Израел-52

• 37 765
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
...

Цитат
А Талмуда на български има ли грешки спрямо този на иврит ?
-Както Илка ти е написала няма Талмуд на български.Имай предвид, че Устния закон не е само Талмуд. Той включва  3 основни вида текстове-Мишна, Талмуд и Мидраш

...

А това на какъв език е ?

# 526
  • Някъде там...
Ей дядо Хаджи какъв смут настана  Crazy Сега всички пишат каквото знаят по въпроса, ама много пишат, че от половина час виждам 5 човека в темата а 1 пост няма  Crazy

# 527
  • На дивана, под юргана
Ето един пост.
И за да не е без думи... Е-хе, какъв хубав ден беше днес! Топъл и слънчев! Дано се задържи така цялата седмица и особено почивните дни!  Grinning

# 528
  • Някъде там...
Ох мерси Тиги, спаси ме от вечното разочарование и безполезно кликане  Crazy Кликам като замаяна на рефреш и после виждам, че никой не е писал и се разочаровам...Изтърка се клИкалото на мишката ми вече  Joy

# 529
  • София
Сега пък било настанало смут. Просто даже и аз не съм сигурен това издание дали съдържа оригиналния Талмуд, но и на български има нещо все пак - в една антикварна книжарница в Търново срещнат и Тората ама издадена там някъде преди 1940 година. Има явно на български и такива издания друг е въпросът доколко са пълни и точни.

# 530
Ех, дядо златен си! Hug Сега ако намериш и Танаха на български ще те разцелувам!
Лично аз бих си ги купила.И двете...Живот и здраве като си дойда в БГ-то ще ги потърся.\
А тази Тора, дядо, помниш ли на каква цена я видя?

Авива, ето че вече си една крачка напред.

Борянка, хайде разправяй де...какво ти донесоха? Как е било? Как са пътували? Не бяха ли в Австралия? Там нали имаше големи природни бедствия...

# 531
  • Някъде там...
Неееееее в Нова Зеландия и те кацат в 22 часа.Имат си поръчано такси и ще пристигнат при нас около 23,30. Сигурна съм, че имам кецки (обожавам) и свеки разправя, че там всички ходели с мммммм джапанки та сигурно и това и незнам за друго. Каза, че всички се обличали много грозно та се съмнявам да има интересни дрехи като когато се върна от Ирландия. Мъжо им готви сега супичка (оранжева леща) и пилешко на фурна ама в глинен съд с картофки, морков и батата. Заредихме им малко хладилника с неща първа необходимост и това е. Забърсах на две на три и проветрих, не искам да и пипам нещата та не се развихрих.Тя да си викне помощницата и така, моята свеки е луда на тема чистота та не си правя труда, знам че тя ще почисти отново след мен  Crazy

# 532
  • София
Ех, дядо златен си! Hug Сега ако намериш и Танаха на български ще те разцелувам!
Лично аз бих си ги купила.И двете...Живот и здраве като си дойда в БГ-то ще ги потърся.\
А тази Тора, дядо, помниш ли на каква цена я видя?

...

Ами не помня. Тогава (някъде в средата на 90-те години) ме бяха изпратили за гостуващ лектор във ВТУ и понеже лекциите ми бяха само сутрин от 09:30 до 13:00 после цял следобяд обикалях улиците. Та така попаднах на тази книжарница. Бях в Търново Ноември миналата година, но за огромно мое съжаление по работа и от ангажименти дори не успях да стигна да видя новата Трапезица, ами само с колата на тръгване я разгледах от пътя. Та не знам сега дали тази книжарница съществува, пък и толкова години едва ли се пази тази книга.

# 533
  • Някъде там...
Тази книга си е все още в продажба http://www.book.store.bg/p24009/talmud-za-vseki-iz-uchenieto-na- … jbraham-koen.html
Проблема е, че този сайт не прави чужбински доставки, но Червеничкото винаги може да се разтърси малко повече из нета или пък мама да я купи и прати  Peace

# 534
  • София
Дано не пиша глупости, ама що се не обадите на Софийската синагога, тия там би трябвало да знаят какво има на български език и какво не. Все пак това не е ли религиозна литература ?

Апропопо сега забелязах издателството на горецитираната книга. То се занимава само с окултна литература.

За Танаха не знам (впрочем не съм видял). Чел съм че протестанската версия на библията се доближава максимално до еврейската Танаха. Ама то и там да ви кажа при вас е много сложно, то не са Александрийски канон (от който например взима библията христианството), па не знам какви си испански кодекс и т.н. та им загубих дирята и не знам съвременния иудеизъм в последна сметка коя версия на Танаха е прел.

# 535
Ей, дядо, ти сега така ми разпали любопитството! Значи все пак някога някой е превеждал Тората на български! Ех, малко се успокоих...
Как може да има превод на Танах на почти всички езици-английски, френски,немски,испански, руски, португезе дори..., а на български да няма?!?

Окултна, неокултна - ще я взема. А иначе съм ходила специално до Еврейския Дом в Пловдив, за да търся Танах или Тора на български. От тях знам, че няма...

Във всеки случай, тази Тора ще струва един куп пари, сигурно... newsm78

Борянка, благодаря!  bouquet

# 536
  • София
Ей, дядо, ти сега така ми разпали любопитството! Значи все пак някога някой е превеждал Тората на български! Ех, малко се успокоих...
Как може да има превод на Танах на почти всички езици-английски, френски,немски,испански, руски, португезе дори..., а на български да няма?!?

...

Та значи ако се доверяваме на учените през 16 век протестантите са превели петокнижието уж достоверно директно от иудейския канон (а не александрийския) та значи има го някъде и на български език. Впочем виж това (пише, че е българското издание на Библията от 1938 г. е частичен превод на Стария завет, преведен от еврейски език за еврейската общност в България)

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 22:44 от дядо хаджия

# 537
УАУ!!!Направо нямам думи да изразя благодарността си!!!   bouquet
Огромно благодаря!

# 538
Книгата на Коен я имаме вкъщи, но  признавам си, че не съм стигнала до нея.  Embarassed От време на време надничам в този сайт: http://www.kabbalah.info/bg/

Апропопо сега забелязах издателството на горецитираната книга. То се занимава само с окултна литература.
Не мога да се съглася. Вярно е, че болшинството от книгите на "Кибеа" са ориентирани към душите ни човешките, но не бих ги нарекла окултни.  Peace
Бубе, не излязоха ли най-сетне  резултатите от изпита? newsm78

# 539
Бьди ми жив и здрав, дядо Хаджи! "Тизке ле мицвот" , както се казва тук! Което в превод означава, че си направил голяма добрина и ще ти се пише горе.

От време на време надничам в този сайт: http://www.kabbalah.info/bg/

Strawbbery jam, това ми е другата голяма страст...Сега сьм намерила даже книгата на Зоар в електронен вариант  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт