Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 15

• 94 147
  • 732
  •   1
Отговори
# 570
Катина , ето какво съм писала  преди 10-тина странички и за да не се повтарям го цитирам:

Здравейте ...
Нашата първоначална диагноза  на 3 и 1 месец беше атипичен аутизъм, но в документа написаха – забавяне в развитието на ескпресивната реч ( 6 месеца по късно сме с друга диагноза- Разстройство в психическото развитие от неустановен произход ) . Защо ли - ами  защото нямало някои от типичните симптоми,  за да не го обременявали с предистория и за да не ни плашели. .......и защото имало случаи когато дете на 3,6 г. изведнъж проговаряло и се оправяло.

Симптомите описано от Галиво съвпадаха но със следните отклонения :
 частичен очен контакт,
частично изпълнение на команди
далееееееечни намеци на сюжетни игри

За сметка на това пък други обезпокоитени симптоми бяха
-   Никаква реч освен мама и Не – ни срички ни звук
-   Пълна липса на Аз
-   Пълна липса на водеща ръка
-   Нежелание за докосване, милване, пипане на глава, ресане на коса , рязане на нокти, къпане.
-   Панически страх от големи водни пространсва, механизирани играчки, въртележки, клатушки, болници.
-   Нежелание да слуша пеене на живо, музика на живо, детски песнички във всякакъв вид и форма.
-   Мерената  реч и преправянето на гласа  го докарваха до сълзи.

Та ето този мой синковец в резултат от  почти 9 месеца терапия в момента е изчистил голяма част от аутистичните симтоми.  Това което остана освен посмегчената вече СИД симптоматика е :
 нестабилния очен контакт
определена консервативност ( може да е характеропатия казаха наскоро)
и разбира се тоталното НЕразбиране на речта – все едно мозъка му е глух , което все ни върща към старта.
И така – първата ни диагноза  Ф80.1  преди около година – разстройство в експресивната реч (както писах под сурдинка атипичен аутист ) .
Втората - 4 месеца по късно  Ф91 – разстройства в поведението ( под сурдинка атипичен аутист )
Третата – 6 месеца по късно – Ф84.8 ГРР с неустановен произход – ( май не е аутист обаче .. )
*В скобите са коментарите на психолога.

Както виждаш и при нас от аутист уж -  се обърна ( за сега !!! ) на ГРР. Мен лично ГРР-то ме притеснява както и теб с неизвестността, с липсата на ясност и съответно на причина. Затова от тази страна те разбирам , обаче от друга- диагнозата е само бумага все пак, лично мнение на лекаря просто защото не може да даде разумно обяснение на симптоматиката а диагноза трябва да има.

иииииииииииии хайде сега- шизофрения- как пък го измисли .. това е проблема с многото четене при нас ...

# 571
Катина, аз бих се опитала да ти цитирам от сборника терапии при аутизъм, който чета в момента. Там най-общо пише, че аутизма, който наблюдаваме в момента като епидемия е много различен от аутизма, описан в диагностичните критерии от 1940-1950г. Т.е. болестта (сори) се променя, критериите за оценка обаче остават общо взето същите и според мен това допринася допълнително за неяснотата в диагнозите. Стискам палци (и тайничко вярвам) промяната при вас да е повод за радост!

# 572
Здравейте,чак сега ви открих!След две години разкатаване днес ни поставиха диагноза : генерализирано разстройствона развитието!!Адски общо и неразбиращо за мен! Синът ми не говори,а е на 5г,смятат че не е аутист,но с някои прояви в този спектър...моля ви,някой ако зне,да ми препоръча логопед в Стара Загора! Иначе тук си посещаваме център,но засега сме само с психолог и арт терапевт!Благодаря ви

# 573
Схващането, че аутизмът преминава в шизофрения, особено с напредване на годините се шири доста одавна, дори в филма Реймън героят не е типичен аутист. Между депресиите и аутизма също има голяма разлика.
На "Лунна папрат"13 имаше много деца с шизофрения/с едно такова дете бяхме в една стая/ и депресии. Мойте наблюдения/без да съм специалист/ са , че разликата е много голяма.
Алек от 3,5 години е с диагноза F84.1.
Преди 2 години отказах да го обследват отново. Тази година сме на контролен преглед в края на май. Ще видим...
За кучетата и аз съм си задавала въпроса, защо няма обучени кучета за аутисти както за слепи, като това не е просто домашен любимец.
Над този въпрос би следвало да се помисли, особено за невербалните деца, а и за всички.
На терапия с коне, Алек не може да ходи защото той не би се качил на животно което се движи под него /не, че има страх от коне/.
Yvette_N, ГРР може да е много общо, но от него вероятността да се излезе е много по-голяма отколкото от една точна диагноза.

# 574
Катина
Пращам ти един линк за диференциална диагноза между шизофрения и аутизъм. Не знам как си с английския, но между майките сигурно има такива, които не са особено добре. Затова резюмирах някои от точките. И мен ме е тресло много при мисълта за шизофрения, но мисля, че това ще внесе успокоение у всички. Не забравяйте все пак, че нас ни учат в университета как да правим диференциална диагноза и после непрекъснато го правим в работата си. Това става начин на мислене до живот, но докторите няма защо да товарят пациентите си с този процес.

www.angelfire.com/amiga/aut/autschizd
THE DIFFERENCES BETWEEN AUTISTIC SPECTRUM CONDITIONS AND SCHIZOPHRENIA

2. Повечето хора, които развиват шизофрения или някакво друго психическо заболяване са се развивали не само добре, а дори прекрасно в обществото и са се справяли с всичко в ежедневието си преди началото на заболяването (обикновено между 15 и 30 години). Децата с аутизъм или Аспергер синдром (АС) са различни от най-ранна възраст.
3. Шизофренията може да се контролира или потиска с медикаменти, а човек обикновено се ражда с А или АС и не може да се отърве от него.
5. При Ш. няма необходимост за неизменност на местата на вещите.
6. Ш. рядко възниква в детска възраст (най-ранният описан случай у 7 години), като тези деца никога не са имали нарушения в говора, социалното общуване и интелигентността.
8. Поведението на шизофрениците между отделните пристъпи е обикновено нормално, а това не е така при А и АС (винаги имат странности).
10. При децата с Ш. няма нарушения във фината моторика, които са чести при А. АС.
11. Обсебването и склонността към повтаряемост не са характерни за Ш.

# 575
  • София
Момичета, вие сте една безценна суровина, вие сте един двигател, вие сте просто.............абе тук сме си едно семейство  Hug
Усетихте притесненията ми и се хвърлихте дружно да ми помагате кой с каквото може.И тук и на лични - благодаря ви - просто благодаря  Hug  Hug  Hug

Снежа, Рейнман не е точно аутист.Филма е художествен и сценарият е написан спрямо това доколко сценаристите са опознали прототипа на героя.Ким Пик.Художествените филми не могат да ни служат за диагностика и анализи.Могат само да ни бъдат сигнал за проблеми.Преди няколко страници една майка тук много обясняваше как се водела от филма - ами несериозно е и инфантилно да си мислиш, че Дъстин Хофман ще покаже за аутизма нещо, което ще ни послужи за успокоение или притеснение.
_re_ge , всичките ли диагнози са ви поставяни от един и същи екип от специалисти?Защото аз освен тези на св. Никола на другите не вярвам.Това с обследването през 4 мес. не е много легално - трябва поне 6 да има между обследванията.Така разбрах  newsm78

# 576
Катина, Оля и re qu
Ето един линк за хипотетичната връзка между аутизма и ваксината MMR: ibrb autism news and science opinion (или Autism Blog). Иначе, темата, към която ме препраща Катина, изчетох внимателно. Повечето неща в нея са просто непочиващи на никаква истинска фактология и има много погрешни/неразбрани неща. Голяма част от майки, обсъждащи рисковете, имат "здрави" деца и са сред масата хипохондрични майки, които се кръстят или чукат на дърво, когато видят увредено дете. Най-многото да изпратят по някой SMS по време на благотворителни акции. Това не ги прави по-съпричастни към увредените деца и родителите им. Малко след една такава кампания, ние решихме да не пращаме повече нашето дете на детска градина, където знайки за диагнозата му, учителките бяха настроили останалите майки срещу него - пречело на другите деца да спят следобед, разваляло им игрите, бутнало друго дете, страдащо от главоболие и т.н. Това е манталитетът на повечето учителки и в детските градини, и в училищата. А за джипитата, не ми се говори. Повечето имат съвсем повърхностни познания за ваксините и правят това, което им е разпоредено от РИОКОЗ. Така че, просто нямат право да се изказват за това, има или няма връзка между някоя ваксина и някое уврежзане.

# 577
  • София
Ето и един друг линк за филм за ваксините - не художествен http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=235407&hit=1
Констанца твоят нещо не се е получил  Hug

# 578
Катина, виж това.
http://adsoftheworld.com/blog/creative_people_are_just_high_func … ng_schizophrenics
Мисля, че някой хора правят много асоциации.
Ако се отнася за високофункционалните аутисти може заглавието да се измени.
констанца  е права. Шизофрениците нямат необичайно поведение и расъждения в нормално състояние и нямат и обяснение за постъпките си. Можеш много пъти да питаш Защо? и той не може да ти даде някакъв отговор.

# 579
Катина,
ето проверен линк за края на историята с д-р Уейкфилд, създал хипотезата за връзка м/у аутизма и ваксината ММР. www.liquida.com/blog-news/15411141/an...
Който наистина се интересува какъв е изходът от нея, може да прочете. А колкото до "Изстрел в тъмнината", то е нещо много старо, което излиза под различни версии. Има такъв филм и статия и за животните. Нямаша да отделя толкова мнимание на този въпрос, ако не се отнасяше за нашата общност. И тъй като май не се изразявам съвсем ясно, опитвайки се да бъда деликатна, ще кажа, че никога не съм вярвала, а сега съм напълно убедена, че състоянието няма връзка с никаква ваксина.

# 580
Това, че вярват хората, че ваксината е причина е съвпадението по време с най-малкото влошаване на състоянието на детето/за моето дете да не говоря/. Връщането му назад беше във всяко едно отношение и то до новородено. От него остана само външния му вид "опаковката".
Имаше един фантастичен филм в който хората от нашия свят се заменят с други от друг свят.
Е, аз имах такова усещане.
С ваксината се свързва и поведението на децата, което много прилича на отравяне от живак.
Втората причина е, че досега няма открита причина за състоянието на децата ни и всичко е само хипотези с еди- колко -си % от децата от спектъра имат еди- какво -си отклонение.
То не се знае и при другите деца да ли % не е същия.
Човек винаги е склонен да търси причина за състоянието на детето си, а когато се развива нормално и се случва това, още повече. Когато всеки вдига рамене и казва... хипотезите вече са ни известни.
 Ако изключиш всичко, то всички методи за въздействие с медикаменти са безсмислени. То не се знае да ли са смислени но...

# 581
Снежи  Hug, как точно само си сравнила усештането .....
И моето дете изчезна на 1.4м. и стана след ваксината и в добавка пожара в къщи, който той сам подпали .....бях го оставила сам за 5-6 мин и като се върнах съм го търсила напипвайки в стаята ,непрогледна от черен дим. Никога не оставчйте ел, уреди включени в контакта и аз не го правя,това беше единичен случай ,който за съжеление се оказа фатален за нас. Е, тези две събития/ваксината и пожара / се случиха в промеждутъта от 3 дни и от тогава до днес Дани е съвсем друг ,става все по-зле и по-странен.....
Някоя от вас давала ли е сиропа Киндер фит на Аво фарма с 10витамина. Аз реших да пробвам с някой мултивитаминозен сироп и купих този , няма да ви кажа как се превъзбужда от него и направо подибява -вика,бяга мятка ръцете ,направо е някакво чудо .И не мога да си обесня как някакви витамини могат да му действат така .Тук може бо костанцаще помогне с професионалното си мнение   bouquetПриемам и други съвети и мнения ,за което предварително много Ви благодаря Hug

# 582
  • Пловдив
Аз пак ще се включа ни в клин, ни в ръкав,но някой да е виждал обучителна игра с таблицата за умножение.Може да е компютърна или обикновена.Аз имам интерактивна с едно зайче, но в нея само се замества отговора и детето не може да схване логиката на самото действие.

# 583
Аз пак ще се включа ни в клин, ни в ръкав,но някой да е виждал обучителна игра с таблицата за умножение.Може да е компютърна или обикновена.Аз имам интерактивна с едно зайче, но в нея само се замества отговора и детето не може да схване логиката на самото действие.
Нямам, но защо не се опиташ да обясниш чрез събиране. Например 3 по 2, означава 3 пръчищи плюс 3 пръчици = 6 /т.е., че е първото число събрано със самото себе си, колкото сочи второто/ Малко по-трудно е за по 1, освем, че остава същото число.

# 584
  • Пловдив
Снежа,пробвах,но не се получава,започва да бърка събиране с умножение.Освен това сега успоредно с умножението учат и деление и му стана пълна каша.

Общи условия

Активация на акаунт