Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 15

• 94 308
  • 732
  •   3
Отговори
# 210
  • София
Не съм пушач,и таткото не е пушач,вкъщи не се пуши грам.И не пием.
Не мисля,че има връзка.Толкова познати семейства имам,в които се пие и пуши като за последно....

# 211
  • София
От вчера чета по темата,признавам си досега не съм го правила,доверявах се на лекарите,но явно това не е начина,ако искаш да се лекуваш трябва сам да четеш и да се информираш.Детето ми предпочита само пасирани храни или лесни за дъвкане,отказва да опитва нови неща или гълта без да дъвче,доста проблемно е храненето,направо съм изумена,че с толкова много лекари съм го споделила,а никой досега не ми е казал че може да има някаква връзка с аутизъма,трябваше да прочета поста на Firebird,за да си дам сметка че наистина има връзка,.При нас има голям напредък в поведението си,когато тръгна на ДГ,но там също не се храни,по цял ден нищо не яде.
Прочети тази тема.
СИД - Сензорно интегративна дисфункция не е диагноза. 99.9 % от децата с аутизъм я имат, но не е задължително деца със СИД да имат аутизъм.
Не си мисли, че ти казвам, че детето ти няма аутизъм, а СИД.Не ти поставям и не ти отхвърлям диагнози - никой тук няма да си позволи да го направи.Насочвам те какво да четеш, или по скоро от къде да почнеш.Ако споделиш нещо друго, вероятно ще те насочим повече в четенето.
sweetasme и за теб се отнася това, което написах, и ти чети тази тема.Ама цялата и внимателно, не диагонално  Wink

# 212
Благодяря ви много момичета,ще прочета всичко.Аз и таткото не сме пушачи,алкохол,мн рядко.
А детето ми е на 3г ,говори малко и неразбираемо,общо взето само аз и разбирам,доста  често изпада в нервни изблици,напр.ако не получи нещо,особенно на вън сред хора или в магазини става критично,напоследък или аз се научих да предвиждам поведението и или тя се е осъзнала,но е в по лека степен,преди беше направо страшно.Както споменах ДГ и действа добре,познава всички деца от групата и се опитва да им каже имената,играе с деца,стига някой да я подведе,да я вика,от нея инициатива неможе да се очаква.Левичарка,макар че неможе да държи паравилно нито молив,нито вилица,лъжица.За нехраненето вече споменах,много трудно се храни,много рядко ходи по-голяма нужда.Със съня няма проблеми.Обаче тя необича да остава сама,постоянно търси моето внимание.Не сяда нито за секунда.Това се сещам за сега.

# 213
Така е.
И мойто дете има проблеми с храненето.Ако има големи парчета,се гнуси,дави.Ако е по дребничко,направо ги гълта.
В детската стои гладен по цял ден.Не яде филии намазани с нещо си.Не яде козунаци,не яде зеле..,кренвирши,салами.
Много неща не яде.
Всичко което готвя аз  къщи е съобразено с него,всичко е манджа,месото е смляно.
Ох не е лесно.

И моя син ядеше само определени храни и то само пасирани..Ако има парченце-повръща моментално!И така повече от 2 години...Ако се изла жеше да изяде нещо което трябва да се сдъвче-го изакваше както го е изял...Имало е цели парченца какво ли не като сменяме памперса....
От как сме на диета...яде много по-разнообразно..Яде повече като количество...и като отиде до тоалетна всичко си е смляно и е как трябва..В това отношение диетата ни помогна много..
Друг напредък нямаме но и това е нещо..За 3 месеца качи 2 килограма//Преди това 8 месеца седя едни и същи колиграми..

# 214
От вчера чета по темата,признавам си досега не съм го правила,доверявах се на лекарите,но явно това не е начина,ако искаш да се лекуваш трябва сам да четеш и да се информираш.Детето ми предпочита само пасирани храни или лесни за дъвкане,отказва да опитва нови неща или гълта без да дъвче,доста проблемно е храненето,направо съм изумена,че с толкова много лекари съм го споделила,а никой досега не ми е казал че може да има някаква връзка с аутизъма,трябваше да прочета поста на Firebird,за да си дам сметка че наистина има връзка,.При нас има голям напредък в поведението си,когато тръгна на ДГ,но там също не се храни,по цял ден нищо не яде.
Прочети тази тема.
СИД - Сензорно интегративна дисфункция не е диагноза. 99.9 % от децата с аутизъм я имат, но не е задължително деца със СИД да имат аутизъм.
Не си мисли, че ти казвам, че детето ти няма аутизъм, а СИД.Не ти поставям и не ти отхвърлям диагнози - никой тук няма да си позволи да го направи.Насочвам те какво да четеш, или по скоро от къде да почнеш.Ако споделиш нещо друго, вероятно ще те насочим повече в четенето.
sweetasme и за теб се отнася това, което написах, и ти чети тази тема.Ама цялата и внимателно, не диагонално  Wink

Катина,благодаря,нямаше нужда Wink
На моето дете,на 2г и 10м,му поставиха диагноза "Разтройство на психичното развитие - неуточнено"
Сега е на 3г 7мес.
В диагнозата се споменава,че наподобява аутистичния спектър,но понеже бързо възприема,се препоръчва работа със специалисти.Работихме с такива 3 месеца,после спряхме поради ред причини.В момента е в масова ДГ,където очаквам да му намерят ресурсни учители ,след проведена комисия.

# 215
Понякога се чудя,има ли връзка аутизма при децата с това че майките са пушили преди бремеността си или по време на бремеността?

Кажете ми,вие пушили ли сте,пушачки ли сте,а бащите?
   Ние с мъжа ми не сме пушачи,но цялата бременност работех в много запушено помещение.... Confused

# 216
  • София
Така е.
И мойто дете има проблеми с храненето.Ако има големи парчета,се гнуси,дави.Ако е по дребничко,направо ги гълта.
В детската стои гладен по цял ден.Не яде филии намазани с нещо си.Не яде козунаци,не яде зеле..,кренвирши,салами.
Много неща не яде.
Всичко което готвя аз  къщи е съобразено с него,всичко е манджа,месото е смляно.
Ох не е лесно.

Принципно заради този ти пост ти препоръчах да четеш темата за СИД.Ама щом казваш, че няма нужда - добре  Flutter

Аз съм пушач.И с двете бременности обаче получих скомина от цигарения дим и като се размина само с пушач - повръщах от миризмата.Пропушвах пак (не успях да се спра  #Cussing out ) и двата пъти  след като спирах да си кърмя децата.Мои приятелки си пушеха по време на бременностите, включително и снаха ми(на брат ми жената), а да са им живи и здрави родиха здравички хубави бебенца.

# 217
Така е.
Много неща не яде.
Всичко което готвя аз  къщи е съобразено с него,всичко е манджа,месото е смляно.
Ох не е лесно.

Принципно заради този ти пост ти препоръчах да четеш темата за СИД.Ама щом казваш, че няма нужда - добре  Flutter

Аз съм пушач.И с двете бременности обаче получих скомина от цигарения дим и като се размина само с пушач - повръщах от миризмата.Пропушвах пак (не успях да се спра) и двата пъти  след като спирах да си кърмя децата.Мои приятелки си пушеха по време на бременностите, включително и снаха ми(на брат ми жената), а да са им живи и здрави родиха здравички хубави бебенца.
Благодаря ти Катина,
просто и аз съм чела,че децата от спектъра си имат проблеми с храненето.Дали е спектъра,дали е СИД или нещо друго,явно присъства при подобни деца.И аз си мислех,че с времето ще се преодолее този проблем,но явно няма да е скоро ConfusedПонякога се отчайвам.

По въпроса за цигарите реших да ви попитам,защото се чудя ,откъде ще се вземе таково огромно количество олово и вредни метали в организма на малкото бебе? Които както казват ,са причинители на аутизма или производните му заболявания.
И си мислех,възможно ли да е и от цигарите? Аз самата съм пушачка,по време на бремеността бях спряла,мъжът ми също пушеше,но ги спря завинаги,когато забременях.
Откъде ще се вземе това натравяне?
Може би по-скоро от ваксините? Cry
Наистина преди да се сложи една ваксина,беше около 1г и 3 мес.,се опитваше да казва някои думи "тати" "топа(топка)"...и след тази ваксина съвсем спря Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 15:27 от sweetasme

# 218
Една от причините за хипотрофични деца/т.е. с по-ниско тегло/ са цигарите, но не съм чела да се пише, че и за аутизма/може би защото повечето майки не пушат/.
За ваксините, да, поне при моето дете/по време/.
То не проявяваше никакви признаци на аутизъм, поне преди това.
Дори и да е причина, то при всички случаи трябва да има и нещо друго.
Всички деца са ваксинирани или по-голяма част, но аутисти не стават всички. Разбира се, всеки организъм реагира различно.
Дали няма нещо общо и със замърсяванията в околната среда с храните.
Едно е сигурно, че трябва да се опитаме да ги храним по-здравословно, поне додето нямаме точни изследвания.
За реакцията към глутена и казеина, също се правят изследвания.

# 219
Така е Снежа,права си.
Аз например като пушач,родих дете с нормално тегло 3.500.По време на бремеността не пушех.
Но той изкара дълга жълтеница от един месец,през който е гладувал и отслабна много.Лежахме в Токуда и със системи го спасиха.Може от високите стойности на билирубина ,да е получил някакво увреждане в мозъка.
Понякога си мисля,че може и да е от несъвместимите кръвни групи на мен и мъжът ми.
Аз съм АБ отр,а той В положителна.
Детето се роди с групата на баща си.
През цялата бременност се следих внимателно,правих изследвания за антитела и какво ли не.
И се чудя защо това се случи на нас?

# 220
И се чудя защо това се случи на нас?
Всички тук си задават този въпрос, но като чета за живота им /а и статистиката за такива семейства/ те просто са си в рамките на едно обикновенно семейство.
За кръвните групи/твоята е с отр. резус фактор, може би и за това са те следели. Особено се следят майки при които с бащата са с една и съща кравна група, но противоположни резус фактори, но въпросът там стой по друг начин.
Не съм чула, да е правено проучване на децата при коя кръвна група са най-много засегнати.
За инфекции по време на бременост са ми казвали, но.

# 221
Здравейте момичета.
Отсъствахме по празниците и затова малко изпуснах края на темата , знам че няма как да наваксам но ще ви чета оттук нататък. За предаването' на кафе" знаех обаче бяхме точно тогава на лекар. Оставих мъжа ми да го гледа. каза и общи неща, мнението му е  че трябва да се гледа на спокойствие. Най-важното което чул било че е непростимо забавянето- изчакването какво точно ще стане с детето. Беше впечатлен от споменаването  на "прозореца" 3-4 години в който трябва активно да се работи и който не трябва да се пропуска.Ще го гледам предаването в интернет на спокойствие.

На Селма , на която обещах да дам извадки от книгата за аутизма давам линк където съм постанал най-ценното за мен : че симтомите се забелязват рано, че трябва да се започне незабавна терапия  и че по това как се социализира детето паралелно с провежданата терапия може да се разграничи аутизъм и дете с аутистичо поведение по някаква причина.
http://family.webshots.com/album/579503878bFhPFx

Някой в по предните страници беше споменал за ехолалия при дете на 3 и 2 месеца.Ние минахме няколкомесечен етап на подобна абсолютно ехолалична реч без никакъв смисъл- само касетофонно повторение горе долу на същата възраст. Това се случи когато започнахме терапията и у него се появи един стремеж към комуникация но каква комуникация може да има ако няма ни думи ни дявол. след няколко месеца занимания с логопед и с терапевтката с ПЕКС с пояиха първите самостоятелни макар и елементарни изречения. в момента - 9 месеца по късно при нас присъства повторението но то вече не е ехолалично. Примерно - виждам как се опитва да сглоби изречение но пропуска глаголи, предлози  - аз му подавам правилния вариант той го повтаря, после затвърждаваме. следващия път се опитва да го каже както сме го повтаряли- често пропуска нещо но аз пак му подавам правилния вариант и така - след няколко пъти сработва - в смисъл че имаме повторение но вече е с разбиране.

нито синът ми нито дъщеря ми са от децата които се хранят добре и разбообразно. с дъщеря ми много го преживявах, години ми отне да прояде примерно домат ( на 10 години )  - месо - на 8 години .
до училищна възраст се хранеше така :
въпрос :  какво яде на градината
отговор - ами хлебчето ..... и сока от компотчето.
в къщи ядеше само сандвичи с кашкавал - от зеленчука- краствавици, от плодовете ябълки и банани. Като навърши 7 се получи едно масивно възприемане на нова храна. Сега също се храни избирателно но все пак доста по разнообразно.
Синът ми върви по нейните стъпки но поне яде салам ... току що откри прелестта на запечените сандвичи със шунка и кашкавал... всичко се повтаря ...  Joy

Във връзка с един пост  горе искам да споделя че съм ви безкрайно благодарна че преди малко по малко година когато бяхме тръгнали да колекционираме диагнози на детето вие тук от този форум ни спряхте като обяснихте  че е по добре да се заемем с терапия без да се концентрираме на диагнозата за момента. Явно сме уцелили благоприятния момент защото макар и далеч от връстниците си в говора, интелектуално и в социалната сфера детето на равнище на връстниците си.

И последно- дали някой е нямал  диагноза афазия на детето , много ме интересува лично мнение защото написаното в интернет е изобилно обаче друго си е лично мнение на родител.

# 222
Забравих да ви спомена нещо друго много интересно. в детската гардина на сина ни е идвала детски психолог за "оглед" на децата. Според думите на учителката е разпитвала за Зайко заради оскъдната реч но е споменала че го "харесва и си личи че с него се работи" На три други деца е помолила да се предаде телефона й на родителите за консултация, защото при децата няма реч а при едно от тях няма и разбиране а има агресия. Уичтелките предали казаното на родителите- родителите на детето в по-лошо съсъотяние казали че терапията струвала скъпо  и те щели да чакат детето да провори след 5 години защото имали такива примери в семейството....

# 223
_re_ge, за мен всички синтоми трябва да се третират навреме и колкото по-рано, толкова по- добре. Нещата с годините няма да се оправят от само себе си, а ще се задълбочават.
За мен при Алек, това беше най-голямата грешка. затова винаги ще помня този лекар.
Всеки пропуснат момент се заплаща доста скъпо.
Дали ще е постовена точна диагноза сега или по-късно, това не променя нещата, не и при аутистите и СИД.
Ехолалия може да се получи и в началото при работа с логопед, особено ако детето не е говорело, както и обратното.

# 224
  • Анкх-Морпорк
За храненето - детето може да се научи да дъвче и да приема различни храни. Ние заради храненето със сонда потърсихме хранителна терапия много рано и логопедите показаха как да го храним, за да не се дави, а също го научиха и да дъвче дори трудни храни, като да кажем бяло пилешко месо (аз много го мразех, когато бях дете, защото не успявах да го сдъвча). Той не умее да плюе, но това го отдавам на синдрома му - има много къса подезична юздичка и не може да си изкара езика напред, а има и операция за удължаване на тази връзка. Обаче ако изяде нещо с костилка, не я гълта, а държи в бузата и ми показва да му я махна.

За пушенето - не пуша, бащата не пуши, и не само дето не пуша, ами и отдавна се старая да се храня полезно, без изкуствени оцветители и какво ли не още, и децата са така научени. Периодически изкарвам 10-14 дни на чай и плодове за очистване.  Наско е ял няколко бонбона за 5-те си дни в яслата (казах им, че не яде бонбони, а те гордо ми съобщиха, че вече са го научили), сега ако му даде някой - разглежда го и го връща любезно.

За кръвните групи- аз съм от тези с отрицателна, и с мъж с положителна... Първото дете е положително, което е рисковото, обаче нищо му няма. За малкият доста се тревожех, но се роди с кръвна група точно като моята, нямаше жълтеница изобщо, едричко бебе, много пухкаво, 3,850.

При всички нещата са много различни. Сред нас има много хора, които не търпят силна музика, не носят боцкави пуловери и нервничат, когато им се премести нещо. Аутизмът е по-крайна форма на това състояние. При децата всичко е много диначмично и зависи в каква посока ще се развие. За мен тормозът е това, че моето дете нямаше нормална първа годинка, прекалено много глад, усложения и болници.

Искам да обърна тук внимание върху стереотипните игри.
Те се случват при аутисти, но не са характерни единствено за аутизма. Те са по-скоро сигнал, че има нещо, което не е наред. Най-простият пример - децата в домовете, които не получават внимание, може също да прекарват деня в поклащане напред-назад или еднообразна игра, но то е, защото растейки в затворено помещение, мозъкът не получва достатъчно дразнения от околната среда и стимули, а да се развива.
При аутистите се получава по-скоро обратното - стимулите от околната среда идват в повече на детето, и то се поклаща, за да се успокои, търси свят без стимули.
Т.е. търсете компетентни специалисти, а не си слагайте диагноза по откъслечни признаци.

Общи условия

Активация на акаунт