Раждане вкъщи 7

• 63 349
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 375
А какво всъщност е търсела майката в болницата с бебето - това също не го разбирам. Нали там убиват бебета - за какво е занесла своето там?
А това пък е изключително глупав въпрос... Не мога да повярвам, че претендираш за някакви знания, а задаваш подобни въпроси...    Tired

Може да е глупав, но е въпрос. Какъв е твоят отговор?

Същото, което щеше да търси в болницата, дори и бебето й да беше живо...  Tired  Що не мислиш с главата си, преди да се заяждаш...  Rolling Eyes

Раждането е за удобство на майката и бебето, те са едно цяло и са в хармония, ето това не ти е ясно... Не може на майката да й е неудобно, да я е страх, да изпитва безпокойство, да се чувства застрашена по някакъв начин и на бебето да му е удобно...

Напротив - може. Жените са раждали в страх и неудобство хиляди години. И са умирали - много от тях, заедно с бебетата си. "Естествеността" не е само цветя и рози.

Това също ти го говорят звездите, нали...  Crazy   Виж само какъв напредък имаме в 21-ви век... Раждащите планирано у дома си не изпитват страх от раждането, дори искат да родят пак по този начин - това не е ли показателно?

jasmin_veni, не смяташ ли, че родилката е знаела какво иска и какво прави? Теб ли да обвинява, ако беше родила в болница и изходът беше същият? Много тъпо от твоя страна...  Tired

# 376
Аз пък съм сигурна, че ако у нас закона даваше възможност и имаше подготвени акушерки и екипи за домашно раждане, както е по белия свят, рисковете щяха да са сведени до нула. Но, както всичко у нас, тенденцията не е към въвеждане на такава възможност, а отново към използване на тоталитарни методи като забрани, глоби и пр..  Whistling
Аз пък видях послание (по новините) да се въведе закон,не обикновеното конско,с което се сблъсквахме в началото преди 2-3 години.За мен това е светлина в тунела за подпомагане на домашнто раждане.Жалко за цената,която трябваше да платим.

jp,моето бебе също не е "проплаквало".Те не плачат ако не са в стрес,те си поемат въздух по малко по-различен начин.
Особеното в този случай е че въпреки,че плацентата не е била излязла (предполагам и не е била прекъсната пъпната връв) бебето не е получило нужния му кислород от майката.

# 377

Защо смяташ, че някой прави напук на системата и търсиш конфликти там, където ги няма? Говорим за съзнателно направен избор, нали? Нека да не забравяме, че става въпрос за цялостна житейска концепция, а не за някакви неосъзнати прищевки или както го наричат докторите за по-удобно - мода.

И за мен е прищявка.

Ти сама каза, че рисковете щяха да са по-малки, ако на раждането присъства подготвен персонал.
Само че не присъства - т.е. съзнателно някой взима решение, че може да си позволи по-висок риск нещо да се обърка.

Ок, нека да е житейска концепция и всичко. И според моята житейска концепция не бива да убивам. Но в приоритетите ми животът на детето ми е по-високо от този принцип.

Раждането не е за удобство на майката. В него важното е детето. Така смятам аз.

Ето ти една статистика: http://www.bbc.co.uk/news/10465473. При това за планирани домашни раждания, с подготвен персонал. Да, майките се възстановявали по-бързо, но рискът за децата е двойно по-голям.

А когато медицински персонал въобще липсва наоколо...

Ти намираш ли за демократично да се отнеме изконното право на жените да раждат по най-естествения начин и с минимум намеса?  Shocked

Статистики има всякакви /каквато е удобна за случая/, но смятам, че всеки би могъл да прочете повече. Тук например пише, че рискът от мъртво раждане при една нормална бременност е точно толкова, колкото и при болничното раждане. По-висок е, ако настъпят някакви усложнения. Но, забележи, препоръчва се изборът да бъде направен след като човек се информира в кои случаи може да бъде опасно. И въпреки, че техните екипи за домашно раждане съвсем не са достатъчни, никой не си позволява да отнеме правото на избор, т.е. прави се всичко възможно да се намали риска при домашните раждания, а не да ги ограничава..

dimitriana
, слушах сутрешния блок на БТВ тая сутрин, но изобщо не останах със същото впечатление като теб..  Confused

# 378
  • Куциндрел
Чудя се, след като плода е бил преносен и лекарите са казали, че е най-добре да се роди в болница, за да се проследи процеса, кому е бил нужен този риск? За да се докаже нещо или да не се отделиш от стадото "родили вкъщи". Също и не разбирам как пишещите тук (и в други теми), подценяват лекарското образование? Всеки чел нещо в нета, пресал 1 нощ и получил факс свише, се пише за всезнаещ по тънкостите на медицината.  
Все пак повечето от вас имате професи и знаете как един лаик може да осере нещата, но всеки тука е по-добър и по-навътре в нещата от един лекар.
По-добре да се обедините за добри медицински грижи и стандарт на живот, отколкото да произнасяте високопарни слова как е най-добре да се роди вкъщи, щото бла бла бла неща.

Людмил, стига вря тея факти за смъртните случаи в болниците. Моята прабаба от 4 раждания има 2 оцелели деца и то защото медицината не е била напреднала, със сегашната техника и грижи са щели да оцелеят. Едното умира, защото тя в 9-тия месец пада и детето се ражда с усукана пъпна връв, другото умира на 3 месеца от дезинтерия. Да не говорим колко жени са умрели от родилна треска, заради неправилно отрязана пъпна връв. (те всичките са раждали вкъщи. Rolling Eyes)
Апелирам към всички вас, освен към природните и естесвените методи, да започнете да мислите трезво. Понякога е хубаво да се вслушваме и в докторите.
В конкретният случай вината е на майката и коствено във вас, които 7 теми обяснявате как няма нищо да се обърка в домашни условия.

П.П. Изказвам мнение тук, защото не видях на друго място да се обсъжда този случай. Против съм домашното раждане.

П.П.П. Протягам кълка да започенете да хапете.

# 379
Сеса, мястото ти просто не е тук.
Отвори си нова тема и там развявай байряка на напредналата наука и си давай кълката за хапане.

# 380
Ceca, жената е ветеринарен лекар - това не я ли прави с медицинско образование?  Thinking   Според мен, много добре е знаела защо не иска да ражда в болница...

# 381
  • Куциндрел
Сеса, мястото ти просто не е тук.
Отвори си нова тема и там развявай байряка на напредналата наука и си давай кълката за хапане.
Дет искам там ще пиша. Не виждам някъде да пише, че не нямам право. Моля, не ме дискриминирай заради убежденията ми. Mr. Green

Ceca, жената е ветеринарен лекар - това не я ли прави с медицинско образование?  Thinking   Според мен, много добре е знаела защо не иска да ражда в болница...
Да и всички разбраха какво е знаела. Мислете какъв риск има при едното раждане (вкъщи) и при другото (в болница). Стелт, я кажи ти колко пъти си раждала вкъши?!?

Както и да е, едва ли ще ме разберете, не че искам де.
Чакай да заголя и другата кълка за хапане.

# 382
Сеса, ти сама се дискриминираш.
Пишеш в темата За раждане в къщи, а самата си Против.
Питам се защо?
Да си чешеш клавиатурата?
Ако искаш да научиш нещо ново, напиши просто запис, вместо да изливаш тонове "компетентна" помия.

# 383
Колко от пишещите тук са родили у дома? Преброих 2-3. Откъде този кураж у останалите да защитавате и пропагандирате подобни идеи!

Голяма вина носите в случая. Съжаление и неудобство не виждам.

# 384
Също и не разбирам как пишещите тук (и в други теми), подценяват лекарското образование? Всеки чел нещо в нета, пресал 1 нощ и получил факс свише, се пише за всезнаещ по тънкостите на медицината.  

Не става въпрос за подценяване на която и да било професия, а за факта, че бременността не е болестно състояние и няма нужда непременно от лекари, освен ако няма конкретна причина.

# 385
  • Куциндрел
Сеса, ти сама се дискриминираш.
Пишеш в темата За раждане в къщи, а самата си Против.
Питам се защо?
Да си чешеш клавиатурата?
Ако искаш да научиш нещо ново, напиши просто запис, вместо да изливаш тонове "компетентна" помия.
Значи, дефинирай ми кво е дискриминация и какви са критериите, ако не знаеш, че ти пратим закона. После разсъждавай как САМА се дискриминирам, ПИШЕЙКИ някъде. hahaha Мерси, че ме разсмя.
Чета ви редовно, глей ква изненада.  Mr. Green
Сега се изказвам в повдигнатата в темата тема за смъртния случай.
И пак ще повторя - премисляйте нещата добре и се борете за добро мед. осблужване + раждане вкъщи като в Холандия (с мед. грижи).

# 386
Колко от пишещите тук са родили у дома? Преброих 2-3. Откъде този кураж у останалите да защитавате и пропагандирате подобни идеи!

Голяма вина носите в случая. Съжаление и неудобство не виждам.
Болницата е за болни хора. Какво място има там една здрава родилка с нормална бременност???

Ние се подготвяхме за нашето домашно раждане 3 месеца. Наложи се да превеждам купища материали, защото в България няма абсолютно никаква информация за желаещите да родят у дома. Акушерът, който помолихме да присъства си поиска 800 лв. за визитата и решихме да минем без него.
След раждането, в АГ-то, където отидохме да регистрираме новороденото, се държаха с нас като с престъпници. За тях всички, които искат да родят извън институцията им са престъпници.

Съвсем друго би било, ако домашното раждане е официално регламентирано и подпомагано от държавата.

# 387
  • Куциндрел
Също и не разбирам как пишещите тук (и в други теми), подценяват лекарското образование? Всеки чел нещо в нета, пресал 1 нощ и получил факс свише, се пише за всезнаещ по тънкостите на медицината.  

Не става въпрос за подценяване на която и да било професия, а за факта, че бременността не е болестно състояние и няма нужда непременно от лекари, освен ако няма конкретна причина.
То е ясно, но говорим конкретно, че е имало причина или някакъв риск. И на мен ми се иска да мога да извикам екип вкъщи при раждане или да раждам в болница все едно съм у дома. Иска ми е и като отида на лекар да не се отнасят към мен като към дебил.
Но с връщане назад това няма да стане, по-добре да се гледа напред, т.е. към страните с развита медицина и да се иска и в БГ да стане същото - по-добра мед. грижа, по-добър стандарт на живот.

# 388
  • София

Проблемът е, че познавате само патологичните случаи и изобщо си нямате представа, че това е един естествен процес, нито някога сте виждали как една здрава жена може да роди сама с инстинктите си.

За съжаление, го видяхме.

това ли ти е отговорът!?
Е, значи и толкова ти е образованието!
Видяла си едно - видяла си всичко???

И знаете ли тук няма място за заяждане!
Има проблем и той е, че в България няма осигурени условия за нормално активно естествено раждане.

Имам рожденното право като жена да родя и нямам нужда някой да ме кара да си мисля, че съм се провалила в най-естествения акт на сътворение.

Всяка жена, която иска да роди в болница и там се чувства сигурна, уверена и защитена - има това право.
Аз също имам право да родя в по-близки до естествените условия - ненамеса, спокойствие и т.н. - но нямам възможност - защото лекарите не познават това състояние... Какъв е изборът ми тогава?!
Някой дава ли ми избор?

Пропаганда е много смешно казано.
Който иска чете, който иска не го прави - всеки има право на информация, дали ще я поиска и потърси е друг въпрос. Който търси конспирации ходи в съответния форум, който иска да роди секцио, ходи в съответната тема.

А какво е правилно - това е философски, религиозен и т.н. въпрос
Всеки сам решава и живее според изборите си.
Ако искаш да помогнеш на някого - помогни първо на себе си!
Когато се учиш на нещо - учи се от най-добрите!

Груб пример - нямам да питам как се кърми мама, която е кърмила един месец, а такава, която го е правила две години!

В тази тема информацията е за тези, които искат да се образоват и да видят другата страна на аквариума.

# 389
  • в моя свят
Следя темата,но сега за по-удобно се записвам.
Подкрепям домашното раждане и се надявам да стане законно уредено и в БГ.
Смъртния случай не мога да коментирам,но след него много жени желаещи да родят в домашни условия биха отишли в болница поне докато раждането у дома стане асистирано от медицински лица.

Общи условия

Активация на акаунт