Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 15

• 94 120
  • 732
  •   1
Отговори
# 315
Прочетох това,което ме посъветвахте.
Но искам да попитам нещо,като предварително се извинявам за грубия ми въпрос,но аз за 1-ви път се сблъсквам с подобен род проблем.Но пак не мога да разбера- тези деца или тези хора съумяват ли някога да живеят нормален живот или доживотно си остават недъги,дори макар и малко грубо да прозвучи отритнати заради заболяването си. Могат ли да посещават нормални училища,университети,да се развиват професионално и т.н. Като 1 нормален човек.

# 316
  • Анкх-Морпорк
Прочетох това,което ме посъветвахте.
Но искам да попитам нещо,като предварително се извинявам за грубия ми въпрос,но аз за 1-ви път се сблъсквам с подобен род проблем.Но пак не мога да разбера- тези деца или тези хора съумяват ли някога да живеят нормален живот или доживотно си остават недъги,дори макар и малко грубо да прозвучи отритнати заради заболяването си. Могат ли да посещават нормални училища,университети,да се развиват професионално и т.н. Като 1 нормален човек.
Силвия, първо, не е ясно дали детето ти има аутизъм наистина. Много е малко, за да е ясно. Освен това неговоренето може да го кара да прилича на аутист, но да не е така.
Някъде по-нагоре писах, че аутизмът е състояние. Много хора имат странности, фобии, непоносимости.
Което не им пречи да живеят.
При аутистите тези неща са повече, това е малко по-крайно състояние, но ако се работи с тях, могат да ходят на училище, за завършат образоввание и да работят.
Някои особености може да им помогнат - те са хора на реда, режима и правилата...

П.П. Много хора не успяват да живеят нормален живот и без да имат аутизъм или друга диагноза... Wink

# 317
Чета изявленията на Inababy, Kezaya и т.н.. и плача - буквално.

Също така няма как да не сте забелязали, че собственото й дете, за което тя твърди, че е излекувано по този метод, не може да говори и произнася само отделни срички на 11 години. Мисля, че е нередно да се спекулира с нещо такова, за да се доказва ефикасността на един официално отречен от медицината и съда метод на лечение.
Тръпки ме побиват, когато чета всичко написано от Inababy – тя не се посвени дори да оплюе едно аутистично дете, изказвайки абсолютно неверни твърдения и искам да я помоля да покаже къде Мина е казала, че детето й е излекувано – тя която толкова държи на фактите.

Не бих си позволила да споменавам, че синът на г-жа Ламбовски на 11 г. не може да говори и произнася само единични срички, ако смятах, че в това твърдение има нещо обидно! Не смятам, че е срамно едно аутистично дете да не може да говори, а Вие? Считам обаче за срамно, когато родителите му заблуждават за състоянието му ,за да рекламират един спорен метод за лечение.

Казах вече, че не възнамерявам да измествам центъра на тази тема с обсъждане на морала на г-жа Ламбовски, но понеже твърдите, че съм Ви разплакала и искате да знаете на какво базирам твърденията си, ето Ви по-долу подбрани извадки от някои от постовете на самата г-жа Ламбовски (запазила съм автентичния правопис):

За безотговорното предписване на витамини и хранителни добавки:

„Чета и се питам, защо толкова се притеснявате от хранителните добавки?  Ако някое дете вземе по-голямо количество вит.С и го заболи корема,  просто ще спре да го взима. Детето не го грози никаква опасност. И не знам точно за каква отговорност става дума.”

Пак по повод безотговорното прокламиране на самолечението с витамини и напредъка на сина й:

„Тъй като никъде в света не се изисква рецепта за витамини и минерали всеки може да си ги купи сам.  Аз давам на Борис от 6 години, преди да ни приеме др. Усман, 3 години съм давала на моя отговорност, правих и хелиране по този начин. Ако не го бях направила Борис никога нямаше да стигне толкова далеч...  На дъщеря ми давам добавки от навършване на 1 год.  А на малкия ми син давам от 3 месечен. В центъра колегите, които имат деца не аутистични пият добавките, които им давам.  Препоръчвам на всички родители на аутистични деца при нас какво да дават.  Гордо мога да заявя, че след 6 години опит вече знам някои неща. Досега съм се оказвала права.”

Пак за напредъка на сина й, постигнат с прилаганите от нея методи:

„Изведнъж на 7 години за месеци той започна малко по малко да говори да разбира и да се учи да пише и чете. Агресията му изчезна, автоагресията също.”

И отново по същия повод :

„Аз с моя син започнах на 4 години диетата, а по сериозното лечение на 5. Той се развива прекрасно,  проговори на 7 години, при положение, че преди това казваше само "пи,пи". Знае всички букви и цифри. Сега се учи да чете, пише и смята. В момента учи по-сложните граматически конструкции на речта.”

По повод инакомислещите:

„Госпожице Цолова, вие сте последния човек на когото някога ще се извинявам. Нещо повече нямам никакво намерение да разговарям с вас. Ще разговаряме на друго място и по друго време.„

И още:

„Ще ви помоля от тук нататък да не споменавате името ми във форума, да не коментирате центъра, нито специалистите работещи в него, нито родителите и децата обучаващи се в него. От тук нататък вие не съществувате за мен, както и аз за вас.”

А това тук ми е любимото:

“При следващи нападки от този тип, обаче, ще съм принудена да информирам американското посолство как несправедливо се третира един от техните граждани и ще си понесете последствията.”

Оставям всичко написамо дотук без коментар и се надявам, че вече не е необходимо да обяснявам  защо изпитвам известни притеснения от дейността на г-жа Ламбовски.

Извинявам се на майките, които вероятно очакват най-накрая да прочетат във форума нещо по същество за аутизма, но смятам, че е важно да бъде направено ясно разграничение между реалните достижения на съвременната медицина и псевдолечителите, които пораждат напразни надежди и налагат съмнителни, недоказани и небезопасни методи на лечение.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 19:45 от Inababy

# 318
Здравейте мили майки ,
много отдавна не съм писала и затова първо искам да ви поздравя с настъпването на новата 2011г. ,като ви желая много здраве за всички вас и специалните ни дечица,много позитивизъм , кураж и търпение Hug
И тъй като тук в момента е направо страшно искам от цялото си сърце да призова всички към толерантност и разбиране !!! Нека бъдем по-добри ,моля ви !!! Стига нападки !!!
Не забравяйте ,че темата е аутистичен спектър и има както високо така и нискофункциониращи аутисти .Една майка ,детето на която е с Аспергер например никога не може да разбере майка като мен ,която има дете с аутизъм и умерена умственна изостаналост ,невербално и неразбиращо все още голяма част от думите , викащо постоянно а и , а и , а и , с проблеми с ходенето по голяма нужда на 3-4 дена веднъж и силно изявени проблеми със съня.Моля ви , не гледайте само от своята камбанария нещата  ,а се опитайте да се поставите на мое място например . Да , аз ще опитвам всичко и искам да кажа , че посетих и първата и втората биохимична конференция и не съжелявам , напротив . Не мисля ,че този подход ще излекува детето ми ,подложих го и на диета миналата година за 2 месеца  ,но освен че стана малко по-спокоен нямаше видимо подобрение нито в съня ,нито в ходетето по голяма нужда . Но от първата конференция аз научих за пробиотиците и мелатонина ,за които преди и идея си нямах и след година вече имаме голямо подобрение в тези две функций . Мисля ,че  голяма вина в случая имат нашите Джипита ,които изобщо не са наясно със състоянието аутизъм,защото на нас за съня тя ни предписва разни успокоителни сиропи и дуфалак за запека и съм ги давала без никакъв ефект.....Детето посещава логопед и психолог разбира се , и в най скоро време ще започнем и звукостимулация  по Листанинг програм .Смятам лятото да му проведа и курс по биофитбег .Така ,че аз съм убедена че нещата могат да вървят паралелно ,а не да бъдат взаимоизключващи се.Искам също да кажа ,че съм много благодарна на всички майки пишещи тук от които научих наистина много ! Благодаря ви от сърце   bouquet
Инабейби , ти в качеството си на каква пишеш тук в тази тема -на родител или ...Престани с нападките , ние сме разумни хора и всеки сам решава как да постъпи .Нека бъдем по-добри !
Още веднъж ви моля, нека бъдем толерантни и всяка една майка нека сама да реши , преценявайки състоянието на детето си ,кое е добро за него и кое не .Повярвайте ми ,когато детето е дефицити в интелекта за майката е много по - мъчително и тя е способна да пробва всичко .Далеч съм от мисълта за излекуване , по скоро за подобряване на симптоматиката.....
Желая ви лека вечер и успех на всички по трудния път по ,коЙто вървим  Hug

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 20:10 от Поли79

# 319
  • София
Inababy, тук твърдите, че аз наричам Мина Ламбовски "шефчето"

Inababу, да аз миналата година попаднах на тази информация и не ме притесни, това са нови неща, медицината казва тези деца да си седят в лудниците...

От друга страна не разбирам как може г-жа Мина Ламбовски, която Вие в един стар пост наричате "шефчето"

Поста, за който говорите е това.

Шефчето, Мина Ламбовски още преди една година ти беше предложила да отидеш безплатно на консултация.

И много добре илюстрира, че четете набързо и без много да се замисляте.

----------------------

Аз писах преди малко нещо подобно, но сега видях, че конкретно към мен е мнението. Също съм редактирала поста, за да може дори и набързо четящите да разбират по-добре.

# 320
Inababy ,аз съм Шефчето и Таня в стария си пост се обръща към мен. Peace

# 321
Инабейби , ти в качеството си на каква пишеш тук в тази тема -на родител или ...

Пиша в качеството си на леля на дете с непотвърдена (засега) диагноза аутизъм. В страната, в която живеят близките ми, лекарите не бързат да поставят окончателна диагноза и предпочитат да наблюдават децата за период от 6 месеца. Иначе имам магистърска степен по приложна детска психология от университета Нотингам Трент, а през февруари започвам и докторат. Надявам се, че притежавам нужната квалификация, за да изказвам свободно мнението си в този форум. Peace
.....................................................
TanyaMG, разбрах вече, че не сте служител на Мина Ламбовски, но дори и да бяхте, в това не би имало нищо срамно. Въпреки това се извинявам, ако съм Ви засегнала с предположението си.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 20:40 от Inababy

# 322
...Не бих си позволила да споменавам, че синът на г-жа Ламбовски на 11 г. не може да говори и произнася само единични срички, ако смятах, че в това твърдение има нещо обидно! Не смятам, че е срамно едно аутистично дете да не може да говори, а Вие?...
Inababy - всички сме свидетели на високия Ви морал. Намирам за недопустим факта да коментирате чуждите деца при това използвайки неверни твърдения, очевидно недобросъвестно. Освен това очевидно не знаете от къде е тръгнал сина на Мина, за да коментирате постиженията му.
Относно приложените "доказателства - цитати": извадени от контекста думите губят своя смисъл и единствено показват лошите ви намерения.

# 323
Намеренията на младата дама са благородни и заслужават респект: Да предпази колкото може повече български деца от спектъра и техните родители от световно известни шарлатани, събрали се в България под мотото "Шарлатани от всички страни, съединявайте се!"

# 324
Inababy - всички сме свидетели на високия Ви морал. Намирам за недопустим факта да коментирате чуждите деца при това използвайки неверни твърдения, очевидно недобросъвестно. Освен това очевидно не знаете от къде е тръгнал сина на Мина, за да коментирате постиженията му.

Никога не съм си позволявала да отправям обидни квалификации нито към участничките във форума, нито към техните деца. Както вече отбелязах, не е срамно, ако едно аутистично дете не може да говори. В случая никой не се опитва да омаловажи постиженията на когото и да е - нито на детето, нито на неговите родители или специалистите, които работят с него. Понеже ме обвинявате в недобросъвестност, мисля, че е редно, за да разсеем недоразумението, Вие да кажете дали синът на г-жа Ламбовски говори (става въпрос за цели думи и за смислени изречения, макар и кратки), и аз ще се съглася с Вас и няма да оспорвам думите Ви. Моите твърдения са основани на личните ми наблюдения, ако Вие имате различни такива - моля, споделете ги! Но го направете, спазвайки добрия тон и въздържайки се от лични нападки, ако обичате.

И понеже говорите за морал, определено не считам, че е морално да се пропагандира един недоказан метод на лечение, като се предоставят изопачени данни за ефекта от това лечение върху конкретни деца - били те свои или чужди!

# 325
Целта на младата дама е благородна и заслужава респект: Да предпази колкото може повече български деца от спектъра и техните родители от световно известни шарлатани, събрали се в България под мотото "Шарлатани от всички страни, съединявайте се!"

Kezaya, благодаря Ви, така написано от Вас ми звучи много хубаво и благородно, но фактът е, че случайно попаднах в този форум, след като по молба на моите близки започнах да им издирвам информация за център "Тацитус" и шумно рекламираните от тях американски лекари.Така попаднах на някои публикации, които силно ме озадачиха и смутиха. Реших да ги споделя с вас, защото търсех отговори, а не защото исках да обвинявам някого. За съжаление няма добри намерения, които да са останали ненаказани, май така се получи и с мен. Така и не разбрах защо някои хора се почувстваха лично засегнати и реагираха толкова агресивно.

Желая успех и щастие на всички и мисля, че всички вие сте достатъчно силни и умни жени, за да решите сами на кого да поверите живота и здравето на децата си!

# 326
"Мисля ,че  голяма вина в случая имат нашите Джипита ,които изобщо не са наясно със състоянието аутизъм"- Поли 79, смятам, че са нереалистични очакванията към личните лекари - правя съпоставка със системата в Америка - личния лекар ни препрати към специалист, който постави диагнозата и включи детето в съответната Програма, която се финансира от държавата и включва работа на специалистите с детето в къщи/ по 3 часа всеки ден - без събота и неделя/ или в център- по наш избор, както и безплатни консултации и информация на родителите за работа с детето. Програмата е за деца до 3-години. След това вариантите са два - държавна специализирана или обща детска градина с допълнителна работа с детето, които са безплатни, или частни такива, където е с такса, но те провеждат заниманията с децата по задължителни държавни стандарти , никой не си позволява  самодейност и експерименти. Мисля, че споровете във форума са именно , защото липсва държавна политика, с която да се даде някаква сигурност на родителите.

# 327
Както казах и в предния си пост , всичко е идивидуално .....
Нашата лична лекарка до 3 г. възраст на сина ми ни казваше ,че всички деца са различни и че някой проговарят по-късно .Не ми спомена нито веднаж за пробиотик ,нито за мелатонин.Аз сама започнах да чета в интернет и да се информирам .....Е,кажи ми тога  mirca ,каква точно е нейната роля като личен лекар на сина ни. След като аз вече бях на ръба на силите си и настоявах да ни изпрати някаде на обследваня ,тя ни каза че детето най-вероятно е глухо . Говорим за лекар все пак  , при условие че детето си запушваше ушите,викаше постоянно едни и сащи звуци и не говореше , дори не реагираше в повечето пъти ....всичко това не са ли достатачно силни индикатори за проблем . Тази лекарка ни забави поне с година ,уверявайки ни че на детето нищо му няма и че ща се оправи с времето.....Така ,че моля те не ми говори за държавни политики и прочие
Извинявай ,ако звуча рязко , но ние не сме единственния такъв случай и пак казвам и го заявявам смело , личните лекари са тези ,които трябва да са първите медициски лица ,настояващи родителите да потърсят помощ при специалисти след видимите особеностите в поведението на детето им.

# 328
не видях никъде в сайта на "Тацитус" , дали имат лиценз за работа с деца , а най-вероятно няма и изисквания от страна на Министерството на какви условия трябва да отговаря подобен център, така и за тях е трудно да се защитят от нападките, а и родителите са прави да се съмняват дали всичко е наред и е безопасно за децата.

# 329
Поли, да, за това си права, при нас даже имаше обратна ситуация, ние се ''спотайвахме'', искаше ни се някак си всичко да мине без външна намеса, но ... просто няма такъв вариант, нещата се решиха точно за три дни и то без никакви усилия от наша страна - преглед от детски психолог, анкета от специалист,който дойде в къщи, изработване на индивидуална програма и обсъждане с родителите и заниманията започнаха.

Общи условия

Активация на акаунт