Раждане вкъщи 7

• 62 818
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 945

Е тя се показва по телевизора, после защита на лични данни искаш. Как да стане това?

Между другото, търсих това предаване, но не успях да го открия сред многото по темата. Дали може линкче?

# 946
Не е ли по редно, вместо да се възмущавате, че им се тикат документи за подписване по време на активен родов процес, да работите за по-широка информираност на бременните жени и нуждата да са запознати предварително със процедурите, и същевременно на "бистра"глава да вземат решение.

Не участвам много активно в акцията за информираното съгласие,но какво точно имаш предвид?
Защото,когато аз раждах в болница и подписах информираното съгласие, след 10 минути ми бяха били диазепам,за който нито ме питаха,нито предупредиха.Как мога да подготвя бременните жени за процедурите,които биха могли да им правят лекарите?
Освен това как да ги убедя,че те са за тяхно добро?За някои от нас секциото по желание може да е ок,но за други може да е фатално.Как да подготвя жените за нещо,в което не вярвам?

И моите деца днес са силно пренебрегнати. Embarassed

# 947
Между другото, търсих това предаване, но не успях да го открия сред многото по темата. Дали може линкче?

ТУК

# 948
Ако забеляза аз ти дадох МНОГО статии и изследвания, а ти ми даваш ЕДНО. И ако забелязваш, аз ти казах че има изследвания, които твърдят обратното, из изводът е, че поради изключително ниската смъртност и у дома и в болници, не може да се направи извод. Да твърдиш, че тези изследвания, които са показали по-ниска смъртност и по-висок апгар при домашни раждания са в резултат на статистическа грешка е откровена лъжа. Много е лошо да се лъже. Или докажи твърдението си и покажи грешката им или си признай, че не че има грешка, но просто на теб не ти се струва че това може да е вярно.
И да, разбира се, че трябва да има планирани домашни раждания и да има асистиране и у дома,за да се избегнат трагедии. При изчисляване на риск, се взимат предвид неща като насрочени по медицински причини болнични раждания, никой човек с половин мозък няма да изчислява статистиката така,ч е да включи там деца, които са с известни тежки малфорамции и затова са родени в болници, и затова са и починали там.

Ето ти друга съществена информация: http://www.bbc.co.uk/news/10465473:

Women who plan home births recover more rapidly from childbirth, but there is a higher risk of their child dying, an international study suggests.

US analysis of more than 500,000 births in North America and Europe found death rates for babies in planned home births were double that of those in planned hospital births.

При това - това са асистирани домашни раждания - т.е. някой е слушал лекарите все пак.

Между другото, твоят цитат също твърди "However, two other studies[25][28] found a slightly higher perinatal mortality in the home birth group as compared to the hospital birth group. "

В това, което си цитирала, става ясно, че и разликите в Апгар са в статистическата грешка. А и ако рисковите случаи масово влизат в болница, е нормално да очакваме разлики, нали?

# 949
Не е ли по редно, вместо да се възмущавате, че им се тикат документи за подписване по време на активен родов процес, да работите за по-широка информираност на бременните жени и нуждата да са запознати предварително със процедурите, и същевременно на "бистра"глава да вземат решение.

Понеже така и не успях да прочета ИС, което ми бе пробутано в родилното, защото нямаха време да ме чакат да чета каквито и да било документи, бързаха, че не съм им единствената, а и това били обичайни подробности, бихте ли ми посочили къде мога да погледна едно такова ИС? Искам сега да видя какво всъщност пише в него...

Веднъж, докато ме приемаха в болница и ми бутнаха ИС, в него пишеше, че съм запозната и съм съгласна с всички процедури, които ще ми бъдат направени, но никъде не видях написано какви са процедурите, какви са медикаментите, какви положителни резултати очакват от тези мед. процедури и медикаменти и какви отрицателно последствия може да имат те... Никъде не видях и къде да се подпиша, ако не съм съгласна с някоя конкретна процедура или медикамент... Тези неща са уредени законово, но не се спазват... Кой трябва да следи за спазването им?

# 950
Виж сега, според Конституцията на РБ "Чл. 52. (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи." Излишно е да се замеряме с цитати от закондателството, защото няма по какъв параграф да бъдат задължении жените да раждат в болница.

Цитат
Медицински услуги могат да бъдат извършвани в полза на здравето на пациента без писмено информирано съгласие само когато непосредствено е застрашен животът му, както и когато физическото или психичното му състояние не позволяват изразяване на информирано съгласие или е невъзможно да се получи своевременно информирано съгласие от родител, настойник или попечител.

Цитат
В случаите, когато е налице отказ от родител, настойник или попечител и е застрашен животът на пациента, ръководителят на лечебното заведение може да вземе решение за осъществяване на животоспасяващо лечение.

Както отдавна знaеш конституция и закони се разминават,за да могат да печелят адвокатите.
Цитатите не ги дадох за теб,а понеже назад се твърдеше,че домашно раждащите нямали право на легална помощ.Което изобщо не е така-имат,ама не я искат-това е друг въпрос.Т.е. да бъда точна-имат право,когато нещата зазлеят.
Mулти,да раждат където щат,стане ли напечено да не се правят на героини.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 15:05 от ॐ

# 951
Димитриана, ако си гледала материала, жените там обясняват, че са знаели за съществуването на този документ. В последствие отивайки да раждат, са ги накарали да го подпишат, по време на активното раждане. Но никоя не каза, че предварително се е поинтересувала какво ги очаква.

# 952
Да твърдиш, че тези изследвания, които са показали по-ниска смъртност и по-висок апгар при домашни раждания са в резултат на статистическа грешка е откровена лъжа. Много е лошо да се лъже. Или докажи твърдението си и покажи грешката им или си признай, че не че има грешка, но просто на теб не ти се струва че това може да е вярно.

Ненужно агресивна си.

The Zurich study[26] showed an equal perinatal death rate between the home birth group and the hospital birth group (2.3 / 1000), and the Birthday Trust study found a slightly higher perinatal death rate in the hospital birth group (1 / 1000 vs. 0.8/1000).[27] However, two other studies[25][28] found a slightly higher perinatal mortality in the home birth group as compared to the hospital birth group. None of these results were seen to be statistically significant..

Това за смъртността. В действителност за АПГАР пише:

Perinatal outcome is more complicated to assess due to the low incidence of mortality and the subjectivity of Apgar scoring. Most studies found a slight, but statistically significant, difference in Apgar score for infants at five minutes. However, the 1994 UK National Birthday Trust study found a slight advantage for home birthed infants at one minute and no difference at five minutes.

Хубаво си сложила линкове, но дали си ги чела?

Ето ти един набързо взет цитат от първия попаднал ми линк:

16% of women booked for a home birth transferred to hospital. Dividing women into primigravidae (having first baby) and multigravidae (having second or subsequent babies), 60% of first-time mothers who had planned to deliver at home, did so, and 40% transferred. 90% of multigravidae who had planned to deliver at home, did so, and 10% transferred.

Some of these transfers occurred before labour actually started, whilst others occurred in labour. The single largest reason for transfer was slow or no progress, accounting for 37.2% of transfers.

Т.е. не само, че е имало лекар/акушерка, но и някой го е послушал. В резултат - 16% от планираните раждания у дома всъщност са се случили в болница. 60% от майките с първо дете са били преместени да раждат в болница - при все че са започнали у дома.

Поне в този документ няма статистика за смъртността - така че не знам и аз защо ми го цитираш като изследване, което подкрепя тезата, че е еднаква в болници и у дома. Това по въпроса за МНООООГОТО изследвания, които предлагаш.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 15:10 от jp

# 953
Виж сега, според Конституцията на РБ "Чл. 52. (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи." Излишно е да се замеряме с цитати от закондателството, защото няма по какъв параграф да бъдат задължении жените да раждат в болница.

Цитат
Медицински услуги могат да бъдат извършвани в полза на здравето на пациента без писмено информирано съгласие само когато непосредствено е застрашен животът му, както и когато физическото или психичното му състояние не позволяват изразяване на информирано съгласие или е невъзможно да се получи своевременно информирано съгласие от родител, настойник или попечител.

Цитат
В случаите, когато е налице отказ от родител, настойник или попечител и е застрашен животът на пациента, ръководителят на лечебното заведение може да вземе решение за осъществяване на животоспасяващо лечение.

Както отдавна знaеш конституция и закони се разминават,за да могат да печелят адвокатите.
Цитатите не ги дадох за теб,а понеже назад се твърдеше,че домашно раждащите нямали право на легална помощ.Което изобщо не е така-имат,ама не я искат-това е друг въпрос.

До колкото аз разбирам цитираното от мулти, там се говори за принудително лечение, а не лечение без ИС... Ако при катастрофа "пациентът" загуби съзнание, то логично няма да го чакат да се съвземе, че да подпише ИС... Но принудително го разбирам по съвсем друг начин и е регламентирано в друг член от ЗЗ... Освен това, в случай на болнично раждане, пациенти са и родилката, и бебето, но при раждане в домашни условия пациенти практически (според значението на думата "пациент" в ЗЗ) няма...

# 954
Пациенти стават като дойде спешна помощ-за това говоря.

# 955
Стелт, около 2 седмици преди раждането, отидох в болницата, която бях избрала и помолих/в кабинета за консултация/ да ми дадат копие от това информирано съгласие. Първоначално ме изгледаха ужасено и супер учудено/явно не им се беше случвало често/, и въпреки това ми го дадоха. После си зададох въпросите на доктора, който бях избрала, човека ми отговори на всички въпроси.
Просто си направих, всички предварителни проучвания/по същия начин както хората си организират домашното раждане, аз си организирах болничното./

# 956

Няма да влизам в спор, но щом не става въпрос за живороден плод, се нарича не дете или бебе, а фетус, и бременната не се води нито родител, нито настойник... Както и да е, за подзаконовите разпоредби и аз съм наясно колко са омазани, но Конституцията защитава свободата на личността и е нелепо да се смята, че една бременна застрашава обществото, за да влиза в категорията на изключенията, определени със закон. В този случай дори самоубийците не попадат в тези изключения.

Не знам каква е числеността на домашните или другите извънболнични раждания (от теб разбирам, че има специално пригодени домове), но определено начинът да се избегнат необоснованите рискове при неасистирани такива не е с насилие и забрани. Впрочем ако беше толкова прекрасно в бг болниците, едва ли подобен род течения, идващи от развити европейски държави,  щяха да имат толкова последователи, а като и гледам и не само у нас... Същото важи за болниците и методите на лечение, които не са свързани с бременност и раждане. Едва ли толкова хора биха потърсили алтернативни методи, ако имаше положителни резултати при използване на традиционните. Но да не задълбаваме все пак, сори за оф-а..

# 957
  • На морето!
Стелт, около 2 седмици преди раждането, отидох в болницата, която бях избрала и помолих/в кабинета за консултация/ да ми дадат копие от това информирано съгласие. Първоначално ме изгледаха ужасено и супер учудено/явно не им се беше случвало често/, и въпреки това ми го дадоха. После си зададох въпросите на доктора, който бях избрала, човека ми отговори на всички въпроси.
Просто си направих, всички предварителни проучвания/по същия начин както хората си организират домашното раждане, аз си организирах болничното./

При мен стана по същия начин, освен това ми даде няколко книжки за обезболяването. Нормално е ако отидеш със 7см разкритие да подписваш документи по време на раждане, другото не е, но е и строго индивидуално при всеки лекар/ пациент.
Освен раждането в домашни условия, трябва да се направи строг регламент за секцио без мед. причини, но това е друга тема, която предизвиква също толкова ожесточени спорове.

# 958
Petkanka, а аз напълно се доверих на лекарите и единствената информация, която имах е тази, която ми беше дадена от тях - предварително или следварително... Нито съм знаела нещо за съществуването на ИС, нито съм предполагала, че има такъв документ... В болницата нямах контракции, даже седях три дни, докато ме чакаха да започне раждането, но нямаха време да ми дадат да прочета какво подписвам... Извикаха ме, тикнаха ми едни документи с пръсти, сочещи къде точно да подпиша и на моето "дали ще може да прочета какво подписвам?" ми бе отговорено "стандартни неща, че няма да плащаш нищо за престоя си, нямаме време сега, подписвай, никой не ги чете тия неща, кво толкова ще четеш"... Сега вече знам какво трябва да съдържа документът, но ако пак ми тикнат някакъв лист, на който пише, че съм запозната и се съгласявам с процедури, които дори и не предполагам какви могат да бъдат (според ситуацията), какво да направя? Да им кажа да ми напишат индивидуално ИС, както си трябва по закон ли? И те като се разтичат да пишат, чудо ще стане...  Tired 

# 959
мулти, МЗ не си върши работата... Не виждам как точно ще забранят домашните раждания, след като не могат да осигурят адекватна помощ на раждащи жени, на повече от 30 мин. път до най-близката болница... Даже болница е много силно казано, защото не всички болници могат да окажат необходимата помощ на родилката и бебето й... Една съседка така й помогнаха в най-близката болница, та се наложи да я карат до София (150 км. от тук) - починаха и тя, и бебето й... За такива нещастни ситуации тук лекарите казват "то когато има нещо да става, ще стане навсякъде" (демек и в София няма да ти помогнат - това, защото някои бременни започнаха да ходят при роднини в София месец преди термин, за да могат да родят в някоя тамошна болница)... В някои села в Родопите продължават да раждат в домовете си и това не е нещо необичайно... Предполагам причината е и в липсата на болници, които да обхванат всяко забутано кътче в България...

Общи условия

Активация на акаунт