Израел-52

• 37 799
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • София
...

Фалафелът не е лош, но не е точно фалафел  ...

Колкото и тука в Бг рьощите са им рьощи. То друго е да метнеш някоя чуждица нали та да звучи по привлекателно, щото сега едно е да кажеш рьощи, друго пататник (въпеки че и двете са си едно и също почти).

# 436
А добро утро и от мен . Laughing

Бързо ,бързо докато още пари  Flutter

Цитат
Авива, предполагам, че се приема като чисто и просто различие на половете. Както и предимството на мъжа да пишка, без да си сваля гащтите
Предимство ама само на първа база  Mr. Green Накрая всички ги свалят и клякат  Laughing ( извинете за простотията )
Цитат
Но имам приятелка, която точно това я дразни в идеята за брит мила - различното отношение към мъжа и жената. Но тя още няма деца.
Именно. Но то различното отношение продължава и след това ...  Crazy
Ще изчакам да сподели някой личен опит с обясняването и възприемането  Thinking  Wink

Айде хубав ви ден  Hug

# 437
  • Някъде там...
Ох тука децата от мъжки пол получават такова внимание  Rolling Eyes Имам познати, които сами си признават, че еднинствения им син бил повече от трите им дъщери  Sick
Авива, мерси за кафето, ако можеше сега и реално да ми донесеш  Mr. Green
Ментуш, повярвай ми мъжо по цял ден е в нета и зяпа някакви си изследвания...Сигурна съм, че ще ме докара до нивото на швейцарско сирене...

Хубав ден на вас, време е за закуска  Hug

# 438
  • T"A
Аз бях чела статистика, че повечето семейства в Израел предпочитат момичета. Ние бяхме също на тази вълна, даже родителите на Ментов бяха нескрито разочаровани от новината за внук (те самите много са искали момиче, а имат 4 сина). До семейство си е, според мен  Peace

дядо Хаджия, какви са тези рьощи?
Фалафелът в Макдоналдс има форма на шницел, не е като топченце, както е на други места. Не знам дали това е причината, но и на вкус е малко по-различен от традиционния фалафел...  Thinking

Авива, не знам кой може да сподели личен опит какъвто на теб ти се иска, не се сещам на някой да му се е налагало да обяснява, но и аз ще се радвам да прочета. Но имай предвид, че повече въпроси има, когато нещо е различно от масата. В Израел необрязоното момче е различното, а не обрязаното, както ти го възприемаш.  Wink Ние точно това се чудехме - дали липсата на брит не предизвиква въпроси и чуденки сред връстниците. Майката, която се свърза с нас, каза, че при всяко от двете и деца е различно...

Различните заплати смущават ли ви? Различният шанс да си намерите работа?
Жените не са равноправни на мъжа в съвременното общество в много отношения, но повечето жени дори не го забелязват, някои го смятат за оправдано... Точно брит-милата се компенсира с предаването на еврейството по майка, ако се замислите, всеки пол с предимствата си.

Последна редакция: сб, 05 фев 2011, 11:22 от Mentha

# 439
  • Някъде там...
Видяхте ли, че Икея в Натаня изгоря тотално  Rolling Eyes

# 440
  • T"A
В смисъл? (буквално или...?)

# 441
Цитат
Ох тука децата от мъжки пол получават такова внимание   Имам познати, които сами си признават, че еднинствения им син бил повече от трите им дъщери   

ЕЕ тва е  гадно . Сега ще каже нещо още по гадно - онзи ден слушах репортаж за трафик на хора и мъжките бебенца се продават веднъж и половина повече от момиченцата  Sick Sick Sick  ега ти гнусната история по самото си естество ,но и там пак има разделение  Sick

А относно половото делене на родителите , на мнението на Мента съм .

Приятелят ми например  иска , ако имаме дечица първото да е момиче задължително  Mr. Green Но квото си го направи такова ще го гледа  Laughing Има други ,които карат до откат , докато не докарат момче , 3,4 дъщери докато се не получи мъжко  Laughing
Но едно такова разделение , би нанесло големи травми независимо към кой пол се има предпочитания. Родителя иска да възпита детето си  според съответната му полова принадлежност ,но не си дава понякога сметка ,че момчетата не се чувстват мъже , а момиченцата жени , те са просто деца и помежду си са равни , изразявайки любопитство само в различията( осъзнаването на които не ги кара да се осъзнаят и почувстват повече мъже /жени)   и ако не е родителя или средата да натякнат ,че за едните е едно за другугото иначе ,няма толкова голяма вероятност да се получи комплекс за малоценност...
Хора разни свят голям , но когато се опира до религията особено в юдаизма с всичките " преимущества " на жените , да си жена ми се струва да си осъден без вина за това  ,че си родена такава .
Да , хората могат да си затварят очите и да придават дори и при тези обстоятелства някаква чест и гордост на това да си роден от женски пол ,но реално погледнато жената от притежание на майка си и баща си ,след това става притежание на мъжа си . Дори това водене на родословие по майчина линия , не знам от кога е въведено и дали си е от закона или интерпретация на група равини , защото реално погледнато  в Старият Завет родословието си се води по баща .
Та с жената както е писано -  " на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее. "  С надеждата да попаднеш на качествен мъж , че вълци в овчи кожи много . То човека ако си е качествен , каквито и да са им ролите , никога няма да вади дивиденти от това ,че е на по-високо поставен. Ако е някой комплексар , тогава друга тема .  Crazy
Като се притури и многоженството  , но не че някой мъж би рискувал да му се накачури повече от една жена на главата , отговорности , работи  ..  Laughing но факта ,че му е позволено сигурно не го  спира поне да си пожелава в мислите , стига да не е на ближния .
Бе то изобщо в религиозен аспект има ли няква причина да се не учудваме при разделението по полова линия   Crazy

Цитат
Но имай предвид, че повече въпроси има, когато нещо е различно от масата. В нашия случай необрязоното момче е различното, а не обрязаното, както ти го възприемаш.   

Да , така е , но на мен по-скоро ми е интересно самия начин на поднасяне на тези неща , докато в един момент вече те са част от живота . Обяснението на физическия акт, разделението на половете и т.н. . Кога едно момиченце започва да осъзнава  мястото си и по какъв начин родители спомагат да не се чувства ощетено толкова . Може би в модерен Израел  е едно , повечето ми познати са светски ,но в едно религиозно или ултрарелигиозно семейство – не ми се мисли , а детската душа наистина много ранима .

Цитат
Авива, мерси за кафето, ако можеше сега и реално да ми донесеш

Заедно с жълтите ботуши на бели маргаритки  Mr. Green  Wink Hug

# 442
  • Някъде там...
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4024061,00.html
Изцяло, всичко, пушещо квадратче е останало само  Shocked

Чакам си кафето, за ботушите мога да почакам по-дълго, че дъжда спря

# 443
Лелелеле  Shocked  Shocked
Горката ми първа любов икейска ooooh!!
Споделих инфото с милото, той пък доволно се подхили и каза:" Явно клетвите ми ги застигат!"
Представям си какви са загубите и какво ще стане с всичките тези хора, които работят там докато и ако го възстановят.
Все пак успокоение е, че с ришонската всичко е наред, ние нали вече там ходим  Crazy.

Трябва и ние да го пробваме този макдоналдски фалафел  Laughing.

Бубе, аз забременях без всякакви ваксини и гинекологът ми ми се кара, че нямам антитела срещу рубеола. Когато пък разбра, че работата и ученето са ми свързани с посещение в детски заведения  го изби пяна. Предопреди ме, че ако се заразя би било фатално.
После пък когато Меди кара шарка я карах с нея. На 27 год. бях. Няма такова нещастие повярвай! Всичко ме сърбеше вътре, отвън... появи ми се и уртикарията  Sick, може би два- три дена не можех ни да седна, ни да легна. Обикалях из къщи мажех се с всевъзможни кремове, но единственото което ме спасяваше частично беше вана с лед- измръзвах до безчувственост. Мъж ми беше командировка в Румъния, аз с две малки деца. чудо. Добре че майка ми дойде. На третият ден изпаднах в безсъзнание искаха да ме взимат в болница, но аз не исках. Накрая оживях де... но никога няма да го забравя. Това беше в пъти по гадно от всичките ми раждания, чупенета на кости, пукане на ребра и катастрофи, които си бях причинила преди това. Разказвам ти всичко това, защото ако сега на драго сърце бих се съгласила да ми сложат ваксина вместо да преживея всичко това.

Съседите сигурно ме имат за ужасна майка- Вик обу гумените си ботуши и кара колело из локвите- само леко ръми, но всички са за запечатали по къщите. Само моето дете препуска  Twisted Evil.

# 444
  • Някъде там...
Добре де, рубеола не се ли слага на детето при раждане? Аз ще питам мама дали имам и готово  Crossing Arms
Догодина ще строят Икея в Хайфа  Mr. Green
Аз се подготвям за завръщането на свекърите. Вчера купихме нещата от първа необходимост за тях като мляко, яйца и т.н. Днес съм разтворила всичко та да влезе свеж въздух а след малко ще се метна да бърша прах и да мина пода с един парцал. Мъжо ще им сготви та 2-3 дни да не трябват да правят нищо, само сън и ядене  Peace

Забравих да питам: Купували ли сте шкембе тук? Ако да сварено и почистено ли го продават?

# 445
     Борянка, прав е мъжа ти не го бии Laughing Ваксините се подновяват на определен срок Peace На мен ми биха месец преди да забременея тетанус, но по принцип е хубаво поне 3 месеца преди това. За яарките, ако не си ги карала също трябва. За изследвания-хормонални, микробиология и т.н. подробности на лични Hug

# 446
  • Някъде там...
За тетанус знам аз, подновява се на всеки 5 год. Минала съм толкова много ваксини тетанус, че и да поискам няма да хвана (бях палаво дете) Обаче рубеолата ме учудва, все пак си е за цял живот, поне аз така си мислех  Rolling Eyes
А за шкембе нещичко незнаеш ли  Whistling Яде ми се шкембееееееееееееее  Tired

# 447
  • T"A
Рубеолата е за цял живот, ако си я  карала; ако е от ваксина, може да  се загуби имунитет; ако не я карала и не си ваксинирана, нямаш антитела  Peace

То е комплект изследвания накуп, никой няма ей така да ти бие ваксина (вкл. хепатит, спин, дали и токсоплазма не се прави преди бременността). Аз не съм платила стотинка за тези изследвания и не ми бе бита нито една ваксина Peace за генетичните обаче се доплаща, за тях отделно се взима кръв и се прави интервю за оценка на риска...

За шкембе питах Ментов - казва, че сигурно има, но не знае как го продават...

Последна редакция: сб, 05 фев 2011, 13:51 от Mentha

# 448
Шембе има из нашите руски и при арабите в Яфо  Peace. Със сигурност и в Хайфа би трябвало да има. Но изчистено и сварено... забрави  Laughing.
Слушай кака си сега- аз купувам водинички и правя "шкембе" от тях   chef.
Ето  рецепта . Ако искаш вярвай първият път, когато направих на милото даже не позна, че шкембето не е шкембе  Laughing.

# 449
  • Някъде там...
Ама пише да се изчистят воденичките а аз нямам идея как става това  Confused И шкембе нямам идея как се чисти пък четох, че в други държави продавали изчистено. От един бивш колега бедуин, знам че ядът шкембе та...
Оф от тези ваксини и изследвания ме заболя глава, май ще направя обичайното за мен: оставям мъжо да се оправя а аз блея наоколо. Благодарение на това блеене научих, че в мисрад апним правят документи при смяна на мин (пол)  Joy Знам, че на етиопците разрешителното за престой е един хвърчащ лист и разрешителното е само за престой без разрешение за работа (слухтя си)
Та нека мъжо се образова, той така се образова с противозачатъчните, с тампоните и с какво ли още не...Аз не съм го питала той сам си търси инфо, чете си и после ми казва не трябва така а така  Grinning
Та така се образова човека и с това какво трябва да направи жена му, щото жена му си чака някой да и каже  Blush Обаче жена ми скандалджийка и като чу ваксини наостри гребена  Joy

Общи условия

Активация на акаунт