Израел-52

• 37 770
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Авива,
предаването на еврейството по майчина линия не се обсъжда изрично в Тора.
А  Танаха предлага много примери за израелтянски мъже, чиито деца от чужденки,са били приети като евреи.
Обаче, според еврейския Устен Закон, в Мишна -предаването на еврейството по майка винаги е било правило.И на практика няма дебат за него.
Ортодоксалният юдаизьм счита, че това правило датира от получаването на Тората на планината в Синай.

С повишаване на броя на бракове между евреи и не-евреи, започва да изплува все повече този въпрос и да придобива по-голяма важност.
Според Алаха, за да се определи дали едно лице е евреин или не, трябва да се разгледа статута и на двамата родители.
Ако и двамата родители са евреи то тяхното дете ще се счита за евреин
Ако единият от родителите не е евреин, правилото е, че детето е на статута на майката (Кдушин 66b, Шулхан Арух, EH 4:19) .
Решението за това е получено въз основа на  различни източници, включително Второзаконие 7:1. - 5, Левит 24:10, Ездра 10:2-3.

# 481
Момичета,дали мога тук да намеря пълнозърнести брашна- например ръжено или типово или каквото има ?
ако може да ми ги изпишете така че да мога да ги прочета  Mr. Green

А и Мента някъде мернах ,че си споменала извара,мога ли да намеря тук или по-добре да си я направя сама?

# 482
  • Някъде там...
קמח מלא- Пълнозърнесто пшенично брашно ( кемах мале) Питаш някой да ти помогне: слиха, кемах мале и правиш въпросителна физиономия  Wink

Забравих да спомена, че новия раматкал е ужасно секси и мъжествен Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 21:03 от Boryana

# 483
  • T"A
Аз само ще допълня, че има пълнозърнесто с набухвател, на него ще пише קמח מלא תופח  - да не стане грешка  Peace Снежи, аз не мога да си правя извара, пък и се опасявам, че няма да намеря време за това, и си купувам сирене, което се казва Тув Таам -  גבינת טוב טעם
Ето я на снимка: http://www.index.co.il/upload/infocenter/info_images/26052005103139@10.jpg

Ръжено брашно е кемах шифон: קמח שיפון, но то е по-трудно за намиране (въпреки че продават много ръжени хлябове)

Всяка "еда" има някакви гентични заболявания, някакъв риск по-точно. Илка, заради браковете в тясната общност, когато понякога са били между роднини, макар и далечни, но се наблюдават изродени гени. Пак казвам, генетичните изследвания са отделни от тези, които правят за кръвна група, антитела за рубеола и пр. - може да се направят и в началото на бременността, но при планирана бременност препоръчват преди. А и в България правят от втория тип изследвания (т.е. не генетичните), в един друг подфорум някои момичета са споделяли...

Бубе, при смесени бракове рискът за генетични заболявания намалява. 

За малко раматкал-адаш на малкия, но човекът много на широко се простирал и си прецака кариерата.

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 21:58 от Mentha

# 484
  • Някъде там...
Добро утроооооооооо
Аз минавам набързо да ви пожелая хубав ден  Hug
Ментуш, при нас е препоръчително Peace

Хубав ден мацки и мацониииииииии  Hug

# 485
  bouquet  благодарско дами!

Като иам резултат ще споделя Simple Smile

Хубав ден и от мен!

# 486
В момента в Холон грее ярко слънце и вали град  Shocked- малки топчета лед.

Как бихте коментирали това: http://reshet.ynet.co.il/%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA/News/Dom … rticle,61802.aspx

Пп Чушките и аз ги пека във фурната  Peace.

# 487
  Илка, все не успявам да пиша по твоя въпрос. Брит ние правихме, по ред причини и с пълното съзнание, че това не прави детето ми евреин Peace От страна на мъжа ми, всички са по мъжка линия, на всички е правено, независимо, че са далеч от еврейството(според ортодоксалното еврейство Peace).
   Бубе, ние генетични не сме правили, лекаря ми препоръча, но заради възрастта ми и липсата на наследствени заболявания каза, че не е наложително  Peace Ти не си ли ги карала всичките видове шарки като дете? Аз съм ги карала всичките, даже една мисля 2 пъти Thinking. Мисля. че при теб трябва да се пусне допълнително и за токсоплазмоза, заради котето Peace
    МЧ. много добри познания Hug
    Авива, вечният религиозен изследовател си ти Laughing 
     Мента, надявам се, че сте по-добре вече Hug
      Дъжд, дъжд, облачно и сиво е при нас
      Тали, ужас  Shocked аномалии, а за риталина нямам думи, явно някой печели добре от цялата работа Sad

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 10:53 от mimkis

# 488
Ха ви добро утро  Laughing

МЧ , за това питам от самото начало – на какво основание и от кога ? Беше ми интересно да науча  Wink  , че според неписания закон се приемало като неоспоримо правило ,че родословието се предава само по майчина линия ( имам представа само от писания)  , но това е  различно от това ,че  благословението на евреите е поради Сара , а не поради сина по обещание най-вече ...

А това родословие по майка има ли някакъв предел или ако пра баба ми  е еврейка то и аз съм ?
МЧ ,благодаря ти ,че ми отговаряш , защото  тези теми са ми любопитни , но са малко изнервящи и пиперливи като цяло  Hug

Илка   Hug мерси !

Бубеее , жълти на маргаритки може да се получат с декупаж , но открих едни ...я ги погледни  http://www.smenzamen.com/images/190102_playshoes.jpg  Laughing Стават ли или си оставаме на жълтите  Laughing

Мимкис  Wink май така се получава  Wink

Тали вие в Холон ли сте ?  Това горе долу като  кой български град е по големина ?

Паля за работа    car003 , слънчев и усмихнат дееен    Nature Sunny

# 489
  • T"A
Мимкис, за тези наследствени, за които става дума, възрастта не е фактор, а само произхода. Прави се интервю, преценява се риска, т.е. не става дума за Даун, а за Тай Закс, цистис фиброзис, Каневан и пр.

Ето как се изчислява риска:
http://www.goleango.com/show_calculator_heb.php?cat_id=10&art_id=73
и в случая на Бубето може да се окаже по-добрия вариант да вземат кръв от половинката...

Тали, и при нас падна страшна градушка, а Ментов беше навън, каза, че страшно боляло  Laughing
За риталина не се учудвам, и преди сме говорили  Rolling Eyes

Видяхте ли Ади Ашкенази бременна?
http://www.mako.co.il/entertainment-celebs/local/Article-63bf4b74eaaed21006.htm
http://img.mako.co.il/2011/02/03/oded006_g.jpg

Имам едно оплакване и една добра новина: май са ми загубили един колет, който чакам с голямо нетърпение  Rolling Eyes А хубавото е, че може би ще се местим в друг град. На мен много ми се иска, но още е само предположение  Simple Smile Откакто имигрирах, се чувствам като без корен - нищо не ме задържа на едно място и ми се струва много вълнуващо да си сменям местоживеенето... Някой да има мераци за такива промени?

# 490
Бубе, събра доста мнения относно изследванията, но дръзвам да прибавя към тях и моето. Направи това, което ще те накара да се чувстваш спокойна и сигурна, че бъдещото бебче ще се роди здраво. Наистина годините (особено след 35) са един от факторите, който предразполага към генетични заболявания, но предвид времената, в които живеем, е хубаво и по-млади майки да си правят такива изследвания. За  пример ще дам моя позната, която ражда на 25 години едно прекрасно момиченце с тежка форма на спина бифида. Следват поредица от операции, специална проходилка, физиотерапия през ден и т.н. Все още не може да ходи самостоятелно, но да се надяваме, че скоро ще настъпи и този момент. Първата си дъщеря родих на 23. Няма да изпадам в подробности, само ще спомена, че от втория месец като влязох в болницата, излязох на 16-я ден след раждането. Роди се в началото на 8-я месец, живя в кувьоз 2 седмици, 2 пъти й правиха обменни кръвопреливания, после се оказа, че има и анемия, след месец установих и двустранна дисплазия на тазобедрените стави и т.н, и т.н. Днес всичко това е далечен спомен и за това относно появата на втората ми дъщеря не веднъж съм казвала, че Господ сигурно ме обича, защото на 40 ми даде шанса да изживея нещо, което на млади години не осъзнавах много-много. Бременността не беше планирана (не съм пила фолиева киселина 3 месеца преди забременяването), но беше желана. До последно тичах по задачи. А генетичните изследвания исках да направя едно че аз самата съм родена със спина бифида (но в  лека форма), и друго, че при едни предварителни изследвания излезе висок процент за Синдром на Едуардс и Даун (статистически не беше кой знае колко значим, но в майчиното ми сърце беше огромен). Това беше. Нищо друго (освен да следя кръвната захар в един период от време) не съм правила.

Някой да има мераци за такива промени?
АЗ!!! newsm10

# 491
Цитат
Откакто имигрирах, се чувствам като без корен - нищо не ме задържа на едно място и ми се струва много вълнуващо да си сменям местоживеенето... Някой да има мераци за такива промени?
Постоянно Laughing, чак и за друга държава Grinning, но ние сме си семейство номади с мъжа ми Mr. Green

Цитат
Мимкис, за тези наследствени, за които става дума, възрастта не е фактор, а само произхода. Прави се интервю, преценява се риска, т.е. не става дума за Даун, а за Тай Закс, цистис фиброзис, Каневан и пр.
  До колкото знам за синдрома на Даун също се водят гинетични Peace
http://www.healthkey.com/health/human-body/genes-chromosomes/sns … g,0,7490849.story
   http://www.merckmanuals.com/home/sec22/ch256/ch256b.html
    Бубе, малко инфо на инглиш Wink Hug

# 492
Ние не сме правили нищо от генетичните тестове. Прекалено сме "омешани"  Laughing и няма нужда.

Мента, Мимкис, вярно е, че и до сега лесно се раздаваше риталин, но все пак трябваше да минеш през лекар, ивхун. Вярно, че сигурно е свързано и с финансови облаги, защото пише че всеки желаещ, който иска да си го купи и не е определен като нужаещ се заради афраот кешев верикуз може да си го закупи, но на пълната цена ( מי שלא סובל מהפרעת קשב יממן את התרופה מכיסו) Twisted Evil  Money. Ще се втурнат сега студентите... да стават опитни мишлета.

[
Тали, и при нас падна страшна градушка, а Ментов беше навън, каза, че страшно боляло  Laughing
За риталина не се учудвам, и преди сме говорили  Rolling Eyes

Joy  Joy  Joy боли я! Той пък късметлия как точно в тези две минути е бил на вън  hahaha.

Мести ми се и на мен... към Рамат аГолан, Галил аЕлион. Живее ми се на село. Нова Зеландия с огромните зелени поляни и сини небеса ми е отколешна мечта... Милото каза, че може да ме огрее, но към Тверия и то на пенсия  Crazy.
Иначе стискам палци да се появи колета и за местенето  Peace. Пък ако е през два- три града в наша посока- направо супер  Hug!
Как сте днес?!

Авива, при нас градовете не са това, което си представяш. Тези, които живеем в Гуш Дан макар и през няколко града сме си близко. Градовете ни са като кварталите на София, без видима граница. Все едно, че до Орлов мост е един град, към НДК друг, а на Лъвов мост трети, Люлин четвърти и т.н.

Сега пече слънце- типично мартенско време  Laughing!

# 493
  • T"A
Хаха, Тверия, нали  Mr. Green за да му е наблизо да ходи на риба.

В мошав и аз искам, но Ментов си има периметър, който няма да напусне.  Confused Макар че и година в пустинята обмисляхме като план и зависи от едни наши приятели, може и да го реализираме.

До колкото знам за синдрома на Даун също се водят гинетични Peace

Не става дума за това. Просто на иврит има понятие бдикот секер генетиот и то не включва синдрома на Даун. За Даун изследванията са универсални в цял свят (и не ги правиш преди да забременееш, а по време на бременността), докато тази бдикат секер генети е нещо специфично за тукашната популация. И, както Тали Дан е писала, че са прекалено омешани, и аз по-назад отбелязах, че рискът намалява при смесени бракове...  Peace

Ето инфо на английски за този вид бдикат секер: http://www.myoptumhealth.com/portal/Information/item/Jews+at+Ris … &clicked=true

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 13:52 от Mentha

# 494
  • София
...Люлин четвърти и т.н.

...

Така така, той Люлин ако ме питате мен си е съвсем отделен град и няма нищо общо със София. Даже като тръгнеш нали от Люлин към София по "новия път" и като излезеш от Люлин след тунела си имаше надпис "Добре дошли в София".

Общи условия

Активация на акаунт