Раждане вкъщи 7

• 62 992
  • 1 515
  •   2
Отговори
# 255
Здравейте,рядко се включвам тук,но ви следя с голям интерес.Имам един въпрос,който може да ви се стори и много глупав.Възможно ли е при напъване при дефекация да се предизвикат контракции или пролапс на пъпната връв,или пукане на околоплодния мехур?Говоря за такива напъни по време на цялата бременност.Друго,което искам да питам,е-при какви заболявания не е желателно да се ражда вкъщи?Имам разни болестчици.Иначе съм за домашно раждане с две ръце!!!

# 256
# 257
Анхолина, добри кандидати за домашно раждане са здравите жени, които добре се грижат за себе си през бременността. Това, че примерно имаш 8 диоптъра, не те изключва от този списък. Миналата година имахме майка с порок на сърцето, на която в училище й бяха забранявали физическото заради този проблем, а по-късно й бяха казали, че само секцио ще ражда. Е, роди си жената като по учебник и без никакви проблеми вщъки, първо бебе и над 30 г. Simple Smile
Ако проблемите се сериозни, майката трябва да се заеме с решението им преди бременността, ако не са толкова сериозни, може и във хода на бременността - примерно анемиите; добре е да няма, но може и във хода на бременността да се оправи.
Мотивацията обаче най-важното условие. Има ли я мотивацията, виждала съм жени да правят невъзможното, за да станат добри кандидати за домашно раждане и постигат мечтата си!!!

Реалист, мерси за линка, одавна се чакаше това предаване Simple Smile

# 258
realist, и аз благодаря за линка.

Гледах предаването, макар че напоследък нямам нерви за подобни популярни дискусии "за" и "против", още повече, че обикновено протичат горе-долу по един и същи начин: един-два разказа от майки, родили вкъщи, след което идват медицинските лица, започват да обясняват колко опасно, страшно и рисковано е раждането по принцип, как добре завършилите случаи са щастливо изключение и как, да, на Запад има такава традиция, обаче там присъстват лекар, акушерка, отпред чака линейка и най-близката болница е на 5 мин. За което в България нямало условия, естествено. За секцио обаче има прекрасни условия...

# 259

Доктора казва: статистиките /световните/ показват, че  20% или всяка  5-та жена, която ражда във вкъщи има нужда, след това от болнична помощ. Тест на нея и се налага да отиде след това в болница. /00:29:30/

За мен е ясно, че умишлено бърка статистиките за планираното домашно раждане с непланирано извън болнично, преждевременни или проблемно раждане.

Все пак да уточним, че ми стана любопитно... тъй като вече има сериозна цифра от домашни раждания: Колко планираните домашни раждания тук в България /да ги наречем наши/ са имали нужда от болнична помощ? Колко са потърсили помощ, защото са имали наистина нужда нея, а не от разни формалности?
След като водите статистика за надпреварата между София - Варна.

# 260
Бащатко имаме статистика Simple Smile Над 30 са планираните домашните раждания вече - две имаха нужда от помощ (т.е. шиене), но понеже я потърсиха след повече от 2-3 часа от раждането, не можеше да им бъде оказана - т.е. вече нямаше смисъл да се шие. Става дума за гранични случаи на разкъсване, при които при домашно раждане обикновенно се слагат 2-3 шева, но ако не се направи почти веднага, после вече няма смисъл да се прави. Майките порсиха лекар, не точно боница.
Изобщо, ако статистиката на докторите не е стакмистика, много сме напред с материала от неасистираните раждания. За асистираните, там откъдето се учем, статистиките са нещо като 1-2 случая в цялата 30 годишна практика  Whistling

# 261
Изгледах предаването на Мартина Вачкова,но не можах да разбера защо и лекарят,и акушерката подминаха въпроса за лекарските грешки.Така и не обясниха тогава кой носи отговорност.

# 262
  • Варна
Който и да носи отговорност, ПОСЛЕДСТВИЯТА ги носи майката и семейството. Само това е от значение. И да каже някой в последствие "Аз съм отговорен, че стана това и това", нещата вече не могат да се оправят.

# 263
Перефраза на казаното от Лилибон: Отговорност носи само този, който носи последствията - а понеже последствията си ги носим винаги ние, по-добре поне да си поемем отговорността. Разбира се, за грешките е редно отговорнст да носят и тези, които са ги допуснали!!!

Анхолина, ти ли питаше за PROM? Няма ясно установени причини. Кашлянето и напъването над тоалетната не са обективни причини (само да вметна, че не би трябвало да има напъване за дефекация - ако има, говорим за запек, а това трябва да се оправи о време). Едниствено чести вагинални прегледи към края на бременността имат отношение към PROM.
Спомням си обаче наблюдението на акушерки-доброволци в родилен център в крайморски, беден район на Африка. При почти всички родилки, околоплодните води се пукат едва във втора фаза, а често бебета се раждат с мехура. Наблюденията им са, че мембраните са необичайно плътни и го отдават на ежедневното консумиране на риба при тези хора, за сметка на пилешко (рядко) и червено месо (почти никога).

# 264
It's a BOY!!! Heart Eyes

Второ домашно раждане след секцио в София за този месец!!
Да е живо и здраво момченцето на смелите родители  Hug

Мама и бебе са добре, без травми и разкъсвания  Simple Smile Дълга кърмаческа кариера на новата двойка мама-и-бебе пожелвам  Heart Eyes

Статистиката за 2011 г.: 4 бебета в София, 3 във Варна; от всичките 7, три са след предишно секцио!!

# 265
 Hug  Браво!

А провинцията - какво се чува от там (сигурно и телефонните връзки са им прекъснали на горките хора, та не могат да съобщят добрата новина)...   Joy

# 266
Ооооох, все си обещавам, че ще спра да чета и да пиша в отчетни теми, защото като видя нещо такова...  smile3538 smile3538 smile3538

"В крайна сметка доктора ми с много разговори и без натиск успя да ме убеди, че окситоцин се налагало в 80% от случайте, дори и накрая, и колко по-добре е контролираното раждане от гледна точка на минимизирането на рисковете."

Всичко тръгна от въпрос за епидуралната упойка и статията за нея в Родилница, която не била вярна, защото това бил сайт за жени, които раждали вкъщи и "отричат всичко останало и медицината едва ли не". Епидуралната имала 2-3 странични ефекта, ама не били тия, изброените в статията.  Crazy Crazy Crazy

Ще ме прощавате, по принцип отдавна съм свикнала да подминавам такива глупости, но явно ме тресат хормоните в момента.

# 267
  • Варна
Какво ти пречи, че някой вярва в окситоцина? Него ще го боли, не тебе. Всеки има право да получи това, което иска. За мен примерно тридневно раждане е лудост, но познавам жени, които са го преживели по собствено желание и са доволни от избора си.

Едно е човек да сподели историята и опита си и да остави другия да преценява и избира, друго е да спори и да се мъчи насила да убеждава.

# 268
Лилибон, на мен в случая не ми пречи, но ме е яд, че лекарите си позволяват да подвеждат и манипулират пациентите по този начин. От друга страна, в известен смисъл ми пречи, защото тъкмо поради (според мен) ниската здравна култура на мнозинството български пациенти и пациентки здравното ни обслужване (вкл. и родилната помощ) е на такъв хал. На лекаря се вярва безусловно, ако този не помогне, се ходи при следващия, но да се прочете, да се потърси допълнително информация, да се помисли логично - това не.

Аз не съм спорила и убеждавала никого (нямам този навик, а и особено що се отнася до раждане, не бих си позволила); имаше въпрос за епидуралната упойка и постнах линк към статията (без изобщо да го коментирам), защото ми се струва, че е доста изчерпателна по темата.

Както и да е, оказа се, че момичето е изплашено от раждането, а освен това се е изплашила от прочетеното в статията, която била "черногледа". По принцип форумите са място за споделяне на информация, но от време на време забравям, че далеч не всяка информация е желана за всички и че споменаването на някой риск се възприема като "плашене".

# 269

Както и да е, оказа се, че момичето е изплашено от раждането,

Като и ръгнат окситоцина ще е още по-изплашена  ooooh! .

Лилибон, аз съм от онези с тридневните раждания, и да, предпочитам го пред окситоцина  Peace .

Общи условия

Активация на акаунт