Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 178
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 375
  • гр. Шумен
Федерален съдия в Сан Франциско наложи глоба в размер на 2,5 милиона долара на правителството на САЩ за незаконно подслушване на предполагаема терористична организация.
Глобата е наложена като компенсация за щетите и адвокатски хонорари, след разпоредено подслушване на телефоните и електронните комуникации на организацията, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съдията Вон Уолкър обяви подслушването на телефоните на вече разпуснатия филиал на Ислямска фондация "Ал Харамян", тъй като то е било извършено без съдебна заповед. Следователите, проверявали дейността на фондацията, подслушвали телефоните въз основа на пълномощията, дадени им от задействаната при президента Джордж Буш "Програма за следене на терористи".

Освен компенсацията за нанесени щети и за адвокатски хонорари, правителството на САЩ трябва да плати по 20 хиляди долара на двама от ръководителите на местния клон на фондацията заради обявеното от съда за незаконно следене на електронната им поща.

Нещо хем извън темата, хем по нея.

Съвсем си е по темата. Аз още вчера попитах защо изобщо тия лекари са били подслушвани. Един спомен ми витае из главата, още от началото на трагикомедията, че имало сигнал за корупция срещу шефа на болницата, че затова. Ама ако е вярно, значи ли това, че ей сега ако се обадя в полицията и кажа, че д-р Х иска рушвет само защото съм му ядосана, че вчера ме би на покер, веднага ще му включат слушалките.
Има някаква голяма каша с тия СРС-та по принцип. Нещо, чини ми се, на ръба на закона, ама нека Flip каже, с по голяма компетентност.

# 376
Iris04, аз вече няколко пъти изложих моето обяснение на този факт - не го отричам. За мен той носи данни за извършено престъпление. Би могъл да сочи причиняване на смърт, документно престъпление, или нищо от изброеното.
Сам по себе си, не ми е достатъчен за да застана на категорична позиция по въпроса има ли или няма престъпление, особено пък умишлено убийство.

Янтра, няма никаква информация по случая. И по-добре. Кашата от клюки и скандали ще стане пълна.

# 377
  • София
... истината далеч не винаги може да бъде доказана при процес. Имаме не малко случаи, впрочем не само у нас е така.

Ирис, това е един от недостатъците на правната система, но той е необходим недостатък - основният принцип е "По-добре 10 виновни на свобода, отколкото 1 невинен в затвора". И така трябва да бъде.

А примерите за тълкуване на разговорите не са непременно "извъртане". Да, възможно е и разговорите да са манипулирани, и текстът да е така тенденциозно изваден от контекста, че да придаде конкретен смисъл на думите... Има ли смисъл да го обсъждаме - разговорите не са огласени като запис, експертиза за истинността им не е правена...

И на последно място, много е важен въпросът как са събрани доказателствата. Много по-важен, отколкото си мислите. За повечето хора това  е подъл адвокатски коз - а всъщност е кажи-речи единственият ефективен начин за превенция срещу полицейщината.

# 378
Sessilly,за СРС-та е дадено от някъде разрешение за нещо.
Какво друго е хванато с тях е друг въпрос.
Нищо не е чудно, да са поставени и по други сигнали за вземане на подкупи.
Остава тук да пишем, че няма такива, особено при родилките. Най-вече ГО болница е една от най-добрите болници в региона.

# 379
Малко встрани от темата, но да речем, работещ в ДАНС, може ли ей така, да му хрумне и да ме подслушва (телефон, ICQ, Skype)?
Тайничко, не много легално и официално, за личен интерес?

# 380
Малко встрани от темата, но да речем, работещ в ДАНС, може ли ей така, да му хрумне и да ме подслушва (телефон, ICQ, Skype)?
Сигурно може ,ама не може да използва записите като доказателство.
Едва ли ще получиш обаче положителен официален отговор на въпроса си.

# 381
"Райчинов обаче изказа недоумение от факта, че по време на четенето на записаните със СРС разговори по телефона между лекарите липсва една съществена част от изречението:

"И какво да правим сега.......да му дадем да яде и да пие ли?!"

Според шефа на Лекарския съюз цитатът е бил прочетен от вътрешния министър в парламента с многоточие, а са били спестени казаните думи от лекарите "при Апгар 0" - на мястото на многоточието. Напълно възможно е така, с многоточие, да са написали текста за министъра служителите, които са дешифрирали записите."

# 382
  • София

Съвсем си е по темата. Аз още вчера попитах защо изобщо тия лекари са били подслушвани. Един спомен ми витае из главата, още от началото на трагикомедията, че имало сигнал за корупция срещу шефа на болницата, че затова. Ама ако е вярно, значи ли това, че ей сега ако се обадя в полицията и кажа, че д-р Х иска рушвет само защото съм му ядосана, че вчера ме би на покер, веднага ще му включат слушалките.
Има някаква голяма каша с тия СРС-та по принцип. Нещо, чини ми се, на ръба на закона, ама нека Flip каже, с по голяма компетентност.

Sessily, няма как да дам становище за законността при използване на СРС, защото няма информация кой, кога и на какво основание я е издал. Било уж заради корупция, заради обществени поръчки... Но без документи и проверка няма как да се определи било ли е необходимо и законосъобразно да се подслушват тези лекари.

Имам лично мнение за методите, използвани от това правителство за контролиране на опозицията. Имам лично мнение за използването на СРС тип "подслушване" по принцип. Някъде по статиите беше излязла информация, че един от лекарите е председател на местния клон на СДС - не знам дали е вярно, но ако е вярно, е леко показателно. Имам и наблюдения върху пресирането на общини, които се управляват от кметове от опозицията - тези наблюдения са свързани с работата ми. И, честно казано, за скромната си възраст имам много голям опит в обществените поръчки. Всичко това обаче са мои лични размисли и страсти по въпроса, без професионален елемент. И ще спра тук, за да не навлизам в разни теории на конспирацията.

# 383

Confused Не този отговор очаквах. ПО-скоро нещо от сорта на: "Абсурд, то си има процедури. Не всеки може да прави каквото му скимне" и т.н...  Confused

# 384
ее123456, линк, моля.
И ако може, лекар да обясни какво е "при Апгар 0".

ПП Открих статията.

# 385
а са били спестени казаните думи от лекарите "при Апгар 0" - на мястото на многоточието.
]
"при Апгар 0","при Апгар 1""при Апгар 2"
Какво е? Как е определено?

# 386
ее123456, линк, моля.
И ако може, лекар да обясни какво е "при Апгар 0".

ПП Открих статията.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0% … D0%B3%D0%B0%D1%80

# 387
Снежи, благодаря. Открих значението. Нямам коментар. Друг лекар твърди, че обвинените са го казали. А дали наистина са го казали, не е ясно.

Мишелин, има си правила и процедури, но гаранция, че ще се спазват може да даде всеки за себе си, аз не бих гарантирала за непознати. 

# 388
Първата “диплома” – Апгар-тест

Дишане
Когато бебето диша нормално, лекарят поставя 2 точки. А при накъсано, затруднено дишане се дава 1 точка.

Цвят на кожата
Много бледите деца получават 0 точки по този показател. Тези, които се раждат бледосини, имат 1, а с нормален цвят – 2 точки.

Сърдечна дейност
За нормална сърдечна дейност се приемат между 100 и 160 удара в минута. За нея бебето грабва 2 точки. Ако е под 100 или над 160, оценката е 1 точка.

Тонус
Когато бебето е без тонус, то няма да получи нито една точка, за слаб тонус ще вземе 1 точка, а за нормален – 2.

Рефлекси
Лекарите изследват три вида рефлекси – сукателен (ако се докосне бузата на бебето в близост до устата, то започва да търси да суче), хватателен (то трябва да сграбчи пръста на лекаря) и защитен (когато е стреснато, малкото човече рязко разтваря ръце и после ги прибира към тялото). В случай че бебето има и трите рефлекса, се оценява с 2 точки, ако липсват – 0, а ако няма един от тях – 1.

“Този тест е много субективен, затова след раждането се взема и кръв за изследване. Проследява се киселинността й и ако е в норма, бебето не е страдало”, обяснява д-р Слънчева. Детето, родено по нормален път, се адаптира към околната среда за около два часа. Това е и периодът, в който то остава в родилната зала, и едва след това се отвежда в неонатологията. Малчуганите, родени чрез цезарово сечение, се приспособяват по-трудно.

# 389
  • Пловдив

Confused Не този отговор очаквах. ПО-скоро нещо от сорта на: "Абсурд, то си има процедури. Не всеки може да прави каквото му скимне" и т.н...  Confused
Зарежи тая работа. Горе-долу всеки, който разбира достатъчно, ако ти има зъб да се закачи към твоя нет и да вижда всичко каквото правиш там - не само скайпа, ми навсякъде. Доказвали са ми го на практика, едно келешче ми беше обърнало компютъра с хастара навън.

Общи условия

Активация на акаунт