакъв опит в сферата и пак ще илюстрирам с пример. Наскоро пращах дрехи на бълг. производител за Плевен и Варна. Момичетата видели в профила на магазина във фб дрехата, поръчаха си я, изпратих им. Засега не мисля за онлайн търговия, затова позвъних на търговския представител, с когото вече добре се познаваме, казах, че има интерес към стоката във Варна. Обади ми се той на другия ден, каза ми да пращам клиентите в еди-кой си магазин на еди-коя си улица.
Написах това на клиентите от Варна, но след 2-3 дни ми се обаждат от фирмата, че едва ли ще работят с този магазин - малки били надценките, които могат да сложат,  свикнали били с турските и китайските стоки, където надценките са от порядъка на 100-200%. И искат дрехите на консигнация.
Аз работя на доста по-ниски проценти и затова се купува, не ми се налага да правя разпродажби и намаления, нямам застояла стока /пренебрежимо малко е/. Есента откриха тук магазин, където продават дрехи на русенската фирма Данини. Те направиха модела "150% надценка", но нещо не се получи. Това е най-празния магазин в града. Сега са томболи, промоции, намаления, чудеса. Не виждам особено оживление.
В по-големите градове хората се впечатляват от намаленията, пазаруват, но тук е различно. Затова казах, че сме против всякакви принципи, които се прилагат в света на търговията. Ако бях в голям град, сигурно щеше да е различно, но преди да започнете някакъв бизнес в малкия град - проверете нагласите му, разберете какво очакват хората,  та дори и коя е преобладаващата професия.

# 678
В малкия град хората си имат навика и не можеш да ги отучиш. Лични наблюдения! Освен това големите вериги в нашия град не са така добре заредени, няма избор  (причината-човека си я каза в интервюто) и изгодно се пазарува само по ппромоции.А промоциите са на стоки с изтекъл срок на годност. Когато се приберат в къщи и погледнат касовата бележка забелязват, че са икономисали от сиренето, но са платили по-скъпо олиото. Вече говорихме за това,  че плодовете и зеленчуците са кофти, а понякога избора на безалкохолно се свежда само до марката на магазина-кола Пацони,  примерно,за 60ст. В Пени няма Кока Кола!
Когато отвориха Кауфланд в съседен град, в неделя всички бяха там, но и там спряха да ходят. Когато Ариел беше на промоция в Кауфланд за 10.99, в нашия град цената му беше 9.99.
1-навика
2-избора на стоки
3-илюзията,че пазариш изгодно
Пускам го после ще чета с какво ме изпревари Лейди

# 679
Много полезна тема  bouquet,чета ви с удоволствие, моля за помощ.Имам малък магазин за хранителни стоки някакви идеи за лого и за оцеляване  в кризата.Не съм се изплашила просто искам да разбера нещо дали не пропускам.

# 680
Нещо което може много да ти помогне: за всеки стелаж , който ти слагат в магазина, искай да ти плащат някаква месечна сума. Знам, че това го има в Бг. Например слагат ти стелаш с дъвки , ти им искаш 30лв. и така.

# 681
това в малкият магазин е невъзможно да се случи , има подобни такси но в хипермаркетите

# 682
Майка ми има хранителен магазин от 80кв. и така процедира.Не мисля , че това е голям магазин. За това го написах , може да помогне на някой. Пък и ако не търсите , дистрибуторите няма да се натискат да ви дават каквото и да било.

# 683
Случва се, в този бизнес съм от 15 г затова помолих за мнения, нещо което пропускам, или потребителите не го срещат никаде.

# 684
  • най-шареното място
Аз търся добро обслужване, качествени продукти, български варива и зарзавати, добра хигиена и следене на годността. Много е трудно да намериш чесън и прост бял боб. Даже хубав хляб в последно време. Брашно също.

# 685
Много си права,но мисля ,че и това не е достатъчно вече newsm78

# 686
Да ви кажа честно, и аз от известно време съм се ориентирала към кварталните магазинчета.  Просто защото това с качеството на продуктите,  взирането в сроковете на годност го прави някой друг вместо мен  Simple Smile  Не ми се е случвало от квартален магазин да изхвърлям нещо, докато от тия големите - ухааа. Вчера парче уж прясна риба за 30 кинта от Метро трябваше да отиде в кофата. ...

# 687
Майка ми има хранителен магазин от 80кв. и така процедира.Не мисля , че това е голям магазин. За това го написах , може да помогне на някой. Пък и ако не търсите , дистрибуторите няма да се натискат да ви дават каквото и да било.

че се натискат да предлагат дистрибуторите, да така е, но ако им кажа такса за стелаж ще стане голям смях , незнам къде и е на майка ти магазина , моя е 40кв.м. на центъра на варна

# 688
Ще падна от смях, ако моделът, плъзнал на запад - големите вериги папкат малките магазинчета, тук в България претърпи пълен провал. Като ви чета, натам е тръгнала работата, като знам и по себе си - това ще се случи със сигурност. Joy

# 689

че се натискат да предлагат дистрибуторите, да така е, но ако им кажа такса за стелаж ще стане голям смях , незнам къде и е на майка ти магазина , моя е 40кв.м. на центъра на варна

Не е нито на центъра, нито е в голям град. В квартал , в град с 80 000 жители. Питай дистрибуторите ! Ще видиш че това съществува. Мога да те насоча, знам със сигурност , за дистрибуторите на дъвки , чипсовете, бирата, ракия Пещерска. Мога да я питам по-подробно, ако искаш. Ако чакаш печалба само от надценката, нищо не можеш да изкараш.

Общи условия

Активация на акаунт