Математически турнири - 7

• 64 066
  • 757
  •   1
Отговори
# 270
За областния кръг няма записване. За там трябва да се класираш. Детето трябва първо да участва на общински кръг, който по принцип се провежда в конкретното училище. Говори с директора на училището или се обади в РИО на експерта по математика.
Моят син  се яви миналата година като третокласник на общински кръг с разрешение от директора, класира се на областен, но после експертката се запъна, че по регламент олимпиадата била за четвърти клас и не може да го допусне до областен. Със съдействието на преподавателката от школата, която той посещава ( активен участник в организирането и провеждането на състезанията в нашата област) и  един протокол, който свалих от страницата на РИО - Варна и в който имаше дете от 3 клас, участвало на областен кръг през предходната година все пак го допуснаха. Класира се шести в областта, като на една от задачите имаше най-висок брой точки от всички участници. Последното го споменавам (без особена връзка с темата), защото показва че участието на третокласници в олимпиадата има смисъл, стига те да го искат и да се готвят за него. Успех.
Ох, ooooh!, пусти кърмачески мозък! За общинския кръг на олимпиадата исках да питам, не за областния. Тъкмо общинския е насрочен за 12.02. и ми се струва, че не остава много време за записване. Това исках да питам - къде и как да запиша хлапето за общинския кръг в София, да види за какво става въпрос. Много сме далече от вашите успехи, Дидева, нямаме амбиции за класиране, но много държа да види и този тип задачи "на живо", у дома не се получава въвеждането на нови типове задачи (иначе изтеглихме и разгледахме задачите - иска се ЗДРАВО БАЧКАНЕ, а нашето хлапе си пада мързеливичко  Blush)
Това е, моля за съдействие за ОБЩИНСКИЯ кръг на олимпиадата по математика.
Извинявайте още веднъж за смотаната грешка!  Embarassed

# 271
  • София
Момичета  здравейте, искам да попитам следващото състезания за първокласници Великденското ли е ? Не откривам друго по-рано. И още нещо да попитам. За коледното състезание прочетох някъде в нета, че се провежда във  Велико Търново. После като ви зачетох разбрах, че се провежда във всеки град. Не знам защо така съм се объркала и затова не заведох детето. Къде се провежда Великденското. Благодаря ви предварително.

# 272
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
Аз и ти,
според мен третокласник не е необходимо да ходи на олимпиада по математика. Всичко е въпрос на желание, де.
Темите на олимпиадата са със задачи, които трябва подробно да се опишат. Това третокласниците още не го могат. Те за това са предвидили на олимпиада се явяват от четвърти клас на горе. Иначе по-горните класове ги водят  всички буквално под строй на общинския кръг. И после който се класира.

И мен ужасно много ме е яд за отложените ЗМС. Моята дъщеря десет дни се бори с дилемата дали по математика да участва или по информатика. Тъкмо взе решение и то какво...
Мисля си, че направо ще ги отменят тези състезания. А това за мен е най-хубавото математическо състезание. Обичам си го още от ученичка.

# 273
Днес ми показаха клипче как китайски математици умножават. Готино е:
http://danybon.blogspot.com/2011/01/blog-post_28.html

Тествах го и с по-големи числа и наистина се получава.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 21:41 от 1

# 274
Много интересно. Ще го покажа на децата.
За питащите за следващо състезание - мисля, че сега предстои Австралийско кенгуро - много е интересно, забавно - дори и за най-малките ученици. По моя информация ще се проведе на 06.03.  Преди това е олимпиадата която на тоя етап се провежда по училища - на 12.02, но за нея вече сте писали. На 27.01 трябваше да има Аз и числата - провежда се пак по училища, организара се от сдружението на началните учители - но го отложиха заради грипната ваканция.Състезанието е много интересно, със сигурност мога да кажа че обхваща 3-ти и 4-ти клас, за други не мога да твърдя със сигурност. То е част от 4 състезания, включващи Български, Английски, Математика и Човекът и природата ( само то е отминало вече). За всички които се интересуват - попитайте в канцеларията на училището където учи детето. Таксата за всяко състезание е 6 лв, при нас ги събират класните ръководители.

# 275
уф, извинете за глупавата грешка в думата кенгуру. Така е, като не си проверява човек писанията...

# 276
G.D., имаш възможност да редактираш  публикациите си.

# 277
Moмичета , още една поправка - сега си проверих записките - Европейско кенгуру е на 19.03., а на 06.03 е Румен Грозданов, но той е на местно ниво - мисля, че е само в Пловдив

# 278
Moмичета , още една поправка - сега си проверих записките - Европейско кенгуру е на 19.03., а на 06.03 е Румен Грозданов, но той е на местно ниво - мисля, че е само в Пловдив
В подписа на Дидева, както и в първи пост на тази тема има календар с датите на математическите състезания за тази учебна година.

Между другото точно в този календарен план обявената дата за състезанието "Р.Грозданов" е 25. 03.2011.  newsm78

G.D, специално за теб:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23317.0

# 279
Благодаря Фран, аз черпя инфо от листовка на МГ Пловдив - там канят всички желаещи да кандидатстват при след 4 клас на този конкурс. Оценката ще е част от входящия бал( както и тези от Кенгуруто, Салабашев и Ч.Х.) . Май бях писала за този нов регламент по-рано, дано не се повтарям
А за редактирането - не е за мен, прекалено забавящо е...

# 280
Момичета  здравейте, искам да попитам следващото състезания за първокласници Великденското ли е ? Не откривам друго по-рано. И още нещо да попитам. За коледното състезание прочетох някъде в нета, че се провежда във  Велико Търново. После като ви зачетох разбрах, че се провежда във всеки град. Не знам защо така съм се объркала и затова не заведох детето. Къде се провежда Великденското. Благодаря ви предварително.

jet, Великденското математическо състезание се провежда и в София. За повече информация може да се обърнеш към http://math-bg.com/?page_id=233 или към http://iztok-smb.hit.bg/.

# 281
Ще разчитам на допълнителна информация за " Румен Грозданов".   bouquet По календар съвпада с " Хайнацки" в Ямбол, но си мисля че ще настъпят някакви размествания, за да може желаещите да вземат участие и в двата турнира. Миналата година например промениха датите за " Академик Попов" в Шумен, за да не съвпада със " Св. Георги Победоносец" в Монтана.

# 282
Къде мога да намеря начините за решаване на логически задачи от типа на: Иван, Стоян и Петкан седели на 3 стола, единия бил с червен потник, а другият имал куче.. кой седи на третия стол #Crazy newsm78 Намирам задачи и решения, но не и пътя, по който се достига до там. Пише, че се решават с табличка, и аз самата решавам някои,но как да ги обясня на детето?

# 283
  • София и там където не се пуши
 gold__ точно с табличка се решават.

# 284
Къде мога да намеря начините за решаване на логически задачи от типа на: Иван, Стоян и Петкан седели на 3 стола, единия бил с червен потник, а другият имал куче.. кой седи на третия стол #Crazy newsm78 Намирам задачи и решения, но не и пътя, по който се достига до там. Пише, че се решават с табличка, и аз самата решавам някои,но как да ги обясня на детето?

Чертаеш табличка с толкова колони, колкото са хората и с толкова реда, колкото са аксесоарите, вкусовете и прочее атрибути. После почваш да попълваш всичко дадено в пресечните точки на ред и колона. И в даден момент става ясно, че еди кое си не може да не е еди къде си и така нещата тръгват да се разплитат.

Общи условия

Активация на акаунт