Пети клас е труден знаем, но за КоледаТА веЧ мечтаем".

• 27 926
  • 729
  •   1
Отговори
# 240
Честита, здрава и успешна нова година, дами и господа, млади госпожици и джентълмени!

Честито на рождениците също!

Гаргамела, сметни броя уроци по математика от учебника ви /не знам по кой сте/ и броя часове за годината /реални, като се извадят празници и ваканции/ и ще установиш, че няма време уроците да се предадат изцяло като материал, освен ако не се ползва някой допълнителен час, даден за СИП или ЗИП. А такива по математика има не във всяко училище.
Програмата е сделана по български от пореден неграмотник, който е счел, че не са нужни и упражнения. Щото децата ни са родени поначало с големи възможности и таланти. На това е явно заложено. На час- по нов урок и за разкош- при завършване на раздел един урок с упражнителни задачи. Ако разчитате на тях- никога няма да стигнете до успешни резултати от матури в VІІ клас.
Не разчитайте на системата ни по никой начин и за нищо. И Господ да слезе няма да научи децата по нея добре.
До ІV клас в учебниците буквално нямаше нищо. Изведнъж настъпи тотална промяна- по много и без енъф часове, недопресметнато, незаложено.
Затова тръбя по една камара теми:
...
И като почнах да въртя тази вечер телефоните, да проверявам информацията от щерката, се оказа, че половината клас вече ходи на уроци, да навакса учебния материал по математика. ..

Това е ненормално, а освен това, според мен и редица други хора, доста от тях и учители, е направено умишлено, с цел да се налива вода в мелницата на частните уроци.

# 241
Здравейте, отдавна не съм писала при вас, но се нуждая от съвет, много се надявам да ми помогнете да взема решение как да процедирам с дъщеря си.
Дъщеря ми има проблеми в училище с децата.Тормозят я като и викат ненормална, в началото на срока имахме разговор с учителката и с родителите на тези няколко момчета, понеже я бяха ударили много силно и ме викаха от лекарския кабинет, защото може да има леко сътресение, имах дори случай учителят по физкултура да я освободи да си ходи защото има опасност децата да я нападнат.Уж се бяха успокоили нещата, обаче напоследък гледам, че пак се почна.Тя вече не споделя, но като я питам само казва "Като всеки ден, нищо особено, те всеки ден ме обиждат".Започна от миналата година да я боли корем и да и прилошава, явно още тогава е имало нещо, аз така си мисля сега.В крайна сметка се оказва, че една седмица ходи, една не ходи на училище.Правихме какви ли не изследвания, ходихме на гастро и той ни прати да правим изследвания за какво ли не, в крайна сметка каза, че вероятно е на нервна почва, а наистина си е зле стомахчето и детето страда.Винаги е била отлична ученичка, сега в пети клас стана страшно просто, повечето предмети са с петици и шестици, някои обаче се върти около 4, а по математика изведнъж има оценки2,3,4 и5, пълна каша.Учителката ни посъветва да сменим класа, то тия деца били такива и тя не можела да се оправи, но съпруга ми е против, защо ние да си наказваме детето.Започнах работа в едно съседно училище като учител по рисуване и виждам, че там нещата не са такива, но то е по-малко и съпруга ми не иска да местим детето от елитното в по-лошото училище.Не знам как да постъпя, дали ако я преместим и там няма да си има проблеми с децата, все пак може би си е характер.От друга страна там може да и е по-спокойно, по-малко деца, пък и аз ще имам контакт с другите учители, ще ми е пред очите както се казва.И в крайна сметка не е ли по-важно спокойствието и нервите на детето пред елитното училище, а тя и без това не ходи, материала си го взимаме в къщи.Не знам как да постъпя, извинете ме за дългия пост, но съм се видяла  в чудо, трябва да реша ако я местя да е от втория срок, а не остана време.

# 242
  • Майничка
Джуди, именно там ми е болката - не стига, че часовете не достигат (ние имаме и ЗИП математика), ами в часовете по математика госпожата си води свободни мухабети относно личното си битие и им дава акъли за правата на хората. Лошо няма, ама тя им е и класна, да го прави в часа на класния, като толкова й напира отвътре.

Вместо да им диктува определенията от учебника, да вземат да порешават някоя задача. Каза, че до 7-ми клас всички щяли да са отличници. Ми сигурно, ако от сега тръгват на уроци, със сигурност ще докарат по-висок среден успех, но това няма да е заслуга на учителя, а на родителите и допълнителни учители.

В същото време един час им заместваше пенсионирана учителка от същото училище - предала е новия урок и са решили 7-те задачи от учебника, децата бяха направо шашнати, че са успели да свършат толкова много. Значи може.

Jedira, говори с детето, ако това е вариант, който я устройва - премести я. Елитно, елитно, колко да е елитно това училище, щом не могат да си овладеят учениците. По-добре детето да се успокои, пък време за "елитни" гимназии има. В същото време, опитай се да ръзбереш дали и в поведението на детето няма нещо, което да провокира такива реакции, съответно - да отработите модели как да реагира и да "изчиства" подобни ситуации.

Последна редакция: вт, 04 яну 2011, 10:28 от gargamela

# 243
Джуди, именно там ми е болката - не стига, че часовете не достигат (ние имаме и ЗИП математика), ами в часовете по математика госпожата си води свободни мухабети относно личното си битие и им дава акъли за правата на хората. Лошо няма, ама тя им е и класна, да го прави в часа на класния, като толкова й напира отвътре.

Вместо да им диктува определенията от учебника, да вземат да порешават някоя задача. Каза, че до 7-ми клас всички щяли да са отличници. Ми сигурно, ако от сега тръгват на уроци, със сигурност ще докарат по-висок среден успех, но това няма да е заслуга на учителя, а на родителите и допълнителни учители.

В същото време един час им заместваше пенсионирана учителка от същото училище - предала е новия урок и са решили 7-те задачи от учебника, децата бяха направо шашнати, че са успели да свършат толкова много. Значи може.

Виж, да диктува определения си е жива тъпотия, още повече при наличния проблем с недостига на часове и претрупания материал.
А класните често си запълват часовете по предмета, който водят, за жалост, с друго и ги превръщат в ЧКР.
Че високите резултати не са заслуга на системата ни- то от много години е ясно.

jedira , това за мен е един от най- сериозните проблеми, които едно дете може да има в училище и ако лично аз не мога да го реша за мое дете през една учебна година, на момента бих сменила класа или училището. Наказвате си детето, като смятате, че можете да промените съучениците му. Съмнявам се, че ще успеете. След ІV клас става още по- трудно да се контролират децата.
Мога да пиша и по- приятни и пълни с надежда слова, но го намирам за наивно, неискрено и, поради тази причина, за излишно.
Елитните училища у нас не си струват ничие здраве.

Последна редакция: вт, 04 яну 2011, 10:30 от Judy

# 244
  • 1st floor
И в крайна сметка не е ли по-важно спокойствието и нервите на детето пред елитното училище
Peace Да, по-важно е!!! Това което описваш е ужасно, аз отдавна щях да съм преместила детето...

# 245
Judy,НеПоКоРнА, благодаря ви, и аз така си мисля, още повече, че в техния клас си имаше проблемни деца до четвърти клас, но учителката някак успяваше да се справи с положението, сега с новата класна е много трудно, тя не ги познава и може би не и се занимава.Съпруга ми казва, че навсякъде има такива деца, че не трябва толкова да тичаме по нея, че трябва да се научи сама да се оправя, обаче тя е много чувствително дете и явно не може да "се оправи" в тази ситуациа.

# 246
Judy,НеПоКоРнА, благодаря ви, и аз така си мисля, още повече, че в техния клас си имаше проблемни деца до четвърти клас, но учителката някак успяваше да се справи с положението, сега с новата класна е много трудно, тя не ги познава и може би не и се занимава.Съпруга ми казва, че навсякъде има такива деца, че не трябва толкова да тичаме по нея, че трябва да се научи сама да се оправя, обаче тя е много чувствително дете и явно не може да "се оправи" в тази ситуациа.

Не е вярно, че "навсякъде има такива деца", освен това отношенията в един клас зависят много от класния ръководител. Ако него го мързи да се занимава- отношенията са такива. Аз видях 4 години какво е да имаш класен на място. Подобни проблеми децата нямаха.

# 247
  • София
Няма какво да се чудиш и да го чакаш баща й, а направо я местИ в друго училище! Венъж стигнали до такова сериозно насилие и враждебност, няма какво да се обсъжда и на какво да се надяваш! Детето ти вече е влязло в ролята на жертва, клеймото вече е сложено и докато е в тази среда в това училище, няма отърване! Трябва да си спасяваш детето! Съвсем буквално! Иначе има опасност просто да се отчае, а нататък дори не смея да си го помисля - научната литература е пълна с такива случаи! готова ли си да дадеш детето си курбан на своята и на баща й нерешителност?

Да, навсякъде има всякакви деца, но на някои места възрастните се правят или са безпомощни, а на други се стараят да потушават подобни откровено агресивни прояви.

# 248
Здравейте, момичета, да ви е честита новата година, да е пълна със сбъднати мечти, с постигнати цели, много усмивки и най-важното да сте здрави, за да се радвате на всичко хубаво около вас!
Птичка, на Йони специални пожелания съвсем скоро да се възстанови напълно и всичко да остане зад гърба и!

jedira, много се радвам да те видя!Аз бих преместила детето и ако отново не може да се справи с новите деца, тогава бих търсила причината в нея и тогава бих давала наставления и съвети как да се справя с живота такъв, какъвто е!

Ваканцията на Лъчи беше много хубава, починахме си всички, наиграха се децата на воля при леля си, разнообразиха се и въпреки, че беше много кракта, беше качествена!
Сега ще се готви за тестове по останалите предмети - нали МАТ и БЕЛ минаха, но още нямаме резултати.
За математиката не ми се отваря и дума, не мисля да даваме пари и да отделяме време за частни уроци от сега - вече нямам амбиции за отлични оценки - не мога да се боря с невъзможни неща  Wink!
Ами това в кратце от нас - влизаме в час вече...

# 249
  • София
При нашия нещата са доста добре - на класното по български има шестица - преразказ на непознат текст, чела им го е учителката и им е дала няколко подсказки за плана. По математика има малка издънка - четворка на релси, но както казах преди, половината задачи са от сборника и са по-скоро от ЗИп-а, а и старата учителка нещо тази година я караше несериозно и при щерката, и при сина. А и новата учителка нещо май е изпуснала мярката, защото децата от едната група с с почти две единици по-високи оценки от тези в другата група. Което за мен донякъде е успокояващо, защото не е само моят синковец, а почти половината клас е с проблем на класното.

# 250
jedira,имах подобен проблем с малката.Момчетата я биеха,момичетата и се подиграваха,че е бебе(пратих я на 6г.на у-ще),плачеше непрекъснато,но учителката беше с препоръки...Когато в първите дни на новата учебна година установих,че промяна няма,я преместих в съседния клас.В момента няма по-щастливо дете от моето,когато я питам за някакви проблеми,тя доволна ми отговаря"ама мамо,ние тук всички сме си приятели".В класа им има дете с ДЦП и госпожата още в първи клас е обяснила,че заради Любчо трябва да се пази тишина и всички трябва взаимно да си помагат,както и на него.Така,че не всички деца са такива и трябва незабавно да си преместиш детето!    А моят синковец донесе на класното по български 4.Толкова ми се моли аз да подпиша оценката,но държанието му напоследък е възмутително,така че ще трябва да трепери пред тате  Mr. Green И то не за друго,ами баща му  му обеща нов телефон.Ако не си оправи оценките  по български до края на срока,телефона ще почака   Laughing                             

# 251
jedirax, и аз съм на същото мнение. Никое дете не трябва да търпи подобен тормоз. Премести я, достатъчно е страдала. Hug

Борко днес ми се обади към 9 сутринта много щастлив по телефона "Мамо, преборих се за петица". Добро ми е момчето, зарадвах се на неговата радост, а и 5цата е реална оценка за него по математика в момента.

# 252
Да му се не види, не съм против децата да се товарят със задачи, ама обясни първо механизма, порешавайте в час задачите от учебника поне, а не да решават максимум по 2 задачи от урок и после - целия раздел от учебника, тетрадката и сборника за домашна!
При нас това с 2-те задачи в клас е нещо нормално! Но и винаги само 2 задачи за домашно, а останалите.....кога? По желание  - в къщи!

# 253
Много благодаря на всички за хубавото отношение, решението е взето, дори с класната говорих, ще я местя от втория срок, исках веднага, но се оказа, че имало някаква законова пречка, трябва да е 30дни преди края на срока TiredТа ще изчака, толкова е търпяла ще трябва да ги изтърпи още малко.Тя скочи до тавана като и казах, че сменя училището, даже беше тъжна, че трябва да търпи още до края на месеца, а не започва от утре, това ми е напълно достатъчно (нали до последно мисля дали не постъпвам погрешно като я местя), кое дете се радва ако му е добре в класа да го местят Sad
Боби, Hug

# 254
Мисля, че нейната реакция много точно ти е показала, че не грешиш Peace
А и донякъде, както баба казваше, всяко зло за добро. Късмет от мен Peace
Мисля, че и детето като знае вече, че ще се махне от този клас, ще се чувства по-комфортно и никакви обиди оттук нататък не би приело навътре.

Общи условия

Активация на акаунт