Математически турнири - 7

• 64 059
  • 757
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Момичета, помагайте... Praynig

Задача от "Математика за таланти", давана през 2009 г. на пробен изпит за СМГ (пиша я в сдъвкан вариант):

52 буркана - да се наредят на 4 рафта, така че на първия да са най-много, на втория - половината от тези на първия, на третия - с 3 по-малко от тези на втория и на четвъртия - с 2 по-малко от тези на третия.

Дотук добре. Направих 2 вида уравнения (1 - аз, 1 - една приятелка). Решихме я. Въпросът ми обаче е как да я обясня на сина ми. Той я реши, но с допускане. В задачата се иска пълно обяснение на решението. От кой тип е тази задача? Не е рачешка. Или е? Не мисля, че ще разбере уравнението. Или, ако го разбере, то няма да му влезе така в главата, че да използва тази логика и при друга задача...

Според мен задачата е рачешка, но пак има уравнение:
4 рафт - х бр.
3 рафт - х+2
2 рафт - х+2+3
1 рафт - (х+2+3)*2
От тук трябва да се реши уравнението:
х+х+2+х+2+3+(х+2+3)*2=52
х=7 - буркани на 4 рафт

# 166
Цитат
Според мен задачата е рачешка, но пак има уравнение:
4 рафт - х бр.
3 рафт - х+2
2 рафт - х+2+3
1 рафт - (х+2+3)*2
От тук трябва да се реши уравнението:
х+х+2+х+2+3+(х+2+3)*2=52
х=7 - буркани на 4 рафт
Дидева, Master, благодаря.
Уравнения няколко могат да се съставят. Аз приех 1 рафт за x, може и 2-ри да е х и т.н.
Нали рачешките задачи не са уравнения? Би трябвало само да се пресмятат...
Май ще трябва да обяснявам уравнението и съставянето му.

# 167
Аз приех 1 рафт за x, може и 2-ри да е х и т.н.
Ако приемеш първи рафт за "х", то задачата става още по-трудна за разбиране от един третокласник, защото за втори рафт ще имаме х/2.

Иначе дали ще означиш неизвестното с х /хикс/ или с отсечка |         | е все едно и също, като за някои третокласници е по-лесен втори вариант и е добре да се започнае решаването на този тип задачи с отсечки. Спокойно, в четвърти клас нещата си идват на мястото. Peace

# 168
Аз приех 1 рафт за x, може и 2-ри да е х и т.н.
Ако приемеш първи рафт за "х", то задачата става още по-трудна за разбиране от един третокласник, защото за втори рафт ще имаме х/2.

Иначе дали ще означиш неизвестното с х /хикс/ или с отсечка |         | е все едно и също, като за някои третокласници е по-лесен втори вариант и е добре да се започнае решаването на този тип задачи с отсечки. Спокойно, в четвърти клас нещата си идват на мястото. Peace
Значи, да викаме на помощ отсечките, както каза и Дидева... Laughing Е това ми трябваше - да ми кажете от кой тип по техния материал се води тази задача. Тенкс на всички!
Да, аз я почнах с х да е 1-вия рафт и стана сложничка...

# 169
Значи, да викаме на помощ отсечките, както каза и Дидева... Laughing Е това ми трябваше - да ми кажете от кой тип по техния материал се води тази задача.
Да, задачата според мен не е рачешка.
С помощта на "Рачешките задачи" , които са продължение на темата "Да върнем филмчето назад" се решават задачи от друг тип.
Бях давала задачата на девойката миналата учебна година и тя я реши като означи втори рафт с "х".
Съответно за останалите рафтове се получава:
1 рафт- 2.х
2 рафт- х
3 рафт- х-3
4 рафт- х-5

Имате ли информация дали на общинския кръг на олимпиадата по математика в СМГ могат да се явят и четвъртокласници?

# 170
http://pmgbs.com/docz/zms11/IMG.pdf
http://pmgbs.com/docz/zms11/blanka_zms_2011_final.xls
Здравейте мили майки,
Четейки писмото и формата за заявка за ЗМС в Бургас на учениците от 4 до 8 клас,оставам с впечатлението ,че дете може да участва в тях ,само ако е поканено в отбора за съответният клас.Така ли е или аз бъркам?

# 171
  • София
Здравейте, това получих на мейла си, качвам го да знаят всички:
Уважаеми колеги и родители,

с удоволствие ви съобщавам, че на 22 януари в Института по математика и информатика от 14.00 часа
ще се проведе награждаване на победителите от турнира "Иван Салабашев".

Най-добре представилите се ще бъдат наградени с медали и грамоти както следва:

2 клас: 20 грамоти 5 златни, 2 сребърни, 4 бронзови 
(това означава, че първите 20 ученика в националното класиране ще получат грамоти,
първите 5 ще получат златни медали, следващите 2 сребърни и следващите 4 бронзови)

3 клас: 27 грамоти 1 златен, 6 сребърни, 20 бронзови

4 клас: 18 грамоти 1 златен, 7 сребърни, 5 бронзови

5 клас: 16 грамоти 1 златен, 8 сребърни, 7 бронзови

6 клас: 16 грамоти 9 златни, 7 сребърни, 12 бронзови

7 клас: 23 грамоти 23 златни, 0 сребърни, 0 бронзови

8 клас: 11 грамоти 1 златен, 3 сребърни, 7 бронзови

9 клас: 10 грамоти 6 златни, 1 сребърни, 3 бронзови

10 клас: 9 грамоти 1 златен, 1 сребърен, 1 бронзов

11 клас: 3 грамоти 1 златен, 1 сребърен, 1 бронзов

12 клас: 4 грамоти 2 златни, 1 сребърен, 1 бронзов

Моля да разгласите тази информация между участниците в турнира.

Приятен ден

Емил Колев 

# 172
Супер, добра работа от страна на организаторите. За награждаването от Салабашев става дума.

# 173
  • София
Да, постарали са се организаторите.

# 174
  • София
Наистина е супер. Браво на организаторите! smile3501
Само не знам кой смятат, че трябва да разгласи на участинците. Едва ли k_punch ще има координатите на всички деца заели призови места. #Crazy
По-скоро те трябва да изпратят инфо до училищата и да качата информацията и имената на наградените деца на сайта на състезанието.

# 175
Наистина е супер. Браво на организаторите! smile3501
Само не знам кой смятат, че трябва да разгласи на участинците. Едва ли k_punch ще има координатите на всички деца заели призови места. #Crazy
По-скоро те трябва да изпратят инфо до училищата и да качата информацията и имената на наградените деца на сайта на състезанието.

Ма те първенците са си качени в сайта:
http://www.math.bas.bg/salabashev/htm/results.htm

А и като гледам 7 клас, ми то първенците са все от МГ-та. Ясно, че ще уведомят учителите, а те децата. Но е редно и в сайта да се напише за награждаването.

# 176
  • Варна
Чудесна новина!  Hug
Тези, които не присъстват на  награждаването как ще получат своите грамота и медал. Ние все още чакаме наградата си от Св.Николай Чудотворец от гр.Бургас.

# 177
Страхотна идея на организаторите!

Аз влизам, за да впиша нещо интересно: Google търси деца-млади таланти
В блога си наслагах набързо линкове, клипове и инфо
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2011/01/google-science-fair-how-to-enter.html
Има и категория "математика". Участниците трябва да са между 13-18 години.
Дано да ви е полезно и да има българчета-победители! Успех!

# 178
  • София
Е, ама той човекът го е изпратил това писмо до много хора, явно до много негови колеги.Просто е видял, че аз съм го питала за награждаване и за това го е изпратил и на мен.Може би много хора като мен са го питали и той им е върнал отговор.А пък всички негови заинтересовани колеги ще разпространят на децата.

# 179
  • навсякъде
 smile3501 браво това ни е първия медал, много ще се радва, предполагам че ще ги пратят по училищата, за да си го получим, че ние едва ли ще се вдигнем до София

Общи условия

Активация на акаунт