Израел-52

• 37 787
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • T"A
По лесно е да дойдеш, да идем на шук да си купиш пиперки и да си ги опукаш на тенекия в двора ни Simple Smile Така ще си имат и миризмата на пушек  Peace

Ето така правят и израелците, което са научили в България: http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?entryID=1569422&r=1
(разкарайте/изчакайте рекламата, за да видите поста)

МЧ, и аз знам, че чушкопеци се носят насам, според мен граничарите знаят прекрасно какво е това чудо на съвременната технология.  Laughing Ако можеш да намериш начин и да се снабдяваме с като българските чушки ...

Нашия педиатър някой ни го препоръча май, после четохме в нета добри отзиви, а и ни е близо и така. Лятото, когато е най-критичният период на бебета- в см. до 3-я месец, той беше в отпуска и на 2 пъти го водихме при други лекари, и така събрах впечатления. Мислих си колко е важно да е някой, който не само ще ти каже какво му е на бебето, ами и ще намери дума да те подсили като полагащ грижи за него в тежък момент.   Simple Smile
Днес е по-добре, но е все така уморителен, да му имам енергиите на това дете  Laughing

# 466
  • Някъде там...
Добре де, с какво ги пълнят чушките бюрек  Rolling Eyes Пише котидж, аз пък незнам в Бг да се продава котидж  Rolling Eyes Ще пробвам, звучи интересно, но пиперките на първата снима изглеждат по- малки от нормалното за тук  Rolling Eyes Другия шабат ще се пробвам, май само този ден ми остана, в който мога да правя опити и то ако не трябва да се чисти яката  Tired
Ментуш, на малкия в очичките му пише, че е пакостник. Днес говорихме за него как на 7 месеца хвърчеше след балона и се въртеше и набираше...Мъж ми е очарован от малкия и много му се кефи  Grinning

# 467
Оххх леле, как ми намигат само тези чушки! Heart Eyes Май ще се предвижвам на прибежки към хладилника.
А този твоя доктор млад ли е? Wink Струва ми се, че те е харесал... Laughing
Мен не са ме окуражавали досега...

# 468
  • София
Стига па вие с тия чушкопеци. От кога им мина модата и ефективността. Значи ... взимате си тая плитката тава дето си върви с фурната, мятате отгоре една хартия за печене (ако не ви се мие после). Загрявате фурната хубаво на около 180 градуса. Нареждате в тая тава изтърбушените и измити пиперки и айде във фурната. Може ви се наложи да ги обърнете един път, ама на мен това рядко ми се е случвало. След това приготвяте си една голяма тенджера или пластмасова кофа. Вътре слагате един по дебел найлонов чувал и като се изпечат чушките ги бухате вътре и затваряте плътно да се задушат яката. После хващате изстиналата чушка дърпате я леко отдолу и тя сама си се обелва. Те това е. На едно зареждане съм стигал и до килограм пиперки.

Ще седя аз там да му клеча на онова чудо и да ми пече по една чушка - как ли пък не.

Боряна тука по нашите магазини продават шкембе в консервени кутии (не сготвено ами като материал за готвене).

# 469
Цитат
И за мое учудване тя имаше първо интервю с лекар да го нарека координатор,който преценя къде да насочи пациента /
Снежи,   и в Макаби Тиви имаш първо задължителен преглед от доктор. Там казваш какви са ти оплакванията и защо си се насочил точно към хомеопат.А докторката вече може да ти каже дали хомеопатията е подходяща в случая и дали може да помогне.
А ти говори по телефона с тях и питай как стои въпроса.Кажи, че искаш да подсилиш имунната система на децата.
На мен не са ми искали никакво  направление... Отидохме с оплакване за алергия.

# 470
  • T"A
И на мен не са ми искали направление (за акопунктурата), дали не е различие в касите  Thinking

Чушките бюрек бих ги пълнила със обикновено сирене (фета), тув таам (т.е. извара) и кисело мляко. Кашкавалът е за цвят по-скоро. Талинда е хвалила една рецепта за мързеливи чушки бюрек, сега ще ти дам линк  Peace
Бубе, ти си нещо на вълна български ястия, така ли?

Мишмишонин нямаше 6 месеца на онзи запис, къде ти  Laughing - на 7 вече не смеехме да му даваме балони, сега последна мода при него е да отиде до коша с праните дрехи и да започне да ги хвърля на всички посоки, аз отивам да ги събирам и подреждам, а той вече е в кухнята, отваря чекмеджета и вади каквото намери. И накрая поглежда снизхоздително какъв балаган е сътворил, поглежда мен и започва да пляска с ръце. Как да го дам на градина и да се лиша от тези представления?!  Joy

Бубе, за тази рецепта беше:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.msg12446618#msg12446618

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 00:47 от Mentha

# 471
  • София
ето на това викам "раздвижване", за един шабат - кажи речи 4 страници.
мерси за отговорите за брита. беше ми интересно. мента    bouquet Тали, страхотна майка си на страхотни деца!  Hug

Бубе, я не се поддавай - не ти трябват ваксини  Peace тук, в добрата стара БГ, никой ищо не ти прави преди да почнеш да "бебеправиш" (или аз съм пропуснала и двата пъти  newsm78). За рубеолата едва педиатърката ми каза, че е много опасна по време на бременност и то по повод, че отказахме шарковата ваксина за Ида. Тогава водещото беше, че аз единствената шарка, дето съм карала е точно рубеола и няма риск за мен и бъдеща бременност, а за Ида е по-добре да я изкара, защото имунитета е траен, за разлика от ваксинния имунитет.

А за чушкопеците знам, че наистина масово израелците си купуват от Метро и си ги транспортират в ръчния. Ние имаме един, но го ползвам от дъж  на вятър. Фурната ми е къде-къде по-удобно и под ръка, Пека ги по "рецептата" на Дядо Хаджия  Wink

# 472
  • Някъде там...
Илка, аз не съм се поддала, чух ваксини та ми беше интересно за какво иде реч. Иначе при условие, че генните заболявания са доста разпространени сред евреите тук се правят доста неща преди да забременееш  Tired Имам позната която преди да се омъжи провери дали са съвместими двамата с мъж си, ако не бяха нямаше да има сватба. Та това което става тук и което става в Бг са..... доста различни неща. Не бих поела риска да имам увредено дете ако има начин да се избегне  Peace

# 473
  • София
А защо генните заболявания сред евреите да са доста разпространени?  newsm78 това звучи доста стряскащо  Thinking
а сигурно и тук ако искаш може да си направиш подобни изследвания, но просто не е практика.

# 474
Здравейте!

Вероятно с мен се получи недоразумение,защото в същия момент аз нямах оплаквания с децата.Исках просто да разбера ако искам да ги заведа на хомеопат какъв е реда.Явно без мъжа ми няма да стане Simple Smile

Иначе Бубе с личната карта съм си все така  "нелегално" легална  Laughing
След 2 месеца ще пътувам /да сме живи и зрави/ и след като се приберем края на лятото пак ще ходим и така.Малко е кофти изживяването ,че не мога много да обикалям ,но съдба....не че има проблем аз се страхувам ако възникне такъв как ще се оправя Simple Smile С една дума страхивам се превантивно  hahaha

Относно личния лекар и аз го избрах по препоръки,бива .....с малки забележки  Mr. Green

хубав ден!

# 475
  • Някъде там...
За това вече Мента или Мимкиса могат да дадат по-подробни обяснения, но при брак между ашкеназим генните изследвания са си задължителни  Peace Незнам за каква съвместимост става въпрос и от къде идват проблемите, Ментуш включи се мило, имам спомени, че с теб сме говорили по въпроса  Rolling Eyes
Илка, страдам от мммм проблеми с паметта  Blush но ако някоя от мацките не се включи с добро обяснение, аз ще разпитам и запиша ( да не забравя пак)

Снежи, и аз съм била без документи и не съм си подавала носа навън, все си виках те докато разберат, че имам среща щеме ступат едно хубаво  Joy

При малко ровене в Гугъл ми излезе ето това:
Навикът на евреите да се женят помежду си е генетично много лоша стратегия. Затова те страдат много над средното от няколко типични заболявания, сред които например е рак на гърдата (отнел живота на майката и лелята на г-н Ентайн). Тук природата ги е пожалила в известен смисъл - с лошите гени изглежда се предавали и тези на високият интелект. Така например евреите боледуват много пъти пъти повече от другите народи от изключително рядката болест на Гошер. В Израел има около 250 възрастни човека, страдащи от това генетично заболяване. Учените с изненада установяват, че много голяма част от тях са признати интелектуалци. 15% са инженери или учени (при около 2.25% средно за страната).
От тук: http://www.capital.bg/blogove/iasen_pekunov/2009/12/09/827982_ge … _sa_tolkova_umni/

Също ето това: http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Health/genetics.html
Но гугъла го мина през транслатора и незнам как да го върна за да е на англ. С този превод е малко кофти, но се схваща идеята...

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 10:04 от Boryana

# 476
  • София
Бубе, не е фатално, ако забравиш  Wink
аз и аз ще разпитам разни израелци тук дето са ми под ръка, че наистина ми стана интересно   Thinking

# 477
  • Някъде там...
Абе то не е фатално ама аз съм верно отнесена от вихъра и вятър ме вее на бял кон  Joy Иначе излиза инфо из нета..За това момиче за което ти казах, че преди сватбата са правили изследванията, та тя е страшно компетентна по въпроса, ходеща библиотека е  Rolling Eyes На един рожден ден ми обясяваше всичко защото аз и казха, че при нас се взема само кръв и толкова.Тя тогава ми разказа, че ако си ашкенази, ако си в рискова група и т.н. просто са неизбежни тези изследвания  Rolling Eyes

Изчезвам на работа, хубав, слънчев ден ви пожелавам Simple Smile

# 478
От вчера до днес 1 страница  Laughing , добре , добре ... Wink

Илка , понеже изписахме много , по мойте питания свързани с брита може би не искаш да се включиш , може би не би искала да отговориш и на  няколко въпроса към теб , но понеже се събраха доста странички и има риск да не си ги и видяла ще ги пусна като цитат  Peace
Цитат
_илка ,  ти си споделяла ,че си била далече преди от тези неща .  Ти си си еврейка , не ти трябват курсове разни , но все пак за потапянето в материята само съпруга ли спомогна ?  А има ли нещо ,което се прави заради факта ,че преди това си си празнувала Коледа и Великден , отричане , умиване ли де да знам ?  Thinking Извини ме за въпросите , но ми е любопитно , до където нямаш против сподели  Blush 

Бубе , бе за ваксините ти си прецени , но за генетичните изследвания - не ги подминавай , щом има  някаква вероятност да има опасност  Confused

Имах една книга на времето за сем. Ротшилд  и ми беше направило впечатление , че с цел да не се смесват и да запазат богатството в семейството се женат племенница за чичо ,братовчед за братовчедка  и т.н.  Shocked Thinking   

Цитат
Може би не съм го обяснила достатъчно ясно, за което се извинявам . Сега ще се опитам да бъда по-обстоятелствена и ще направя кратък преразказ в свободен стил  .
Та значи- знаем, че Авраам има 1 жена -Сара.Сара си има робиня - Агар.  Сара и Авраам нямат деца дълго време, затова тя предлага своята прислужница на Авраам. Първото дете на Авраам се казва Исмаил и е от Агар. Второто е Исаак, от Сара.Исаак се ражда, когато Исмаил е на 13-14 години. Агар и Исмаил се държат и много зле със Сара и сина й.Това кара Сара да говори с мъжа си и да настоява той да прогони Агар и Исмаил.Авраам се чуди и мае, не знае какво да прави, съвестта го гризе.
Но Г-д му се явява и му казва да послуша жена си и да направи каквото тя заповядва . Защото Исаак (в случая- сина на Сара) ще продължи родословното му дърво!!!
А Исмаил ще бъде родоначалник на друг народ!

Да , ок , но народа който тръгва от Исак е благословен ,защото е от сина по обещание , а не защото е от Сара...
Както и да е  Wink
Бях ,чела в темата ,че с родословията по майчина линия е въведено в Израел от скоро ( в новата му история ) , дори са отказвали да дават гражданство на деца ,които са само по баща евреи...  А ако трябва да погледнем в Стария Завет , там всичките описани родословия са по баща , а не по майка ..  Thinking Peace

Топъл  и слънчев ден на всичкии  Hug

# 479
  • София
Авива, извинявай, че съм пропуснала питането ти. Нищо по-специално не е трябвало да правя, за да стана "по-еврейска" от колкото съм. Не съм се "отричала от Сатаната"  Wink

Общи условия

Активация на акаунт