Раждане вкъщи 7

• 63 333
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 360

Ясно - звездите ти го говорят...

Виж, stelt77, случаят е твърде тъжен, за да се заяждаме на дребно.

Това, което знам, е, че се е родило едно 4200-грамово момиченце със сърдечна дейност, което не е успяло да изплаче и е починало преди да го заведат в болницата.

Не знам резултата от аутопсията, но мога да екстраполирам достатъчно на база на подобни случаи, за които знам, за да си направя изводи.

А какво всъщност е търсела майката в болницата с бебето - това също не го разбирам. Нали там убиват бебета - за какво е занесла своето там?

# 361
  • София
jp, разбирам че имаш инфо за състоянието на бебето, родено и починало в домашни условия на Гергьовден... Сигурна си, че са щели да го спасят, ако беше родено в болница... Би ли ни запознала и нас с източниците си на информация - Звездите ти го говорят или...!?

Сигурна съм, че шансовете му щяха да са десетократно повече, да. Като човек прекарал два месеца в свиждания в неонатологични отделения и виждал как от 600-грамови човечета стават хора с подходящата грижа - още веднъж, да.

Проблемът е, че познавате само патологичните случаи и изобщо си нямате представа, че това е един естествен процес, нито някога сте виждали как една здрава жена може да роди сама с инстинктите си. Но не тя трябва да бъде изтормозена със светлина и викове - да няма представа, че е истинска жена и може да се справи с най-нормалният акт - да роди - подготвена от милион години еволюция - НЕ човек - по-специално д-рите знаят повече от природата!!!

Проблемът всъщност е, че нямаме избор!

# 362
jp, разбирам че имаш инфо за състоянието на бебето, родено и починало в домашни условия на Гергьовден... Сигурна си, че са щели да го спасят, ако беше родено в болница... Би ли ни запознала и нас с източниците си на информация - Звездите ти го говорят или...!?

Сигурна съм, че шансовете му щяха да са десетократно повече, да. Като човек прекарал два месеца в свиждания в неонатологични отделения и виждал как от 600-грамови човечета стават хора с подходящата грижа - още веднъж, да.

Аз пък съм сигурна, че ако у нас закона даваше възможност и имаше подготвени акушерки и екипи за домашно раждане, както е по белия свят, рисковете щяха да са сведени до нула. Но, както всичко у нас, тенденцията не е към въвеждане на такава възможност, а отново към използване на тоталитарни методи като забрани, глоби и пр..  Whistling

# 363

Проблемът е, че познавате само патологичните случаи и изобщо си нямате представа, че това е един естествен процес, нито някога сте виждали как една здрава жена може да роди сама с инстинктите си.

За съжаление, го видяхме.

Аз пък съм сигурна, че ако у нас закона даваше възможност и имаше подготвени акушерки и екипи за домашно раждане, както е по белия свят, рисковете щяха да са сведени до нула.

Не, нямаше да са нула, но щяха да са по-малки - съгласна съм.

Но фактите не са такива. И когато става дума за моето дете, аз бих се съобразила с фактите, а не бих правила напук на системата, рискувайки неговия живот.

# 364

Аз пък съм сигурна, че ако у нас закона даваше възможност и имаше подготвени акушерки и екипи за домашно раждане, както е по белия свят, рисковете щяха да са сведени до нула.

Не, нямаше да са нула, но щяха да са по-малки - съгласна съм.

Но фактите не са такива. И когато става дума за моето дете, аз бих се съобразила с фактите, а не бих правила напук на системата, рискувайки неговия живот.

Защо смяташ, че някой прави напук на системата и търсиш конфликти там, където ги няма? Говорим за съзнателно направен избор, нали? Нека да не забравяме, че става въпрос за цялостна житейска концепция, а не за някакви неосъзнати прищевки или както го наричат докторите за по-удобно - мода.

Не вярвам, че бременна жена умишлено може да пренебрегне рискова ситуация, застрашавайки своя живот и този на бебето си. Едва ли някоя от раждалите у дома би отказала да бъде закарана в болница, в случай че нещо се обърка по време на раждането. За съжаление, заради системата у нас,  се налага тези жени да рискуват  и.. ето какви са последиците..  Confused Ако си любопитна, можеш да поровиш за статистики за домашните раждания, в една Англия примерно, и да направиш сравнение с болничните раждания.

# 365

Защо смяташ, че някой прави напук на системата и търсиш конфликти там, където ги няма? Говорим за съзнателно направен избор, нали? Нека да не забравяме, че става въпрос за цялостна житейска концепция, а не за някакви неосъзнати прищевки или както го наричат докторите за по-удобно - мода.

И за мен е прищявка.

Ти сама каза, че рисковете щяха да са по-малки, ако на раждането присъства подготвен персонал.
Само че не присъства - т.е. съзнателно някой взима решение, че може да си позволи по-висок риск нещо да се обърка.

Ок, нека да е житейска концепция и всичко. И според моята житейска концепция не бива да убивам. Но в приоритетите ми животът на детето ми е по-високо от този принцип.

Раждането не е за удобство на майката. В него важното е детето. Така смятам аз.

Ето ти една статистика: http://www.bbc.co.uk/news/10465473. При това за планирани домашни раждания, с подготвен персонал. Да, майките се възстановявали по-бързо, но рискът за децата е двойно по-голям.

А когато медицински персонал въобще липсва наоколо...

# 366
jp, няма от къде да си сигурна как е щяло да протече раждането, ако беше в болнични условия... Не мислиш ли, че можеше и майката да пострада? Нещата щяха да са коренно различни, тъй че това променя изцяло ситуацията...

А какво всъщност е търсела майката в болницата с бебето - това също не го разбирам. Нали там убиват бебета - за какво е занесла своето там?

А това пък е изключително глупав въпрос... Не мога да повярвам, че претендираш за някакви знания, а задаваш подобни въпроси...    Tired

Раждането е за удобство на майката и бебето, те са едно цяло и са в хармония, ето това не ти е ясно... Не може на майката да й е неудобно, да я е страх, да изпитва безпокойство, да се чувства застрашена по някакъв начин и на бебето да му е удобно...

# 367

И за мен е прищявка.

Ти сама каза, че рисковете щяха да са по-малки, ако на раждането присъства подготвен персонал.
Само че не присъства - т.е. съзнателно някой взима решение, че може да си позволи по-висок риск нещо да се обърка.

Ок, нека да е житейска концепция и всичко. И според моята житейска концепция не бива да убивам. Но в приоритетите ми животът на детето ми е по-високо от този принцип.

Ето ти една статистика: http://www.bbc.co.uk/news/10465473. При това за планирани домашни раждания, с подготвен персонал. Да, майките се възстановявали по-бързо, но рискът за децата е двойно по-голям.

А когато медицински персонал въобще липсва наоколо...
Aко ще говорим за статистики - по-горе изнесох факти според ООН, в които България е лидер по детска смъртност в болнични раждания. И че в страните с регламентирано домашно раждане тя е най-ниска. Какво повече има да се дискутира?

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 10:50 от Людмил

# 368

А това пък е изключително глупав въпрос... Не мога да повярвам, че претендираш за някакви знания, а задаваш подобни въпроси...    Tired

Може да е глупав, но е въпрос. Какъв е твоят отговор?

Раждането е за удобство на майката и бебето, те са едно цяло и са в хармония, ето това не ти е ясно... Не може на майката да й е неудобно, да я е страх, да изпитва безпокойство, да се чувства застрашена по някакъв начин и на бебето да му е удобно...

Напротив - може. Жените са раждали в страх и неудобство хиляди години. И са умирали - много от тях, заедно с бебетата си. "Естествеността" не е само цветя и рози.

# 369
  • Под кленовите дървета
Мисля, че докато не се изнесе данни от аутопсията само може да се гадае.
Аз не мога да ви разбера  - признайте си, че в домашното раждане има риск. Ако беше станал сепсис, как щяха да го разберат родилката и таткото без лекари? За мен е безумство това, което пропагандирате и сте много виновни, но не смеете да го признаете. Кой е окуражавал тази родилка да не постъпи в болница след 7ми ден от преносването, след като лекаря е казал така?Вие, всички вие и сте много, ама много отговорни. Не знам как сте заспали снощи, знаейки, че това дете е събирало сили 9 месеца и е искало да живее, знаейки и осъзнавайки опастността на преносването, как заспахте снощи мили ми естественици?

Сега, щом искате неасистирано раждане, променете закона, ако сте наистина сериозни. Защото много пациентски организации промениха закона, създадоха нови закони. Щом искате раждане като в Англия създайте приектозакон за домашно раждане и намерете начин да стане закон. Иначе оставате група сектанти. Ако не искате да сте такива, променете законите и нека домашното раждане да е с присъстаща акушерка и неонатолог.

# 370

Раждането не е удобство! Раждането е естествен процес, в който участват само майката и бебето.
Мед. персонал може да съпровожда процеса, но не и да се намесва в него, защото всяка намеса води до усложнения.
Докато не се разбере това, ще има желаещи да избягат от тази порочна "здравна" система.

П.П. Трите си деца съм родила в болница - без никакви намеси, точно както момичета искат да става в България, но не защото съм го изисквала, а защото така се предлага!

# 371
   Жасмин, момичетата работят усилено по последния въпрос и аз им пожелавам успех. А в Европа, домашно раждане се прави до две седмици след термин.
   А който не си приема съдбата, той спокойно не може да живее и все някой ще му е крив.

# 372
Първо искам да изкажа най - искрените съболезнования на майката и нейните близки за загубата им  Flowers Rose Flowers Rose

Не ми предстои раждане скоро, но следя темата от известно време с интерес и се възхищавам на жените избрали да родят по този начин   bouquet.  Признавам, че по най - различни причини това не бе моя избор, но всеки е различен и трябва да има условия и възможност за подготвен персонал за тези които го предпочитат. Дано все по-малко са тези тъжни случай не зависимо къде се раждат бебетата ни!
Съгласна съм обаче с JP, че трябва да се погледне статистиката, като процент летален изход при болнично родени и домашно родени деца т.е. колко са ражданията в болница и каква е смъртността там като процент, и респективно при домашните раждания. Само така може да се говори за по-голяма честота при болниците или в къщи.
Още веднъж най - искрените ми съболезнования  Flowers Rose Flowers Rose

# 373

Aко ще говорим за статистики - по-горе изнесох факти според ООН, в които България е лидер по детска смъртност в болнични раждания. И че в страните с регламентирано домашно раждане тя е най-ниска. Какво повече има да се дискутира?

Нека не изкривяваме фактите - това не е "детска смъртност в болнични раждания", а смъртност на деца до 5 години - независимо кога, къде и как са родени.

Вярвам, ще се съгласиш, че към детската смъртност до 5 годишна възраст отношение имат много други фактори, освен къде се ражда детето.

Във втората страна в списъка например - Афганистан - едва ли масово децата се раждат в болници.

# 374
Няма смисъл да се замеряме със статистики, а да се работи в посока узаконяване домашното раждане. Тогава всяка жена ще има избор и рискът ще е премерен.

Мъртвородени е имало и ще има, независимо къде се раждат. Нека го приемем като част от живота, без да осъждаме или виним някого. Прекланям се пред жената за избора й, за куража и за това, че е поела отговорността да роди у дома.

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 11:15 от Людмил

Общи условия

Активация на акаунт