Израел-52

• 37 972
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Добре, мерси. У нас, но и навън поиграха малко в градината. Подивяха яко, смяха се до припадък.

# 211
Мамата я помолих/накарах да дойде от рано. Щото не знаех кога, какво и що.Значи 20 дни преди термина. И месец и половина след раждането. Ние искахме  да остане още, но тя не склони.На хубаво много лесно се свиква. То ако зависеше от мен - и досега трябваше да е тук...
Вьпреки че в дните преди раждането нещо много се дразнехме и карахме, (за което много сьжалявам Embarassed и  го отдавам изцяло на моите бесни хормони Crazy и неописуемото вьлнение и на двете ни) чувството на заедно е страхотно. Както и да имаш такава помощ и грижа за всичко.
Препорьчвам ти го! Peace

# 212

Ментуш моята свекьрва на 2 пьти нахлу вьтре в стаята, по време на раждането.
Абсолютно нахалство!  #Cussing out
Не мога да опиша колко неприятно ми стана!
Добре, че докторите я прогониха.

# 213
  • Някъде там...
Аз не съм сигурна, че искам и майка ми да присъства  Rolling Eyes Ние не сме толкова близки  Tired Оф с всичките тея, кой присъства, какво се прави, кога се ходи взе да ми писва...защо всичко тук трябва да е толкова сложно  Tired Определено взе да ми минава мерака покрай всички тези ммммм истории, свеки да нахълта, ама от страната на акушерката да е, мъж ми искал да влезе и той а кога е важно аз какво искам ааааааааа  #Cussing out Отивам да си взема хомеопатичните, агресията се завръща  Mr. Green

# 214
  • T"A
Аз бях без майка ми, но мъжът ми си взе отпуска 3 седмици  Peace Много ми беше хубаво да сме си тримата, като се върна на работа изпаднах в луда паника как ще се справя без него Blush
В края на бременността сготвих и замразих ядене (недостатъчно, но карай  Laughing) и оправих почти всичко  за бебето. Помощ е необходима най-вече с домакинството...  Thinking
В отчетната ни тема (има тема за бременни в чужбина - Елинда, може би ще ти е интересно да влизаш и там, макар че на мен си ми харесваш тук Grinning) доста от момичетата се изпокараха с майките си и даже имаше преждевременно заминали си обидени майки...

При мен конфликтът със свекървата дойде след раждането, преди това бяхме Ок. Такова събитие отключва някои неща... От раждането насам при всяка среща ме обвинява в нещо...

Бубе, ти от сега ги подготвяй, че ще раждаш, само ако се чува твоята дума  Wink
Я, разкажи за хомеопатичното - от тук ли го взимаш, какво е?

Вижте он-лайн езиков курс, има иврит и български: http://fsi-language-courses.org/Content.php?page=Hebrew

# 215
  • София
Шавуа тов!
Отдавна не се бях зачитала толкова, ама много приятна тема сте захванали за раждането. Много женска и като гледам - мъжете мълчат  Whistling
Като ви чета как мъжете ви са присъствали ми става много мило, НО аз не бих го допуснала.  Naughty И при двете раждания моя чакаше навън. И двамата така искахме. Ако имаше някой при мене, дали той, дали майка ми, свекърва ми, приятелка, който и да е, бих се стегнала и не мисля, че щях да мога да се отпусна и да си родя леко и спокойно, такъв човек съм си. Някак си това е нещо, с което искам да си се справям сама. Може и егоистично да е, но си искам този момент само за мен! И раждането и първия допир до бебето.  Crossing Arms

# 216
strawberry jam, ако беше на моя си език изпита изобщо нямаше да ми пука, но тук една дума да не и знам значението и ми прецаква цялото упражнение  Tired
Бубе, определено знаеш повече, отколкото ти се струва, убедена съм в това. Един игнор на дразнителите, а от нас много стиснати палци!  Hug
Никога не съм ползвала услугите на хомеопат, но напоследък все повече познати се насочват натам.  newsm78 Единствено на беба давам едни хомеопатични таблетки, които облекчават поникването на зъбките и смея да твърдя, че с тяхна помощ така и не разбрахме как се оказа с шест зъба в устата.   Flutter
А,би ли споделила как се казват тези таблетки?Като чета,как на три месеца и половина им се е показал първият зъб,да съм подготвена Laughing

За раждането,моя мъж не присъства,аз нали със секцио!Пък и да беше нормално,нямах желание да присъства,и аз като Илка по същата причина LaughingТези които имат майки и свекърви,ми се струва ,че просто не осъзнават каква помощ имат!Майка нямам,свекърва ми от близо месец е в болница,няма да Ви казвам как се оправям ако трябва да изляза по работа!Мъкна го с мен по всякакви институции,и ми се чудят хората,защо е с мен!Хубаво,че Ники много ми помага,че мога за половин час максимум да и го оставя.

# 217
  • София
Наинка, аз както имам свекърва на долния етаж, така си ги разнасям навскяъде ремаркетата. С Ида по какви ли не институционални опашки н е съм чакала  Whistling Йоси за сега само в корема ми е обикалял институции, но скоро съм сигурна, че това ще бъде "поправено", предстои ми ходене до НОИ  ooooh! Тук поне с бебе те пускат с предимство  Whistling понякога  Thinking

И да питам - "гди" - какво е? агне или коза? че ни донесаха нов диск на Малкали за Моше Рабейну и спорихме снощи коза ли е това дето тича или агне, пее се "гди катан".  newsm78

# 218
  • T"A
Гди е малкото на козата  Peace И зодията козирог на иврит е също гди  Wink

---
Наина, те тук майките идват за малко (на тези, на които им идват), виначе в ежедневието няма от къде помощ...

Йоав също е бил в няколко институции, откакто е роден. В М-во на вътрешните работи даже ми се наложи да го кърмя, но просто там се чака на опашка няколко часа...
Аз си търся детегледачка, за да мога да оставям малкия за час-два, когато ми се налага, иначе не мога най-елементарното - на лекар да отида  Confused

В Израел бащата може да присъства на планирано секцио, само по спешност чака отвън...

Илче, понеже обсъждахме с теб количките, обясниха ми, че за сгъната количка не се плаща билет, само ако бебето е вътре в нея (т.е. ако го взема в скута ми, а таткото сгъне количката - минаваме без билет за нея)

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 11:40 от Mentha

# 219
Да си накърмя детето в някоя институция,това е мисия невъзможна!То в повечето няма къде да седнеш.В НОИ например,където се представя болничния няма асансьор,а два етажа с количка и бебе в нея е доста трудно.Няма и портиер да оставиш количката,защото може и да ти я лепнат.Ники ,когато беше бебе,ми я взеха с количката за секунда не внимание,та сега просто е абсурд да си остава детето.Спрях да посещавам и любият ми магазин,защото там пък не пускат с колички!

Това за количката направо Shocked

Детегледачка за по час-два е малко трудно,освен някоя бабка пенсионерка Laughing,а Дани вече и на гинеколог ходи Mr. Green

# 220
  • T"A
Наина, ако и плащаш като за цял ден, ще ти дойде и за час-два, защо не?  Simple Smile
Това, което ние сме намерили (ако още е актуално, защото много време се каним да се свържем с нея) е майка на две деца, която предлага да гледа още едно детенце от време на време, за да изкара допълнително някой шекел... Ние трябва на крак да и заведем детето, не че тя ще идва да го взима или нещо такова...

Ако някой от живеещите в Израел има (или е имал) друг вариант, отворени сме за предложения... Ние друго не можахме да намерим, поне за сега...  Confused
(при лекаря си не мога да го взема, защото чакалнята на всички доктори е обща, т.е. ще трябва да чакам наедно с един куп болни хора  Rolling Eyes)

# 221
Наина, започнах да й давам Дентокинд (150 таблетки, около 8 лв.) по препоръка на една приятелка, щом забелязах първите признаци, предшестващи появата на зъбчетата (горе-долу в края на август, когато беше на 4-5 месеца). Два месеца след това започнаха да никнат като гъби, но нито веднъж не е изпадала в истерични ревове, нито е вдигала температура. Можеш да опиташ, макар че нашата детска лекарка твърди, че при много деца не се наблюдавало повлияване от приема на таблетките.
Мента, бях чела някъде, че тук, във Варна 3-4 мами са се обединили да си помагат в гледането на децата и едната причина за това е недостига на места в детските градини. Та системата им била следната : събират всички деца в дома на едната, тя и още 1 мама се грижат за тях, другата отивала да пазарува каквото им е необходимо или просто да вземе храната от детската кухня. Така успявали и на лекар да отидат, и институциите да пообиколят, ако им се налага. Идеята не е лоша, но при теб май не е приложима.  newsm78
Аз засега разчитам на каката да гледа малката докато съм при зъболекарката, ама гледам че вече търпението й се изчерпва, защото беба просто си е много палава, а кака й тази година завършва гимназия и се подготвя за кандидат-студентски изпити.  Whistling

# 222
   Мента, аз хвърлям по едно око и в други теми от форума, но си избрах вас, че при вас е най-интересно.

# 223
Ментуш, жалко, че не сме по-наблизо една до друга, за да направиме и ние една импровизирана детска градина Wink.
Имай ме предвид,когато пресмяташ варианти-можеш винаги да ми оставиш Йо Йо за час-два, за да си свьршиш работата. Мисля, че няма да му е скучно с нас Grinning.

И те разбирам напьлно. И аз сьм кьрмила малкия в Мисрад а -Пним, и в Мисрад а-хуц в Йерусалим, и в Лишката,и в Пощата, и в магазините и изобщо навсякьде, кьдето ти дойде на ум. Най-големият рев му беше при зьболекаря. Горкото се скьса да плаче от тези бор-машини. И повече не повторих да го взема сьс себе си там.
До тоалетна сьщо ходиме заедно-влизам с количката в тоалетните за инвалиди. Не можеш да си го оставиш отвьн.   
Забравих да те питам как се справи с количката в автобуса? Някой помогна ли ти?

Цитат
Тук поне с бебе те пускат с предимство  Whistling понякога  Thinking
Не ми се е случвало до сега.  Tired

Борянка, спокойно!Не го мисли чак толкова това раждане. Когато му дойде времето, всичко ще се нареди както ти го искаш! Понякога отстрани нещата изглеждат доста плашещи, но фактически не са. Все пак ти си главно действащо лице в този филм и всички ще се сьобразяват с теб.

Купихте ли си сухи плодове за Ту би Шват?  Heart Eyes Wink

# 224
  • София
момичета, я ми кажете вие давате ли витамин Д? Израелския вариант как се дава? Колко му е срока на годност?
Тук, в БГ, изтелгиха всичкия Вигантол от аптечната мрежа и пуснаха едно Деавит, което е вит.Д и вит.А, НО вит.А е на основата на фъстъчено масло и за мен е просто абсурдно да се дава на бебета, педиатърката ни е абсолютно съгласна с мен, та гледам повечето майки из форума търсят какви ли не канали да си внесат вит.д я от Германия, я от Румъния. На нас ще ни донесат от Израел.Но направо съм потресена в каква държава живеем, тук май все по-често се среща принципа "всеки сам да се спасява"  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт