Раждане вкъщи 7

• 62 783
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 960
Пак се зачетох в линковете на persimon и във втория, в който се зачетох, чета следната "съществена информация":

http://www.bmj.com/content/313/7068/1313.abstract

Perinatal loss to the 64 women who booked for hospital delivery but delivered outside and to the 67 women who delivered outside hospital without ever making arrangements to receive professional care during labour accounted for the high perinatal mortality (134 deaths in 3466 deliveries) among all births outside hospital.

От трите опции:

1) асистирано в болница
2) асистирано у дома
3) неасистирано у дома

1) и 2) са със сходни резултати (поне според това изследване). Третата е много рискова. От 134 смърти при извънболнично раждане, 131 са били при неасистирано раждане.

# 961
мулти, МЗ не си върши работата... Не виждам как точно ще забранят домашните раждания, след като не могат да осигурят адекватна помощ на раждащи жени, на повече от 30 мин. път до най-близката болница... Даже болница е много силно казано, защото не всички болници могат да окажат необходимата помощ на родилката и бебето й... Една съседка така й помогнаха в най-близката болница, та се наложи да я карат до София (150 км. от тук) - починаха и тя, и бебето й... За такива нещастни ситуации тук лекарите казват "то когато има нещо да става, ще стане навсякъде" (демек и в София няма да ти помогнат - това, защото някои бременни започнаха да ходят при роднини в София месец преди термин, за да могат да родят в някоя тамошна болница)... В някои села в Родопите продължават да раждат в домовете си и това не е нещо необичайно... Предполагам причината е и в липсата на болници, които да обхванат всяко забутано кътче в България...

Да де, ама виж как се тълкува, ако неасистираното раждане е предварително планирано, а причините за това засягат проблемите на болничната система. Ако тази жена беше получила нужната медицинска помощ първия път и не беше разочарована, нямаше да търси толкова услиено други начини. И понеже тя си позволи да го изтъкне като причина, особено що се отнася до софийските болници (другите изобщо не подлежат на коментар), направо ще я изядат с парцалите.

Едва ли щеше да се вдигне толкова шум, ако това се беше случило на някоя случайна женица на село, която има други причини да роди в дома си. Да не би тази да е единствената родила вкъщи с умряло при раждането дете? Но не, непременно трябва да разпнат жената, защото си е позволила да предяви някакви претенции, изисквания и желания как точно да протече раждането и.

МЗ не си върши работата, ясно е като бял ден, иначе досега щеше да има писани правила за етика в болниците, правата на пациентите да се спазват, а също да се провеждат периодично одити и да се прилагат санкции, ако не се случват нещата по този начин. Все пак голяма част от българските граждани плащаме здравни осигуровки и би следвало да получаваме адекватни здравни услуги за това и не на последно място - хуманно отношение...

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 15:49 от multimodal

# 962
Стелт, това имах предвид, че вместо да плюем лекарите, че ни пресират да подписваме такива документи в последния момент/защото са задължени да разполагат с вашия подпис/, да се работи в посока информираност на бременните, и това нещо да се подписва предварително.
Ето например, сега ми хрумна, във всяка болница на5-то число, да се отговаря на въпроси свързани с родилния процес, медикаментозна обезпеченост, да се обсъжда подробно информираното съгласие.
дали може да стане, нямам представа, но мисля, че може да се работи в тази посока.
Аз, като човек раждащ за първи път, се опитах да проуча всичко възможно свързано с нормалното раждане, болкоуспокояващи, епизиотомия и т.н.
Не смятам за нормално, да разчитам изцяло на други хора, и като дойде момента просто да си грабна чантичката и да замина за родилния дом. И тук трябва да отбележа, че много родилки в Бг са и изключително непотготвени и неинформани за родовия процес. Има жени, които не знаят и какво е гестационна седмица, камо ли нещо друго.

# 963
  • Tам през Атлантическия океан
Никой не е виновен , никой не поема отговорнст за действията и последствията , Tired
като лекарите причинили смърт поради "небрежност" така и в този случай ..... всички се разбягват като буби  Confused 

Каква ирония а  Rolling Eyes .....

Само че на лекар могат да му се отнемат правата да практикува а тук ..... какво  .... май нищо Rolling Eyes

Карма , съдба , избори , тантри мантри , няма грешки ОК , има уроци ...... но защо ли само ги повтаряме ..... Никой не се опитва да си вземе поука само се нападаме  Tired

# 964
Petkanka, нали това е причината да ходим на ЖК - не е нужно всичката информация да я получим там, но поне да ни се каже какво да търсим като информация... Имах перфектна бременност, явно това ознчаваше, че не е нужно да ми се обяснява кой знае какво, извън стандартното мерене на кръвно, на тегло и изследвания... Все още не знам какво се прави в болниците, няма от къде да знам всичко... Едва ли всеки знае какво се прави навсякъде, за да може да се подготви... А няма да ти казвам подготовката от интернет как я посрещат... Като влезеш в кабинета и кажеш, че си прочел, че в еди кой си град правят задължително еди какви си изследвания в еди кой си месец от бременността и защо на теб не са ти казали да си направиш и буквално ти се хилят в лицето колко си наивен...

Пак ще припомня, че давах линк към една петиция с много качествени идеи, на които компетентните органи не обърнаха внимание... За мен МЗ е неработещо министерство - то кое ли е работещо...  Rolling Eyes

# 965

Не смятам за нормално, да разчитам изцяло на други хора, и като дойде момента просто да си грабна чантичката и да замина за родилния дом.

За всяка друга част от живота си действаме по-внимателно. Избираме работодателя, плочкаджията, строителя, хотела, фризьорката. Пишат се безкрайни теми тук - "сив или зеленикав килим да избера и откъде да го поръчам". Или "баба Гина ли познава на кафе повече или баба Катя".

Но за раждането - въпреки че имат конкретни изисквания - някои не си правят труда да си изберат лекар и болница.

Странно, нали?

# 966
Колко удобно са се скрили в темата за вегетарианството и ни споменават нас - хиените.
Защо не дойдат тук да изкажат позиция?!?
Те са възвишени и чисти, безгрешни  ......  Sunglasses

За всяка друга част от живота си действаме по-внимателно. Избираме работодателя, плочкаджията, строителя, хотела, фризьорката.

Не знам защо си мислите, че раждащите в болница са застаховани от подобен изход. Особено като се има предвид така ширещия се напоследък лекарски "професионализъм"..  Който няма средства за да си плати за избора, не е човек..  Какво ли ви е отношението към жени, които нямат претенции и не предявяват желания, но крайния резултат е същия? Едва ли това е единствения случай на неасистирано домашно раждане с подобен изход, не искам да конретизирам с роми или други обществени прослойки.

# 967
как може да сравнявате една неука жена от село дето можело да й се слу4и с тази жена,която се информирала и решила съзнателно ,въпреки предупрежденията на лекарите да роди в къщи -и как може винаги довода ви да е "ми колко бебета умират в болниците" Stopчудя се дали вашето дете като се разболее си го държите в къщи,щото има слу4аи на по4инали деца в болниците при неправилно ле4ение-все си мислех ,че като има грешки в системата ние майките трябва да се обединяваме и да се борим те да не се слу4ват,а не да пропагандираме пълно отричане Rolling Eyes-съгласна съм с много неща-4е в болниците има много нередности,че лекарите и фармацевтите яко печелят на наш гръб (за протокола-лекувам децата си с хомеопатия),но затова ве4е не сме в комунизма-няма да те арестуват ако си изразиш недоволството в болницата,ако си потърсиш правата,ако решиш да се информираш ,ако отидеш и разгледаш болницата предварително преди да родиш и избереш за себе си най-добрата и най-добрият екип-има право на избор и затова не ми изглежда нормално избора на една жена-образована и живееща в София при положение,4е е предупредена за проблем-да е да пренебрегне предупреждението и да избере за детето си раждане в къщи и липсата на бърза намеса и апаратура!

# 968
Аз се отказвам. Права беше Жаси, като каза, че ще се ядосам. Мислех, че такива сектанти ги има само при нас, ама като гледам тук с лопата да ги ринеш. Един  не си вкасинира децата, друг отказва да му изродят детето при риск  да умре, страхотна дружинка. И продължават да игнориат въпросите ми. Пак да попитам, пък нека някой от тях най-после  да ми отговори, ако му стиска - защо при преносване жената отказва да изродят беебто и а поема риска то да умре, което и става? Стига повтаряли като папгали за асиситирано и неасиситирано раждане. Тук няма общо дали е било асистирано или не, дали е би ло в къщи или не, а че майка която преносва 20 дена не е отишла да и извадят бебечето докато е още живо и  здраво. Е те тази тъпа упоритост пред фактите е именно сектанското мислене, а не дали ще роди сама или не.
Ейй, че сте упорита! 100 ника сменихте по различните форуми... сигурно много ви засяга чуждата трагедии.
Кой ви каза, че пренася 20 дена? Здравния и картон ли?

Не съм сменяла никакви никове. Под тоз ник пиша тук, в други форуми съм Bobbie ( което тук беше заето) - други никакви никове нямам.
А някакъв отговор имате ли или нападението е най-добрата атака?

# 969
Merilota, аз за болестите на моето дете съм си решила дилемите, излишно е да се напъваш с неоснователни доводи да доказваш някакви твои си истини. Въпросната жена така е преценила, така е постъпила. Нещо някой иска ли от теб? Не. Какви са тогава твоите претенции и на какво основание?

# 970

Не знам защо си мислите, че раждащите в болница са застаховани от подобен изход. Особено като се има предвид така ширещия се напоследък лекарски "професионализъм"..  Който няма средства за да си плати за избора, не е човек..  Какво ли ви е отношението към жени, които нямат претенции и не предявяват желания, но крайния резултат е същия? Едва ли това е единствения случай на неасистирано домашно раждане с подобен изход.

Никой от нищо не е застрахован. Просто в болницата рискът е по-малък.

И, между другото, говорила съм с доста хора живеещи в чужбина. Там професионализмът на лекарите не е особено по-голям. Мога да ти дам доста примери.

Иначе в отношението има разлика - факт. Но все пак е въпрос на приритети - живо дете или да ти говорят мило.

# 971
  • София
все пак е въпрос на приритети - живо дете или да ти говорят мило.
Ето това е. В едно изречение.
Ни както акзах, други са им приоритетите.

# 972

Не знам защо си мислите, че раждащите в болница са застаховани от подобен изход. Особено като се има предвид така ширещия се напоследък лекарски "професионализъм"..  Който няма средства за да си плати за избора, не е човек..  Какво ли ви е отношението към жени, които нямат претенции и не предявяват желания, но крайния резултат е същия? Едва ли това е единствения случай на неасистирано домашно раждане с подобен изход.

Никой от нищо не е застрахован. Просто в болницата рискът е по-малък.

И, между другото, говорила съм с доста хора живеещи в чужбина. Там професионализмът на лекарите не е особено по-голям. Мога да ти дам доста примери.

Иначе в отношението има разлика - факт. Но все пак е въпрос на приритети - живо дете или да ти говорят мило.

Добре де, тогава защо не се опиташ поне да разбереш търсенията на такива хора, толкова ли странно звучи да имат изисквания към обастановката и изобщо възможностите за собственото си раждане?

# 973
За какво отношение и за какво говорене мило става въпрос тук?  Rolling Eyes  Да ви оставя софиянци да си говорите сами, а? Разбрах, че хората от село нямат място в този разговор, 100 пъти се каза за избор на болници, избор на лекари, екипи и какво ли не... Що не ходя да паса в двора, къде се бутам в елита...  Tired

# 974
Stelt, извинявай, ама не е като пък в Северозападналата България да няма никакви лекари и болници... Видях, че си писала в Монтанските теми - и аз съм от Монтана, пък като гледам и там са се раждали и се раждат деца, и държавна болница има и частни кабинети за който иска... Лично аз пък на своята лекарка там си и имам повече доверие, отколкото на софийските и като ми се налага предпочитам да си ида на преглед при нея понеже ми е изпитана от много години.

Общи условия

Активация на акаунт