Математически турнири - 7

• 64 209
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Детето имаше за домашно да реши задачи от Кунгуруто 2006, имам питанка за две от задачите:
15. В един месец се случили 5 понеделника. В този месец е невъзможно да има:
A) 5 съботи B) 5 недели C) 5 вторника D) 5 среди E) 5 четвъртъка
верен отг.Е
Дните в месеца са максимум 31, т.е. само 3 дни от седмицата могат да се повтарят по 5 пъти и тези 3 дни са последователни.
пон, вт, ср
нед, пон, вт
съб, нед, пон

# 526
  • София
Валя* , аз стигнах до този извод,даже писах в поста, ама нещо натам ми убягва защо е четвъртъка.
О, загрях, да,да,  Laughing

# 527
  • София
9. Колко числа по-малки от 30 могат да се образуват с помощта само на нули, единици и
двойки?
A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 E) 10
Верен отг.Д
Тук предполагам нулата не се брои, но за първата задача въобще не мога да разбера защо такъв е отговора, при 31 дни в месеца има три последователни дни, които се повтарят 5 пъти, но само до там

Числата са 8 на бр.: 1; 2; 10; 11; 12; 20; 21 и 22

# 528
Някои училища са публикували на интернет-страниците си резултатите от общинския кръг на олимпиадата. Няма да ги назовавам поименно, но това е сигнал че ако вашето училище има сайт, то може периодично да го проверявате. Peace

# 529
и аз чакам резултатите по математика за 4 клас от общински кръг

# 530
Малко училища имат добри и редовно опреснявани сайтове. За първия кръг най-често информацията идва от самите учители, още повече те са и проверяващи. При нас учителите вече са казали кой какво.

# 531
Малко встрани от темата за олимпиадите,но пък добро и интересно:http://krasiv-um.blogspot.com/

# 532
  • София
Знаете ли къде мога да поискам да разгледам работата на сина ми от олимпиадата? Отрязали са го с цяла задача - най-вероятно трета задача, която той е решил по друг път и е стигнал до верните отговори, но по друг път! Имах такива опасения още преди.

# 533
Знаете ли къде мога да поискам да разгледам работата на сина ми от олимпиадата? Отрязали са го с цяла задача - най-вероятно трета задача, която той е решил по друг път и е стигнал до верните отговори, но по друг път! Имах такива опасения още преди.

В училище (предполагам се е явявал там, където учи).
Иначе по принцип решенията се признават за верни само, ако са постигнати  с изучаван материал. Ако за намиране на решение е използвана неизучавана теорема, тя трябва първо да бъде доказана за да се признае решението.

Ако искаш дай задачата и вашето решение, колежките може да си кажат мнението преди да ходиш да се разправяш.

# 534
Ако задачата е решена с математически метод, а не, както казват, "по бабишки", едва ли ще е проблем да бъде призната за вярна, въпреки че е решена по метод, различен от дадения в ключа.
Най-добре е да провериш в училището, в което се е явило детето. Възможно е да е станала грешка и при изчисляване на резултата – случи ни се, когато синът ми беше в 4 клас. В бързината проверяващите бяха пропуснали да прибавят към общия резултат броя на точките, които са му дали за една от задачите. Когато синът ми е отишъл да провери, са си поправили грешката – случва се като се бърза, все пак и проверяващите са хора.

# 535
  • София
Мъжът ми вече ходи до училището. Видял е 1 страница решение, верни отговори - 0 точки. Трябва да изчакаме за повторна проверка.

# 536
И моя четвъртокласник е орязан здраво, ама сам си е виновен - не е подреждал решенията, драскал е на черновите които накрая е предал, а решенията на напечатания със задачите лист си донесе у нас  Sick Поне му видях решените задачи.  Иначе това което е предал - и отпуснатите 11 точки са много - то е само голи изчисления. Яд ме е - толкова несериозно се отнася...

# 537
  • София
При нас има развитие. При повторната проверка са му отсъдили 7-те орязани точки на 3 задача и така събра 17 за втори кръг - общо взето толкова очаквахме (17-18).  Иначе за подреждане на решения и ние хубаво ще си поговорим.
Хубаво, че си оправиха грешката, защото човекът, като видя 10-те точки, каза: Не е честно! АЗ ПРИКЛЮЧВАМ С МАТЕМАТИКАТА!

Ако сме досадили на някой с нашия частен случай, моля да ни прости. Когато са положени усилия и емоциите са големи.

# 538
Не ми е минало през ума да отида да проверя решенията.
Синът ми има 12 точки, първа и втора "а" подусловие са му верни, на трета задача не е получил крайния резултат, но според каквото си спомняше има верни междинни резултати.
Разчитах на това, че училището има интерес да излъчи деца за областен кръг, но сега се замислям newsm78

А и във вашия случай 7 точки си е направо много!

# 539
  • София
Да, спокойно можеше и да си премълчим и детето да остане ощетено. Но ние бяхме съвсем наясно какво е правил на олимпиадата, защото решихме и сверихме задачите още същия ден и знаехме точно на кои места и какво е сгрешил. Нашето училище е езиково и е възможно да не са се престарали особено с проверяването, а и вероятно не са очаквали, че има деца със сериозен интерес, за които представянето е важно.
Лошото е, че със сигурност се случва да има ощетени деца, а на други места не е изключено да е ударено по едно рамо - темата е стара.

Общи условия

Активация на акаунт