ОДЗ 100 гр. София Люлин 10

• 40 293
  • 418
  •   1
Отговори
# 150
За играчки все още не ,но предполагам че тази седмица ще има. newsm03 Доста родители са донесли каквото могат поне да се забавляват сладурите докато купим нещо по интересно за тях.

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 11:14 от silveto25

# 151
Здравейте, дъщеря ми ходи на градина без проблеми и с голямо желание до сега. Вече започва да мрънка и да иска да си стои у дома. Това за мен означава, че влязохме в коловоза на ежедневието и се започна.....не пипа, не скачай, не викай, не тичай, нищо не прави, стой на стола с ръце зад гърба.  Много се надявах да видя креативност, отношение, нови неща, но явно със стари учители така са нещата. Не ги извеждат в топлото вереме, не видях да се занимават с нещо, не разбрах освен да ги хранят и обличат какво правят с какво им държат вниманието. Дъщеря ми у дома разиграва сцената от детската градина с куклите и чувам точно тези неща. Програмите, по които са решили да учат са също стари според мен и назадничави за новото поколение от умни и много бързо развиващи се деца.
Според мен и за това плачат повечето деца.
СКУКА. Децата умират от скука и от забрани за всичко.
ВСИЧКО СЕ ЗАБРАНЯВА. Сигурна съм че това не се отнася за нашата група а за цялата градина.
Знам от познати, че нещата зависят също и от управата на градината т.е. ако се извикат специалисти и се отворим към по нови неща за децата и програми ще е различно.
Вече се говори за супер надарени деца индиго, кристални деца, каквито са повечето днешни деца а ние ще ги учим да броят до три  hahaha Не е смешно трагично е.
Чудя се да се радвам ли вече че най накрая сме приети в градина или късмета ми изигра лоша шега  newsm78.

# 152
Учителките са длъжни да ги социализират!Забрани трябва да има!Инак, я си представете - вкъщи баба и дядо, мама и тати ги глезят и учителките и теи какво- след някоя и друга година няма да може да разговаряме с тях. А що се отнася до броенето до 3 - не са виновно учителкитеи градината.
Прочетете си Държавните Образователни Изисквания, вика му се ДОИ и учителките се съобразяват с тях.
Пък и не виждам нужда да се товарят изкуствено децата с повече материал, тъй като е доказано, че трябва да имаме съзряване на целия организъм, а не просто така - биологически, психически, индивидуални и др.

# 153
Учителките са длъжни да ги социализират!Забрани трябва да има!Инак, я си представете - вкъщи баба и дядо, мама и тати ги глезят и учителките и теи какво- след някоя и друга година няма да може да разговаряме с тях. А що се отнася до броенето до 3 - не са виновно учителкитеи градината.
Прочетете си Държавните Образователни Изисквания, вика му се ДОИ и учителките се съобразяват с тях.
Пък и не виждам нужда да се товарят изкуствено децата с повече материал, тъй като е доказано, че трябва да имаме съзряване на целия организъм, а не просто така - биологически, психически, индивидуални и др.

Аз не знам къде си прочела да пиша, че учителките са виновни са осакатените програми ?
Не ми е работа да чета ДОИ, ти явно си го прочела и запознала с това. Дъщеря ми е на три брои до 5, работи с пластелин, водни бои, ножица и оцветява без да излиза от очертанията. За тези неща не съм я пресирала да ги прави и организма и не виждам да се е увредил. Не виждам с какво програмата ще я заинтригува  newsm78 Както и това било стартова подготовка за предучилищната  #Crazy
Не искам да оставам детето си сутрин заведено до столчето и да го прибирам от столчето.
Всяко дете стига до където са мислите на родителите му. Всеки преценя какво иска за детето си. Аз не искам програми от преди 15 години, и преподаване от тогава. Децата не същите, времето не е такова вече. Wink

# 154
  • В сънния Люлин, прибулен...
Учителките са длъжни да ги социализират!Забрани трябва да има!
Мила, извинявай, "забрани" и "ограничения" са принципно различни неща. Никой не оспорва жизнената необходимост от поставяне на граници (и у дома, и в ДГ), но това може да става и без налагане на забрани  Simple Smile Писала си и някои други неща, които смяташ, че са ти напълно ясни - напр. "не виждам нужда да се товарят децата изкуствено с повече материал". Само върху това изречение имам три възражения: Първо, ти не виждаш нужда (друг може да вижда); може да не е нужда, но да е приемливо или желателно. Второ, кой говори за товарене? На тази възраст децата трудно се претоварват с информация - много по-често се "недохранват", защото възрастните са по-склонни да ги подценяват, отколкото да ги претоварват. Това е много разпространен стереотип. Детето си има своите защити - когато му дойде в повече, почва да се разсейва, да се прозява, да "сменя темата". Точно на тази възраст децата имат изумителни възможности и това, което сега възприемат и "запечатват" от пръв път, чак след години ще учат волево и с натоварване. Трето - казваш изкуствено. Че кой казва, че ще е изкуствено?
Поли2, огласяваш размислите ми със свои думи   bouquet  
http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/p … hilishtno_obr.pdf Това са ДОИ за цялата предучилищна възраст - да броят и преброяват до 10 и т.н, да не преразказвам. Не е отпреди 15 години, от по-скоро е. Вероятно тези изисквания "боравят" с едно по-"усреднено" дете... защото явно е, че децата на родители, чиито мисли отиват далече, самите те ще "бягат" напред, но пък не всички деца имат родители, чиито мисли отиват далече.
Иначе, притесняват ме същите неща като теб, само че виждам, че синът ми не тръгва от градината скучаещ, знам ли. Никой не ни спира да си ги занимаваме, сега през март-април ще има входящи "изпити" и за Италианския лицей (бивше училище за надарени деца). Имаме предвид, че на всяка майка детето ѝ се вижда много надарено, но то и по начало всеки си има някаква дарба - на 3 години вече си личат индивидуалните различия, по-натам все повече ще проличават.
Аз да ти кажа, мислих за броенето до три, мислих... докато тази сутрин не ми поставиха ребром въпроса за телевизор в групата  Grinning Мнението си го казах, писах го и тук, ясно е, да не се повтарям. Иначе моята приятелка Тереза, учителка в детската градина във втора група, лаконично коментира "Децата на 3 години, и без да ги учиме, до три си се оправят"
Не искам да правя генерални изводи, съдейки само по едно дете (моето), все пак виждам, че в някакво отношение напредва. Никой от нас, родителите, не спи, в смисъл че ако детето има специални таланти, ще правим занапред каквото е необходимо, за да ги развива.
ПС Дописвам и това, че ако ние по някакъв начин се чувстваме гузни пред децата си за това, че ги "оставяме", много е вероятно след това да "компенсираме" със свръхвзискателност и свръхкритичност (към учителките, към програмите)

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 21:44 от veihaivei

# 155
Съгласна съм с теб  veihaivei , за това което пишеш, но и от нас зависят много неща. Peace

# 156
Аз да изразя открито недоволство - по темата за телевизора натискът се усилва  #Cussing out
"Само нашата група няма да има телевизор"  Grinning Ами да! Защото нашата група е най-добрата  Grinning
Вече не знам дали да не очаквам с тези 100 лв, дето ги събират, тихомълком да закупят телевизор без съгласието ми (и на останалите, които са против)

Било въпрос да гледат ТВ през тези 15 минути, докато чакат обяда. Милите! И как да им оставяш детето си за 8 часа, като са толкова затруднени за някакви си 15 минути?
Много съм подразнена. Да не би да изглежда, че и аз съм в детската градина, че ме работят така евтино?

# 157
Ти сега ме втресе. Дали и при нас не го мислят днес ще проверя. Аз съм категорично и тотално против телевизор.  Понеже пишеш само вашата група няма да има да се досещам, че наша ще има.
Сега като беше 15 градуса защо не излизаха ? Тази площадка за нова ли я пазят  Thinking

Последна редакция: чт, 10 фев 2011, 11:33 от poly2

# 158
Според мен лъжат, че ще има във всички групи! Понеже жените сме известни с конформизма си, опитват се да ни изработят с тоя стар номер "при всички други ще има"
Лично аз обявих, че пари за ТВ няма да дам, та сега като се говори, че ще се купува с парите, които ние събираме, смятам да им забавя малко вторите 50 лв. Първите ги дадох първа, за вторите... може и да съм последна  Mr. Green
Лошото е, че като са го подхванали така кампанийно този въпрос, не се знае как ще се отрази резултата от обсъжданията и на детето. Все пак им е в ръчичките. Никой не обича да му се противоречи, неприятно е, разбирам.
ПС Тази сутрин дочух в разговора с майката, която отговаря за "покупките" за градината същите папагалски повторени аргументи "За" - "Ще има във всички останали групи, освен нашата" и "Става дума за 15 минутки, докато чакат обяда".
Искам да обърна внимание и на факта, че когато родител заявява, че е съгласен да има тв в групата, то това е само единият родител на детето. Мнението на другия не се взема под внимание, което е неетично. Аз лично бих прозвънила всички родители, за да си изясня колко наистина са "за" и колко "против" - какво толкова - малка анкетка  Mr. Green
Сега като беше 15 градуса защо не излизаха ? Тази площадка за нова ли я пазят  Thinking
Ти пък - как защо - не трябва на детето да му се ограбва времето за гледане на телевизия!

# 159
И аз съм твърдо против телевизор в групата. В предишната градина обаче 90% от родителите бяха "За" и купиха, че и ДВД. И какво стана-когато и да отида-сутрин, следобяд, телевизора си работа, децата пред него, учителките на бюрото #Cussing out Оправданието сутрин беше, че гледат докато чакат закуската, следобяд само докато чакат да дойдат да ги вземат, но си мисля, че нон-стоп е работел. Затова много се радвам, че тук толкова много родители са "Против".

# 160
Днес, когато отидох да взема детето установих, че една от майките в нашата група е преложилада донесе личен ТВ и ДВД, за да гледат. Онемях  #Crazy Никой не ме е ипитал искам ли не искам ли ? На родителската били подхвърлили и никой не реагирал дакаже нещо. Госпожата ми каза като не искам моето детет да е зомбирано по цял ден пред ТВ, щяло да прави нещо друго  newsm78 Това нещо друго къде ще го прави ? Майката се появи и аз развълнувано и казах че съм тотално и категорично против, тя беше смаяна какво толкова съм против ???
Предложих да се направи анкета с имената на детцата и да се залепи на борда всеки сутрин да пише за или против.
Дори и да са ЗА ТВ в групата няма да оставя въпроса така. Това е детска градина не киносалон в каквото го превръщат с порочната практика да се носят и от децата даже дискове. По цял ден това правят, седят като зомбита пред телевизора.
Ще се боря до край с това. не мога да разбера как са съгласни да гледат децата им по цял ден детски филми ???? Thinking

# 161
Според мен лъжат, че ще има във всички групи! Понеже жените сме известни с конформизма си, опитват се да ни изработят с тоя стар номер "при всички други ще има"
Лично аз обявих, че пари за ТВ няма да дам, та сега като се говори, че ще се купува с парите, които ние събираме, смятам да им забавя малко вторите 50 лв. Първите ги дадох първа, за вторите... може и да съм последна  Mr. Green
Лошото е, че като са го подхванали така кампанийно този въпрос, не се знае как ще се отрази резултата от обсъжданията и на детето. Все пак им е в ръчичките. Никой не обича да му се противоречи, неприятно е, разбирам.
ПС Тази сутрин дочух в разговора с майката, която отговаря за "покупките" за градината същите папагалски повторени аргументи "За" - "Ще има във всички останали групи, освен нашата" и "Става дума за 15 минутки, докато чакат обяда".
Искам да обърна внимание и на факта, че когато родител заявява, че е съгласен да има тв в групата, то това е само единият родител на детето. Мнението на другия не се взема под внимание, което е неетично. Аз лично бих прозвънила всички родители, за да си изясня колко наистина са "за" и колко "против" - какво толкова - малка анкетка  Mr. Green
Сега като беше 15 градуса защо не излизаха ? Тази площадка за нова ли я пазят  Thinking
Ти пък - как защо - не трябва на детето да му се ограбва времето за гледане на телевизия!

Ах, как можах да забравя  Joy

# 162
Много ми е странно, тук сме се събрали майки от почки всички групи, само от трета мисля няма, след родителската среща всички споделихме, че родителите против телевизора са били повече и такъв няма да се купува и сега изведнъж почват да ни работят ама то в другите групи ще има, не знам за какви ни вземат.

# 163
Тази сутрин звънях в МОН и разговарях със специалист предучилищна подготовка, който отговаря за методиката в детските градини. Отговора е за всички майки, които не желаят телевизори в групите : Няма законова забрана телевизора и двд-то да се гледат в групата. Това става с решение на родителите мнозинството печели. Ако все пак не съм съгласна от взетото решение мога да изискам съдействие от управата за преместване на детето в група без телевизор. При положение че у мен възникнат съмнения за прекомерна употреба на телевизора, се обръщам към директорката за проверка на случая, следваща инстанция Инспектората прави проверка.
Не муспяха да ми отговорят на въпроса какво образователн о издравословно има в гледането на детски филми ??? Увериха ме, че има програма, която трябва да се изпълни и те следят за покриването на същата. При нейното изпълнение не би следвало да остане време за телевизия.  Shocked

# 164
poly2   bouquet  bouquet  bouquet Респект, мила!    Hug

Това би бил приемлив за всички вариант - от трите първи групи да се събере една или две, в които ще има ТВ и така всички деца да се преразпрделят, въпреки че ще е свързано с нов процес на адаптация
Само ми е интересно как ще се определят госпожите за една такава група без ТВ... колко неудобно  Mr. Green

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 12:54 от veihaivei

Общи условия

Активация на акаунт