Примерна схема за захранване- 30

• 38 489
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Аз давам два пъти на ден глутен но малката е захранена преди 2 месеца с него и е на 9 месеца и половина , незнам дали съм в грешка  .
да ви питам за пръчиците  колко мога да и давам взех на лото natural с едно тигарче отпред обожава ги.

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 17:06 от tweety_misheto

# 556
да ви питам за пръчиците  колко мога да и давам взех на лото класик обожава ги.
Досега такъв въпрос никой не беше задавал, а и не съм срещала специализирана информация по въпроса, така че не мога да помогна Simple Smile

Лулу - забравих да те поздравя за успешно приготвените ядки!  bouquet Нещо особено имаше ли в приготовлението им, ако ти се пише, да споделиш Hug

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 13:26 от .:.Stef.:.

# 557
tweety_misheto, едва ли някой може да даде отговор колко пръчици да даваш  Wink
Аз му давам предимно ако някой му донесе на детето, но гледам да не е повече от 1 път седмични и не повече от 1-2 шепи.

# 558
лятото виждах как майки дават на 10-11 месечни деца доста пръчици и винаги ми е било чудно много ли е нормално ли е Thinking аз й давам по 4 през ден , че само като мина покрай шкафа в който ги държа и почва да се радва.

# 559
Виж сега, има и майки, дето дават пюре на 3 месечно бебе, или шоколад на 10 месечно. Кисело мляко от магазина, под формата на айрян - вместо АМ, на невръстно сукалче. Хора всякакви. Въпросът е на теб как ти се струва всичко това и дали ще го правиш с твоето дете Simple Smile
Аз пръчици не съм давала - не за друго,ами не виждам какъв е смисълът от тях. Съдържанието им какво дава като ценна хранителна стойност? Целта да даването каква е?  Thinking

# 560
Да споделя и да питам  Sunglasses
Зешкото го давам вече три дена все с различни комбинации - с картофи и морови, с тиква и моркови, а днес - с тиква, картофи и броколи - всякак го яде  Laughing Ама моето заешко е домашно и си приготвям месото отделно.
За АМ за кашите - аз вече почти не кърмя през деня - не ще и не ще диването и аз се отказах да се боря. И без това се борим по 2 пъти на ден за спането, ако взема и за кърмене да го моля няма да издържа. А и не е като да е заслабнал - 10.7 на 8 месеца  Crazy
И сега въпросите ми:
1. Първо да въведа всички основни меса (заек, пуйка и пиле) и след това глутена или може и да ги смесвам?
2. Какви бисквити за близане/смукане/гризане давате на децата? Коя марка? Някъде бях чула за правене на твърди домашни бисквити от нещо-си, от които не можело да се отхапе голямо парче, ама не го намиран това.
3. Какви сухари (марка) давате?
4. Как да го накарам да дъвче? Изобщо не му идва наум - гълта като фитка. Давам му по-меки неща с малки парченца (картоф, банан), ама вчера повърна - всичките парчета цели  ooooh!

# 561
Банче:

1. Можеш да въведеш 1-2 меса и да минеш към глутена, После пак можеш да си въвеждаш меса когато решиш. Помисли за телешкото като основно месо - даже бих го сложила на първо място от месата, по качества.
2. Бисквити започнах да давам към годинката - именно за трениране на дъвченето. Закуска давам. Тогава помня, че голямо проучване му дръпнах кои бисквити какво съдържат...и стигнах до извода, че Закуска са най-малкото зло. Бебешките специални бисквити ги изключих като опция още в началото на търсенето ми. Имам рецепта за домашни овесени бисквитки, не знам дали за нея става въпрос. Овесени ядки и плод по избор - това са съставките.  Thinking
3. Сухари не съм давала, не съм предлагала нещо, което да изисква сухар в него. Виждала съм по био магазините сухари, които са с изчистен състав. Ако ти се занимава де. Иначе, стандартните сухари не помня вече какво съдържаха, но май пак поради състава им се отказах от тях...Нека и другит мами се включат с предложения за конкретни марки.
4. Да го накараш да дъвче няма да можеш, резултатът ще бъде повръщане - минала съм по този път, знам че е изнервящо и странно детето ти да не може да дъвчи, при условие, че децата на неговата възраст вече ръфат солети Laughing Истината е, че трябва да го следиш кога е готов да приеме едри частици храна. Не му давай твърди неща, едри хапки и т.н. Засега ви е рано за истинско дъвчене, а и имай предвид, че наличието на зъби е много важен фактор в случая. Колко, къде и т.н. Все в някой момент ще го усетиш, че е готов за не гладко пасирана храна - тогава започни да блендираш. За трениране на дъвченето аз давах трохи хляб, мек плод, бисквити - винаги под надзор. И до днес дъвченето е предизвикателство с някои храни, но при нас зъбите излезнаха едва на годинка, лека полека. Сега го оставям да дъвче каквото преценя, но ако ми откаже да дъвче някоя манджа - или се дави с нея - не се и замислям и блендирам. За мен е важно да се нахрани, дъвченето няма да избяга Simple Smile

Hug

# 562
  • Варна
да се включа и аз относно въвеждане на ръж. Аз си избрах да взема брашно от ръж. Но днес пробвах да го направя на кашичка (с малко варене) и стана доста горчиво-кисела каша. Confused Сложих от любимото плодово пюре и дадох една лъжичка, но получих супер кисела физиономия и отказ.
Да ви питам комбинирали ли сте ръжта с овесена каша (въвела съм я) или безглутенова каша?
Не съм въвеждала нищо млечно и не мога да я увкосявам със сирене или масло.

# 563
Срам не срам пак да питам за месото Embarassed
въвела съм пуешко.В момента правя пауза от около седмица.
През тази пауза може ли да въвеждам други храни....примерно някакъв плод newsm78

# 564
Стеф, благодарности  Hug
За телешкото знам, че много е полезно, но не е ли рано?  Thinking Педиатърката ми каза за въвеждане на месата в този ред - заек, пуйка, пиле, теле, агне.
За бисквитите исках да дам някакви бебешки - дето се топят в устата, или някакви супер твърди - от които не може да се отхапе и да се задави. Все с цел занимавка, че всичко в устата бутаме - поне да е храна.  Whistling
Иначе кьорав зъб нямаме още - че и наченки да се появят нямаме. Не че бързам, ама то така или иначе бебто не дъвче с предните зъби, а с венците си и затова се чудя моя синковец защо е толкова неориентиран с дъвкането.
Сухарите исках да ги давам за попара - скоро ще стигаме и до там и исках да разбера кои сухари са най-подходящи.
А овеса с овесени ядки ли го въведохте или с някаква каша? Тия специални брашна и т.н. са ми много странни и трудни за намиране, а и нямам време да обикалям по София да търся специализирани магазини  Tired

# 565
Хъни - можеш да въвеждаш нови храни в паузата, да.

Банче - за телешкото не е рано. По-скоро за агнешкото е рано, в смисъл, че си е тлъсто (това е идеята на месата преди и след годинката - преди, се дават сухите меса, след - се дава останалите; за рибите важи същото правило). За гризкане - за да си чеше венците, по-добре му давай меки неща, вместо твърди, защото твърдите, ако не а правилно твърди, могат да го боцкат по венците, което хич не е приятно. На вашата възраст аз не давах нищо на Ивайло за гризкане, защото беше прекалено рисковано, така преценях нещата. По-късно - бисквити, краставица, хляб, коричка хляб.
Бебешките бисквити Плазмон - имат доста видове - са адски сладки на вкус, и до днес немога да си обясня как е възможно това да е бебешка бисквита. Твърди и ронливи са. Не ти ги препоръчвам именно поради тази причина, а и са с глутен. ХИП не знам какви бисквити правят, и те имат също. Освен това - ако решиш да даваш нещо бисквитено, почти всички бисквити са глутенови (даже не знам дали въобще има други). А относно лапането на неща - в повечето случаи бебетата не го правят от глад, а за тях това е опознаване на света - до годинка и 3-4 месеца го правят, после осъзнават, че не всичко дето хвърчи, се яде Laughing Така че - предлагам ти да му дадеш гризалка, която спокойно може да ръфа с цел облекчаване на зъбоникненето. Ръфането на храна почти постоянно (без причината да е глад) не ми се струва удачно.
Иначе, и аз мислех,ч е бебетата дъвчат с венците, ама...практиката ми показа, че докато няма зъби назад и отпред, дъвченето не се получава в истинския му смисъл Crazy
За попарата - с риск да стана дразнещо досадна, няма смисъл да даваш попара, тъй като хранителната стойност на комбинацията чай+хляб/сухар е почти нулева. Попарата съчетава в себе си масло, сирене и зърнена храна - това се постига в чудесни хранителни комбинации, с различни зърнени каши (елда, просо, инстантни каши много видове, пълнозърнест кускус или вид паста, овесени ядки фини и т.н.). Овес въведох с овесена каша на ХИП - чист овес. Лактана имат каша от пълнозърнест био овес, страхотна е. Общо взето, всичко от зърнените храни можеш да въведеш чрез каша, а брашната - можеш да ги намериш във всеки малко по-голям супермаркет, в който има диетичен щанд.
 Hug

# 566
Тук съм запаметила един линк, към домашно приготвени пръчици, ако на някой му се занимава у дома. Могат да заменят царевичните пръчици, които масово се ядат по градинките. Има и други полезни неща: http://vkuhniata.wordpress.com/2010/11/15/bread-sticks/

# 567
  • IT
Здравейте момичета,
аз сега имам въпрос за жълтъка -още не съм давала. Ял е заешко месо, сега прави пауза и от събота ще яде пилешко. Може ли да започна с трошички жълтък след пилешкото, преди да започна с глутена или като свърша с глутена-тогава ще е на 8 месеца и нещо да дам жълтък за първи път?

# 568
Ако си въвела каши и поне 1 вид месо (а месо казваш, че си въвела) - може да минеш към жълтък. Аз лично бих изчакала със жълтъка поне към 9-ти месец, дори 10-ти.

# 569
Лулу, мерси за линка   bouquet
БАН, аз съм давала сухари на Biscottes, защото ми се сториха най-изчистени като състав.
japanese, мисля, че спокойно може да опиташ да съчетаеш ръжената каша с някое друго въведено вече зърно с или без въведен плод или пък АМ да сложиш, ако си давала.
allexa.7, ето от Косе Босе:
Ако приемем, че детето е захранено на 5-6 м. с пюрета, оттук нататък можеш да следваш следната схема: каша (6-7 м.), месо (7 м.), глутен (7-9 м.), сирене (9-10 м.), жълтък (8-11 м.). Не е задължително в този ред, подреждаш ги както прецениш. Междувременно включваш различни зеленчуци и плодове според възрастта, има много инфо в темите назад за почти всички зеленчуци и плодове

Общи условия

Активация на акаунт