Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 15

• 94 052
  • 732
  •   1
Отговори
# 375
Хранителния му режим е много по-здравословен от този на 90% от децата в България.  Кръвните изследвания на детето ми днес са много по-добри от тези на 90% от децата на България.
Аз не харесвам ето това.
Откъде знаеш какъв е хранителния режим и кръвните изследвания на децата на България.
последното и аз не го зная за моето дете.
Много интересни и противоречиви мнения за "Тацитус".. Thinking Моето мнение е, че трябва да се опита всичко, за това смятах да го заведа...сега вече се замислям.. Crazy
Ламбовски като цяло ми е симпатична, не й липсва усърдност в убежденията и благородна амбиция..Но това разделение на "вие и ние", "вашето-нашето", което прочетох в един от постовете й сега, ми звучи доста грубо.  Whistling  В крайна сметка си мисля, че след като се говори за аутистичните деца в ефир, се има впредвид всички наши деца с този проблем, не само клиентите (и бъдещите такива) на "Тацитус".  newsm78 Whistling
Това го подкрепям напълно.

Много е трудно да се ориентираш при такава бълваща противоречива информация и неизвестно колко методи с "доказан ефект" от 99%, аз и никой не би искал да попадне в 1%, защото мисля, че някъде вече детето ми е попаднало в 1% вероятност и затова е тук в тази тема.

# 376
  • густо майна Филибето
Хранителния му режим е много по-здравословен от този на 90% от децата в България.  .
Аз не харесвам ето това.
Откъде знаеш какъв е хранителния режим и кръвните изследвания на децата на България.
Повече от сигурно е, че хранителния режим е по-здравословен Wink Опитай, и ще разбереш.
Да поясня, че не познавам Мина и нямам нищо общо с Тацитус. Нито на този етап имам намерение да се възползвам от услугите им.

# 377
Разберете, че Мина не печели от работата с децата ни. Напротив. И няма как да го направи. Мина има смелоста да излезе и да сподели наученото с нас, защото не всеки има финансовите възможности (и време) да го научи от собствен опит. Мислете с главите си.
...наученото, което си носи съответната цена!  Whistling Аз не мисля, че Мина е шарлатанка, тя е помощничка на заможните семейства... Crazy За това когато се показва в ефир и говори от името на родителите с аутистични деца е много нелепо.. Не всички имаме пари за това лечение, с тези специалисти... Но всички хора отстрани смятат, че ние можем да лекуваме децата си...има решение! Но със цена..не за всеки.. Whistling Това си е бизнеса...никой не може да се сърди..за това и аз не й се сърдя, тя (и не само) просто няма мойте проблеми.. Whistling

# 378
Разберете, че Мина не печели от работата с децата ни. Напротив. И няма как да го направи. Мина има смелоста да излезе и да сподели наученото с нас, защото не всеки има финансовите възможности (и време) да го научи от собствен опит. Мислете с главите си.
...наученото, което си носи съответната цена!  Whistling Аз не мисля, че Мина е шарлатанка, тя е помощничка на заможните семейства... Crazy За това когато се показва в ефир и говори от името на родителите с аутистични деца е много нелепо.. Не всички имаме пари за това лечение, с тези специалисти... Но всички хора отстрани смятат, че ние можем да лекуваме децата си...има решение! Но със цена..не за всеки.. Whistling Това си е бизнеса...никой не може да се сърди..за това и аз не й се сърдя, тя (и не само) просто няма мойте проблеми.. Whistling
Така е,права си.
Просто според мен не  е редно ,като я питат,как започна да си лекуваш детето,тя да отговори " ми тръгнахме по чужбина".
Това ли и е съвета "Тръгнете по чужбина"?
Кой среден българин с такова дете,ще тръгне по чужбина,кой?

# 379
  • густо майна Филибето

Ето и публикации на майката на Ники ( дете с аутизъм):

Само искам да попитам,
Някой, поиска ли разрешение от родителите на това дете да цитирате поста им.
Или пък да се съобразите с правилата на Медията от която го копирахте.

Не смятате ли, че това е много неморално!!!
Надявам се модераторите да направят каквото е нужно.

Не се пали толкова, има ги в интернет. Цъкни на линка в предния ми постинг.

Да тези публикации може да ги има в интернет, но там са публкувани за хората, които искат да помогнат, а тук с каква цел се публкуват?
Не мислите ли, че наистина е много неморално.

Точно затова пуснах линка, защото цитата съвсем преднамерено и тенденциозно беше извадка от тук от там, извадено от контекста. Всъщност майката дава отчет къде са отишли събраните пари и как точно са правени изследванията.

# 380
Много интересни и противоречиви мнения за "Тацитус".. Thinking Моето мнение е, че трябва да се опита всичко, за това смятах да го заведа...сега вече се замислям.. Crazy
Ламбовски като цяло ми е симпатична, не й липсва усърдност в убежденията и благородна амбиция..Но това разделение на "вие и ние", "вашето-нашето", което прочетох в един от постовете й сега, ми звучи доста грубо.  Whistling  В крайна сметка си мисля, че след като се говори за аутистичните деца в ефир, се има впредвид всички наши деца с този проблем, не само клиентите (и бъдещите такива) на "Тацитус".  newsm78 Whistling

Ето за това говоря в по-горния си пост. Но все пак всеки има глава на раменете си. А и Мина не е перфектна. Само аз съм перфектен, но това се вижда от мненията ми   hahaha
Еее... така е, всеки има глава на раменете си и определен брой парички в джоба си..Мойте лично, ще стигнат само за няколко поредни консултации...та на мен не ми е много смешно.. Whistling Иначе не се боя да си задам въпросите които ме мъчат, боя се да не ме захвърлят в категория "нЕмаш пари, не стаАш"... Mr. Green

# 381
Стоян,

Чудесно е, че детето ви регистрира положителни резултати. Както и това, че четете ( което правят всички родители) и че опитвате всичко...и че не пестите нищо за детето си.
Радвам се за детето Ви и за Вас!

Само че, както сам казвате- освен, че подлагате детето на безглутенова и безказеинова диета, с него работят специалисти, а и цялото Ви семейство вероятно полага грижи и му дава много внимание и не можете да докажете, че диетата е помогнала за подобряване на състоянието на детето.

А, сега- други родители, които споделят подобни успехи при децата си, без да са ги подлагали на диета ( и без да са стимулирали даването на вредни храни и наситени с много консерванти), какъв е извода, който може да се направи?
Оставам го на Вас!

Мога да споделя какво правим анагжираните родители- тези, на които не ни е безразлично и какво се случва с другите деца, като нашите- за да могат възможно повече деца да имат достъп до безплатни терапии.
Изработихме програма през 2010 г., която беше одобрена и качена на сайта на Министерството на спорта едва през м. Октомври и по нея можеха да кандидатстват съвместно спортни клубове и родителски организации- целта е достъп до плуване и езда основно за децата със специални нужди. Срокът за кандидатстване по нея беше кратък, но предстои програмата да стратира отново.
Увеличи се бройката на логопедите към Държавния Логопедичен център – София, в следствие на настояванията ни- с тенденция за увеличаване още. Същото очакваме и за страната.

Фондация “Стъпка за невидимите деца на България” предстои да открие кабинет, в който терапии- биофитбек, звукостимулация, АБА, ритмология, логопед и психолог, ще бъдат на символични цени, от порядъка на няколко лева ( за режийни)- така че- да получат възможност за достъп до терапии повече деца.

# 382
Г-жо Ламбовски, ще отмина с мълчание нападките Ви за това в какво съм възпитана и къде ми е мястото. Прочетете внимателно предишния ми поустинг. Там няма нищо против Вас, нито против богатите. Просто успокоявам майките и им казвам, че това е действителността. Няма смисъл да Ви атакуват нито като личност, нито като администратор. Що се отнася до мен, аз съм лекар с международен опит и не се поддавам на влияния и моди. Никога не съм имала желание да контактувам с Вас не защото се съмнявам в биомедицинския подход или имам нещо против Вас Просто имам свои разбирания.

# 383
Хранителния му режим е много по-здравословен от този на 90% от децата в България.  Кръвните изследвания на детето ми днес са много по-добри от тези на 90% от децата на България.
Аз не харесвам ето това.

Снежа63, тук си права. Информацията която цитирам не е официална. Какво имам предвид: в детските градини и яслите (където са повечето деца на България) храната не е добра. Шоколадови вафли, торти, меденки, шоколад, зрънчо и т.н. не влизат в менюто на нашето дете. Освен това всеки един родител знае какво хапват децата на България в Макдоналдс, Бъргър Кинг, КФЦ. И всичките розови, жълти, сини, зелени бонбонки до касата на всеки магазин. А чипсовете? Колко деца хапват редовно от тях? Прочетете какво има там. Горещо се надявам никой от родителите тук не дава на децата си такава храна. А традиционните за много семейства пържени, мазни храни. Примери много. Вярно, че нямам статистика, но децата (и не само те) в България (и не само тук) се хранят много нездравословно. Тоест диетата на моето дете е по-здравословна.

А това, че диетата на моето дете е балансирана, показват всичките му кръвни изследвания и общото му здравословно състояние.

Един неоспорим за мен факт е, че от както сме на диета, съпроводена с добавки, витамини, пробиотици, минерали и т.н. синът ми боледува много по-рядко от колкото преди това.

Настина не виждам как му вредя. Важно е обаче, че диетата и всичко останало което даваме във вид на добавки е предписано от специалисти и ефекта се следи също от специалисти.

# 384
Таня, предполагам, че не цитираш мен. Далеч съм от мисълта, че д-р Кригсман е шарлатанин. Това, което казвам е, че ендоскопиите не са необходими за лечението на гастроинтестиналните оплаквания при аутистичните деца и че съотношението риск/полза не е на страната на ползата. Административното му наказание през 2004г. е именно за “извършване на необходими от медицинска гледна точка колоноскопии и биопсии на аутистични деца без информирано съгласие и разрешение на ръководството на болницата” (цитат) Запитала ли си се, защо няма контролна група в изследването на д-р Кригсман. Просто, защото едва ли той го предлага на родителите на “нормалните” деца с гастроинтестинални оплаквания.
А, за да бъде валидно едно клинично проучване, т.е. за да може да се направи заключение дали нещо е по-често изразено (не говорим за причина) или е характерно за дадена група хора и да се изключат случайни фактори, трябва да има контролна група от хора подобни поне по възраст. Може д-р К. да опита да го направи, но доколкото знам, още не е.
Статията му, публикувана преди няколко месеца, не показва нищо характерно само за аутистичните деца, а лекарствата са симптоматични (едни и същи и при децата, и при възрастните). Ако подлагаме децата си на ендоскопии само, защото те не могат да ни кажат, че ги боли стомахче, по-добре да ги лекуваме превантивно. Останалото – запек или диария, ние установяваме сами. А има и други неинвазивни изследвания (освен кашата, за която говориш).
Що се отнася до извършването на насочени клинични изследвания, те не се правят само за въвеждане на ново лекарство. Докторите, занимаващи се с наука, към които принадлежа и аз, дават мило и драго да открият нещо в своята област и им трябват изследвания. Аз не осъждам този им стремеж – в противен случай няма да са учени. Само че си има правила за това: информирано съгласие (с изясняване на целите и евентуалните рискове и ползи), разрешение от комисията по лекарска етика на здравното заведение, а в редица случаи – от комисия на по-високо ниво. Така се правят докторати, публикуват се статии в престижни за съответната област списания, участва се в конгреси, оставя се име. Всичко това е нормално и хубаво, но когато се спазват правилата.
Можеш да попиташ д-р Лазарова – детски гастроентеролог в “Токуда” (справка за професионалния й опит и квалификация в сайта на болницата) колко често прави ендоскопии на деца и в какви случаи се налага да се прави това изследване. Не я познавам лично, но това, което пише за нея в сайта, подсказва, че тя би могла, ако е необходимо, да лекува гастроентерологичните оплаквания на българските аутистични деца. Да стане дори консултатнт (общността може да направи такова предложение). При това, доколкото виждам, повечето от останалите изследвания на Ники са направени в тази болница.
А по отношение на вътреутробните генетични изследвания, абсолютно грешиш. Това, че се предотвратява раждане на деца със синдром на Даун, е правилно и хуманно. Не става въпрос за печалбата на държавата, а за родителите, които могат да имат друго нормално дете и да не се излагат на мъки и презрение от околните. Ние всички обичаме болезнено нашите аутистични човечета, но искаме да са като другите. Никой от нас не иска да изчезнат от живота му, но е много по-добре, ако има пренатален тест за това.
И хайде, момичета, послушайте ме. Нито една от страните не иска да отстъпи и дискусията става безсмислена. Всеки е прав за себе си. Сложете точка и да обсъдим по-интересни и значими за децата ни неща.

# 385
Костанца, Адмирации! Peace

# 386
Аз гледам да си мълча за такива неща, защото лекарите също са хора, правят грешки, на един навредят, но на 100 помогнат и т.н., обаче... Точно пред вратата на д-р Лазарова ревахме, тя беше лекарят, който ни претупа прегледа и не пое НИКАКЪВ ангажимент, нито желание да лекува детето. Кфалификацията е важна, но за съжаление не е достатъчна.

Хора, разберете, никой не иска да си лекува сам детето, аз ако намеря лекар, дето да ми предписва витамини и добавки и да ни оправи стомаха, хормоните, краката и мозъка или поне едно от тези неща, всичките си пари ще му дам, но няма такъв.

Специалистите в моите очи са това:
Психолозите: "Приемете си детето каквото е, гледайте си Коледните празници, не ходете по логопеди, какво толкова искате - в университет ли да влезе?"
Логопедите: "Не ходете в Свети Никола, ще ви лепнат диагноза аутизъм, ама как ще ви я махнат после"
Психолозите: "Ми как да ви кажем какво му е на детето, като и ние незнаем".

Мога да продължа още, ама се надявам всички да са схванали идеята...

Като специалистите мълчат и се предават, родителите действат както могат.

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 15:54 от Irinche

# 387
Добре дошли на всички нови в темата.

Нама да ви чета какво сте изписали от вчера, не ми действате никак положително с тез словоизлияния а точно от позитивност имам най-голяма нужда в момента....

.... както и от един чисто практичен съвет от вас с повече опит.
Без да ни се обадят лично че ще сме обхванати от ресурсен учител по не знам каква причина от директорката на градината в края на 2010 стана ясно че сме одобрени за ресурсно . Зайко беше болен и отсъства до вчера. Вчера като го вземам вечерта госпожата ми дава една бележка с телефон на ресурсната учителка и молба да занесем снимка и тетрадка. Обаждам й  се днес по телефона и се уговарям да отида в понедник да се срещнем на консутация за подробности. Сега  ...... жената не е глупава работи от години с деца, ще споделя задължително факта че се занимаваме и с други специалисти. НО как да го кажа така че да не я обидя, хич нямам опит, трудно ми е да бъда тактична ( двулична )  а знам че всички специалисти са толкова обидчиви...  не искам да навредя на детето. Моля ви дайде съвет как да постъпя.

# 388
  • София
Вероятно много родители повляни от рецитиращия къдрокоско Оги се колебаят има ли смисъл да влагат и без това оскъдните си средства в биохимичния подход.Колебаят се има ли полза, няма ли - струва ли си.Аз съм майка на дете, което е било на диета преди много години.Започнахме я, и я спряхме.Сега вече знам, че съм пробвала и този вид опит за подобрение.Сега имам право да кажа и да имам мнение за диетата, но няма да го направя.Старая се никого да не подвеждам с мнението си, защото всеки има право да получи своята надежда, и ако тази диета и този вид лечение дават надежда някому - нека не му я отнемаме.
Тези, които се колебаят - не се колебайте пробвайте, прочетете преводите на Любознателна, прочетете темите за диетата, прочетете каквото намерите и пробвайте.Елате тук пак след един, два три месеца и или благодарете, или отрежете главите на когото трябва, но ще знаете, че сте пробвали и няма да се обвинявате един ден.
Може да опитате диетата за около месец и ако видите полза от нея потърсете Мина за още добавки и препоръки, но един месец може да опитате без да влагате много средства.
Но обещайте ми после да дойдете със същия хъс да режете главата на змея - когото и да почувствате за змей.Засега нека се концентрираме към настоящия ни проблем - помните ли го аутизма.
Не мисля, че тук е мястото за повдигане на юридически обвинения.
За протокола, моля се никога да не ми се налага да опирам до услугите на център Тацитус, защото съм убедена, че там е най неподходящото място за дете като моето.

Иринче, сигурна ли си, че всички специалисти мислят това, което си цитирала.Има и лекар и "лекар", и специалист и "специалист".

_re_ge , напротив разкажи и при какви специалисти ходиш.Погледни с нейните очи какво ще видиш или една майка водеща детето си само на градина и разчитаща на провидението или една майка осъзнала проблемите си интелигентна и наясно с нуждата от повече специалисти.Определено гледат с по добро око, ако не носят само те  отговорността.

# 389
Добре дошли на всички нови в темата.

Нама да ви чета какво сте изписали от вчера, не ми действате никак положително с тез словоизлияния а точно от позитивност имам най-голяма нужда в момента....

.... както и от един чисто практичен съвет от вас с повече опит.
Без да ни се обадят лично че ще сме обхванати от ресурсен учител по не знам каква причина от директорката на градината в края на 2010 стана ясно че сме одобрени за ресурсно . Зайко беше болен и отсъства до вчера. Вчера като го вземам вечерта госпожата ми дава една бележка с телефон на ресурсната учителка и молба да занесем снимка и тетрадка. Обаждам й  се днес по телефона и се уговарям да отида в понедник да се срещнем на консутация за подробности. Сега  ...... жената не е глупава работи от години с деца, ще споделя задължително факта че се занимаваме и с други специалисти. НО как да го кажа така че да не я обидя, хич нямам опит, трудно ми е да бъда тактична ( двулична )  а знам че всички специалисти са толкова обидчиви...  не искам да навредя на детето. Моля ви дайде съвет как да постъпя.
Честно да ти кажа,не можах да разбера какъв ти е въпроса.
Че не искаш ресурсен учител ли?
Ако знаеш аз как си чакам моя,за моето дете,а от детската градина ме лъгаха един месец че са подали заявка.

Общи условия

Активация на акаунт