Отговори
# 360
Здравейте и от мен и честит рожден ден на порасналите дечица.
Зимна, и аз ти следя линийката. Толкова ми се пътува и на мен. Мъжът ми в края на седмицата заминава за няколко дни до Италия, но няма на кой да оставим децата.
Натали е с бретон. Баща и го постригва. Понякога се получава доста .. артистичен.
Тя от 7-8 месечна спи в отделна стая. Не се отвива. Решетката я махнахме преди около година. Но тя винаги е спяла с едно голямо бебе и и е навик да спи близо до стената.
От една седмица се занимавам с ваденето на комплексно експертно оценяване. За целта трябваше да минем през психолог и психиатър, за да и разрешат да посещава детска градина в която има логопед, и той да се занимава с нея. Има проблем с артикулацията. Иначе заключението е, че всичко останали е наред. В тази връзка децата ви могат ли да закопчават и разкопчават копчета. Тя на никоя дреха няма стандартни копчета с илици и логично не можа да се справи. Сега в къщи борим една жилетка. И като не може да откопчее копчето, дърпа и го къса  Simple Smile
Храни се отдавна сама- супи и кремчета. Манджи аз и давам, защото на всеки залък трябва да има хляб, месо, зеленчук и кисела краставичка.
Пожелавам ви всички болести да ви забравят.

# 361
Силви, самото закопчване/откопчаване на копчета е част от задачките, с които логопедите занимават децата. Мони като посещаваше логопед през лятото не го упражняваха, защото имаше по-важни и базови умения за разработване. Но по-късно, моят опит да я накарам да се научи, се провали. Тя много трудно възприема/изчаква нещо да й бъде показано. Трябва да я надхитрям, да го правя под формата на игра, а от друга страна и лесно се отказва като не успее от първия път.
Иначе Мони също няма ясна артикулация, всъщност напоследък откроявам като най-големи трудности съчетаване на два съгласни звука: тя не може да каже правилно „книга”, „знам”, „Знаме”, „списание”…От звуците й липсва „Р”. Иначе с много слушане, четене и говорене и от нейна страна, малко по малко започва да изчиства граматическите грешки (но аз пък точно това не го считам за голям проблем)

МИА, разкажи повече за Жоро, как се развива. Аз на моменти си мисля, че двамата горе долу еднакво бърборят, но ние различно се притесняваме и оттам ги описваме по различен начин. Доволна ли си от Пумпелината в крайна сметка? Четох, че там имало и някаква дъвкателна терапия. Сигурна съм, че при Моника това  е слабо място и също и също има значение за проблема.

Тя е с бретон – фиби, шноли, опашки, ленти – такива неща не й слагам по главата.

# 362
  • София
blueeyes  Hug много мило от твоя страна, но определено съм сигурна, че не бърборят еднакво. Пумпелината я спряхме преди 3 месеца с тръгването на ясла. Просто пътуването Банкя-Гео Милев 2 пъти седмично посред зима в тъмниците някак не ми идва успокоително за детето. А има нужда от логопед, но търся подходящ в западните райони. До сега съм изпратила 3 мейла на разни логопедки, но без отговор - явно не работят с толкова малки деца.

За решетката. На Жоро не съм я свалиля, но той още преди година изби геройски с ритници 3 пръчки от едната страна и 2 от другата. Тогава известно време му отне да влиза и излиза до посерд нощ, а на мен да свикна с мисълта, че ще трябва да го слагам да спи с убеждения. От известно време, обаче, двамата с Ева решиха да окупират съпружеската ни спалня и сега спят двамата на нея, а ние с мъжа ми на леглата в детската стая .  Но сега като са болни спя в краката им напряко на спалнята  Tired

# 363
  • София
Сега ме притеснихте с тези копчета. Confused Сияна въобще не може да ги откопчава. Като иска да си свали елече , дърпа и ако не се откопчеят сами , почва да плаче ,че не може. Cry

В същото време разглобява всякакви химикали и след това съвсем прилежно ги сглобява. Laughing
Според мен сега децата правят само това което им харесва. Сияна още не може да брои дори до 5. В същото време брои  до 15,на някакъв език,  които майка ми твърди ,че е на турски, но аз съм сигурна че не е. Казва числата до 10 на английски, но на български спира до 4. Не познава всички букви , но цветовете ги познава във всякакви нюанси- светло синьо, електриково зелено  и т.н. Съвсем прилежно запълва всяка кръстословица , която види с буквите о ,с  ю.
В същото време се страхува да слиза и да се качва по стълби ,без да се държи. Трябва ли да се притеснявам newsm78 #Crazy

# 364
Жужу, споко  с копчетата, това все пак сигурно не е изискване за три годишно дете (а пък логопедите по дефиниция работят с деца над 4 май беше). Просто ми е чудно защо да могат да нанизват герданчета, а да се затрудняват с копчета. Това е  Simple Smile

И докато сме на сходна вълна, мога ли да попитам как се справят януарчетата с оцветяването? (за тези, които обичат да рисуват).

Знаете ли от каква възраст трябва да запълват сравнително сносно елементарни фигурки. В детската градина дали оцветяват?.  През лятото говорих с една директорка и съм запомнила, че от децата, завършващи първа група, се очаква да могат да нарисуват трева, дъжд, гнездо, пушек (т.е чертички и завъртулки); да познават основните цветове...(за букви и цифри изобщо не се говори разбира се) и....да се самообслужват - "слабото" ни място  Wink

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 14:46 от blueeyes

# 365
Силве, дано на Натали да й се отразят добре упражненията при логопеда Hug

МИА, оздравявайте Hug

Жужу, не се притеснявай Peace

Нашата подстрижка вече е факт Peace Както се казва - сбъркала съм си професията Laughing

ПС Блу Hug, при всеки е различно - някои от 2, други - от 4, трети - никога, защото не им е приятно... Сега, ако започнем да сравняваме децата, ще се окаже, че има както много напреднали, така и много изостанали в оцветяването Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 14:56 от Зимна приказка ♥

# 366
 blueeyes ,Всяко дете се развива различно, за да сравняваме кой какво може. Но пък ако искаш да добиеш някаква представа за останалите, Лъчи оцветява с голямо желание и доста добре- почти не излиза, може да рисува всички неща, които ги учат в ДГ ( определено госпожите са страхотни и много се занимават с децата), рисува човечета, коли и рибки. Сега е на вълна да оцветява гипсовите фигурки. Ако не сте пробвали, голяма зарибявка са за децата Mr. Green и за майките  Blush

# 367
  • София
Ох Блу много ме е страх. Embarassed  Даже понякога съм говорила  на Сияна на тази тема, въпреки че едва ли има смисъл.  Даже онзи ден я слушах , как обяснява на одеялото си  - "Ако някой лош човек те вземе , да викаш силно - помощ , преобличат ме" Laughing

Светлушка , а не цапат ли много боите. newsm78

Иначе ,тя много обича да оцветява, почти не излиза от очертанията. Но рисува само одеяла, сапунчета и свещички. Embarassed Иначе им слага ръчички ,крачета ,очички и коса. Laughing

Силви - стискам ви палци Hug

# 368
.  Даже онзи ден я слушах , как обяснява на одеялото си  - "Ако някой лош човек те вземе , да викаш силно - помощ , преобличат ме" Laughing

Joy Joy Joy

Светлушка , а не цапат ли много боите. newsm78

Ами според мен - не.Те са някак по-гъсти, съхнат по-бързо, а и аз постилам найлонче отдолу да не се цапа. А и повечето такива са комплект с бои и четка, която е по-малка и удобна за хващане

# 369
Juju тази Сиянка да я нагушкаш,такава е умница само ме разсмива,не виждам причини да се тревожиш.
Боби преди няколко дни разказва на баща си приказка за лека нощ и нарежда разхождам се в гората и виждам едно еленче и му казвам здравей, еленче аз се казвам Смърт,а ти?...ние с баща му опулваме едни очи.
Боби много хубаво оцветява,без да излиза от контурите  Joy ама на пейнта,чудя се дали в бъдещите дни децата ще ползват изобщо химикал и четка. По този повод днес се изумих на един младеж,който трябваше да напише едно изречение пред мен и на всяка дума имаше поне по 2 грешки, а вместо "аз" написа "ас".
Замисляли ли сте се,че дечицата ни направиха 3 годинки и вече идват и първите им спомени?

# 370
Честит рожден ден на всички големи, пораснали януарчета  Hug бъдете много здрави и все така красиви и умнички  Heart Eyes
Всички болнички бързо да оздравяват Hug Praynig
Духче, Жужу много да нагушкате децата от нас, много са ви сладки  Hug Joy
Зимна - много е сладка Беа, идеално се е получило  Hug
И Стефчо постоянно се отвиваше, но от както тръгна на ДГ започна повече да се завива и опакова, забелязах, че дори си подпъхва ръчичките под дупето  Shocked ,много странна поза...понякога иска да спи с някоя книжка и нея я пъха под себе си...
Забелязвам в говора му странности като например сменя местата на буквите или изобщо не успява да ги каже правилно - надрагда (награда), кикап (пикап), канион (камион). пепетуля (пеперуда)...
В оцветяването и рисуването не е много напред, но много обича да реди пъзели с малко помощ от мен. Познава буквите, коя буква на кого е, брой много смешно - 1. 3. 8 печенайсет   Mr. Green
Много сладко разказва приказки, запомнил някоя реплика, добави някой бисер  Crazy

Подстригвам бретона на Андреа отдавна, не  търпи много шнолки и подобни, така е много по-удобно за малки деца според мен  Flutter

# 371
Здравейте!
Първо - Честит Ден Ден на всички големи сладурковци!Благодарим и за поздравите към нас  Hug

Аз станах леля на една малко подранила принцеса  Heart Eyes

Коментирате завиването... Габи спи завита и ако се отвие ... вика... някой да отиде да я завие. Но тя спи на по-хладно (най-често 17, по-рядко 180)
Бърбори доста, нищо, че е на бебешки, поне съм значително по-спокойна от лятото  Praynig
По повод памперса... слагаме нощем, защото аз настоявам. Отдавна няма пропуски, но в тези студове.... не ми се иска да има изненади. Обикновено става през нощта и идва при нас, за да каже, че има пиши - това става по веднъж задължително, тази нощ два пъти.

Хубав и усмихнат ден желая на всички мами и дечица  Hug

# 372
Честито на всички януарчета, които пропуснах  bouquet Да са живи и здрави и мнооого щастливи Hug

Ние сме добре. Боби не го пускам на ясла заради грипната епидемия вече втора седмица и мисля и другата да е почивка, че пика го дават и другата седмица.

За отвиването, будя се през половин час да го завивам, то не че и мога да спя, все не мога да се наместя Wink
Рисува коли, оцветява почти без да излиза от очертанията. Брои от 1 до 12 и обратно. Познава цифрите като го питам коя коя е няма грешка. Знае цветовете на светофара и винаги ме подсеща да тръгваме на зелено със стааат Simple Smile

Жужу, опасна ти е Сиянка Laughing Hug

# 373
  • София
Честит Рожден Ден на Стела! Дега - да ти е жива и здрава!

Зимна- много и отива на Бея така. Hug Ако имаш време ела да изравниш и бретона на Сияна, че съм го направила на зиг заг. Embarassed

Маце- браво на Боби. Явно ще му се отдава математиката. Peace

Иричик- какво стана, намери ли си работа- извинявай ако съм пропуснала Hug.

# 374
ЧРД на Стела! Да е здрава и щастлива!

Жужу, даже вече не търся работа. Отказах се, защото не искам да си пускам агнето сред вълците (да ме прощават мамите, които имат по-палави дечица  Praynig), но ако ще работя за заплатата на детеледачка... не си заслужава  Peace

Общи условия

Активация на акаунт