Израел-52

• 38 308
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Много интересна тема дискутирате.
Искам да ви попитам какво ви е мнението
за равините и по точно какво отношение
наблюдавате към тях?
Питам, защото напоследък доста често ми се
налага да пътувам до Израел по работа.
Срещите ни са с месни, но и с евреи, които не
живеят в Израел. Двама от тях, които не са
особено религиозни не взимат никакво по-сериозно
решение за бизнес без да са се консултирали със
своите равини.
За мен това е изключително интересно.
Водиха ме при единият от тях, който бил
известен като "Рентген", при другият водиха
само мъжът ми, защото той не се срещал с
жени.
Чували ли сте нещо за него?
Името на другият  е Давид Абухацира ( не съм много сигурна дали го пиша правилно)
Много ще ми е интересно ако някоя от вас се включи.  bouquet

# 541
Дончовица, за Рентгена съм чувалa.Имаше и няколко неща по телевизията за него. Гледах филм за това как помага на хората и лекува. Мъжо , обаче определено мисли, че е шарлатанин. Защото този е Рентгена, а брат му е Факса ( и е пак с някакви сили), а сестра му е нещо трето...Семеен бизнес, така да се каже...А и от добротата на хората има мерцедес  с  шофьор.Този другия не съм го чувала, но ще разпитаме...

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 09:52 от Мъничко червеничко

# 542
Мъничко червеничко, ти сериозно ли го казваш това за Ренгена?
Наистина ли на брат му казват Факса?
 Joy Joy Joy
Аз ходих при него.
Бяхме с мъжът ми и един израелец с
който бяхме в преговори в момента.
Беше странно.
Каква къща имаше обаче.... и наистина имаше
и мерцедес.
Има и човек за бизнес контактите му и такъв за
религиозните контакти.

# 543
  • София
пиша набързо, че и днес съм с двете деца у дома, а Ида не ми дава да седя на компютъра, тя щяла да "работи"
рав АБухацира най-вероятно е потомък на Баба Сали, много прочут кабалист.

за Талмуд за всеки - ние го имаме, разглеждала съм го по диагонал. няма нищо общо с Талмуд  Naughty но има много интересни неща вътре
в синагогата има една книга на рав Бехор Кахлон (гл.равин на БГ), в която има доста интересни неща за начинаещи, така да се каже - за всеки месец по нещо, за празниците, за основите на щдеизма и за всяка Параша по малко тълкования.
в хабад преди година-две издадоха една книга Тора за всеки май се казваше  Thinking в нея има всички параши, преразказани, основните моменти, също много интересна.

който иска да свирка и пращам при първа възможност (често познати пътуват към израел)  Peace

# 544
  • T"A
Много интересно, но и аз като Елинда не успявам да ви настигна с четене от вчера Wink

За Рентгена съм на мнението на мъжа на Мъничко червеничко... А колкото до бизнесмените, които се запитват до него, пък не били религиозни, това са по-скоро суеверни хора, бих направила аналог с бизнесмените в България, които се допитват до Алена примерно  Wink

За местенето - ние имахме някаква идея, не знам дали ще я реализираме, да следваме местоработата на мъжа ми, т.е. ако си смени местоработата, да се преместим. А варианта да се живее в пустинята е наистина една авантюра, това, че е селце в пустинята е по-малко шокиращото в случая...  Whistling, обаче намерих в нета албум със снимки от това място, ако на някой му е интересно: https://picasaweb.google.com/avgrdn/27072007#

Бубе, изясни ли се името на този вид банички? Стана ми любопитно Simple Smile
В Хайфа показаха апартамент за 1 200 000, много изкушаващо, но не мога да замъкна по-добрата половинка натам  Confused
Илка, тази книга в синагогата на рав Кахлон би следвало да е в някакъв тираж, не се ли продава?  Thinking Аз бих си взела и трите книги, за които пишеш, пък кога ще ги прочета...  Confused
Макар че преди време търсих тук някакъв литературен клуб и накрая вече мислих да се запиша в клуба на пенсионера, от жажда за четене и нужда от време за четене...  Crazy

# 545
     Илка, на Хабад книжката я имам и доста често и в сайта влизам има интересни въпроси. Парашат аШавуа се казва на Хабад изданието, кратичко, но добре написано Peace този Талмуд го забелязах в книжарницата в Мол-а, миналата година още. Мисля, че е 2008-2009 изданието newsm78, подзаглавието обаче ме навежда на мисълта, че е преразказано доста Thinking А за изданието на главния равин не знаех Blush Последната ми е любопитно  от къде може да се набави, в синагогата ли? newsm78
     Ментуш, мога да ти пратя тази на Хабад, или да ти я дам като се видим

Цитат
За местенето - ние имахме някаква идея, не знам дали ще я реализираме, да следваме местоработата на мъжа ми, т.е. ако си смени местоработата, да се преместим
И при нас това е определящо Peace Пустинята е голяма моя слабост, то вече не е и пустиня,де Laughing Хубаво селце. В момента много се влага в този район и има добри условия за млади семейства, които желаят да се заселят там. Моя мъж ме навива за Йотвата Mr. Green

# 546
Опа и аз за малко влизам  Sunglasses

Мента , селцето е невероятно  Crazy  Heart Eyes

Бубе, чакаме разказ за свекитата  Party С такова готино чувство говориш за тях , късметлии са те с такава снахичка  Heart Eyes

МЧ   bouquet
Цитат
Танах, а другото е християнска Библия.Аз лично никога не си поставих за цел да търся разликите. Има много неща дописани, а други с изменен смисъл.

Не съм чела Танах на иврит , но има една жена Петя , (тя пусна 1вата тема Израел ) която си е българка , но е карала гиур на руски , а знае и иврит и е писала ,че Танах е Стария  Завет и няма разлики , запомнила съм го защото ми е направило впечатление  Peace
Това , за съществуването на 2 тори , които са благословени от Бога ама съвсем ме обърка  Crazy
Ако искаш ми отг на лична да не "спамим" повече  Wink

За значението на равина и другите ще кажат , но аз знам ,че сравнително по религиозните дават имената на децата си по негова препоръка , или ако не поне съвет и допитване . Wink

Тръгвааамм  Grinning и  sun ден  Wink

# 547
Благодаря на всички, които се включиха по моя въпрос,
но понеже не съм запозната, можете ли да ми разясните
Равините  сам ли си ги избираш или от малък те насочват
родителите ти?
Можеш ли да "имаш" повече от един равин?
Ако ми намерите някаква информация за Давид Абухацира
ще съм ви много благодарна.
Изключително ме впечатли този човек.
Това което ми разказаха де.

А колкото до бизнесмените, които се запитват до него, пък не били религиозни, това са по-скоро суеверни хора, бих направила аналог с бизнесмените в България, които се допитват до Алена примерно  Wink
Joy
Точно това си помислих и аз.Но понеже изключително уважавам всички религии и хората, които вярват, не можах да си позволя даже да го изкоментирам.  Направо се шокирах, когато този човек ни заяви,
че трябва равина да му каже дали да го прави този бизнес и в последствие
договора се подписа след като беше благослвен.

Честно казано като ходихме при него се чувствах все едно съм на
гледачка. Embarassed

Не знам. Имах съвсем друга представа за равините.

# 548
  • София
Мента, все забравям да ти каза, че и мен пустинята много ме влече. Преди време имах планове да ходя в Беер Шева в университета за следваща степен, но аз още бакалавърна не мога да намеря време да си взема,така че е на изчакване.  Embarassed
Но и азмного обичам да се местя. Някак си освежаващо ми е. Особено през студентските години що квартири извъртях ... не че са кой знае колко много, по поне веднъж годишно сменяхме жилището. И винаги ме обхващаше една еуфория, ено вълнение .... чак сега като си спомня и настръхнах от кеф  Party

а по религиозните въпрос  Whistling
МЧ, какви са тия две Тори? и мен ме озадачи, а забравих снощи да питам мъжа ми, той все пак е по в час.
книжките - и тази от синагогата и тази на Хабад си се продават. Синагогалната беше мисля 10лв.

За бройката равини, които можеш да "имаш" - само един! В Перке Авот, ако не се лъжа, пише: "Направи си равин" - в ед.ч., трябва да си избереш един равин и да следваш неогвото учение, разбиране и т.н. Един пример, защо да е само един - най-елементарното, различните общности имат различни традиции и различни тълкования на Тората. Примерно в Тората е казано да не се яде ярето в млякото на майка му, от там и забраната да се яде месо и мляко, но равините са сложили "ограда" като са постановили, че между консумацията на месо и тази на мляко трябва да мине определено време, колко е това време обаче има различни тълкования. Сефарадските евреи масово спазват 6 часа от месо до мляко, но примерно тези в Холандия, също сефаради, спазват едва един час от месото до млякото, в Австрия пък пазят 3 часа и т.н. Има много случаи, когато двама равини ще казат съвсем различни неща и за това, като си избереш равин трябва да следваш единствено и само него, независимо дали ти харесва или не. Защото примерно ашкеназимите ядат заедно риба и мляко, но пазят 6 часа от месо до риба, и ако решиш да хитруваш може да следваш практиката на ашкеназимите за яденето на рибата и млякото, но пък да спазваш само 1 час като холандските сефаради между месото и млякото. Ох, дълго стана, но се надявам да се разбрали мисълта ми.

Авива, Танаха (Тора, Невиим, Ктувим) наистина е Стария завет, по същество, но превода не е много достоверен.
Колкото до Талмуда, това бг-издания няма нищо общо. Талмуда е огромен труд, който трудно би могло да се побере в съответния популярен формат на "Талмуд за всеки". Като имам повечко време ще издиря из нета как изглежда една страница на талмуда и ще видите, че има ОГРОМНА разлика.     

# 549
  • София
пускам в отделен пост и малко линкчета:

за Баба Сали
http://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Sali

снимка на Давид Абухацира (внук на Баба Сали) за него друго не намерих
http://www.flickr.com/photos/10227535@N08/2610445415/

ето и малко свещенни текстове, страхотна колекция, вкл. Талмуд, за който го влече (принципно Талмуда и Кабалата са запазена територия за мъжете), Мишна, Перке Авот,което се чете принципно от Песах до Шавуота, всяка седмица по една глава, Мъдрости (много са интересни), има и еврейски приказки и легенди, на които аз смятам да наблегна, да разнообразя Снежанка и Пепеляшка,
http://www.sacred-texts.com/jud/index.htm

Ето и част от книгата на рав Кахлон, направо съм изненадана, че я има в интернет  Shocked
http://www.mogen.org/bg/b2.php

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 17:08 от _илка

# 550
Илка,  Торите са две: едната е Тора бе ктав (т.е. Писания Закон), а другата е Тора бе ал пе (т.е. Устния Закон).Можеш да го намериш  в   ויקרא, פרק  כו,46
Писаният Закон е изпратен на Коанимите(דברים ,פרק לא,9 ), а Устния-на мъдреците и на народа.
Това се губи при превода.И няма как да се знае.

Сьщо както не може да се знае и това , че в оригинала името на Г-д е в множествено число.
Има доста любопитни неща, които са изчезнали автоматично при превода. А и не могат да се преведат.
За това, Авива, е най-добре да научиш иврит Wink

Дончовица, не знам дали  ще те успокои по някакъв начин да знаеш , че тук има доста религиозни хора, които се допитват до равина , дали да минат спешна операция...Ако няма неговата благословия - не се предприема нищо... Confused
Още не съм разбрала подробности за този Рав, освен че  на 25 години е станал главен равин на Наария и  досега е такъв. Най-младият главен равин ever.

Мента, аз пък защо някак не те виждам в пустинята  Thinking ...За един уикенд може, ама за постоянно...?

Браво Илка!Страхотно!  bouquet

Само аз ли имам проблеми с форума? newsm78 Не мога да си публикувам поста от половин час вече...  Crazy

# 551
Мъничко червеничко, Илка, благодаря ви!

Разпитвам ви, защото до сега не съм имала контакти с религиозни
евреи, нито бях говорила с равин.
Този човек ме учуди, че ходи при различни равини.
А за равин Абухацира ви питам, защото за мен това е
един от най-святите хора.
От доста време посещавам Израел, но досега контактите
ми са били само и единствено с нерелигиозни.
Сега опознавам тази страна и тази религия от друга
страна.
Изключителни ми е интересно.
Толкова зависи, кой ще ти покаже едно място.
Сега имам чувството, че съм за първи път в Израел.
Извинявам се ако досаждам!  bouquet

# 552
  • T"A
Само аз ли имам проблеми с форума? newsm78 Не мога да си публикувам поста от половин час вече...  Crazy

На мен не ми се зарежда от няколко часа  Tired

Йойо има ушна инфекция и е на антибиотик. В аптеката ни дадоха и пробиотик, но не знаем как да му го даваме.  ooooh! Казаха ми да го сложа в Гамадим  ooooh! Това да не съдържа захар? Никога не съм купувала, аз консумирам само натурално кисело мляко Confused В кисело мляко мога ли да му давам този прах-пробиотик? Захраних го с баница с извара и кисело мляко преди 2 дни...
Направо не знам как да опиша на какъв огън се пека, защото и аз съм по-зле от миналите дни, а бебокът е за първи път болен и ми е много тежко с целите тези процедури по даване на лекарства и пр.  smile3537

Извинявам се, че не се включвам по обсъжданите теми, при първа възможност ще го направя, просто вкъщи всички сме зле...  Sad

# 553
  • София
...Казаха ми да го сложа в Гамадим  ooooh! ...

Ами ако ни кажеш на нанс непросветените какво е това Гамадим може и да загреем дали може в кисело мляко. Въпреки, че аз моите и двете навремето киселото мляко им го давах без проблем ама не помня след каква възраст беше. Ама Димитър нали се роди по лукановата криза та майка ми тогава го захранваше с препържено брашно и кисело мляко без проблеми, щото заека (жена ми) пипна някаква бронхопневномия и и спряха кърмата а ние неподготвени па и тогава ни имаше бебешки храни ни чудо. Та тогава се намеси бабата нали и така го закърпихме няколко дни докато аз успях да помоля един приятел от Гърция да ми донесе бебешки каши за три четири седмици.

# 554
  • T"A
Ами ако ни кажеш на нанс непросветените какво е това Гамадим може и да загреем дали може в кисело мляко.

И аз не знаех какво е точно, бях виждала само шарените опаковки  Crazy Това било, уж сирене, но тук сирене казват на всяко изцедено кисело мляко, т.е. кисело мляко с плодове, витамини и захар (и нишесте, и някакви подобрители за вкус и аромат).
Фармацевтът беше много изненадан, че ние не даваме такава храна на бебето, каза "Как така? Ама, ВСИЧКИ дават Гамадим...".
Ще пробвам утре с кисело мляко. Не бих го правила, но не знам в какво друго мога да слагам пробиотика...

Общи условия

Активация на акаунт