Израел-52

• 37 748
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Цитат
Червеничко, на какъв тел. номер се свързваш с Цвети? newsm78

Strawberry jam, на израелския й номер 00 972 54 9811283

Авива, благодарско за обясненията.
A в Тел Авив си е супер осветено вечер....
Tи още ли си с мераци за казарма? Какво работиш сега?

Ментуш, надявам се да не се отдалечаваш много... Rolling Eyes
Ало, гледачите, kаква е тази Хайфа сега !?! Confused Много далече бе, хора...

Цитат
а, между другото, говорейки си по-рано за обриви, алерги и т.н. днеска бяхме с дребен на преглед и говорейки си с педиатърката стигнахме до извода, че на Йоси проблема му май идва от хумуса  newsm78

Илка, kак го разбрахте това? Направихте ли му тест?

Нещо ми е много бавен интернета тази вечер... ooooh!

# 511
Мдаааа а пък аз тука хвърлях нали боб после гледах на леща и накрая на варен ориз със стафиди и се някакви градини ми излизат там в Хайха ама нящо като на Бахайски ли саааааа, Бахамски ли не мога го разчета убаво, че ориза ми се развари.
Я опитай и с нахут  пък може и да ти се избистри картината.  newsm78

Червеничко Hug

# 512
Аз Танаха на български няма да седна да го чета а вие в оригинал  Shocked
Борянка, всеки луд с номера си... CrazyИмам предвид себе си.
Aз не знам да има Танах на български...Така, че и да искаш -няма!  Laughing
Поне преди 4-5 години, като търсих, нямаше. Ако някой се е хванал да направи превод ще е много хубаво...

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 01:19 от Мъничко червеничко

# 513
  • На дивана, под юргана
...
Ментуш, на кафе ти гледах, път видях към град на който името му започва с Х и завършва на айфа  Mr. Green Няколко годинки там ще живеете  (докато намеря някой друг на който да досаждам)
...

Мдаааа а пък аз тука хвърлях нали боб после гледах на леща и накрая на варен ориз със стафиди и се някакви градини ми излизат там в Хайха ама нящо като на Бахайски ли саааааа, Бахамски ли не мога го разчета убаво, че ориза ми се развари.

Сигурно ориза ти е "Басмати"....  Laughing

# 514
  • София
Хумаш (петокнижието) и Танах (целия стар завет) има с превод на английски, аз от там чета. Хумаша ми е с коментари на Раши, който е един от най-цитираните тълкователи на Танаха. А в интернет има един сайт, който е на руски и в него е Танаха + коментари, toldot.ru , там има и много статии. Освен това в сйата на Хабад също има много информация и аз честичко си чета от там.
А дали има Танах на български - всяка една Библия съдържа и Стария завет, превода не е много верен, но стига за основните събития.

МЧ, за хумуса и обрива - просто два шабата пропусках да хапвам хумус и той се беше изчистил. Внеделя обаче не издържах, бях много прегладняла и имаше вкъщи само хляб  и хумус, та хапнах хумусче и се изприщи. Споделих на педиатърката и тя каза, че е напълно възможно и че в нахута имало много нитрати  Thinking

# 515
Айде на свежа глава  да се разпиша  Laughing Ха ви добро утро Wink

МЧ – нямаш проблем  Wink
Завърших „ Фирмена сигурност „ и сега си работя по специалността .  Simple Smile
За казарма мераците са ми фифти-фифти . По принцип българските нормативи ги покривам , не знам как са израелските за редови войници  ( физическите ) .. Едва ли ще ме заемат туко така предполагам , но ако има вариант и дано няма повод , бих отишла като доброволец след нужните изпити , но не съм чувала за такава опция .
Мислила съм да отида в Ирак , когато набираха хора , но честно казано , не гледам с уважение на идеята някой да отиде да се бие за пари ... Не ми се струва достойно , не бих отишла да се бия за пари ... Една война е достатъчно гнусна и субективна понякога , ако участниците в нея не го правят за честта и свободата и защитата на народа си ( или този за който са преценили да се бият ) е грозно , дълга не може да се купи , няма смисъл , грозно и двулично е .
А за давността на „еврейската връзка „ питах според  религиозна гледна точка . Значи няма предел стига да е по майчина линия разбира се   Thinking А има ли разлика между религиозните разбирания и законовия статут ? ( В смисъл даден човек по религозните закони се води евреин , но по държавните има значение кое покеление си и т.н. )

За местенето ми се струва страхотна идея Grinning . Особено ако не си се „ закотвил „ с покупка на жилище , понякога е много хигиенизиращо душата променяйки нещо по голямо . Ние с приятеля ми в момента живеем сами в доста голям апартамент , и освен етажите , често меним и стаите в които спим . Определено  са разнообразяващи тези малки промени ..  Laughing
Хубаво е , ако човек не изпитва носталгия , към изпитаните мигове на дадено място   , ако има рецепта за това - дайте я насам .  Аз съм „за” местенето, промяната , но спомените,носталгията ,които те гъделичкат уж под лъжичката , а пробуждат сълзи в очите  ... човек трябва да реши дали ще се справи бързо с това и дали изобщо е  податлив , иначе където е семейството , там е и дома  Heart Eyes

Мента , мислила си за година в пустинята  Wink? На това му викам аз авантюризъм  Laughing Grinning Много интересно звучи , кажи повече  Flutter

Религиозни въпроси :    book
Има ли разлика между Танах на английски и Стария Завет на английски ?  В българския вариант какви са основните грешки в превода ( най-значимите ) ?

Цитат
Хумаша ми е с коментари на Раши
Какви са тези коментари и на кой още има като варианти да е с коментари ?
А Талмуда на български има ли грешки спрямо този на иврит ?
И последно – какво е „Кдушин 66b, Шулхан Арух, EH 4:19”

Нали знаете -  newsm44 и  sun ден !

# 516
  • София
Авива, Талмуд на български няма  Naughty

http://en.wikipedia.org/wiki/Rashi

# 517
    Аз само да отбележа, че ви чета.   ...Ама вие нещо много бързо сте започнали да пишите - тъкмо реша да изкажа мнение по някоя темичка  и вие вече сте я изчерпали.  Браво на вас!  Иначе - интересно е!  Образовам се покрай вас по много въпроси.
   За местенето - Мента, свирни като дойде момента за опаковането на кашоните - много съм добра в това, натрупала съм голям опит. 

# 518
  • Някъде там...
Как се казва тази баница която се сервира с кисела краставичка и яйце??? Трябва ми спешно рецепта, моля  Praynig

# 519
  • София
борекас?   newsm78

# 520
  • Някъде там...
Ами и аз за бурекас казвам ама тука ме питат за мелала. Това хич не съм го чувала.

# 521
  • София
бубе, ще питам съкровището, той много ми е говорил за тея банички с краставица и яйце, ама така и не ме заведе да ги опитам като бяхме в  йерусалим  Crossing Arms
иначе за борекси имам рецепта и правя редовно, но пък то от борекас до борекас има огроомна разлика. аз ги правя по рецептата на синагогата и ми става супер различни от техните  Thinking

# 522
  • Някъде там...
Аз намерих снимка и ми дава, че се казва турски кръгъл бурекас, сега издирвам рецепта пък дано е това което се издирва. Другия път не пропускай, вкуснотия е  Peace

# 523
Авива, ще разделя въпросите, за да е по-ясно:

Цитат
Има ли разлика между Танах на английски и Стария Завет на английски ?

-Да, има. Купи си Танах.

Цитат
В българския вариант какви са основните грешки в превода ( най-значимите ) ?
-Не може да се говори за грешки тук. Или ако да - ще пренесем разговора в съвсем друга тема.Приеми, че едното е Танах, а другото е християнска Библия.Аз лично никога не си поставих за цел да търся разликите. Има много неща дописани, а други с изменен смисъл.
Но както Илка е написала:превода не е много верен, но стига за основните събития. Самият факт, че ти като човек, който много чете по темата, не знаеш за съществуването на две Тори(от множествено число на Тора) е показателен. В Танах, в Левит 46 е казано (ще перифразирам)-Това са законите и изреченията и Торите, които Б-г даде на народа на Израел, на планината Синай, чрез ръцете на Моше.

Цитат
Цитат
Хумаша ми е с коментари на Раши
Какви са тези коментари и на кой още има като варианти да е с коментари ?
-Видях, че Илка ти е намерила отговорите в уикипедия (He is considered the "father" of all commentaries that followed on the Talmud (i.e., the Baalei Tosafot) and the Tanakh (i.e., Ramban, Ibn Ezra, Ohr HaChaim, et al.).[1][2]).

Цитат
А Талмуда на български има ли грешки спрямо този на иврит ?
-Както Илка ти е написала няма Талмуд на български.Имай предвид, че Устния закон не е само Талмуд. Той включва  3 основни вида текстове-Мишна, Талмуд и Мидраш

Цитат
И последно – какво е „Кдушин 66b, Шулхан Арух, EH 4:19”

-КидушиН е фактически КидушиМ -моя правописна грешка  Blush- и e част от Мишна.

А Шулхан Арух -е една книга, съставена от двама големи равини, която включва всички закони от Алахата на евреите сфарадим и ашкеназим.
Сборник,който съдържа закони, норми на поведение и обяснения как да се живее в ежедневието,както и всичко онова, което не е обяснено изрично как да се прави в Тората и в Устния Закон.
Единият равин е е Йосиф Каро a другия е  Исерлиш.

Ако искаш може да продължим на лични, защото се страхувам, че ще оттегчим останалите...?

# 524
  • Някъде там...
Аааа останалите просто пропускат това което не ги вълнува и продължават напред  Mr. Green Ето аз хич не разбирам от религия, не искам и да разбирам та не мога да се включа по тази тема, нооооо си имам свои теми  Mr. Green Например, да се похваля, днес свеки се прибират  Grinning С две думи: Подаръците идваааааааааааааааат  newsm44
Похвалих се, вие си продължавайте по темичката, аз си ви чета ама все едно пишете на патагонски  Joy Знае ли човек може да ми влезе нещо в главата, макар че се съмнявам...Моят свят е устроен от цифри и запомням само тях  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт